Постанова
від 20.04.2011 по справі 2а-4419/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 квітня 2011 р. № 2а-4419/11/1370

14 год. 30 хв.

Львівський окружний адмін істративний суд в складі:

головуючий-суддя Комо рний О.І.,

секретар судового засідан ня Кукса В.А.

від

заявника Людкевич Р.Я .

відповідача Дубас В.М .

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу за подання

Державна податкова інспе кція у Дрогобицькому районі Львівської області

до ТзОВ "ТК "Мінеральні добри ва"

про про підтвердження обгрун тованості адміністративног о арешту майнаплатника подат ків ,

Обставини справи.

Заявник, Державна пода ткова інспекція у Дрогобицьк ому районі Львівської област і, звернувся до суду з подання м про визнання правомірним і обґрунтованим рішення від 13.0 4.2011 року про застосування до то вариства з обмеженою відпові дальністю «ТК «Мінеральні до брива»адміністративного ар ешту.

У поданні заявник просить п ідтвердити обґрунтованість рішення про застосування до товариства з обмеженою відп овідальністю «ТК «Мінеральн і добрива»адміністративног о арешту, прийнятого з підста в відмови відповідача від до пуску працівників Державної податкової інспекції у Дрог обицькому районі Львівської області до проведення докум ентальної планової виїзної п еревірки.

Представник заявника вимо ги подання підтримав повніст ю з підстав викладених у пода нні, просить подання задовол ьнити.

Представник відповідача проти задоволення подання за перечив з підстав пропуску з аявником строку звернення до суду, недоведеності факту не допуску до перевірки та спли ву на час прийняття судом ріш ення строку для розгляду под ання.

Суд заслухав пояснення пр едставників сторін, дослідив подані докази у їх сукупност і, допитав свідків, чиї покази мають істотне значення для с прави та

встановив:

Державною податковою ін спекцією у Дрогобицькому рай оні Львівської області, з мет ою проведення планової виїзн ої документальної перевірки ТзОВ «ТК «Мінеральні добрив а», видано 12 березня 2011 року нак аз №282, який з повідомленням №337 8/10/23-312 скеровано рекомендовани м листом з повідомленням про вручення на адресу ТзОВ «ТК « Мінеральні добрива»(м. Стебн ик майдан Шевченка 1).

З повідомлення про врученн я судом встановлено вручення зазначеного листа 16.03.2011 року ві дповідачу (вручено за довіре ністю Сеїт).

Відповідно до наказу №282 від 12.03.2011 року, у відповідача призн ачено проведення з 30 березня 2 011р. документальної виїзної пе ревірки.

Повідомленням №3378/10/23-312 відпов ідача зобов'язано забезпечит и надання всіх необхідних до кументів, що підтверджують д ані податкових декларацій та розрахунків, пов'язаних із сп латою податків та інших обов 'язкових платежів до бюджету та державних цільових фонді в.

Для проведення у відповіда ча на підставі вказаного нак азу документальної планової виїзної перевірки триваліст ю 10 робочих днів, ДПІ у Дрогоби цькому районі Львівської обл асті видано 30.03.2011р. направлення на перевірку №286/17-2, №285/23-1, 284/23-1, 283/23-1.

При виїзді 06.04.2011 року о 11:00 год. на юридичну адресу ТзОВ «ТК « Мінеральні добрива», а саме м . Стебник, м-н. Шевченка,1 на підс таві запиту №74 від 31.03.2011 року на в становлення місцезнаходжен ня платника податків та для о знайомлення і підписання нап равлення на проведення докум ентальної планової виїзної п еревірки ТзОВ «ТК «Мінеральн і добрива», направлення від 30. 03.2011 року № 283/23-1 на проведення док ументальної планової виїзно ї перевірки ТзОВ «ТК «Мінера льні добрива», старшим оперу повноваженим оперативно-роз шукового відділу податкової міліції ДПІ у Дрогобицькому районі ОСОБА_3, головним д ержавним податковим ревізор ом-інспектором оперативно-ро зшукового відділу податково ї міліції ДПІ у Дрогобицьком у районі Лукянченко В.М., голов ним державним податковим рев ізором-інспектором відділу п еревірок платників податків ДПІ у Дрогобицькому районі ОСОБА_5 складено акт №54/23-1 від 06.04.2011 року про відмову директор а ТзОВ «ТК «Мінеральні добри ва»з ознайомленням та підпис анням направлення на проведе ння перевірки.

Вказаним актом зафіксован о відмову директора ТзОВ «ТК «Мінеральні добрива»Сере дницького Олега Орестовича , який знаходився за адресою м . Стебник, м-н. Шевченка 1, ознайо митись та розписатись в напр авленні на проведення докуме нтальної планової виїзної пе ревірки.

Також старшим оперуповнов аженим оперативно-розшуково го відділу податкової міліці ї ДПІ у Дрогобицькому районі ОСОБА_3, головним державн им податковим ревізором-інсп ектором оперативно-розшуков ого відділу податкової міліц ії ДПІ у Дрогобицькому район і Лукянченко В.М., головним дер жавним податковим ревізором -інспектором відділу перевір ок платників податків ДПІ у Д рогобицькому районі ОСОБА _5 складено акт №55/23-1 від 06.04.2011 ро ку про відмову директора ТзО В «ТК «Мінеральні добрива»у допуску посадової (службової ) особи ДПІ у Дрогобицькому ра йоні до проведення перевірки ТзОВ «ТК «Мінеральні добрив а»(код ЄДРПОУ 36855331), де зафіксова но відмову директора ТзОВ «Т К «Мінеральні добрива»Сер едницького Олега Орестовича , який перебував в приміщенн і за адресою м. Стебник, м-н. Шев ченка, 1, розписатись в направл енні, надати для перевірки бу хгалтерські та первинні доку менти.

У акті зазначено, що зі слів директора Середницькоґо О .О., він не допускає для прове дення документальної планов ої виїзної перевірки ТзОВ «Т К «Мінеральні добрива»ревіз орів-інспекторів. Будь-які по яснення в письмовій формі С ередницький Олег Орестович відмовився надавати. На прох ання головного державного по даткового ревізора-інспекто ра ОСОБА_5 про надання міс ця, для написання акту недопу ску до перевірки, директор Середницький Олег Орестович наказав залишити приміщен ня та повідомив, що відмовляє ться від підписання акту нед опуску або будь-яких інших до кументів.

На підставі акта №55/23-1 від 06.04.2011 року та розгляду матеріалів старшого оперуповноваженог о ВПМ ДПІ у Дрогобицькому рай оні Львівської області майор а податкової міліції Гвозд ецького В.М, начальником ВП М ДПІ у Дрогобицькому районі Львівської області Ланевс ьким Л.М. скеровано 12.04.2011 року керівнику ДПІ у Дрогобицьком у районі Львівської області Сачку В.М. звернення про за стосування адміністративно го арешту майна платника под атків ТзОВ «ТК «Мінеральні д обрива»(код ЄДРПОУ 36855331).

За результатами розгляду з азначеного звернення, началь ником ДПІ у Дрогобицькому ра йоні Львівської області Са чко В.М. прийнято 13 квітня 2011 р оку о 11:00 год. рішення про засто сування адміністративного а решту майна платника податкі в ТзОВ «ТК «Мінеральні добри ва»(код ЄДРПОУ 36855331).

Завданням адміністративн ого судочинства відповідно д о ч. 1 ст.2 Кодексу адміністрати вного судочинства України (д алі КАС України) є захист прав , свобод та інтересів фізични х осіб, прав та інтересів юрид ичних осіб у сфері публічно-п равових відносин від порушен ь з боку органів державної вл ади, органів місцевого самов рядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єкт ів при здійсненні ними владн их управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегова них повноважень шляхом справ едливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміні стративних справ.

Юрисдикція адміністративн их судів відповідно до ч. 1 ст. 17 КАС України поширюється на п равовідносини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єк том владних повноважень влад них управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним фо рмуванням суб'єкта владних п овноважень шляхом виборів аб о референдуму.

Згідно з п.1.1.ст.1 Податково го кодексу України (далі ПК Ук раїни), відносини, що виникают ь у сфері справляння податкі в і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, щ о справляються в Україні, та п орядок їх адміністрування, п латників податків та зборів, їх права та обов'язки, компете нцію контролюючих органів, п овноваження і обов'язки їх по садових осіб під час здійсне ння податкового контролю, а т акож відповідальність за пор ушення податкового законода вства регулюються Податкови м кодексом України.

Адміністративний арешт ма йна платника податків (далі - а решт майна), відповідно до ст.9 4 Податкового кодексу Україн и, є винятковим способом забе зпечення виконання платнико м податків його обов'язків, ви значених законом.

Арешт майна може бути заст осовано відповідно до п. п. 94.2.3 п .94.2 ст.94 ПК України, якщо платник податків відмовляється від проведення документальної п еревірки за наявності законн их підстав для її проведення або від допуску посадових ос іб органу державної податков ої служби.

Відповідно до п. 94.10. ст. 94 Пода ткового кодексу України ареш т на майно може бути накладен о рішенням керівника органу державної податкової служби (його заступника), обґрунтова ність якого протягом 96 годин м ає бути перевірена судом.

Наведена норма Податковог о кодексу України кореспонду є з п. 2 ч. 1 ст. 183-3 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, відповідно до якого прова дження у справах за зверненн ям органів державної податко вої служби при здійсненні ни ми передбачених законом повн оважень здійснюється на підс таві подання таких органів щ одо підтвердження обгрунтов аності адміністративного ар ешту майна платника податків .

Перевірка обґрунтованості накладення адміністративно го арешту передбачає встанов лення судом наявності підста в для застосування адміністр ативного арешту, визначених п. 94.2 ст. 94 Податкового кодексу У країни. Предметом перевірки є відповідність рішення кері вника податкового органу (йо го заступника) про накладенн я адміністративного арешту н а майно платника податків ум овам, за яких таке рішення мож е бути ухвалено.

Як встановлено судом, підс тавою винесення рішення про застосування адміністратив ного арешту майна платника п одатків ТзОВ «ТК «Мінеральні добрива»(код ЄДРПОУ 36855331) є відм ова відповідача від проведен ня документальної перевірки .

Наявність законних підста в для проведення перевірки п ідтверджується матеріалами справи: наказ №282 12 березня 2011 ро ку, який з повідомленням №3378/10/23- 312 скеровано рекомендованим л истом з повідомленням про вр учення на адресу ТзОВ «ТК «Мі неральні добрива»(м. Стебник майдан Шевченка 1), направленн я на перевірку №286/17-2, №285/23-1, 284/23-1, 283/23-1.

Суд не бере до уваги посилан ня відповідача на ту обстави ну, що про проведення перевір ки йому не було відомо, оскіль ки в матеріалах справи місти ться копія поштового повідом лення про вручення рекомендо ваного листа (яким направлен о наказ №282 та повідомлення №3378 /10/23-312) на адресу ТзОВ «ТК «Мінер альні добрива».

Лист отримав відповідальн ий працівник на прізвище «Се їт», який так само отримав вик лик до суду на 18.04.2011р. після чого у судове засідання прибув пр едставник відповідача та сві дки, відтак судом встановлен о належне повідомлення відпо відача про перевірку.

Відмова від проведення док ументальної перевірки зафік сована актами №54/23-1 від 06.04.2011 року та №55/23-1 від 06.04.2011 року.

Допитані судом свідки ОСОБА_11 та ОСОБА_12 підтве рдили присутність працівник ів ДПІ у Дрогобицькому район і Львівської області 06.04.2011року в приміщенні ТзОВ «ТК «Мінер альні добрива»за адресою м. С тебник, м-н. Шевченка, 1, проте зг ідно їх показів, у розмові, яка відбувалася між керівником ТзОВ «ТК «Мінеральні добрива »та працівниками ДПІ у Дрого бицькому районі Львівської о бласті, присутність останніх обумовлена необхідністю вст ановлення місцезнаходження ТзОВ «ТК «Мінеральні добрив а».

Свідки ОСОБА_5 та ОС ОБА_3, надали суду покази, іде нтичні викладеним у складени х ними актах №54/23-1 від 06.04.2011 року т а №55/23-1 від 06.04.2011 року, підтвердивш и таким чином факти відмови д иректора ТзОВ «ТК «Мінеральн і добрива»Середницького О лега Орестовича ознайомит ись та розписатись в направл енні на проведення документа льної планової виїзної перев ірки, відмови надати для пере вірки бухгалтерські та перви нні документи та відмови від проведення перевірки.

Підтверджені показами сві дків ОСОБА_5 та ОСОБА_3 викладені в актах обставини у суду не викликають сумніві в.

Натомість покази свідків ОСОБА_11 та ОСОБА_12 підтве рджують сам факт прибуття пр ацівників заявника на адресу ТзОВ «ТК «Мінеральні добрив а», проте викликають сумнів у тому, що такі повідомили відп овідача про здійснення заход ів по встановленню місцезнах одження відповідача, при ная вності направлень на проведе ння документальної планової виїзної перевірки.

Відповідно до п.16.1.13 п. 16.1 ст. 16 П К України, платник податків з обов'язаний допускати посадо вих осіб контролюючого орган у під час проведення ними пер евірок до обстеження приміще нь, територій (крім житла гром адян), що використовуються дл я одержання доходів чи пов'яз ані з утриманням об'єктів опо даткування, а також для прове дення перевірок з питань обч ислення і сплати податків та зборів у випадках, встановле них цим Кодексом. Невиконанн я платником податку цього об ов' язку є підставою для адм іністративного арешту майна платника податків відповідн о до ст.94 Податкового кодексу України, як виняткового спос обу забезпечення виконання п латником податків його обов' язків, визначених законом.

Судом при розгляді справи встановлено наявність закон них підстав для проведення п еревірки і відмову відповіда ча від допуску до перевірки т а наданні для перевірки бухг алтерських та первинних доку ментів, а оскільки такі обста вини є відповідно до п. п. 94.2.3 п.94.2 ст.94 ПК України підставою для адміністративного арешту ма йна платника податків як вин яткового способу забезпечен ня виконання платником подат ків його обов'язків, визначен их законом, суд дійшов виснов ку про правомірність прийнят ого відповідачем 13 квітня 2011 ро ку о 11:00 год. рішення про застос ування адміністративного ар ешту майна платника податків ТзОВ «ТК «Мінеральні добрив а»(код ЄДРПОУ 36855331).

Відповідно до п.94.10 ст. 94 ПК Ук раїни, арешт на майно може бут и накладено рішенням керівни ка органу державної податков ої служби (його заступника), об ґрунтованість якого протяго м 96 годин має бути перевірена судом.

Згідно з ч. 2 ст. 183-3 КАС України , підтвердження обґрунтовано сті адміністративного арешт у майна платника податків зд ійснюється адміністративни м судом на підставі подання о рганів державної податкової служби при здійсненні ними п ередбачених законом повнова жень, яке подається до суду пе ршої інстанції протягом двад цяти чотирьох годин з момент у встановлення обставин, що з умовлюють звернення до суду.

Судом з матеріалів справи в становлено прийняття заявни ком рішення про застосування адміністративного арешту ма йна платника податків ТзОВ « ТК «Мінеральні добрива»(код ЄДРПОУ 36855331) 13 квітня 2011 року о 11:00 г од.

Подання про підтвердження обґрунтованості адміністра тивного арешту майна платник а податків, згідно з відмітко ю канцелярії суду, подано зая вником 14.04.2011 року о 10:55 год., тобто в строк встановлений ч. 2 ст. 183-3 К АС України.

Суд звертає увагу відповід ача на помилковість його тве рдження про пропуск заявнико м строку звернення до суду з п оданням, оскільки обставиною , що зумовлює звернення орган ів державної податкової служ би при здійсненні ними перед бачених законом повноважень з поданням до суду є власне пр ийняте рішення про застосува ння адміністративного арешт у майна платника податків, ос кільки підтвердження обґрун тованості адміністративног о арешту майна платника пода тків судом полягає згідно п.94. 10 ст. 94 ПК України у перевірці о бґрунтованості протягом 96 го дин судом прийнятого органом податкової служби рішення. П ри цьому чинний ПК України не встановлює будь-яких обмеже нь у строках для прийняття ор ганом державної податкової с лужби рішення про застосуван ня адміністративного арешту майна платника податків піс ля виявлення обставин передб ачених для його застосування п. 94.2 ПК України, що в свою чергу підтверджує юридичне значен ня саме рішення органу подат кової служби про застосуванн я адміністративного арешту м айна платника податків, яке п овинно бути за поданим протя гом 24 годин поданням податков ого органу перевірено протяг ом 96 годин судом.

Не заслуговує на увагу суд у також покликання відповіда ча на сплив 96-годинного строку розгляду справи, оскільки та кий пропущено судом спершу ч ерез відкладення розгляду сп рави, вперше призначеної на 15. 04.2011р. на 9:45, задля необхідністю з абезпечити, насамперед, проц есуальні права відповідача т а створити йому умови для зах исту своїх прав та інтересів , оскільки станом на 9:45 год. 15.04.2011р . не було належних доказів пов ідомлення відповідача про ро згляд справи. Відповідно до с т..94.10 ПК України, строк, визначе ний цим пунктом, не включає до бові години, що припадають на вихідні та святкові дні (субо та 16.04.2011р. неділя 17.04.2011р.).

У подальшому, з метою дотрим ання закріплено у ч.4 ст. 11 КАС У країни принципу офіційного з ' ясування всіх обставин у с праві, судом 19.04.2011р. оголошувала ся перерва до 20.04.2011р. для виклик у і допиту свідків, покази яки х були необхідні для з' ясув ання всіх обставин у справі.

Вищий адміністративний су д України у листі від 02.02.2011 р. № 149/1 1/13-11 звертає увагу судів, що згі дно з пп. 94.19.1 ст. 94 ПК України прип инення адміністративного ар ешту майна платника податків здійснюється у зв'язку з відс утністю протягом строку, заз наченого у п. 94.10 (тобто 96 годин), р ішення суду про визнання аре шту обґрунтованим. Судам слі д мати на увазі, що зазначена н орма не може бути застосован а в разі, якщо провадження за в ідповідним поданням податко вого органу порушене, але від повідна постанова суду про з адоволення вимог щодо визнан ня адміністративного арешту обґрунтованим не прийнята п ротягом 96 годин з об'єктивних причин у зв'язку з необхідніс тю інформувати особу про час і місце відповідного судово го засідання. Компетенція ад міністративного суду щодо пі дтвердження обґрунтованост і адміністративного арешту н е припиняється зі спливом 96-го динного строку, передбаченог о п. 94.10 ПК України.

З урахуванням встановлен их судом обставин справи, ріш ення Державної податкової ін спекції у Дрогобицькому райо ні Львівської області від 13.04.20 11року про застосування до тов ариства з обмеженою відповід альністю «ТК «Мінеральні доб рива»адміністративного аре шту майна прийнято з підстав , у порядку та строк передбаче ний ПК України, тому подане у с троки визначені КАС України подання щодо підтвердження о бґрунтованості адміністрат ивного арешту, підлягає задо воленню.

Відповідно до ст. 94 КАС Украї ни, судові витрати з сторін не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 7-14, 50, 71, 86. 143, 158, 160-16 3, 167,183-3 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

постановив:

1. Подання задоволь нити повністю.

2. Підтвердити обґрунт ованість адміністративного арешту майна товариства з об меженою відповідальністю «Т К «Мінеральні добрива»(код Є ДРПОУ 36855331, місцезнаходження: м . Стебник, майдан Шевченка, буд . 1), застосованого на підставі рішення Державної податково ї інспекції у Дрогобицькому районі Львівської області ві д 13 квітня 2011 року.

3. Судові витрати з сто рін не стягуються.

Відповідно до ст. 183-3 Код ексу адміністративного судо чинства України постанова пі длягає негайному виконанню.

Постанова може бути оска ржена до Львівського апеляці йного адміністративного суд у.

Апеляційна скарга подає ться до адміністративного су ду апеляційної інстанції чер ез Львівський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії. Апеляційна скарга подаєт ься протягом десяти днів з дн я отримання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

У судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини постанови.

Повний текст постанови скл адено та підписано 22.04.2011 р. о 12:00 го д.

Суддя К оморний О.І.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.04.2011
Оприлюднено08.06.2011
Номер документу15937344
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4419/11/1370

Ухвала від 25.05.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Пилипчук Н.Г.

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Святецький В.В.

Постанова від 20.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 14.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 14.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні