Ухвала
від 01.12.2011 по справі 2а-4419/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2011 р. Справа № 49322/11/9104

Львівський апеля ційний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Святець кого В.В.,

суддів Довгополова О.М., Глу шка І.В.,

з участю секретаря судовог о засідання Саган Х.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Ль вові апеляційну скаргу товар иства з обмеженою відповідал ьністю ,,ТК ,,Мінеральні добрив а” на постанову Львівського окружного адміністративног о суду від 20 квітня 2011 року у спр аві за поданням державної по даткової інспекції у Дрогоби цькому районі Львівської обл асті про підтвердження обґру нтованості адміністративно го арешту майна платників по датків, застосованого до тов ариства з обмеженою відповід альністю ,,ТК ,,Мінеральні добр ива” , -

В С Т А Н О В И В :

14 квітня 2011 року о 10:55 год . державна податкова інспекц ія (ДПІ) у Дрогобицькому район і Львівської області звернул ася до суду з поданням від 13.04.2011 року про підтвердження обґру нтованості адміністративно го арешту майна платника под атків - товариства з обмежено ю відповідальністю (ТОВ) ,,ТК ,,М інеральні добрива”.

В обґрунтування пода ння покликається на те, що дир ектор ТОВ ,,ТК ,,Мінеральні доб рива” відмовився отримати пі д розписку направлення на пе ревірку, працівників інспекц ії до проведення перевірки н е допустив, необхідних для пр оведення перевірки документ ів не надав. Тому 13.04.2011року в 11:00 пр ийнято рішення про застосува ння адміністративного арешт у майна платника податків.

19 квітня 2010 року Львівс ький окружний адміністратив ний суд виніс постанову, якою подання задовольнив та пост ановив підтвердити обґрунто ваність адміністративного а решту майна товариства з обм еженою відповідальністю ,,ТК ,,Мінеральні добрива” (код ЄДР ПОУ 36855331, місцезнаходження: м. Ст ебник, майдан Шевченка, буд. 1), з астосованого на підставі ріш ення державної податкової ін спекції у Дрогобицькому райо ні Львівської області від 13 кв ітня 2011 року.

Не погодившись з таки м рішенням суду першої інста нції, ТОВ ,,ТК ,,Мінеральні добр ива” подало апеляційну скарг у, оскільки вважає, що постано ва прийнята з порушенням нор м матеріального та процесуал ьного права.

В апеляційній скарзі зазначає, що суд першої інста нції не надав належної оцінк и поясненням директора товар иства ОСОБА_1, свідків О СОБА_2 та ОСОБА_3, якими по вністю спростовуються твер дження заявника про відмову допустити податківців до пер евірки. Сутність цих пояснен ь та показів зводилась до тог о, що працівниками заявника п ід час їх вкрай короткої розм ови протягом кількох хвилин із директором відповідача бу ло лише повідомлено, що метою їхнього візиту є виключно вс тановлення місцезнаходженн я відповідача як платника по датків, а жодного направленн я на проведення будь-яких пер евірок та вимог про надання д окументів не пред' являлось .

Суд першої інстанції також безпідставно відхилив доводи про те, що наказ податк ового органу від 12.03.2011 року №282 пр о проведення виїзної планово ї документальної перевірки т а повідомлення №3378/10/23-212 про пров едення такої перевірки відпо відач не отримував.

Таким чином, відповід ач вважає, що жодних законних підстав для прийняття заявн иком рішення про застосуванн я адміністративного арешту м айна платника податків від 13.0 4.2011 року не було, а тому підтвер дження судом обгрунтованост і такого рішення є протиправ ним.

Крім того, відповідач вважає, що суд першої інстанц ії допустив порушення вимог статті 183-3 КАСУ щодо строків зв ернення податкового органу з поданням до суду та строків р озгляду судом подання.

З огляду на викладене ТОВ ,,ТК ,,Мінеральні добрива” просить скасувати постанову суду першої інстанції та при йняти нову постанову про від мову в задоволенні подання.

Представник ТОВ ,,ТК ,,М інеральні добрива” в судовом у засіданні апеляційного суд у підтримав апеляційну скарг у та просить її задовольнити .

Представник ДПІ у Дро гобицькому районі Львівсько ї області в судове засідання апеляційного суду не з' яви вся, що не перешкоджає розгля ду справи у його відсутності згідно із ч.4 ст. 196 КАС України.

Заслухавши суддю-доп овідача, перевіривши законні сть та обґрунтованість поста нови суду в межах доводів апе ляційної скарги, дослідивши матеріали справи та доводи а пеляційної скарги, колегія с уддів вважає, що апеляційна с карга не підлягає до задовол ення з таких підстав.

Суд першої інстанції встановив, що наказом ДПІ у Др огобицькому районі від 12.03.2011р. № 282 призначено проведення док ументальної планової виїзно ї перевірки ТОВ ,,ТК ,,Мінераль ні добрива” з 30 березня 2011 року .

Повідомленням №3378/10/23-312 в ідповідача зобов' язано заб езпечити надання всіх необхі дних документів, що підтверд жують дані податкових деклар ацій та розрахунків, пов' яз аних із сплатою податків та і нших обов' язкових платежів до бюджету та державних ціль ових фондів. Повідомлення пр о проведення перевірки № 3378/10/23-3 12 та наказ про проведення пере вірки направлено платнику п одатків рекомендованим пош товим відправленням 14 березн я 2011 року і отримано уповноваж еною особою Сеїт 16 березня 2011 р оку.

Для проведення у відп овідача на підставі вказаног о наказу документальної план ової виїзної перевірки трива лістю 10 робочих днів, ДПІ у Дро гобицькому районі Львівсько ї області видано 30.03.2011р. направл ення на перевірку №286/17-2, №285/23-1, 284/23-1, 283/23-1.

В актах №54/23-1 та № 55/23-1 від 0 6.04.2011 року зазначено, що направ лення на перевірку від 30.03.2011рок у надано директору товарист ва ОСОБА_4, проте він відмо вився ознайомитись та розпис атись в направленні, не надав для перевірки документів, пи сьмові пояснення надати відм овився, місця для складення а кту про не допуск до перевірк и на прохання інспекторів не надав і наказав залишити при міщення. Акти складено праці вниками ДПІ у Дрогобицькому районі ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7

12 квітня 2011 року началь ник відділу податкової міліц ії ДПІ у Дрогобицькому район і подав начальнику ДПІ зверн ення про застосування адміні стративного арешту майна пла тника податків.

13 квітня 2011 року об 11:00 нач альник ДПІ прийняв рішення п ро застосування умовного адм іністративного арешту майна платника податків - ТОВ ,,ТК ,,Мі неральні добрива”.

Задовольняючи поданн я, суд першої інстанції виход ив з того, що рішення ДПІ у Дро гобицькому районі Львівсько ї області від 13.04.2011року про заст осування до ТОВ ,,ТК ,,Мінераль ні добрива” адміністративно го арешту майна прийнято з пі дстав, у порядку та строк, пере дбачені Податковим кодексом України. Подання подане до с уду у строки визначені КАС Ук раїни.

Відповідно до частин и першої статті 1833 Кодексу адм іністративного судочинства (КАС) України шляхом внесення подання податкового органу може бути ініційовано розгля д в адміністративному суді п итання про підтвердження обґ рунтованості адміністратив ного арешту майна платника п одатків.

Частиною 2 статті 1833 КАС України визначено, що поданн я подається до суду першої ін станції протягом двадцяти чо тирьох годин з моменту встан овлення обставин, що зумовлю ють звернення до суду, за зага льними правилами підсудност і, встановленими цим Кодексо м.

З гідно з ч.7 ст. 1833 КАС Ук раїни у разі постановлення с удом ухвали про відкриття пр овадження у справі суд прийм ає у триденний строк, але не пі зніше ніж протягом 96 годин з м оменту встановлення обстави н, що зумовлюють звернення за явника до суду, постанову по с уті заявлених вимог, яка підл ягає негайному виконанню. Ро згляд подання відбувається з а участю органу державної по даткової служби, що його вніс , та платника податків, стосов но якого його внесено. Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду поданн я.

Порядок підтвердженн я обґрунтованості адміністр ативного арешту майна платни ка податків регулюється стат тею 94 Податкового кодексу (ПК) України.

Так, відповідно до п. 94.2.3 ПК Ук раїни арешт майна може бути з астосовано, якщо з' ясовуєть ся одна з таких обставин: якщо платник податків відмовляєт ься від проведення документа льної перевірки за наявності законних підстав для її пров едення або від допуску посад ових осіб органу державної п одаткової служби.

Згідно з п. 94.5 ПК Україн и арешт майна може бути повни м або умовним. Умовним арешто м майна визнається обмеження платника податків щодо реал ізації прав власності на так е майно, який полягає в обов' язковому попередньому отрим анні дозволу керівника відпо відного органу державної под аткової служби на здійснення платником податків будь-яко ї операції з таким майном.

Пунктом 94.6 ПК України в изначено, що керівник органу державної податкової служби (його заступник) за наявності однієї з обставин, визначени х у пункті 94.2 цієї статті, прийм ає рішення про застосування арешту майна платника податк ів.

Відповідно до п. 94.10 ПК У країни арешт на майно може бу ти накладено рішенням керівн ика органу державної податко вої служби (його заступника), о бґрунтованість якого протяг ом 96 годин має бути перевірена судом.

Виходячи з наведеног о, колегія суддів визнає вірн ими висновку суду першої інс танції щодо обґрунтованост і умовного адміністративног о арешту майна ТОВ ,,ТК ,,Мінера льні добрива”, оскільки зако нні підстави для арешту майн а підтверджені в судовому за сіданні. Визначена Податков им кодексом України процедур а прийняття податковим орган ом рішення про застосування умовного арешту майна відпо відача також дотримана.

Суд першої інстанції дослідив пояснення директор а ТОВ ,,ТК ,,Мінеральні добрива ” та покази свідків, дав їм на лежну правову оцінку у сукуп ності з іншими дослідженими в судовому засіданні доказам и та обґрунтовано їх відхили в як безпідставні.

Доводи відповідача в исновків суду першої інстанц ії не спростовують. Обставин и, які зумовили звернення под аткового органу до суду з под анням виникли 13 квітня 2011 року об 11:00 коли начальник ДПІ прийн яв рішення про застосування умовного адміністративного арешту майна платника подат ків, оскільки підставою звер нення з поданням було підтве рдження обґрунтованості сам е адміністративного арешту м айна.

Порушенням судом стр оків розгляду подання не є пі дставою для скасування прави льного по суті рішення суду п ершої інстанції.

Таким чином, наведені відповідачем а апеляційній скарзі доводи колегія суддів визнає надуманими та безпід ставними.

В силу ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції з алишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо ви знає, що суд першої інстанції правильно встановив обстави ни справи та ухвалив судове р ішення з додержанням норм ма теріального і процесуальног о права. Не може бути скасован е правильне по суті рішення с уду з одних лише формальних м іркувань.

Враховуючи вищенавед ене, колегія суддів визнає, що суд першої інстанції, вирішу ючи даний публічно-правовий спір, правильно встановив об ставини справи та ухвалив за конне рішення з дотриманням норм матеріального і процесу ального права, постанова суд у першої інстанції ґрунтуєть ся на повно, об' єктивно і все бічно з' ясованих обставина х, доводи апеляційної скарги їх не спростовують, а тому під став для скасування постанов и суду першої інстанції нема є.

За змістом ч.9 ст. 1833 КАС У країни апеляційний перегляд постанови суду першої інста нції здійснюється за загальн ою процедурою. Постанова суд у апеляційної інстанції може бути оскаржена в касаційном у порядку за загальною проце дурою.

Виходячи з аналізу на веденої норми КАС України ко легія суддів вважає, що оскар женню в касаційному порядку підлягає тільки постанова су ду апеляційної інстанції, а п рийнята за наслідками перегл яду рішення суду першої інст анції ухвала суду апеляційно ї інстанції касаційному оска рженню не підлягає.

Керуючись ч. 3 ст. 160, ст. 183- 3, ст.195, ст. 196, п. 1 ч. 1 ст.198, ст. ст. 200, 205, 206, 2 54 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В :

апеляційну скаргу то вариства з обмеженою відпові дальністю ,,ТК ,,Мінеральні доб рива” залишити без задоволен ня, а постанову Львівського о кружного адміністративного суду від 20 квітня 2011 року у спр аві № 2а-4419/11/1370 - без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий суддя В.В. Свят ецький

Судді О.М. Довгополов

І.В. Глушко

Ухвала в повному обсязі с кладена 05 грудня 2011 року.

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.12.2011
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20880568
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4419/11/1370

Ухвала від 25.05.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Пилипчук Н.Г.

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Святецький В.В.

Постанова від 20.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 14.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 14.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні