Постанова
від 06.05.2011 по справі 2а-7178/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 травня 2011 р. № 2а-7178/10/1370

Львівський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого судді Брильов ського Р.М.,

при секретарі Падляк О.І.

за участю:

представника позивача - Асафата І.Б.

представника відповідача - Смотрича Д.В.

представника третьої особ и - Кузбита В.С.

розглянувши у відкритому судовому з асіданні у місті Л ьвові справу за адміністрати вним позовом Товариства з об меженою відповідальністю "Ін тертранстур" до Львівської о бласної державної адміністр ації, третя особа: МПП "Транспо ртник" про визнання протипра вними і скасування рішень, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтертран стур" звернулось до суду з адм іністративним позовом до Льв івської обласної державної а дміністрації, третя особа: МП П "Транспортник" про визнання протиправними і скасування рішення конкурсного комітет у Львівської обласної держав ної адміністрації від 17.12.2009 р. в частині призначення тимчасо вого перевізника на маршруті №150 МПП "Транспортник" та рішен ня від 16.07.2010 р., від 29.07.2010 р. в частині залишення МПП "Транспортник " тимчасовим перевізником на маршруті №150 Борислав АС - ОС ОБА_4 та в частині відновлен ня роботи маршруту Стебник - Східниця.

Позовні вимоги обгрунтов ані тим, що конкурсним коміте том Львівської обласної держ авної адміністрації прийнят о неправомірні рішення від 17.1 2.2009 р., від 16.07.2010 р., 29.07.2010 р. щодо визнач ення МПП "Транспортник" тимча совим перевізником на маршру ті №150 Борислав АС - ОСОБА_4 В казані рішення відповідача с уперечать Закону України "Пр о автомобільний транспорт", П орядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на ав тобусному маршруті загально го користування, затверджено го Постановою Кабінету Мініс трів України №1081 від 03.12.2008р., а том у підлягають визнанню недій сними.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги з підстав, навед ених в позовній заяві, подани х до суду змінах і доповнення х та уточненнях позову, проси ть позов задовольнити.

Представник відповідача п роти позову заперечує з підс тав, наведених у запереченні на позовну заяву та просить в задоволенні позову відмовит и, мотивуючи тим, що відповіда чем прийнято законні рішення щодо призначення тимчасовог о перевізника.

Третя особа проти позову за перечила з тих підстав, що від повідачем прийнято законне р ішення про призначення тимча сового перевізника у зв'язку із відсутністю постійного п еревізника, твердження позив ача є необгрунтованими, а нав едені докази - суперечливими . На підставі наведеного, про сить відмовити в задоволенні позову повністю.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, перевіривш и матеріали справи, з' ясува вши дійсні обставини справи, дослідивши зібрані по справ і докази, суд, даючи правову оц інку спірним правовідносина м, виходив з наступного.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Інтертрансту р" зареєстроване Виконавчим комітетом Трускавецької міс ької ради Львівської області 25.03.2004 р., ЄДРПОУ 32836954.

03.08.2007 р. Головною державною ін спекцією на автомобільному т ранспорті видано ліцензію се рія АВ № 354204, згідно якої ТзОВ «І нтертранстур»надано право н а надання послуг з перевезен ня пасажирів і вантажів авто мобільним транспортом загал ьного користування.

Згідно матеріалів справи, р ішенням конкурсного комітет у Львівської обласної держав ної адміністрації від 03.06.2009 р. П П «Галичина-Авто»визначено п ереможцем конкурсу на маршру ті загального користування № 150 Борислав АС - ОСОБА_4

Не погодившись з вищевказ аним рішенням, ТзОВ «Інтертр анстур»подало позовну заяву до Львівського окружного ад міністративного суду про ска сування та визнання недійсни м рішення обласного комітету від 05.05. - 20.05. - 03.06.09 р. з розгляду конк урсних пропозицій та прийнят тя рішення про визначення пе реможця конкурсу з перевезен ня пасажирів на автобусному маршруті №150 Борислав АС - ОС ОБА_4 Додатково, ТзОВ «Інтер транстур»заявлено клопотан ня про забезпечення адмініст ративного позову шляхом зупи нення дії рішення конкурсног о комітету Львівської обласн ої державної адміністрації в ід 03.06.2009 p., прийнятого за результ атами конкурсу на визначення перевізників на автобусних маршрутах загального корист ування в частині переможця н а автобусному маршруті №150 Бор ислав АС - ОСОБА_4

Львівським окружним адмі ністративним судом задоволе но клопотання ТзОВ «Інтертра нстур»та винесено ухвалу від 30.07.2009 р. у справі №2а-4585/09/1370 про забе зпечення адміністративного позову, а саме зупинено дію рі шення конкурсного комітету Л ьвівської обласної державно ї адміністрації від 03.06.2009 p., прий нятого за результатами конку рсу на визначення перевізник ів на автобусних маршрутах з агального користування в час тині переможця на автобусном у маршруті № 150 Борислав АС - О СОБА_4 до вирішення позову п о суті.

З метою уникнення ситуації щодо відсутності перевізник а на затвердженому маршруті та на виконання ухвали Львів ського окружного адміністра тивного суду від 03.06.2009 p., до виріш ення судом спору по суті, конк урсним комітетом Львівської обласної державної адмініст рації прийнято рішення від 17.1 2.2009 р. про призначення МПП "Тран спортник" тимчасовим перевіз ником на маршруті №150 Борислав АС - ОСОБА_4

Рішенням конкурсного комі тету Львівської обласної дер жавної адміністрації від 16.07.2010 р. залишено МПП "Транспо ртник" тимчасовим перевізник ом на маршруті №150 Борислав АС - ОСОБА_4 до винесення судо м рішення по суті.

Позивач зазначає, що ТзОВ «Інтертранстур»неодноразо во зверталось з листами до Ль вівської обласної державної адміністрації про видачу рі шень, відповідно до яких прий мались, рішення, які впливали на права і свободи підприємс тва.

Однак, станом на 15.12.2010 р. ТзОВ « Інтертранстур»не отримано р ішення ЛОДА від 17.12.2009 р. про приз начення тимчасового перевіз ника на маршруті Борислав АС - ОСОБА_4, про яке позивачу стало відомо відповідно до л иста голови конкурсного комі тету від 18.02.2010 р. №5/26-888/0/2-10/2-13, рішення ЛОДА від 16.07.2010 р. про призначенн я тимчасового перевізника на маршруті Борислав АС - ОСОБ А_4 та рішення ЛОДА від 29.07.2010 р. п ро призначення тимчасового п еревізника на маршруті Борис лав АС - ОСОБА_4

Позивач звертає увагу суду на те, що підприємство протяг ом тривалого часу здійснювал о перевезення пасажирів на м ашруті Борислав АС - ОСОБА_4 і за час здійснення перевезе ння пасажирів не було жодних скарг від населення та орган ів влади щодо якості здійсню ваних перевезень.

На думку позивача, при прийн ятті оскаржуваних рішень, ві дповідач не дотримав вимог п .40 Порядку проведення конкурс у з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загаль ного користування та Закону України «Про автомобільний т ранспорт»та безпідставно на дав перевагу МПП "Транспортн ик", залишивши водіїв та сім'ї працівників ТзОВ «Інтертран стур»без засобів до існуванн я.

Натомість представник від повідача зазначає, що відпов ідач діяв у відповідності до вимог п. 55 Порядку проведен ня конкурсу з перевезення па сажирів на автобусному маршр уті загального користування при визначенні тимчасового перевізника. На засіданні об ласного конкурсного комітет у від 16.07.2010 року та 29.07.2010 року розгл ядалося звернення Дрогобиць кої міської ради щодо призна чення ТзОВ «Інтертранстур»т имчасом перевізником на марш руті №150. Оскільки переможцем конкурсу на маршруті №150 з йог о обслуговування стало інше підприємство - ПП «Гали ч - Авто», а рішення про виз начення переможця оскаржило в судовому порядку ТзОВ «Інт ертранстур», яке по цьому мар шруту програло тендер, конку рсним комітетом прийнято ріш ення залишити тимчасовим пер евізником на маршруті №150 МПП «Траспортник»до вирішення п итання в судовому порядку що до визначення безпосередньо го переможця тендеру. З мотив ів, які наводить позивач як пі дставу скасування оскаржува них рішень, а саме, що раніше Т зОВ "Інтертранстур" обслугов увало цей маршрут, скарг на ді яльність підприємства не бул о, водії та сім'ї працівників п ідприємства залишаються без засобів до існування не є пра вовими підставами скасуванн я рішення, яким тимчасово вре гульовано (забезпечено) пере везення пасажирів.

Вирішуючи спір по суті, су д виходив з наступного.

Згідно ст. 19 Конституції Укр аїни, органи державної влади та органи місцевого самовря дування, їх посадові особи зо бов'язані діяти лише на підст аві, в межах повноважень та у с посіб, що передбачені Консти туцією та законами України.

Згідно ст. 2 КАС України, у спр авах щодо оскарження рішень суб'єктів владних повноважен ь адміністративні суди перев іряють, чи прийняті вони: на пі дставі, у межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и, обґрунтовано, тобто з ураху ванням усіх обставин, що мают ь значення для прийняття ріш ення, добросовісно.

Згідно ст. 9 КАС України, суд п ри вирішенні справи керуєтьс я принципом законності, відп овідно до якого органи держа вної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадо ві і службові особи зобов'яза ні діяти лише на підставі, в ме жах повноважень та у спосіб, щ о передбачені Конституцією т а законами України.

Відповідно до статті 43 Зако ну України "Про автомобільни й транспорт" основними засад ами визначення автомобільно го перевізника на автобусном у маршруті загального корист ування є визначення його на к онкурсних засадах.

Процедуру підготовки та пр оведення конкурсу з перевезе ння пасажирів на автобусному маршруті загального користу вання визначено Порядком про ведення конкурсу з перевезен ня пасажирів на автобусному маршруті загального користу вання.

Згідно Порядку проведення конкурсу з перевезення паса жирів на автобусному маршрут і загального користування, з атвердженої Постановою Кабі нету Міністрів України № 1081 ві д 03.12.2008 року, цей Порядок визнач ає процедуру підготовки та п роведення конкурсу з перевез ення пасажирів на автобусном у маршруті загального корист ування (далі - конкурс) і є обов 'язковим для виконання орган ами виконавчої влади, органа ми місцевого самоврядування , підприємствами (організаці ями), залученими на договірни х умовах для організації заб езпечення проведення конкур сів, конкурсними комітетами та автомобільними перевізни ками.

Відповідно до п. 55 вказаного Порядку, організатор (орган в иконавчої влади, виконавчий орган сільської, селищної і міської ради) має право у разі зупинення судом рішення кон курсного комітету призначи ти тимчасового (до винесення судом рішення по суті) автомо більного перевізника для ви конання перевезень, зумовлен их об'єктом конкурсу.

Дослідивши наявні в матері алах справи копії протоколів №9 від 17.12.2009 р., №4 від 16.07.2010 р. та №5 від 29.07.2010 р. засідань обласного кон курсного комітету з розляду конкурсних пропозицій та при йняття рішень про визначення переможця конкурсу на автоб усному маршруті загального к ористування, суд дійшов до ви сновку, що відповідач, при вин есенні оскаржуваних рішень, діяв у відповідності до вимо г чинного законодавства Укра їни (зокрема п. 55 Порядку прове дення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному ма ршруті загального користува ння), у відповідності до надан их відповідачу повноважень у сфері організації та забезп ечення здійснення регуляр них перевезень та з метою забезпечення якісно го та ефективного перевезенн я пасажирів.

Враховуючи вищенаведене, с уд дійшов висновку про необґ рунтованість позовних вимог та вважає, що в задоволенні по зову слід відмовити.

Крім того, суд звертає увагу на те, що відповідно до вимог ч. 4 ст. 118 КАС України якщо у задо воленні вимог позивачеві буд е відмовлено, вжиті заходи за безпечення адміністративно го позову зберігаються до на брання постановою суду закон ної сили.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-14, 23, 69, 70, 86, 128, 160-163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову в ідмовити.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається протягом десяти днів з дня її проголош ення до Львівського апеляцій ного адміністративного суду через Львівський окружний а дміністративний суд. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до Львівського апеляці йного адміністративного суд у. У разі застосування судом ч астини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні апеляційна скарга подає ться протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови .

Якщо суб'єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 цього Кодекс у, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає зако нної сили в порядку, встановл еному ст. 254 КАС України.

Суддя Брильовський Р.М.

повний текст постанови виготовлено 11.05.2011 р.

Дата ухвалення рішення06.05.2011
Оприлюднено09.06.2011
Номер документу16038490
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7178/10/1370

Ухвала від 24.10.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Дякович В.П.

Постанова від 06.05.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 06.05.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 21.10.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 06.08.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 06.08.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні