Ухвала
від 07.06.2011 по справі 4/189-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.ua



У Х В А Л А

07 червня 2011 р.

Справа № 4/189-10

За скаргою: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Млинпром" до Відділу держав ної виконавчої служби Бершад ського районного управління юстиції (вул. Радянська, 8, м. Бе ршадь, 24400) про визнання постано ви ДВС від 04.04.2011 р. недійсною та з обов"язання ВДВС вжити заход ів щодо примусового виконанн я ухвали господарського суду від 22.12.2010 р. у справі № 4/189-10

за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю "Млинпром" (вул. Кузнечна, 10, м. К алинівка, Вінницька область, 22400)

до:Споживчого товарист ва "Бершадський Хліб" (вул. Хлі бна, 3, с. Флорине, Бершадський р айон, Вінницька область, 24405)

про стягнення 40360 грн.

Головуючий суддя Білоус В .В.

Cекретар судового засідан ня Гнилюк О.В.

За участю представників с торін:

Позивача (скаржника): ОСОБ А_1. - згідно довіреності;.

Відповідача (боржника): не з "явився;.

ВДВС: не з"явився.

В С Т А Н О В И В :

16.05.2011 р. до господарського суду Вінницької області над ійшла скарга від 13.05.2011р. Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Млинпром" про визнання п останови заступника начальн ика ВДВС Бершадського районн ого управління юстиції Данил енка К.О. про відмову у відкрит ті виконавчого провадження ( відмову в прийнятті до прова дження виконавчого документ а) від 04.04.2011 р. недійсною та зобо в"язання ВДВС Бершадського Р айонного управління юстиції вжити заходів щодо примусов ого виконання ухвали (дублік ату) господарського суду Він ницької області від 22.12.2010 р. по с праві № 4/189-10 про затвердження м ирової угоди.

Дана скарга мотивована тим , що 30 березня 2011 року товариств ом з обмеженою відповідальні стю "Млинпром" на адре су відді лу державної виконавчої служ би Бершадського районного уп равління юстиції була направ лена заява та оригінал (дублі кат) ухвали Господарського с уду Вінницької області від 22.1 2.2010 року по справі № 4/189-10. Факт над іслання даних документів під тверджується: чеком Вінницьк ої дирекції УДППЗ "Укрпошта"; б ланком кур'єрської доставки та описом вкладення від 30.03.2011 ро ку. В зв'язку з не отриманням в ідповіді від відділу ДВС Бер шадського районного управлі н ня юстиції, щодо подальшого руху заяви та чи порушено вик онавче провадження, то варис тво телефоном звернулося до відділу ДВС Бершадського рай онну. В телефонній роз мові на с повідомили, що ще 04 квітня 2011 р оку заступником начальника Д аниленком К.О. була винесена п останова про відмову у відкр итті виконавчого провадженн я (відмову в при йнятті до пров адження виконавчого докумен та) та направлена скаржнику н а адресу разом зі всіма докум ентами. Оскільки даних докум ентів ТОВ "Млинпром" не отриму вало на прохання пред ставни ка факсимільним зв'язком бул а передана вищезазначена пос танова. Постанова про відмов у у відкритті виконавчого пр овадження (відмову в прийнят ті до провадження виконавчог о документа), була отримана на ми лише 06 травня 2011 року про що с відчить дата отримання сторі нки факсовим приладом. Поста новою встановлено, що ухвала господарського суду Вінниць кої області по справі № 4/189-10 від 22 грудня 2010 року не є виконавчи м документом та зазначено ст . 17 ЗУ "Про виконавче проваджен ня", при цьому відповідач само стійно зазначає в резолютивн ій частині даної постанови п ро відмову у прийнятті до про вадження виконавчого докуме нта. Пунктом 2 ч. 2 ст. 17 ЗУ "Про вик онавче провадження", встанов лено, виконанню держа вною ви конавчою службою підлягають такі виконавчі документи: ух вали, постанови судів у цивіл ьних, господарських, адмініс тративних, кримінальних спра вах та справах про адмініст р ативні правопорушення у випа дках, передбачених законом. В ідповідно до ст. 115 ГПК України рішення, ухвали, постанови го сподарського суду, що набрал и законної сили, є обов'язкови ми на всій території України і виконуються у порядку, вста новленому Законом України "П ро виконавче провадження". То му, вважає постанову про відм ову у відкритті виконавчого провадження (відмову в прийн ятті до провадження виконавч ого документа) від 04.04.2011 винесен у заступником на чальника ві дділу державної виконавчої с лужби Бершадського районног о управління юстиції Данилен ком К.О. незаконною та такою, щ о винесена в порушення норм ч инного законодав ства Україн и.

З метою розгляду даної с карги було призначено судо ве засідання на 07.06.2011 року.

Боржник, орган ДВС В вимог у хвали суду від 19.05.2011 р. про явку в судове засідання представни ків не виконали. Письмових по яснень про причини невиконан ня вимог ухвали від 19.05.2011 р. суду ненадали. Копії ухвали від 19.05. 2011 р. вручені боржнику 25.05.2011 р., що стверджується поштовим пові домленням № 20795241, органу ДВС 24.05.2011 р., що стверджується поштовим повідомленням № 20795233. Суд вжив в сі залежні від нього заходи д ля належного повідомлення бо ржника, органу ДВС про час, міс це розгляду справи за його уч астю.

Від органу ДВС до суду надій шло заперечення на скаргу, на діслане до суду із листом № 1528 в ід 01.06.2011 р., в якому орган ДВС покл икається на ст. 116 ГПК України, т а зазначає, що виконання ріше ння господарського суду пров адиться на підставі виданог о ним наказу, який є виконавчи м документом, а натомість на а дресу відділу надійшла ухвал а господарського суду в резу льтаті чого було винесено по станову про відмову у відкри тті виконавчого провадження та надіслано сторонам. В заяв і, надісланій до суду із листо м № 1528 від 01.06.2011 р., орган ДВС проти скарги заперечує та просить суд розглянути скаргу без уч асті представника органу ДВС . Клопотання про розгляд скар ги без участі представника о ргану ДВС підлягає задоволен ню.

В судовому засіданні предс тавник скаржника підтримав п одану скаргу.

Заслухавши пояснення скар жника, дослідивши матеріали справи, суд на підставі ст.1, 2, 7, 8 , 17, 25 Закону України "Про викона вче провадження ", 121-2 ГПК Украї ни прийшов до висновку про за доволення скарги з огляду на таке.

22.12.2010 року господарський суд Вінницької області прийняв у хвалу про затвердження миров ої угоди.

24.03.2011 року господарським суд ом Вінницької області винесе но дублікат ухвали про затве рдження мирової угоди по спр аві № 4/189-10.

Відповідно до ч. 1 ст. 121-2 ГПК У країни скарги на дії чи безд іяльність органів Державн ої виконавчої служби щодо ви конання рішень, ухвал, поста нов господарських судів м ожуть бути подані стягува чем, боржником або прокуроро м протягом десяти днів з д ня вчинення оскаржуваної ді ї, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відом о, або з дня, коли дія мала бут и вчинена.

Скарги на дії органів ДВС ро зглядаються господарським с удом, про час і місце якого по відомляються ухвалою стягув ач, боржник чи прокурор та орг ан виконання судових рішень . Неявка боржника, стягувача, прокурор чи представника о ргану ДВС в судове засіданн я не є перешкодою для розгля ду скарги.

Відповідно до п. 2 ст.17 Закону України "Про виконавче прова дження" підлягають виконанню державною виконавчою службо ю такі виконавчі документи: в иконавчі листи, що видаються судами, і накази господарськ их судів, у тому числі на підст аві рішень третейського суду та рішень Міжнародного коме рційного арбітражного суду п ри Торгово-промисловій палат і і Морської арбітражної ком ісії при Торгово-промисловій палаті; ухвали, постанови суд ів у цивільних, господарськи х, адміністративних, криміна льних справах та справах про адміністративні правопоруш ення у випадках, передбачени х законом; судові накази; вико навчі написи нотаріусів; пос відчення комісій по трудових спорах, що видаються на підст аві відповідних рішень таких комісій; постанови органів (п осадових осіб), уповноважени х розглядати справи про адмі ністративні правопорушення у випадках, передбачених зак оном; постанови державного в иконавця про стягнення викон авчого збору, витрат, пов'язан их з організацією та проведе нням виконавчих дій і наклад енням штрафу; рішення інших о рганів державної влади, якщо їх виконання за законом покл адено на державну виконавчу службу; рішення Європейськог о суду з прав людини з урахува нням особливостей, передбаче них Законом України "Про вико нання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини".

Із ст. 17 ЗУ "Про виконавче про вадження" вбачається, що ухва ла суду є виконавчим докумен том, тому з огляду на зміст ст. 115, ст.116 ГПК України прирівнюєт ься до наказу господарського суду який є також виконавчим документом.

До висновку, що ухвала про з атвердження мирової угоди є виконавчим документом прийш ли і Вищий господарський суд України у постанові № 4/208-06 від 0 4.04.2007 р. та Верховний суд України у постанові № 6/587 від 10.05.2005 р.

Згідно ст. 115 ГПК України ріше ння, ухвали, постанови господ арського суду, що набрали зак онної сили, є обов'язковими на всій території України і вик онуються у порядку, встановл еному Законом України "Про ви конавче провадження".

Заперечення органу ДВС суд ом до уваги не беруться, оскіл ьки спростовуються п.2 ч.2 ст. 17 З У "Про виконавче провадження " із якого вбачається, що ухвал а суду є також виконавчим док ументом.

Оскільки ухвала про затвер дження мирової угоди є викон авчим документом і є аналогі чно наказу господарського су ду, який також є виконавчим до кументом, то дії виконавця що до відмови у відкритті викон авчого провадження (відмови в прийняті до провадження ви конавчого докуме нта) є незак онними, постанова заступника начальника ВДВС Бершадськог о районного управління юстиц ії Даниленка К.О. про відмову у відкритті виконавчого прова дження (відмову в прийнятті д о провадження виконавчого до кумента) від 04.04.2011 р. не відповід ає нормам чинного законодавс тва, тому скарга є обгрунтова ною і такою що підлягає задов оленню.

Керуючись ст.1, 2, 7, 8, 17, 25 Закону У країни "Про виконавче провад ження ", ст. 86, 115, 121-2 ГПК України, -

У Х В А Л И В :

1. Скаргу від 13.05.2011р. Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Млинпром" про визнання постанови заступника началь ника ВДВС Бершадського район ного управління юстиції Дани ленка К.О. про відмову у відкри тті виконавчого провадження (відмову в прийнятті до прова дження виконавчого документ а) від 04.04.2011 р. недійсною та зобов "язання ВДВС Бершадського Ра йонного управління юстиції в жити заходів щодо примусовог о виконання ухвали (дублікат у) господарського суду Вінни цької області від 22.12.2010 р. по спр аві № 4/189-10 про затвердження мир ової угоди задовільнити.

2. Визнати постанову заступн ика начальника відділу держа вної виконавчої служби Берша дського районного управлінн я юстиції Даниленка К.О. про ві дмову у відкритті виконавчог о провадження (відмову в прий няті до провадження виконавч ого докуме нта) від 04.04.2011 року не дійсною.

3. Зобов'язати відділ держав ної виконавчої служби Бершад ського районного управ ління юстиції вжити заходів щодо п римусового виконання ухвали (дублікату) госпо дарського с уду Вінницької області від 22.1 2.2010 року по справі № 4/189-10 про за тв ердження мирової угоди в пор ядку передбаченому Законом У країни ”Про виконавче провад ження ”.

4. Копії направити позивачу (скаржнику), відповідачу (борж нику), ВДВС Бершадського РУЮ рекомендованим листом .

С уддя Білоус В.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. Кузнечна, 10, м . Калинівка, Вінницька област ь, 22400)

3 - відповідачу (вул. Хлібна, 3, с. Флорине, Бершадський райо н, Вінницька область, 24405)

4- ВДВС Бершадського РУЮ (вул . Радянська, буд.8, м. Бершадь, 24400)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16098314
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/189-10

Ухвала від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Судовий наказ від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Судовий наказ від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Рішення від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Ухвала від 29.12.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні