Рішення
від 06.06.2011 по справі 36/169
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 36/169 06.06.11

За позовом Комунально го підприємства «Ватутінсь кінвестбуд»

До Спільного підприємства «Прогрессо - Ат алія»

Про дострок ове розірвання договору орен ди та виселення

Суддя Трофименко Т.Ю .

Представники:

Від позивача ОСОБ А_1 - по дов. №б/н від 16.04.20011р.

Від відповідача не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господар ського суду міста Києва пере дані вимоги Комунального пі дприємства «Ватутінсь кінвестбуд» про розірв ання договору оренди №0729 від 01. 01.2010 р. та виселення Спільного п ідприємства «Апекс Компа» з нежитлового приміщення заг альною площею 34,30 кв. м., що розта шоване за адресою м. Київ, по п роспекту Маяковського, 10 пере давши зазначене приміщення Комунальному підприємству «Ватутінськінвестбуд».

Позовні вимоги мотиво вані тим, що згідно п. 3.6 догово ру оренди орендар зобов' яза вся вносити орендну плату не залежно від наслідків господ арської діяльності щомісячн о не пізніше 20 -го числа місяця поточного місяця. В порушенн я умов договору відповідач н е вносить зазначені платежі своєчасно та в повному обсяз і, у зв' язку з чим заборгован ість станом за період з червн я удень 2010 року становить 11 180,14 г рн., що свідчить про порушення умов договору та відповідно до ст. 782 Цивільного кодексу Ук раїни є підставою для достро кового розірвання договору о ренди.

В судовому засіданні п редставник Комунального під приємства підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач письмовий від зив на позов не надав, предста вника в судове засідання не н аправив, не виконав вимог суд у викладених в ухвалі суду пр о порушення провадження у сп раві від 16.05.2011 року.

Відповідач належним чином повідомлений про призначенн я справи до розгляду в засіда нні господарського суду, про час і місце його проведення. Д оказами належного повідомле ння Відповідача є відмітки н а повідомленнях про вручення поштового відправлення, які міститься в матеріалах спра ви. Таким чином, судом бул и вжиті усі належні заходи дл я повідомлення відповідача п ро місце, дату та час проведен ня судового засідання, шляхо м надсилання поштової коресп онденції на адресу визначену за матеріалами справи.

Відповідно до вимог ст . 75 Господарського процесуаль ного Кодексу України, якщо ві дзив на позовну заяву і витре бувані господарським судом д окументи не подано, справу мо же бути розглянуто за наявни ми в ній матеріалами. Проанал ізувавши зібрані по справі д окази, суд дійшов висновку пр о достатність матеріалів спр ави для її розгляду по суті за відсутності представника ві дповідача та його відзиву на позовну заяву.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши поясне ння представника позивача Го сподарський суд міста Києва, суд-

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 509 Циві льного кодексу України зобов ' язанням є правовідношення , в якому одна сторона (боржник ) зобов'язана вчинити на корис ть другої сторони (кредитора ) певну дію (передати майно, ви конати роботу, надати послуг у, сплатити гроші тощо) або утр иматися від певної дії, а кред итор має право вимагати від б оржника виконання його обов' язку. Зобов' язання виникают ь з підстав, встановлених ста ттею 11 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Ц ивільного кодексу України до говір - є підставою виникненн я цивільних прав та обов' яз ків. Цивільні права і обов' я зки виникають як з передбаче них законом договорів, так і з договорів, не передбачених з аконом, але таких, що йому не с уперечать.

Договір - це категорія ц ивільного права, яка визнача ється як домовленість двох а бо більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або пр ипинення цивільних прав та о бов' язків. До зобов' язань, що виникають з договорів, зас тосовуються загальні положе ння про зобов'язання, якщо інш е не випливає із закону або са мого договору. Як і будь-який п равочин, він є вольовим актом , оскільки виражає спільну во лю сторін, що втілюється у дог оворі. Змістом договору є, вла сне, ті умови, на яких сторони погоджуються виконувати дог овір, і вони мають дотримуват ися взятих на себе зобов' яз ань.

01.01.2010 р. між позивачем - Ком унальним підприємством “Ват утніськінвестбуд”, як орендо давцем, та відповідачем - Сп ільним підприємством “Прог рессо Італія”, як орендарем, було укладено договір оренди № 0729 (далі - договір № 0729 від 01.01.2010 р.), який підписано представни ками сторін та посвідчено їх печатками, належним чином за свідчена позивачем копія яко го наявна в матеріалах справ и.

Умовами договору № 0729 від 01.01.201 0 р. та додатками до нього стор они погодили, що орендодавец ь (позивач) зобов' язався пер едати в оренду, а орендар (відп овідач) зобов' язався прийня ти у строкове платне користу вання, згідно умов цього дого вору, нежитлове приміщення п лощею 34,3 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Київ, проспект М аяковського 10 (п. 1.1), договір діє з 01.01.2010 р. по 31.12.2010 р. і вступає в сил у з дати його підписання обом а сторонами (п. 3.1.), договір втра чає свою чинність у зв' язку з невиконанням умов договор у орендарем (відповідачем) (п . 9.1.), місячний розмір орендної плати складає 1411,70 грн. (п.3.1), розм ір орендної плати може бути з мінено на вимогу однієї із ст орін у разі зміни базової оре ндної ставки, методики розра хунку орендної плати, профіл ю використання приміщення, ц ін і тарифів та в інших випадк ах передбачених законодавст вом України (п.3.3), орендар (відп овідач) на умовах договору сп лачує на рахунок орендодавця (позивач) орендну плату незал ежно від наслідків господарс ької діяльності щомісячно не пізніше 20 числа поточного міс яця (п. 3.6.), вартість комунальни х послуг, витрат на утримання прибудинкової території, ва ртість послуг по технічному обслуговуванню інженерного обладнання та внутрішньо бу динкових мереж спільного вик ористання сплачується оренд арем (відповідач) окремо на пі дставі рахунків вартості пос луг, визначеному в додатку 2 до договору № 0729 від 01.01.2010 р., або дог оворів, укладених орендарем (позивач) безпосередньо з орг анізаціями, що надають такі п ослуги (п. 3.7).

Згідно Акту прийому - передачі нежитлового прим іщення, підписаного сторонам и та посвідченого печатками сторін, орендодавцем (позива чем) було передано, а орендаре м (відповідачем) прийнято неж итлове приміщення площею 34,3 к в.м., яке знаходиться за адресо ю: м. Київ, проспект Маяковсько го 10.

Відповідно до ч. 1 ст. 763 Ц ивільного кодексу України до говір найму укладається на с трок, встановлений договором .

Відповідно до п. 9.1 . дого вору строк дії договору орен ди було встановлено з 01.01.2010р. п о 31.12.2010 р.

Оскільки після закінч ення строку дії договору ні о дна із сторін не заяви про йог о зімну або припинення догов ору, тому в силу ст. 17 Закону Укр аїни «Про оренду державного та комунального майна»догов ір оренди № 0729 від 01.01.2010 р. був прол онгований на новий строк та т их самих умовах, тобто до 31.12.2011р .

Згідно з вимогами с т. 18 Закону України “Про оренд у державного та комунального майна” орендар зобов' язани й вносити орендну плату своє часно і в повному обсязі.

Відповідач в поруше ння умов договору та вимог ст .18 Закону України “Про оренду державного та комунального м айна” не сплачує орендну пла ту та інші платежі позивачу с воєчасно та в повному обсязі .

Рішенням Господарськ ого суду м. Києва від 21.04.2011р. по с праві №47/11 задоволенні позовн і вимоги Комунального підпри ємства “Ватутніськінвестбу д” задоволені повністю, стяг нуто з Спільного українсько - італійського підприємства “Прогрессо - Італія” на кор исть Комунального підприємс тва “Ватутінськінвестбуд” с уму заборгованості в розмірі 11 569 грн. 13 коп., а також 115 грн. 69 коп . витрат по сплаті державного мита та 236 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу. Дане ріше ння суду набрало законної си ли.

Відповідно до п. 3 ст. 291 Го сподарського кодексу Україн и, договір оренди може бути ро зірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін, дого вір оренди може бути дострок ово розірваний з підстав, пер едбачених Цивільним кодексо м України для розірвання дог овору найму, в порядку встано вленому статтею 188 цього кодек су.

На виконання приписів ст. 188 Господарського кодексу України позивач направив на адресу відповідача пропозиц ію від 08.04.2011р. за №10-396 про достроко ве розірвання договору оренд и нежитлового приміщення та передачу приміщення позива чу.

Відповідно до п. 1 ст. 783 Ци вільного кодексу України, на ймодавець має право вимагати розірвання договору найму, я кщо наймач користується річч ю всупереч договору.

Як вбачається із надано го позивачем розрахунку забо ргованості, відповідач корис тується майном в порушення у мов договору оренди - в частин і сплати орендної плати та ін ших платежів, передбачених д оговором..

Відповідно до ст. 33 Госпо дарського процесуального ко дексу України кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень.

Це стосується відпо відача яким належними засоба ми доказування повинен був д овести відсутність заборгов аності по договору №986/3 від 11.08. 2 010р.

Відповідач доказів нал ежного виконання умов догово ру в частині оплати орендної плати та інших платежів суду не надав.

Враховуючи вищевиклад ене, вимога позивача про розі рвання договору оренди є обг рунтованою, та такою, що підля гає задоволенню.

З розірванням договору відповідач втрачає статус о рендаря і, оскільки інших док азів щодо підтвердження прав а найму спірних приміщень не має, то і підлягає виселенню.

Крім того, з відповідач а відповідно до ст.ст. 44, 49 Госпо дарського процесуального Ко дексу України підлягають ст ягнення на користь позивача судові витрати понесені ним.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 Гос подарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги зад овольнити повністю.

Розірвати договір оре нди №0729 від 01.01.2010 року укладений між Комунальним підприємств ом «Ватутінськінівестбуд»т а Спільним підприємством «Пр огрессо- Італія».

Виселити Спільне підпр иємство «Прогрессо- Італія»( код ЄДРПОУ 22969829, адреса: 02147, м. Київ , вул. Ентузіастів 39) з нежилог о приміщення загальною площе ю 34,30 кв.м. в будинку №10 по проспе кту Маяковського в місті Киє ві та передати по акту прийма ння - передачі дане приміщен ня Комунальному підприємств у «Ватутінськінівестбуд» (02217, м. Київ, вул.. Електротехн ічна, 11, код 30977943).

Стягнути з Спільного п ідприємство «Прогрессо- Італ ія»(код ЄДРПОУ 22969829, адреса: 02147, м. Київ, вул. Ентузіастів 39) на кор исть Комунального підприємс тва «Ватутінськінівестбуд» (02217, м. Київ, вул.. Електроте хнічна, 11, код 30977943) державне мит о в сумі 85 грн. та 236 грн. витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового проце су.

Після набрання рішенн ям законної сили видати нака зи.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Повний текст рішення ск ладено

07.06.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16108653
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/169

Рішення від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 23.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 05.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кододова О.В.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кододова О.В.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кододова О.В.

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мальцев М.Ю

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 10.08.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні