Постанова
від 23.05.2011 по справі 37/13-11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.05.2011 року Справа № 37/13-11

Дніпропетровський апел яційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: судді Наум енка І.М. (доповідача)

суддів: Голяшкіна О.В., М ороза В.Ф.,

при секретарі судового зас ідання: Заболотній О.В.,

від позивача: ОСОБА_1, дов іреність №178 від 12.04.2011, представ ник;

від відповідача представн ик в судове засідання не з' я вився, про час та місце судово го засідання повідомлений на лежним чином.

розглянувши матеріали апеляційної скарги в ідкритого акціонерного това риства “Енергопостачальна к омпанія “Дніпрообленерго”, м .Дніпропетровськ, в особі Пав лоградського району електри чних мереж, м.Павлоград Дніпр опетровської області, на р ішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 22.02.2011р. у справі №37/1 3-11

за позовом відкр итого акціонерного товарист ва “Енергопостачальна компа нія

“Дніпроо бленерго”, м.Дніпропетровськ , в особі Павлоградського

району ел ектричних мереж, м.Павлоград Дніпропетровської

області

до відповідача об' єднання співвласників б агатоквартирного будинку

“Дніпров ська, 370а”, м.Павлоград Дніпроп етровської області

про спону кання до укладення договору,

ВСТАНОВИВ:

Відкрите акціонерне тов ариство "Енергопостачальна к омпанія "Дніпрообленерго", в о собі Павлоградського району електричних мереж (позивач) з вернулось з позовом до Об'єдн ання співвласників багатокв артирного будинку "Дніпровсь ка, 370а" (відповідач), в якому про сить господарський суд зобов 'язати відповідача укласти д оговір на постачання електри чної енергії з додатками до н ього в редакції ВАТ "ЕК "Дніпро обленерго", в особі Павлоград ського району електричних ме реж, а також, стягнути судові в итрати у справі.

В обґрунтування позову поз ивач посилається на п.5.1 Прави л користування електричною е нергією /далі - Правила/, затв ерджених постановою Націона льної комісії регулювання ел ектроенергетики України від 25.12.2008 №1449, та ст.26 Закону України " Про електроенергетику".

Рішенням господарського суду Дніпропетровської обла сті від 22.02.2011р. (с уддя Кеся Н.Б.) в позові відмов лено повністю. В основу оскар жуваного рішення господарсь ким судом першої інстанції п окладено ч. 2 ст.14 ЦК України, за якою особа не може бути приму шена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї, а також, ст.26 Закону України “Про елек троенергетику”, яка, на думку суду, прямої вказівки стосов но обов' язку споживача укла дати договір на постачання е лектричної енергії не містит ь.

Не погодившись з вищезга даним рішенням, скаржник зве рнувся до Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду зі скаргою, в якій прос ить дане рішення скасувати, я к неправомірне, та прийняти у справі нове рішення, повніст ю задовольнивши позовні вимо ги шляхом зобов' язання відп овідача укласти з позивачем договір на постачання електр ичної енергії.

Зокрема, в апеляційній скар зі скаржник наполягає на том у, що, згідно п.5.1. Правил, догові р про постачання електричної енергії є основним документ ом, який регулює відносини мі ж постачальником електрично ї енергії за врегульованим т арифом, який здійснює свою ді яльність на закріпленій тери торії, і споживачем, визначаю чи при цьому зміст правовідн осин, прав та обов' язків сто рін. До того ж, згідно з ч.1 ст.26 За кону України “Про електроене ргетику”, споживання енергії можливе лише на підставі дог овору з енергопостачальнико м.

Вивчивши матеріали справи , заслухавши пояснення уповн оваженого представника пози вача, обговоривши доводи апе ляційної скарги та проаналіз увавши на підставі фактичних обставин справи застосуванн я господарським судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права, ко легія суддів знаходить апеля ційну скаргу обґрунтованою т а такою, що підлягає задоволе нню, з огляду на наведене нижч е:

Відповідно до ст.101 ГПК Украї ни, в процесі перегляду справ и апеляційний господарський суд за наявними у справі і дод атково поданими доказами пов торно розглядає справу. Дода ткові докази приймаються суд ом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суд у першої інстанції з причин, щ о не залежали від нього.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апе ляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованіст ь рішення місцевого господар ського суду у повному обсязі .

Отже, як встановлено господ арським судом першої інстанц ії та не заперечується сторо нами, листом від 19.11.2010р. за вих.№03 239/326 позивач направив на адресу відповідача проект договору про постачання електричної енергії. Проте, у визначений д аним листом строк відповідь на запропонований проект дог овору позивачем отримана не була. Враховуючи зазначене в ище, а також, з огляду на те, що п .5.1. Правил користування елект ричною енергією та ч.1 ст.26 Зако ну України “Про електроенерг етику” визначено можливість споживання енергії лише на п ідставі договору з енергопос тачальником, позивач був зму шений звернутись до суду з по зовом про зобов' язання відп овідача на укладення вищезга даного договору.

Як вже зазначалось вище, в основу оскаржуваного рішенн я господарським судом першої інстанції покладено ч.2 ст.14 ЦК України, за якою особа не може бути примушена до дій, вчинен ня яких не є обов'язковим для н еї, а також, ст.26 Закону України “Про електроенергетику”, як а, на думку суду, прямої вказів ки стосовно обов' язку спожи вача укладати договір на пос тачання електричної енергії не містить. Окрім того, в оска ржуваному рішенні господарс ький суд посилається на ст.627 Ц К України, за якою сторони є ві льними в укладенні договору, виборі контрагента та визна ченні умов договору з урахув анням вимог Цивільного Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, звичаїв діловог о обороту, вимог розумності т а справедливості.

Проте, з такими висновкам и господарського суду першої інстанції колегія суддів по годитись не може, вважає їх по милковими та передчасними. Н атомість, викладені в апеляц ійній скарзі заперечення вва жає такими, що повністю знайш ли своє підтвердження в ході апеляційного провадження, є обгрунтованими та такими, що базуються на нормах чинного законодавства України.

Так, відповідно до ч.1 ст.26 З акону України “Про електроен ергетику”, споживання енергі ї можливе лише на підставі до говору з енергопостачальник ом. Згідно п.5.1. Правил користув ання електричною енергією, з атверджених постановою Наці ональної комісії регулюванн я електроенергетики України від 25.12.2008 №1449, договір про постач ання електричної енергії є о сновним документом, який рег улює відносини між постачаль ником електричної енергії за регульованим тарифом, що зді йснює свою діяльність на зак ріпленій території, і спожив ачем та визначає зміст право вих відносин, прав та обов'язк ів сторін. Споживання електр ичної енергії без договору н е допускається.

В свою чергу, докази навност і відповідного договору між позивачем /“Енергопостачаль на компанія “Дніпрообленерг о”/ та відповідачем у справі /О СББ “Дніпровська, 370а”/ - відсут ні.

Водночас, згідно Роз' ясню вального листа Національної комісії регулювання електро енергетики України від 24.04.2009р. N 2784/11/17-09, договір про постачання е лектричної енергії на основі типового договору (Додаток 3 д о Правил) укладається постач альником електричної енергі ї за регульованим тарифом з усіма споживачами та субсп оживачами (крім населення), як і розташовані на території з дійснення ліцензованої діял ьності постачальником елект ричної енергії за регульован им тарифом (абзац перший п ункту 1.6 Правил).

Стосовно ж необхідності ук ладати відповідні договори н а постачання електричної ене ргії саме об'єднаннями індив ідуальних власників квартир і будинків, листом Національ ної комісії регулювання елек троенергетики України від 21.02 .2008р. N1112/11/17-08 роз' яснено наступне :

Відповідно до положень ста тті 26 Закону України "Про елек троенергетику", споживач ене ргії несе відповідальність з а порушення умов договору з е нергопостачальником та прав ил користування електричною і тепловою енергією та викон ання приписів державних інсп екцій з енергетичного нагляд у за режимами споживання еле ктричної та теплової енергії згідно із законодавством Ук раїни. Безпечну експлуатацію енергетичних установок спож ивача та їх належний технічн ий стан забезпечує сам спожи вач. Правопорушенням в елект роенергетиці є, крім іншого, у хилення від виконання або не своєчасне виконання рішень ч и приписів Національної к омісії регулювання електрое нергетики України, зокрема, П равил. (ст.27 цього Закону).

Отже, частиною другою статт і 1 Закону України "Про привати зацію державного житлового ф онду", державний житловий фон д визначено, як житловий фонд місцевих Рад народних депут атів та житловий фонд, який зн аходиться у повному господар ському віданні чи оперативно му управлінні державних підп риємств, організацій, устано в.

Для забезпечення ефективн ого використання приватизов аних квартир та управління н ими власники квартир (будинк ів) можуть створювати товари ства або об'єднання індивіду альних власників квартир і б удинків. У багатоквартирному будинку, квартири якого не по вністю приватизовані, між то вариством (об'єднанням) індив ідуальних власників квартир і власниками неприватизован их квартир укладається угода про спільне володіння будин ком та дольову участь у витра тах на його утримання. (частин а 3 статті 10 Закону України "Про приватизацію державного жит лового фонду").

Статтею 11 Закону України "Пр о об'єднання співвласників б агатоквартирного будинку" пе редбачено, що об'єднання післ я набуття статусу юридичної особи може: прийняти на власн ий баланс весь житловий комп лекс; за договором з попередн ім власником залишити його б алансоутримувачем усього жи тлового комплексу або його ч астини; укласти договір з буд ь-якою юридичною особою, стат ут якої передбачає можливіст ь здійснення такої діяльност і, про передачу їй на баланс ус ього житлового комплексу або його частини.

Тобто, власниками внутрішн ьобудинкових електричних ме реж багатоквартирних будинк ів є об'єднання співвласникі в багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) або балансоутрим увач.

Згідно з визначеннями пунк ту 1.2 ПКЕЕ, населений пункт - це юридична особа - споживач (вла сник електроустановок насел еного пункту або уповноважен а власником (співвласниками) експлуатаційна організація , в господарському віданні як ої є електроустановки населе ного пункту), об'єднує населен ня на визначеній території т а утримує ці електроустановк и з метою забезпечення елект ричною енергією споживачів н аселеного пункту; споживачі населеного пункту - це населе ння, електроустановки якого приєднані до технологічних е лектричних мереж населеного пункту та яке розраховуєтьс я за використану електричну енергію з населеним пунктом.

Таким чином, ОСББ під падає під визначення населен ого пункту в тлумаченні ПКЕЕ , а, отже, має здійснювати з акупівлю електричної енергі ї у постачальника електрично ї енергії з метою її подальшо го використання споживачами населеного пункту для задов олення комунально-побутових потреб споживачів населеног о пункту, для технічних цілей та інших потреб населеного п ункту на підставі дого вору про постачання електрич ної енергії. В свою чергу, з а обсяг закупленої електричн ої енергії з постачальником електричної енергії розрахо вується населений пункт за у мовами відповідного договор у (пункт 12.3 ПКЕЕ).

Враховуючи наведе не, колегія суддів вважає за д оцільне апеляційну скаргу - задовольнити повністю, оскар жуване судове рішення - скас увати, як прийняте з порушенн ям норм матеріального права та прийняти у справі нове ріш ення про задоволення позову шляхом зобов' язання відпов ідача укласти договір на пос тачання електричної енергії .

Керуючись ст.ст.101, 103-105 ГПК Ук раїни, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу відкр итого акціонерного товарист ва “Енергопостачальна компа нія “Дніпрообленерго”, м.Дні пропетровськ, в особі Павлог радського району електрични х мереж, м.Павлоград Дніпропе тровської області, на рішенн я господарського суду Дніпро петровської області від 22.02.2011р . у справі №37/13-11 - задовольнити повністю.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 22.02.2011р. у справі №37/13-11 - скас увати.

Позовні вимоги задовольни ти у повному обсязі.

Зобов'язати Об'єднання спів власників багатоквартирног о будинку "Дніпровська, 370а", м.П авлоград Дніпропетровської області, укласти з відкритим акціонерним товариством “Ен ергопостачальна компанія “Д ніпрообленерго”, м.Дніпропет ровськ, в особі Павлоградськ ого району електричних мереж , м.Павлоград Дніпропетровсь кої області, договір на поста чання електричної енергії з додатками до нього в редакці ї відкритого акціонерного то вариства “Енергопостачальн а компанія “Дніпрообленерго ”, м.Дніпропетровськ, в особі П авлоградського району елект ричних мереж.

Стягнути з Об'єднання співв ласників багатоквартирного будинку "Дніпровська, 370а", м.Па влоград Дніпропетровської о бласті, на користь відкритог о акціонерного товариства “Е нергопостачальна компанія “ Дніпрообленерго”, м.Дніпропе тровськ, в особі Павлоградсь кого району електричних мере ж, 127,50 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу.

Видати наказ.

Видачу наказу доручити гос подарському суду Дніпропетр овської області.

Постанова може бути оскарж ена до Вищого господарського суду України у двадцятиденн ий строк.

Головуючий суддя І.М. Науменко

Суддя О.В. Голяшкін

Суддя В.Ф. Мороз

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16112601
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/13-11

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Постанова від 14.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чимбар Любов Олексіївна

Постанова від 23.05.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Рішення від 02.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні