Постанова
від 14.11.2011 по справі 37/13-11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.11.2011 року Справа № 37/13-11

Дніпропетровський апеляційний господарський с уд у складі колегії суддів: головуючого судді Чимбар Л.О. (доповідача)

суддів: Прокопенко А.Є., Ант онік С.Г.

Секретар судового засідан ня Манчік О.О.

представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1, дов іреність №178 від 12.04.11, представ ник;

від позивача: ОСОБА_2, дов іреність №232 від 12.04.11, представ ник;

від відповідача: ОСОБА_3 , довіреність №01-С-11 від 02.08.11, пре дставник;

від відповідача: ОСОБА_4 , довіреність №01-С-11 від 02.08.11, пре дставник;

від відповідача: Ареф"єва Л. П., наказ №2 від 22.05.11, голова;

розглянувши апеляційну ск аргу відкритого акціонерног о товариства "Енергопостачал ьна компанія "Дніпрообленерг о", м.Дніпропетровськ, в особі Павлоградського району елек тричних мереж, м. Павлоград Дн іпропетровська область на рі шення господарського суду Дн іпропетровської області від 22.02.2011р. у справі №37/13-11

за позовом відкритого а кціонерного товариства "Енер гопостачальна компанія "Дніп рообленерго", м.Дніпропетров ськ, в особі Павлоградського району електричних мереж, м. П авлоград Дніпропетровська о бласть

до об'єднання співвласн иків багатоквартирного буди нку "Дніпровська, 370а", м. Павлог рад Дніпропетровська област ь

про спонукання до укла дення договору,

В С Т А Н О В И В :

У грудні 2010року відкрите ак ціонерне товариство "Енергоп остачальна компанія "Дніпроо бленерго" в особі Павлоградс ького району електричних мер еж (далі-позивач) звернулося з позовом до об'єднання співвл асників багатоквартирного б удинку "Дніпровська, 370а" (далі-в ідповідач), в якому просить го сподарський суд зобов'язати відповідача укласти договір на постачання електричної е нергії з додатками до нього в редакції ВАТ "ЕК "Дніпрооблен ерго" в особі Павлоградськог о району електричних мереж т а стягнути судові витрати у с праві.

Рішенням господарсь кого суду Дніпропетровської області від 22.02.2011р. у справі №37/13-1 1 (суддя - Кеся Н.Б.) в позові від мовлено.

Не погодившись з рішенням місцевого господарського су ду позивач подав апеляційну скаргу.

В апеляційній скарзі позив ач посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права просит ь скасувати вищезазначене рі шення, прийняти нове, яким зад овольнити позовні вимоги та зобов' язати відповідача ук ласти договір про постачання електричної енергії. Скаржн ик наполягає на тому, що, згідн о п.5.1. Правил, договір про поста чання електричної енергії є основним документом, який ре гулює відносини між постачал ьником електричної енергії з а врегульованим тарифом, яки й здійснює свою діяльність н а закріпленій території, і сп оживачем, визначаючи при цьо му зміст правовідносин, прав та обов' язків сторін. До тог о ж, згідно з ч.1 ст.26 Закону Укра їни “Про електроенергетику” , споживання енергії можливе лише на підставі договору з е нергопостачальником.

Відповідач у відзиві проти викладених в апеляційній ск арзі доводів заперечує, ріше ння господарського суду вваж ає законним і обґрунтованим, просить залишити без змін, а в задоволенні скарги просить відмовити.

В судовому засіданні 14.11.2011р. б уло оголошено вступну та рез олютивну частини постанови.

Заслухавши доповідь голов уючого судді - доповідача, п ояснення представників стор ін, з' ясувавши обставини сп рави, дослідивши докази, пере віривши законність та обґрун тованість рішення господарс ького суду Дніпропетровсько ї області, Дніпропетровський апеляційний господарський с уд дійшов висновку, що апеляц ійна скарга відкритого акціо нерного товариства "Енергопо стачальна компанія "Дніпрооб ленерго", м.Дніпропетровськ, в особі Павлоградського район у електричних мереж, м. Павлог рад Дніпропетровська област ь не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Як встановлено господарс ьким судом першої інстанції та не заперечується сторонам и, листом від 19.11.2010р. за вих.№03239/326 п озивач направив на адресу ві дповідача проект договору пр о постачання електричної ене ргії.

Однак, у визначений даним ли стом строк відповідь на запр опонований проект договору п озивачем отримана не була. Вр аховуючи зазначене вище, а та кож, з огляду на те, що п.5.1. Прави л користування електричною е нергією та ч.1 ст.26 Закону Украї ни “Про електроенергетику” в изначено можливість спожива ння енергії лише на підставі договору з енергопостачальн иком, позивач звернувся до су ду з позовом про зобов' язан ня відповідача на укладення вищезгаданого договору.

В засіданні апеляційного с уду з пояснень представників сторін встановлено, що в груд ні 2010 року (до звернення з позов ом про укладання спірного до говору) позивач відключив ел ектромережі, по яких здійсню валось електропостачання дл я загально будинкових потреб (освітлення сходових клітин під' їздів) будинку №370а по ву л. Дніпровській.

Відповідач з моменту відкл ючення до теперішнього часу вказане відключення не оска ржує, не бажає укладати догов ір з позивачем на електропос тачання для загально будинко вих потреб (освітлення сходо вих клітин під' їздів) на зап ропонованих позивачем умова х. Мешканці цього будинку отр имують послуги електропоста чання в квартири згідно окре мих договорів.

Таким чином, між позивачем т а відповідачем з грудня 2010 рок у відсутні будь-які відносин и по фактичному електропоста чанню для загально будинкови х потреб.

З врахуванням викладеного апеляційний суд вважає, госп одарським судом першої інста нції обґрунтовано в основу о скаржуваного рішення поклад ено ч.2 ст.14 ЦК України, згідно я кої особа не може бути примуш ена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї, а також, ст. 26 Закону України “Про елек троенергетику”, яка прямої в казівки стосовно обов' язку споживача укладати договір на постачання електричної ен ергії не містить. Окрім того, в оскаржуваному рішенні госпо дарський суд правомірно поси лається на ст.627 ЦК України, згі дно якої сторони є вільними в укладенні договору, виборі к онтрагента та визначенні умо в договору з урахуванням вим ог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавс тва, звичаїв ділового оборот у, вимог розумності та справе дливості.

Апеляційний суд погоджуєт ься з висновком господарсько го суду про відмову в задовол енні позовних вимог.

За таких обставин рі шення господарського суду Дн іпропетровської області як т аке, що відповідає чинним нор мам матеріального та процесу ального законодавства, встан овленим фактичним обставина м справи, належить залишити б ез змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 101,103,105 Господарського процесуальн ого кодексу України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу відкритого акціонерного тов ариства "Енергопостачальна к омпанія "Дніпрообленерго", м.Д ніпропетровськ, в особі Павл оградського району електрич них мереж, м. Павлоград Дніпро петровська область залишит и без задоволення.

Рішення господарсько го суду Дніпропетровської об ласті від 22.02.2011р. у справі №37/13-11 за лишити без змін.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття та м оже бути оскаржена в касацій ному порядку протягом 20 днів д о Вищого господарського суду України.

Головуючий Л.О. Чимб ар

Суддя А.Є. Про копенко

Суддя С.Г. Ант онік

Постанова виготовлена в повному обсязі 18.11.2011р.

Дата ухвалення рішення14.11.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19915441
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/13-11

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Постанова від 14.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чимбар Любов Олексіївна

Постанова від 23.05.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Рішення від 02.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні