Рішення
від 20.09.2006 по справі 6-22/205-06-4089
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6-22/205-06-4089

            

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"20" вересня 2006 р.Справа  № 6-22/205-06-4089

Позивач: Заступник прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Міністерства транспорту та зв`язку України та  Фонду Державного майна України

Відповідачі: 1) Товариство з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод «Україна»

                      2) Відділ державних реєстраторів Одеської міської ради

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Державне підприємство «Одеський судноремонтний завод «Україна»

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог  на предмет спору на стороні відповідача: Державний реєстратор Ісаєнко Л.Г.

  

про визнання недійсним Статуту та Свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ «Одеський судноремонтний завод «Україна»та зобов`язання виконати певні дії

                                                                           Суддя                                        Демешин О.А.

Представники:

Від прокуратури: Толстік В.В. –посвідчення № 207 від 28.08.2001р.

Від позивачів: Міністерства транспорту та зв`язку України –Писаренко М.О. - довіреність

                          Фонду Державного майна України –Панченко Н.Д. - довіреність

Від відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод «Україна»- Сєнов Б.О.-довіреність, Довженко О.М.

                                Відділу державних реєстраторів Одеської міської ради –не з`явився

Від третіх осіб:  Державного підприємства «Одеський судноремонтний завод «Україна»- Мороз П.В. - довіреність

                                    Державний реєстратор Ісаєнко Л.Г. –не з`явився

Суть спору:  Заступником прокурора Одеської області (далі –Прокурор)  надано позов в інтересах держави в особі Міністерства транспорту та зв`язку України (далі –Позивач 1) та  Фонду Державного майна України (далі –Позивач 2) до Товариство з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод «Україна»(далі –Відповідач) про визнання недійсним Статуту ТОВ «Одеський судноремонтний завод «Україна», зареєстрованого Державним реєстратором Ісаєнко Л.Г.

            22.05.2006р.(вх.10838) заступником прокурора Одеської області уточнювались позовні вимоги.

            26.07.2006р. (вх.15952) до господарського суду Одеської області надійшла заява  заступника прокурора Одеської області  про  уточнення позовних вимог згідно якої позивач просить:  - визнати недійсним найменування Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод „Україна", зареєстрованого 13.04.2005 державним реєстратором Ісаєнко Л.Г., місце проведення державної реєстрації - Виконавчий комітет сої міської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 33508346, находження юридичної особи 65091, Одеська область, м. Одеса, вул. Південна;  

           - визнати недійсними Пункт 1.3., друге речення Пункту 1.4, частину Пункту 2.1. про те, що серед головних цілей створення та діяльності ТОВ „Одеський СРЗ «Україна" є „оренда цілісного майнового комплексу Підприємства", частину Пункту 2.2. про те, що „Товариство створене з метою оренди цілісного майнового комплексу Підприємства»Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю „Одеський судноремонтний завод „Україна", державна реєстрація якого проведена 13.04.2005 державним реєстратором Ісаєнко Л.Г., місце проведення державної реєстрації  - Виконавчий комітет Одеської міської ради, номер запису про державну реєстрацію 102 0000 006982, ідентифікаційний код юридичної особи 33508346, находження юридичної особи - 65091, Одеська область, м. Одеса, вул. Південна, Свіідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи Серія АОО № 256929;                         

      -  зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю „Одеський ремонтний завод „Україна"  надати у місячний термін на реєстрацію до органу державної реєстрації Статут Товариства   у    новій   редакції,    який    би    виключав    використання    Товариством найменування «Одеський судноремонтний завод «Україна», а також будь-які положення щодо створення його з метою оренди цілісного майнового комплексу Державного підприємства «Одеський судноремонтний завод «Україна»;

        - зобов`язати орган державної реєстрації –Відділ державних реєстраторів Одеської міської ради зареєструвати поданий на реєстрацію Статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод»у новій редакції у відповідності до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

           Міністерство транспорту та зв`язку України позов підтримує у повному обсязі.

  

           27.07.2006р представником Фонд державного майна України в судовому засіданні надані письмові пояснення по справі, з яких вбачається, що позивач 2 підтримував позовні вимоги прокурора. Однак, 18.08.2006р. представником Фонду надано письмові пояснення по справі з яких вбачається, що позивач 2 з позовом не згоден і просить відмовити у задоволенні позову.

          Частиною шостою статті 29 ГПК України передбачено, що відмова позивача від позову, поданого прокурором і інтересах держави, не позбавляє прокурора права підтримувати позов і вимагати вирішення спору по суті.

          18.09.2006р. (вх.20014) до господарського суду Одеської області надійшло заперечення на вищевказані пояснення Фонду державного майна України  з якого вбачається, що прокурор позовні вимоги підтримує і просить уточнені позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

                         Розглянувши матеріали справи, суд встановив :

                 13.04.2005р. державним реєстратором  відділу державних реєстраторів Одеської міської ради було зареєстровано Статут товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод «Україна»(номер запису 15561020000006982).

                 Пунктом  1.3. зазначеного Статуту передбачено, що товариство створено членами трудового колективу державного підприємства «Одеський судноремонтний завод «Україна»(надалі –Підприємство) з метою оренди цілісного майнового комплексу Підприємства.

                 У другому реченні пункту 1.4. Статуту зазначено, що після передачі в оренду цілісного майнового комплексу Підприємства товариство стає правонаступником прав та обов`язків Підприємства відповідно до умов договору оренди.

                Пунктом 2.1. Статуту визначено, що головними цілями створення підприємства є оренда цілісного майнового комплексу Підприємства.

                 До пункту  2.2. Статуту включено положення про те, що товариство створене з метою оренди цілісного майнового комплексу Підприємства.

                 Крім того, вищевказаним Статутом встановлено найменування товариства –«Товариство з обмеженою відповідальністю судноремонтний завод «Україна».

     

                  Заступник прокурора Одеської області, якого підтримує Міністерство транспорту та зв`язку України, посилаючись на те, що вищевказані положення суперечать чинному законодавству, просить визнати їх недійсними,  Крім того прокурор просить визнати недійсним найменування відповідача  та зобов`язати його надати на державну реєстрацію нову редакцію статуту, а відділ державних реєстраторів Одеської міської ради  провести державну реєстрацію наданого відповідачем Статуту в новій редакції.

          Відповідач, заперечуючи проти позову, посилається на те, що порушень чинного законодавства можливість внесення  в Статут ТОВ «Одеський судноремонтний завод»положень щодо створення цього товариства з метою оренди цілісного майнового комплексу Державного підприємства «Одеський судноремонтний завод «Україна»з подальшим правонаступництвом прав та обов`язків цього підприємства –не заборонено законом, а найменування товариства відрізняється від найменування підприємства. Тому, на думку відповідача –підстав для задоволення позову немає.         

                    

                Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та додатково надані докази, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного:

     Частиною другою  статті 4 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»встановлено, що не  можуть бути об'єктами оренди, зокрема, об`єкти державної власності, що мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації відповідно до частини другої статті 5 Закону України «Про приватизацію державного майна».

       Частиною другою статті 5 цього закону передбачено, що приватизації    не    підлягають    об'єкти,   що   мають загальнодержавне значення.  

       Відповідно до підпункту «В» цієї статті  - загальнодержавне значення , серед іншого, мають також:     акваторії  портів,   причали  всіх  категорій  і  призначень, причальні у  портах  і  гідрографічні споруди, набережні причалів, захисні  споруди   та   системи   сигналізації,   портові  системи інженерної інфраструктури та споруди зв'язку, енерговодопостачання та водовідведення,  автомобільні  дороги  та  залізничні колії (до першого розгалуження  за  межами  території  порту), навчальний та гідрографічний флот, майнові комплекси судноплавних інспекцій.

        З листа Регістра судноплавства України № 3\7-447 від 16.03.2006р. з додатком, вбачається, що під технічним наглядом Регістру судноплавства України знаходяться допоміжні та судноремонтні причали №№ 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15, 16 Державного підприємства «Одеський судноремонтний завод «Україна».

         Зазначені причали забезпечують основний вид діяльності цього підприємства, тобто –входять до складу цілісного майнового комплексу Державного підприємства  «Одеський судноремонтний завод».       

        Крім того, частиною третьою статті 4 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передбачено, що законодавчими  актами України може бути доповнено перелік підприємств,  майнові  комплекси  яких  не  можуть  бути об'єктами

оренди.   

        Так, Законом України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації»із змінами, внесеними згідно із Законами  N 2657-III від 12.07.2001,

N 2889-III від 13.12.2001, N 2890-III від 13.12.2001  було  затверджено  перелік  об'єктів  права  державної власності,  що  не  підлягають  приватизації, згідно з додатком 1 та   перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані, згідно з додатком 2.

             Державне підприємство «Одеський судноремонтний завод «Україна», по вказаному закону, було включено до переліку, згідно з додатком 2.  Тобто –в число об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані.

           Таким чином,  як на момент створення та реєстрації Статуту  товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод»ё так і на час розгляду спору -  цілісний майновий комплекс Державного підприємства «Одеський судноремонтний завод» було заборонено передавати в оренду, оскільки до його складу входили причали, які відносяться до об`єктів загальнодержавного значення. Також, ДП «ОСРЗ «Україна»не підлягало приватизації.  Передача його в оренду іншій юридичній особі ( в даному випадку –ТОВ «Одеський судноремонтний завод «Україна») з подальшим правонаступництвом прав та обов`язків державного підприємства -  не є корпоратизацією об`єкта  права державної власності.       

            Виходячи з викладеного, суд вважає, що незаконними є положення Статуту ТОВ «ОСРЗ «Україна»про створення товариства з метою оренди цілісного майнового комплексу ДП «Одеський судноремонтний завод «Україна».

            Крім того, як вбачається  Протоколу № 1 загальних зборів засновників  ТОВ «Одеський судноремонтний завод»від 01.02.2005р. –засновниками товариства є фізичні особи (частина працівників ДП ОСРЗ «Україна») та юридична особа –Міжнародна асоціація ветеранів підрозділу антитерору «Альфа».

            Тому, не відповідають дійсності і є незаконними положення пункту 1.3. спірного Статуту про те, що товариство створено членами трудового колективу державного підприємства «Одеський судноремонтний завод «Україна».   

             Приймаючи до уваги вищезазначене –суд вважає, що підлягають задоволенню позовні вимоги про визнання недійсними   пункту 1.3., другого речення пункту 1.4. та окремих положень пунктів 2.1. і 2.2. Статуту ТОВ «Одеський судноремонтний завод «Україна».                                  

             У задоволенні позовних вимог щодо визнання недійсним найменування товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод «Україна»- то вони не підлягають задоволенню, виходячи з наступного:.

              Обґрунтовуючи свої позовні вимоги в цій частині прокурор посилається порушення пункту 5 статті 90 ЦК України щодо заборони юридичній особі використовувати найменування іншої юридичної особи, оскільки, на думку позивача, назва ТОВ «Одеський судноремонтний завод «Україна»тотожна найменуванню Державного підприємства «Одеський судноремонтний завод «Україна».

               Відповідно до пункту 1 статті 23 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»- юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про організаційно-правову форму та назву.

В даному випадку при однаковій назві («Одеський судноремонтний завод «Україна») найменування цих двох  юридичних осіб мають різну організаційно –правову форму (Державне підприємство та Товариство з обмеженою відповідальністю).

                 Тому, судом не вбачається підстав для визнання недійсним найменування відповідача.            

                 Що стосується позовних вимог про зобов`язання ТОВ «Одеський судноремонтний завод «Україна» в місячний термін надати до органу державної реєстрації Статут у  новій редакції який би виключав використання товариством найменування «Одеський  судноремонтний завод «Україна», а також будь-які положення щодо створення його з метою оренди цілісного майнового комплексу Державного підприємства «Одеський судноремонтний завод «Україна»та про зобов`язання органу державної реєстрації –Відділу державних реєстраторів Одеської міської ради зареєструвати поданий на реєстрацію Статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод»у новій редакції у відповідності до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»- то у відповідності з вимогами Постанови Пленуму Верховного суду України № 11 від 29.12.1976р. “Про судове рішення” суд, одночасно з прийняттям судового рішення, винесено ухвалу про припинення провадження у справі  по цим позовним вимогам.

                    За таких обставин, позов підлягає частковому задоволенню з покладенням на відповідача витрат по сплаті державного мита та послуг на ІТЗ судового процесу

                                        Керуючись  ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1.          Позов задовольнити частково ;

2.          Визнати недійсним пункт 1.3. Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю

«Одеський судноремонтний завод», зареєстрованого Державним реєстратором Ісаєнко Л.Г. 13.04.2005р., номер запису 15561020000006982.

3.          Визнати недійсним друге речення пункту 1.4. Статуту Товариства з обмеженою

відповідальністю «Одеський судноремонтний завод», зареєстрованого Державним реєстратором Ісаєнко Л.Г. 13.04.2005р., номер запису 15561020000006982,  яким зазначено, що «Після передачі в оренду цілісного майнового комплексу Підприємства товариство стає правонаступником прав та обов`язків Підприємства відповідно до умов договору оренди»

4.          Визнати недійсними положення пункту 2.1. Статуту Товариства з обмеженою

відповідальністю «Одеський судноремонтний завод», зареєстрованого Державним реєстратором Ісаєнко Л.Г. 13.04.2005р., номер запису 15561020000006982, якими визначено, що головними цілями створення підприємства є «оренда цілісного майнового комплексу Підприємства».

5.          Визнати недійсними положення пункту 2.2. Статуту Товариства з обмеженою

відповідальністю «Одеський судноремонтний завод», зареєстрованого Державним реєстратором Ісаєнко Л.Г. 13.04.2005р., номер запису 15561020000006982, якими визначено, що «Товариство створене з метою оренди цілісного майнового комплексу Підприємства».

6.          У задоволенні позову в частині визнання недійсним найменування товариства з

обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод «Україна»- відмовити.

7.  Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський судноремонтний завод (65091, м.Одеса, вул..Південна, 26, код 33508346):

- до Державного бюджету України державне мито в сумі 85 гривень  на р/р 31117095600008 одержувач УДК в Одеській області, код ЄДРПОУ 23213460,   банк одержувача УДК в Одеській області, МФО 828011, код бюджетної класифікації  22090200 ;

           - на користь ДП «Судовий інформаційний центр»м. Київ, р/р 26002014180001 у

Львівській філії ВАТ «Банк Універсальний»м. Львів, МФО 325707.Код ЄДРПОУ 30045370

витрати на ІТЗ судового процесу в розмірі 118гривень

Рішення суду набуває законної сили після закінчення 10-денного строку

з дня його підписання.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення підписане 25.09.2006р.

Суддя                                                                                       Демешин О.А.

Дата ухвалення рішення20.09.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу161682
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6-22/205-06-4089

Постанова від 26.12.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Ухвала від 12.12.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Постанова від 31.10.2006

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 20.09.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Рішення від 20.09.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні