Постанова
від 23.05.2011 по справі 2а/0570/4256/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 травня 2011 р. справа № 2а/0570/4256/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Бойка М .І.

при секретарі Сметан і М.В.

за участі

представника позивача не з' явився,

представника відповідача Кольчик О.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд ового засідання в м. Донецьку адміністративну справу за п озовом Управління Пенсійног о фонду України в Ворошиловс ькому районі м. Донецька до Ор ендного підприємства «Квант » про стягнення суми боргу в р озмірі 12461,93 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фон ду України в Ворошиловському районі м. Донецька (далі - Пози вач) звернулось до суду з позо вом до Орендного підприємств а «Квант» (далі - Відповідач) п ро стягнення заборгованості по сплаті фактичних витрат з виплати та доставки пенсій в сумі 12461,93 грн., мотивуючи свої в имоги тим, що відповідач пови нен був відшкодувати до 25 числ а щомісяця місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах, по праців нику підприємства ОСОБА_2 , якому призначено пенсію. За період з січня по березень 2011 р оку відповідач має заборгова ність з покриття фактичних в итрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 1 по працівниках підприємст ва в сумі 12461,93 грн., яка підтверд жується відповідним розраху нком. Позивач просить стягну ти з відповідача зазначену с уму фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій.

Представник Позивача упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Ворошиловському районі м. Донецька в судове засіданн я не з' явився, надав клопота ння про розгляд справи без уч асті представника. Просив су д задовольнити позов в повно му обсязі.

Представник відповідача в судове засідання з' явився, надав заперечення до позовн ої заяви, мотивуючи свої запе речення тим, що строк сплати ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій за період с ічень - березень 2011 р. ще не на став. Зазначені виплати відл ягають сплаті протягом 2012 р. ві дповідно з січня 2012 р по березе нь 2012 р. Вважав, що обов' язок в ідповідача по компенсації ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій встановлено абзацом 4 п п 1 п. 2 заключних пол ожень Закону України № 1058, абза цом 4 п.1 ст.2 Закону України № 400, п унктом 6.1 Інструкції № 21-1. Обов' язок по відшкодування підпри ємством витрат на виплату та доставку пенсій стосується винятково тих сум витрат, що б ули виплачені особам, що одер жують пільгову пенсію. Обовя зок підприємства по компенса ції витрат встановлений та м оже бути реалізований тільки у відношенні витрат за попер едній наданню розрахунку рік . Тобто в 2011 році компенсуються витрати за 2010 р., а витрати, що бу дуть понесені позивачем у 2011 р . повинні бути відшкодовані п ідприємством у 2012 р. Вимоги поз ивача є передчасними та супе речать положенням вищезазна чених Законів. Просив у задов оленні позовних вимог відмов ити повністю.

На підставі клопотання поз ивача, керуючись ст.128 КАС Укра їни, суд визнав за можливе роз глянути справу за відсутност і представника позивача, на п ідставі доказів, наявних у сп раві.

Заслухавши пояснення пред ставника відповідача, дослід ивши матеріали справи, суд пр иходить до висновку, що позов ні вимоги є обґрунтованими т а такими, що підлягають задов оленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позив ач є органом виконавчої влад и, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покл адені на нього ст. 12 Прикінцев их положень Закону України „ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування”, Положенням про Пенсійний фон д України, затвердженим Указ ом Президента України від 1 бе резня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, у період до перетворення Пенсійного фонду України в н еприбуткову самоврядну орга нізацію він функціонує як це нтральний орган виконавчої в лади на підставі норм цього З акону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пен сійний фонд України, яке затв ерджує Президент України. Бю джет Пенсійного фонду Україн и в зазначений період затвер джує Кабінет Міністрів Украї ни.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями, Пенсійний фонд У країни є центральним органом виконавчої влади, що здійсню є керівництво та управління солідарною системою загальн ообов'язкового державного пе нсійного страхування, провад ить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, признача є пенсії та готує документи д ля їх виплати, забезпечує сво єчасне і в повному обсязі фін ансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідн о із законодавством здійснюю ться за рахунок коштів Пенсі йного фонду України, здійсню є контроль за цільовим викор истанням коштів Пенсійного ф онду України. Діяльність Пен сійного фонду України спрямо вується та координується Каб інетом Міністрів України чер ез Міністра праці та соціаль ної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсі йний фонд України здійснює с вої повноваження безпосеред ньо та через утворені в устан овленому порядку головні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління П енсійного фонду України в ра йонах, містах і районах у міст ах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення, Пенсійний фонд України відповідно до п окладених на нього завдань о рганізовує, координує та кон тролює роботу органів Пенсій ного фонду України щодо, зокр ема, забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянам и законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання стр ахових внесків, інших надход жень до бюджету Пенсійного ф онду України відповідно до з аконодавства; стягнення у пе редбаченому законодавством порядку своєчасно не сплаче них сум збору на обов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я; призначення і виплати пенс ій; забезпечення повного та с воєчасного фінансування вит рат на виплату пенсій, допомо ги на поховання та інших соці альних виплат, що здійснюють ся за рахунок коштів Пенсійн ого фонду України.

Згідно з п. 2 Прикінцев их положень Закону України „ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування пі дприємства та організації з коштів, призначених на оплат у праці, вносять до Пенсійног о фонду плату, що покриває фак тичні витрати на виплату і до ставку пенсій особам, які бул и зайняті повний робочий ден ь на підземних роботах, на роб отах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами пр аці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показ ників, затверджених Кабінето м Міністрів України, крім тих , що були безпосередньо зайня ті повний робочий день на під земних роботах (включаючи ос обовий склад гірничорятувал ьних частин) з видобутку вугі лля, сланцю, руди та інших кори сних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком р обіт і професій, затверджени м Кабінетом Міністрів Україн и, починаючи з дня набрання чи нності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збіль шенням її щороку на 10 відсоткі в до 100-відсоткового розміру в ідшкодування фактичних витр ат на виплату і доставку цих п енсій до набуття права на пен сію за віком відповідно до ць ого Закону.

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування (далі - ст рахові внески), обчислення і с плати страхових внесків та і нших платежів до бюджету Пен сійного фонду України підпри ємствами, установами, органі заціями (далі - Підприємства) н езалежно від форм власності, виду діяльності і господарю вання та фізичними особами, н арахування і сплати фінансов их санкцій та пені, подання ст рахувальниками звітності уп равлінням Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах (далі - органи Пе нсійного фонду України) визн ачається Інструкцією про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 № 21-1, зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 16 січн я 2004 р. за № 64/8663

Відповідач - Орендне підп риємство «Квант» є відповідн о до п. 2.1.1 вказаної Інструкції платником страхових внесків на загальнообов`язкове держ авне пенсійне страхування.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 48 КАС Ук раїни здатність мати процесу альні права та обов' язки в а дміністративному судочинст ві (адміністративна процесуа льна правоздатність) визнаєт ься за громадянами України, і ноземцями, особами без грома дянства, органами державної влади, іншими державними орг анами, органами влади Автоно мної Республіки Крим, органа ми місцевого самоврядування , їхніми посадовими і службов ими особами, підприємствами, установами, організаціями (ю ридичними особами).

Таким чином, позивач зверта ється з даним позовом саме до Орендного підприємства «Ква нт» яке є юридичною особою.

У відповідності до абз. 3 п. 6.1 з азначеної Інструкції, відшко дуванню підлягають витрати П енсійного фонду на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах відпо відно до частини 2 "Прикінцеви х положень" Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" в та ких розмірах: для платників, з азначених у підпункті 2.1.1 пунк ту 2.1 цієї Інструкції, - фактичн і витрати на виплату і достав ку пенсій працівникам, зайня тим повний робочий день на пі дземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особл иво важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, п рофесій, посад і показників, з атвердженим Кабінетом Мініс трів України, крім працівник ів, що були безпосередньо зай няті повний робочий день на п ідземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятув альних частин) з видобутку ву гілля, сланцю, руди та інших ко рисних копалин, на будівницт ві шахт та рудників за списко м робіт і професій, затвердже ним Кабінетом Міністрів Укра їни у таких розмірах:

80 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до п. 6.4 Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, з атвердженої Постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19.12.2003 № 21-1, розмір сум до від шкодування на поточний рік в изначається відділами доход ів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомлен нях про розрахунок сум факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій, приз начених відповідно до частин и 2 "Прикінцевих положень" Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених пенсій.

Таким чином, відповідач має відшкодовувати позивачу фак тичні витрати з виплати та до ставки пільгових пенсій.

Згідно п. 6.8 вищевказаної Інс трукції, підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Як вбачається з розрахункі в фактичних витрат на виплат у і доставку пільгових пенсі й, що складалися позивачем пр отягом спірного періоду січе нь - березень 2010 року і надсил алися відповідачу, яке не спл ачувало фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, в з в' язку з чим має заборгован ість у розмірі 12461,93 грн.

Оскільки в результаті несп лати фактичних витрат на вип лату і доставку пільгових пе нсій відповідач має заборгов аність у розмірі 12461,93 грн., суд п риходить до висновку, що з від повідача на користь позивача необхідно стягнути зазначен у суму.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягненн ю.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 17, 18, 19, 20, 51, 69, 70, 71, 72 , 86, 94, 121, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 167 КАС України, с уд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсійно го фонду України в Ворошилов ському районі м. Донецька до О рендного підприємства «Кван т» про стягнення суми боргу в розмірі 12461,93 грн. - задовольни ти.

Стягнути з Орендного підпр иємства «Квант» (ЕДРПОУ 04726372, 83001, м. Донецьк, пр. Гурова, 2/204, Р/р 2600130174 5589 в ГУ ПІБ у Донецькій області , МФО 334635, Р/р 2600301300596 в ДФ ТОВ Укрпром банк, МФО 335924) на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Ворошиловському районі м . Донецька суму боргу в розмір і 12461 (дванадцять тисяч чотирис та шістдесят одну) грн. 93 коп.

Вступну та резолютивну час тину постанови проголошено в судовому засіданні. Повний т екст постанови виготовлено 3 0 травня 2011 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в 10-денний строк з дня пр оголошення постанови апеляц ійної скарги, з подачею її коп ії до апеляційної інстанції. Якщо постанову було проголо шено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційн е оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Суддя Бойко М.І.

Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16179067
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/4256/2011

Ухвала від 24.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чумак Сергій Юрійович

Ухвала від 19.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 29.02.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

Постанова від 23.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

Ухвала від 21.03.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні