Рішення
від 12.04.2008 по справі 3/68-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/68-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

11.04.08р.

Справа № 3/68-08

За позовом  Товариства з обмежено відповідальністю "Пікнік", м. Кривий Ріг 

до  Криворізької міської ради, м. Кривий Ріг 

про визнання недійсним рішення Криворізької міської ради від 29.08.2007р. №1632 "Про скасування пунктів та додатків до рішень міської ради від 21.06.2006р. №106 та від 26.07.2006р. №253 "Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання"

                                                                                                                          

                                                            Суддя  Юзіков С.Г.

Представники:

позивача: Зарубенко С. В., директор, наказ № 17від 30.09.1999р.

відповідача: Гудима Т.В., начальник юр. відділу, посв. № 001638 від 06.03.2008р.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просить визнати недійсним рішення Криворізької міської ради від 29.08.2007р. №1632 "Про скасування  пунктів додатків до рішень міської ради від 21.06.2006р. №106 та від 26.07.2006р. №253" "Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання".

Відповідач позов заперечує, мотивуючи тим, що 17.08.2007р. йому надійшли протести прокурора м. Кривого Рогу про незаконність прийняття Відповідачем рішення № 106 від 21.06.2006р. "Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання" та рішення Відповідача  № 253 від 26.07.2006р. "Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання" в частині надання Позивачеві в оренду земельних ділянок по вул. Лісового в м. Кривому Розі під розміщення ринку та автостоянки. Враховуючи зауваження, які містяться в протестах прокурора м. Кривого Рогу, Відповідачем прийнято рішення від 29.08.2007р. № 1632 "Про скасування пунктів додатків до рішення міської ради від 21.06.2006р. № 106 та від 26.07.2006р. № 253 "Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання ". При використанні Позивачем орендованих земельних ділянок порушуються вимоги земельного, екологічного, санітарного законодавства та обмеження щодо використання земельної ділянки, встановлені п. 7.4 Договору оренди земельної ділянки від 14.09.2006р. Враховуючи наведені порушення, в межах наданої діючим законодавством компетенції, Відповідачем прийнято оскаржуване рішення. Крім того, прокурорам м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі Криворізької міської ради до Позивача пред'явлено позов про розірвання договору оренди земельної ділянки від 14.09.2006р. № 040610801, отже Відповідач з прийняттям оскаржуваного рішення не порушує порядок припинення права користування земельними ділянками, встановлений Земельним кодексом України та положення Закону України "Про оренду землі".

У судовому засіданні за згодою сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Справа, згідно зі ст. 75 ГПК України, розглядається за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до п. 31 додатка до рішення Відповідача від 21.06.2006р. № 106 та п. 3 додатка до рішення Відповідача від 26.07.2006р.№ 253 "Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання", у зв'язку із закінченням термінів дії договорів оренди земельних ділянок, Позивачеві погоджено надання в оренду земельних ділянок у Довгинцівському районі м. Кривого рогу по вул. Лісового, площею 0,1700 га, під розміщення ринку, строком на 10 років, та площею 0,15 га по вул. Лісового, 42а, під розміщення автостоянки, строком на 3 роки.

На підставі вказаних рішень сторонами укладені договори оренди земельної ділянки, а саме: договір від 14.09.2006р. та договір від 01.11.2006р.

У позовній заяві Позивач зазначає, що 11.10.2007р. йому стало відомо, що на підставі протестів прокурора м. Кривого Рогу 16.08.2007р. № 3566, № 3567, рішенням Відповідача від 29.08.2007р. № 1632 скасовано п.31 додатка до рішення Відповідача № 106 від 21.06.2006р. та п.3 додатка до рішення Відповідача від 26.07.2006р. № 253 " Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання".

Оспорюване рішення Відповідача "Про скасування  пунктів та додатків до рішень міської ради від 21.06.2006р. №106 та від 26.07.2006р. №253" "Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання"  мотивоване задоволенням зазначених вище  протестів прокурора м. Кривого Рогу.

У поясненнях до позову Позивач зазначив, що при поновленні договорів оренди земельної ділянки жодних заперечень і повідомлень про невиконання чи порушення умов використання земельних ділянок Позивачем на адресу Відповідача не надходило, ст. 33 Закону України "Про оренду землі" передбачає, що після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. При поновленні договорів оренди Позивач надав Відповідачеві усі необхідні документи, передбачені "Правилами забудови у м. Кривому Розі", затвердженими рішенням Криворізької міської ради від 28.09.2005р. № 3545. Довідки та листи погодження, передбачені "Правилами забудови у м. Кривому Розі", виключали підстави для відмови Відповідачем у поновленні договорів оренди земельних ділянок, таким чином,  відповідно до умов законодавства, Відповідач не мав будь-яких законних підстав для відмови Позивачеві у поновленні договорів оренди.  Твердження Відповідача про те, що підставою для прийняття оспорюваного рішення є факт здійснення Позивачем на території ринку самочинного будівництва, не знайшло відображення у оспорюваному рішенні. Також, Відповідачем не надано жодного обґрунтованого доказу щодо підстав припинення права користування земельною ділянкою під розміщення  автостоянки.

Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За ст. 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі припиняється в разі:

закінчення строку, на який його було укладено;

викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження  земельної  ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

поєднання в  одній  особі  власника  земельної   ділянки   та орендаря;

смерті фізичної    особи-орендаря,    засудження    його   до позбавлення волі та відмови осіб,  зазначених  у  статті  7  цього Закону,   від   виконання  укладеного  договору  оренди  земельної ділянки;

ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір оренди  землі  припиняється  також  в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за  згодою  сторін. На  вимогу  однієї  із  сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Згідно зі ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір  оренди  землі  може  бути достроково   розірваний   за  рішенням  суду  в  разі  невиконання сторонами обов'язків,  передбачених статтями 24 і 25 цього  Закону та  умовами  договору,  в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди,  яке істотно перешкоджає  передбаченому  договором використанню земельної ділянки,  а також на підставах,  визначених Земельним кодексом України  та іншими законами України.

Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України  підставами припинення  права  користування земельною ділянкою є:

а) добровільна  відмова  від  права  користування   земельною ділянкою;

б) вилучення  земельної ділянки у випадках,  передбачених цим Кодексом;

в) припинення    діяльності    державних    чи    комунальних підприємств, установ та організацій;

г) використання  земельної ділянки способами,  які суперечать екологічним вимогам;

ґ) використання   земельної   ділянки    не    за    цільовим призначенням;

д) систематична  несплата  земельного  податку  або  орендної плати.

Статтями 143, 144  Земельного кодексу України визначено підстави та порядок примусового припинення прав на земельну ділянку, у тому числі, які використовуються з порушенням земельного законодавства:

Примусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється  у судовому порядку у разі:

а) використання    земельної    ділянки    не   за   цільовим призначенням;

б) неусунення допущених порушень  законодавства  (забруднення земель радіоактивними і хімічними речовинами,  відходами, стічними водами,   забруднення    земель    бактеріально-паразитичними    і карантинно-шкідливими організмами,  засмічення земель забороненими рослинами,  пошкодження і знищення родючого шару ґрунту,  об'єктів інженерної    інфраструктури   меліоративних   систем,   порушення встановленого   режиму   використання    земель,    що    особливо охороняються,  а також використання земель способами, які завдають шкоди  здоров'ю  населення)  в  терміни,  встановлені   вказівками спеціально   уповноважених   органів  виконавчої  влади  з  питань земельних ресурсів;

в) конфіскації земельної ділянки;

г) викупу (вилучення) земельної ділянки з мотивів  суспільної необхідності та для суспільних потреб;

ґ) примусового  звернення  стягнень  на  земельну  ділянку по зобов'язаннях власника цієї земельної ділянки;

д) невідчуження  земельної  ділянки  іноземними  особами   та особами   без   громадянства  у  встановлений  строк  у  випадках, визначених цим Кодексом.

У  разі  виявлення  порушення   земельного   законодавства державний  інспектор  по  використанню  та  охороні земель складає протокол про порушення та видає особі,  яка  допустила  порушення, вказівку  про  його  усунення у 30-денний строк.  Якщо особа,  яка допустила порушення земельного законодавства, не виконала протягом зазначеного  строку вказівки державного інспектора щодо припинення порушення  земельного  законодавства,   державний   інспектор   по використанню  та  охороні  земель відповідно до закону накладає на таку особу адміністративне стягнення та  повторно  видає  вказівку про   припинення  правопорушення  чи  усунення  його  наслідків  у 30-денний строк.

У разі неусунення  порушення  земельного  законодавства  у 30-денний  строк  державний  інспектор  по використанню та охороні земель звертається до відповідного  органу  виконавчої  влади  або органу місцевого самоврядування з клопотанням про припинення права користування земельною ділянкою.

Рішення  органу  виконавчої  влади  або  органу  місцевого самоврядування   про   припинення   права  користування  земельною ділянкою може бути оскаржене землекористувачем у судовому порядку.

Згідно зі ст. 20 ГК України 2. Кожний суб'єкт господарювання та  споживач  має  право  на захист своїх прав і законних інтересів.  Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом: … визнання  повністю  або  частково  недійсними  актів  органів державної  влади та органів місцевого самоврядування, актів  інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси   суб'єкта   господарювання  або   споживачів …

Відповідно до ст. 33, 34  ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Обставини справи, які  відповідно  до  законодавства  повинні бути  підтверджені  певними  засобами  доказування,   не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.  

З урахуванням викладеного, того, що оспорюване рішення Відповідача не містить посилань на конкретні порушення Позивачем чинного законодавства, з урахуванням положень ст. 143 Земельного кодексу України, якою передбачено, що   примусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється  у судовому порядку, суд не приймає заперечень Відповідача та вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 49 ГПК України, судові витрати  слід покласти на Відповідача.

Керуючись ст. 4, 33, 34, 49, 75, 82-85, 115-118  Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсним рішення Криворізької міської ради від 29.08.2007р. № 1632 "Про скасування пунктів додатків до рішень міської ради від 21.06.2006р.  № 106 та від 26.07.2006р. № 253 "Про надання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання".

Стягнути з Криворізької міської ради, 50101, м. Кривий Ріг, пл. Радянська, 1 (код ЄДРПОУ 05536113) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Пікнік", 50093, м. Кривий Ріг, вул. Лісового, 42-А, ринок "Східний-2,3" (код ЄДРПОУ 21886156)  85 грн. 00 коп. –витрат по сплаті державного мита, та 118 грн. 00 коп. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                                                 С.Г. Юзіков

Рішення підписане 21.04.2008р.

Дата ухвалення рішення12.04.2008
Оприлюднено27.05.2008
Номер документу1631844
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання земельних ділянок в оренду суб'єктам господарювання"                                                                                                                          &nbsp

Судовий реєстр по справі —3/68-08

Ухвала від 10.07.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Бунякіна Г.І.

Ухвала від 25.04.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Бунякіна Г.І.

Ухвала від 26.02.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Бунякіна Г.І.

Рішення від 19.05.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Постанова від 17.07.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лотоцька Л.О.

Ухвала від 24.04.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 31.03.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Судовий наказ від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Рішення від 12.04.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні