Постанова
від 24.04.2008 по справі 16/118
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/118

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "24" квітня 2008 р.       Справа №  16/118

   

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді КоротченкоЛ.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу № 16/118

за позовом: прокурора Кіровського району м. Кіровограда в інтересах держави, в особі управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді,                м. Кіровоград  

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Алліс",                   м. Кіровоград     

про стягнення 5 014,45 грн.,  

за участю:

секретаря судового засідання Котенко В.О.,

представників:

від прокурора - участі не брали;

від позивача - Тімохіна Ю.В., довіреність № 2 від 03.01.08 р.;

від відповідача - участі не брали.

Час прийняття постанови: 9 год. 55 хв.

Прокурор Кіровського району м. Кіровограда в інтересах держави, в особі управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді звернувся до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Алліс" заборгованості по фінансових санкціях та пені в сумі 5 014,45 грн.

23 квітня 2008 року відповідач подав до господарського суду відзив на позовну заяву, в якому адміністративний позов про стягнення заборгованості по фінансових санкціях та пені в сумі 5 014,45 грн. визнав повністю. Крім того, у поданому відзиві просить розглянути справу без участі представника товариства з обмеженою відповідальністю "Алліс".

Господарський суд протокольною ухвалою від 24.04.08 р. клопотання відповідача задовольнив.  

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд встановив наступне.

Відповідно до Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 року № 8-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.05.02 р. за № 442/6730 (далі - Положення), управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді є органом Фонду, підвідомчим головному управлінню Фонду в Кіровоградській області, що разом утворюють систему органів Фонду, яке здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення в межах міста.

Згідно п. 6 ч. 2.2 Положення управління контролює надходження збору та інших платежів до Фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-господарської діяльності платників щодо правильності нарахування і сплати страхових внесків та цільового використання  коштів Фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Відповідно до п. 6 та п. 7 ч. 2.3 Положення Управління має право стягувати з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків; застосовувати фінансові санкції, передбачені законом.

Відповідно до п. 4 ст. 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.03 р. № 1058-IV (надалі - Закон) страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

До страхових внесків згідно статті 1 Закону, відносяться кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно п. 2 ст. 20 Закону сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі  шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду України.

Відповідно до статей 18, 19, 20 п.п. 1 п. 8 Розділу 15 Закону страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначеному цим Законом, та у розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 № 400/97, тобто платник нараховує та сплачує страхові внески у встановлений граничний термін за визначеною ставкою відповідно до Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” (до 31.03.2005р. - 32%, з 31.03.2005 р. - 32,3%, з 01.01.2006 р. - 31,8%) від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників і відраховує та перераховує страхові внески від об'єкті оподаткування застрахованих осіб - найманих працівників за ставкою 1-2 % від їх сукупного оподатковуваного доходу.

Згідно з пунктами 6 та 12 ст. 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески нараховані за відповідний базовий звітний період (календарний місяць), не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовий період дорівнює 1 календарному місяцю. Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до п. 2 ст. 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальником у визначені строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків.

Товариства з обмеженою відповідальністю "Алліс" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в м. Кіровограді як платник страхових внесків, що підтверджується відповідною заявою про реєстрацію (а.с. 13).

1 жовтня 2007 р. начальник управління Пенсійного фонду України в                  м. Кіровограді рішенням № 2426 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду застосував до товариства з обмеженою відповідальністю "Алліс" фінансові санкції у вигляді стягнення суми штрафу в розмірі 3 629,02 грн. та нарахував пеню в сумі                      1 385,43 грн. (а.с. 14).

Зазначене рішення 16 жовтня 2007 р. отримане відповідачем, про що свідчить копія повідомлення про вручення поштового відправлення № 763699 (а.с. 15).

Загальна заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "Алліс" перед управлінням Пенсійного фонду України в м. Кіровограді становить:

3 629,02 грн. + 1 385,43 грн. = 5 014,45 грн.

На день звернення до суду відповідач заборгованість по фінансовим санкціям в сумі 5 014,45 грн. не сплатив, у зв'язку з чим прокурор Кіровського району в інтересах держави, в особі управління Пенсійного фонду України в             м. Кіровограді звернувся до господарського суду Кіровоградської області з даною позовною заявою.

Як повідомив в судовому засіданні представник позивача рішення управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді № 2426 від 01.10.07 р. на виконання до органів виконавчої служби не пред'являлось та відповідачем не оскаржувалось (заява № 07-10/773/07-23 від 19.03.08 р., а.с. 26).

Відповідач у поданому відзиві адміністративний позов визнав в повному обсязі.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 136 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідач може визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву; якщо визнання позову викладено в адресованій суду письмовій заяві, ця заява приєднується до справи; судове рішення у зв'язку з визнанням адміністративного позову ухваляється за правилами, встановленими статтями 112, 113 цього Кодексу.

За змістом ч. 3 ст. 112 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову.

Враховуючи те, що визнання відповідачем адміністративного позову не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси, господарський суд вважає за можливе прийняти визнання відповідачем адміністративного позову та задовольнити позов повністю.

Керуючись ст.ст. 94, 112, 136, 160-163, 186, ч.ч. 1-4 ст. 254, п. 6 Розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

                                       

                                               ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Алліс" (25006,                м. Кіровоград, вул. Волкова, 4, корп. 1, кв. 16, ідентифікаційний код 31844943, р/р 26000310115701 АКБ "Новий" МФО 323475) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді  (25001, м. Кіровоград, вул. 50 років Жовтня, 4, р/р 256073011226 МФО 323475 в Облуправлінні Ощадбанку, код 20650088) заборгованість в сумі 5 014,45 грн.

Після набрання постановою законної сили за заявою стягувача видати виконавчий лист.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Кіровоградської області.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складання постанови у повному обсязі  відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, і копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови буде виготовлено 25.04.08 р.

           Суддя

  Л. С. Коротченко

Дата ухвалення рішення24.04.2008
Оприлюднено27.05.2008
Номер документу1635824
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/118

Ухвала від 18.01.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 18.01.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Судовий наказ від 18.10.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 29.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Івакіна В.О.

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні