Постанова
від 01.06.2011 по справі 8/150-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" червня 2011 р. Справа № 8/150-10

Вищий господарський суд Ук раїни у складі колегії судді в:

Головуючого судді: Мирошниченка С.В.,

суддів: Барицької Т.Л.,

Губенко Н.М.,

розглянувши касаційну ска ргу Публічного акціонерног о товариства "Комерційний Ба нк "Хрещатик"

на постанову Київського апеляційного г осподарського суду від 04.04.2011

та на ухвалу господарського суду Київс ької області від 18.01.2011

у справі №8/150-10

за позовом ОСОБА_1

до 1. Закритого акціонерного т овариства "Київський м'ясопе реробний завод";

2. Публічного акціонерного т овариства "Комерційний Банк "Хрещатик";

про визнання договорів недійс ними

в судовому засіданні взял и участь представники:

- позивача ОСОБА_2

- відповідача 1 Гак В.В.

- відповідача 2 Пиріг О.В .

Розпорядженням секрета ря першої судової палати від 31.05.2011 №03.07-5/301 змінено склад колегі ї суддів, в провадженні якої з находилась дана справа та сф ормовано наступний склад суд дів для розгляду даної справ и: головуючий суддя Мирошнич енко С.В., судді: Барицька Т.Л., Губенко Н.М.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськог о суду Київської області від 18.01.2011 (суддя Скутельник П.Ф.), зал ишеною без змін постановою К иївського апеляційного госп одарського суду від 04.04.2011 (судді : Рєпіна Л.О., Баранець О.М., Чорн а Л.В.), зупинено провадження у справі №8/150-10 у зв'язку з признач енням судової економічної ек спертизи.

До Вищого господарського с уду України з касаційною ска ргою на вказані ухвалу місце вого господарського суду та на постанову апеляційного го сподарського суду звернулос я Публічне акціонерне товари ство "Комерційний Банк "Хреща тик"; в обґрунтування підстав касаційної скарги скаржник посилається на порушення суд ами попередніх інстанцій нор м процесуального права, зокр ема, ст. 79 ГПК України.

Відзив на касаційну скаргу від учасників судового проц есу не надходив, що не є перешк одою для суду касаційної інс танції переглянути в касацій ному порядку оскаржуваний су довий акт.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду спра ви в касаційній інстанції, пр оаналізувавши на підставі фа ктичних обставин справи заст осування норм процесуальног о права при прийнятті оскарж уваних судових актів, вважає , що касаційна скарга не підля гає задоволенню, враховуючи наступне.

Як вбачається з матеріалі в справи, під час розгляду гос подарської справи №8/150-10, позив ачем було заявлено клопотанн я про призначення у даній спр аві судово-економічної експе ртизи, яке за результатами йо го розгляду було відхилено г осподарським судом Київсько ї області; в той же час, місцев ий господарський суд, врахов уючи обставини даної справи, визнав за необхідне признач ити у даній справі судово-еко номічну експертизу за власно ю ініціативою, про що 18.01.2011 госп одарським судом першої інста нції винесено відповідну ухв алу та, відповідно, в порядку с т. 79 ГПК України зупинено пров адження у даній справі на час проведення експертизи і отр имання господарським судом в исновків експерта.

Вказана ухвала місцевого г осподарського суду була оска ржена відповідачем 2 до госпо дарського суду апеляційної і нстанції, та залишена без змі н постановою Київського апел яційного господарського суд у від 04.04.2011 з підстав її обґрунт ованості.

Вищий господарський суд Ук раїни не вбачає підстав для с касування прийнятих у даній справі судових рішень, з огля ду на таке.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 79 Господарс ького процесуального кодекс у України господарський суд має право зупинити проваджен ня у справі у випадку признач ення господарським судом суд ової експертизи.

Відповідно до ст.ст. 41, 43 Госпо дарського процесуального ко дексу України для всебічного , повного розгляду спору та дл я роз'яснення питань, що потре бують спеціальних знань, гос подарський суд має право при значати судову експертизу, д ля проведення якої матеріали справи направляються до суд ово-експертної установи, у зв'язку з чим у цей період час у неможливо проводити процес уальні дії, що зумовлює зупин ення провадження у справі на підставі статті 79 Господарсь кого процесуального кодексу України.

Беручи до уваги те, що ухвал ою суду першої інстанції про вадження у справі №8/150-10 зупине но у зв' язку з призначенням судово-економічної експерти зи та у відповідності до вимо г ст. 79 Господарського процесу ального кодексу України, як м ісцевий господарський суд, з упиняючи провадження у справ і, так і суд апеляційної інста нції, залишаючи без змін ухва лу місцевого господарського суду про зупинення провадже ння у справі, діяли в правових межах, з дотриманням норм про цесуального права, а тому під стави для скасування оскаржу ваних ухвали та постанови у д аній справі відсутні.

Беручи до уваги межі перегл яду справи в суді касаційної інстанції та повноваження о станнього, колегія суддів вв ажає, що оскаржувана постано ва суду апеляційної інстанці ї, якою ухвалу місцевого госп одарського суду залишено без змін, відповідає нормам мате ріального і процесуального п рава та підстав для її зміни а бо скасування не має.

Доводи касаційної скарги н е спростовують висновків суд ів попередніх інстанцій в ча стині правомірності зупинен ня провадження у справі у зв'я зку з призначенням судово-ек ономічної експертизи у даній справі; в свою чергу, доводи с каржника щодо неправомірнос ті в цілому призначення судо во-економічної експертизи у даній справі не приймаються судової колегією до уваги, ос кільки ухвала про призначенн я експертизи не оскаржується .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України, -

ВСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Публічн ого акціонерного товариства "Комерційний Банк "Хрещатик" з алишити без задоволення.

Постанову Київського апел яційного господарського суд у від 04.04.2011 та ухвалу господарсь кого суду Київської області від 18.01.2011 у справі №18/150-10 залишити без змін.

Головуючий суддя С.В. МИРО ШНИЧЕНКО

Судді Т.Л. БАРИЦ ЬКА

Н.М. ГУ БЕНКО

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16460615
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/150-10

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Рішення від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Постанова від 01.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні