Постанова
від 08.06.2011 по справі 30/7-10-301
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" червня 2011 р. Справа № 30/7-10-301

Доповідач - суддя Мележи к Н.І.

Вищий господарський с уд України у складі колегії с уддів:

Дунаєвської Н.Г. - головую чого,

Мележик Н.І.,

Подоляк О.А.,

розглянувши у відкрито му

судовому засіданні кас аційну

скаргу Товариства з об меженою

відповідальністю "Ри нок Північний"

на рішення господарськог о суду Одеської області

від 27.01.2011 року

та постанову Одеського ап еляційного господарського

суду від 07.04.2011 року

у справі № 30/7-10-301

господарського суду Одеської обл асті

за позовом Товарист ва з обмеженою

відповідальністю "Ри нок Північний"

до Суб"єкта підприємницької діяльності -

фізичної особи ОСОБА_1

про зобов"язаня вчинити дії та стягнення

за участю представників:

позивача - Халдая І.В.

відповідача - ОСОБА_2

В С Т А Н О В И В:

В січні 2010 року Товарис тво з обмеженою відповідальн істю „Ринок Північний” зверн улось до господарського суду Одеської області з позовом п ро зобов' язання Суб"єкта пі дприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 зві льнити торгове місце НОМЕР _1, обладнане тимчасовою нес таціонарною спорудою (павіль йоном), загальною площею 15 кв.м ., розташоване на території То вариства з обмеженою відпові дальністю „Ринок Північний” за адресою: АДРЕСА_1, шляхо м його демонтажу та стягненн я з останнього заборгованост і по орендній платі в сумі 11 367,36 грн., заборгованості по ринко вому збору в сумі 1 299,48 грн., неус тойки в сумі 22 734,72 грн., 3% річних у розмірі 314,02 грн., інфляційних в итрат у розмірі 1 398,19 грн. та судо вих витрат.

Уточнивши позовні вимоги, п озивач просив зобов' язати в ідповідача звільнити торгов е місце НОМЕР_1, обладнане тимчасовою нестаціонарною с порудою - павільйоном, загал ьною площею 15 кв.м., розташован е на території Товариство з о бмеженою відповідальністю „ Ринок Північний” за адресою: АДРЕСА_1, шляхом демонтаж у тимчасової нестаціонарної споруди - павільйону, а тако ж стягнути з відповідача 11 367,36 г рн. за незаконне користуванн я торгівельним місцем в якос ті орендної плати за період б ерезня 2009 року - грудень 2009 рок у, 1 299,48 грн. ринкового збору за п еріод з червня по грудень 2009 ро ку.

Рішенням господарського с уду Одеської області від 27.01.2011 р . (суддя Рога Н.В.), залишеним без змін постановою Одеського а пеляційного господарського суду від 07.04.2011 року (судді: Турен ко В.Б., Бандура Л.І., Поліщук Л.В .) в задоволенні позову відмов лено.

В касаційній скарзі Товари ство з обмеженою відповідаль ністю „Ринок Північний” прос ить скасувати рішення та пос танову господарських судів п опередніх інстанцій, посилаю чись на те, що вони прийняті з порушенням норм матеріально го права.

Колегія суддів, обговоривш и доводи касаційної скарги, п еревіривши матеріали справи , юридичну оцінку її обставин та повноту їх встановлення, д ослідивши правильність заст осування господарськими суд ами першої та апеляційної ін станцій норм матеріального т а процесуального права, вваж ає, що касаційна скарга підля гає задоволенню з наступних підстав.

Господарськими судами поп ередніх інстанцій встановле но, що відповідно до свідоцтв а про державну реєстрацію ТО В „Ринок Північний” видами д іяльності товариства, зокрем а, є здавання в оренду власног о нерухомого майна і роздріб на торгівля з лотків та на рин ках.

29.04.2009 р. на підставі рішення Од еської міської ради № 3566-V від 09.1 0.2008 р. між Одеською міською рад ою та ТОВ „Ринок Північний” у кладено договір оренди землі , за яким товариству надана за рахунок земель міста у строк ове, платне користування зем ельна ділянка, площею 33 041 кв.м., р озташована за адресою: АДРЕ СА_1, для експлуатації й обсл уговування торгівельного ри нку.

Виконавчим комітетом Одес ької міської ради видано поз ивачу дозвіл №30988Б на розміщен ня об' єкта торгівлі та сфер и послуг у спеціально відвед еному місці за вказаною адре сою, строком дії з 03.07.2009 р. - 03.07.2010 р .

СПД ФО ОСОБА_1 здійснює с вою підприємницьку (торговел ьну) діяльність на торговель ному місці НОМЕР_1 на тери торії ринку „Північний”, оре ндарем якої є Товариство з об меженою відповідальністю “Р инок Північний”.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач незакон но здійснює підприємницьк у діяльність на території TOB « Ринок Північний», оскільки не має договору на користува ння торговим місцем, не сплач ує ринковий збір та орендну п лату, а тому безпідставно кор истується цим торгівельним м ісцем.

Вирішуючи даний спір, місце вий господарський суд, з пози цією якого погодилась апеляц ійна інстанція, виходив з від сутності підстав для задовол ення позовних вимог, оскільк и відповідач є належним орен дарем спірного об"єкту з огля ду на договори оренди, укладе ні ним з попередніми орендод авцями. При цьому, судами зазн ачено, що позивач став оренда рем спірної земельної ділянк и, на якій розташований павіл ьйон відповідача, лише з 29.04.2009 р ., а тому право на займання тор говельних місць шляхом уклад ення договору виникло у ньог о після 29.04.2009 року.

Проте, погодитись з такими в исновками судів не можна, оск ільки вони не в повній мірі ві дповідають матеріалам справ и, зокрема, судами попередніх інстанцій не встановлено п равових підстав здійснення в ідповідачем господарської д іяльності на території TOB «Рин ок Північний», не надано прав ової оцінки обставинам викор истання торгівельного місця НОМЕР_1, обладнаного тимч асовою нестаціонарною спору дою, загальною площею 15 кв. м., т а земельної ділянки, на якій в оно розташоване, тобто відм овляючи в задоволенні позовн их вимог, судами попередніх і нстанцій не досліджено обста вин законності займання відп овідачем спірного торгового місця.

Згідно статті 179 ГК України п ри укладенні господарських д оговорів сторони можуть визн ачати зміст договору на осно ві типового договору, затвер дженого Кабінетом Міністрів України, коли сторони не можу ть відступати від змісту тип ового договору, але мають пра во конкретизувати його умови .

Загальний порядок укладан ня господарських договорів в становлений статтею 181 ГК Укра їни.

В силу частини 3 статі 184 ГК Ук раїни укладення господарськ их договорів на основі типов их договорів повинно здійсню ватися з додержанням умов, пе редбачених статтею 179 цього Ко дексу, не інакше як шляхом вик ладення договору у вигляді є диного документа, оформленог о згідно з вимогами статті 181 ц ього Кодексу, та відповідно д о правил, встановлених норма тивно-правовими актами щодо застосування типового догов ору.

Відповідно до пункту 3 Полож ення про основні вимоги до ор ганізації діяльності продов ольчих, непродовольчих та зм ішаних ринків, затвердженого Постановою Кабінету Міністр ів України від 29 липня 2009 року № 868, послуги з обслуговува ння та утримання торгівельни х місць на території ринку на даються суб'єктом господарюв ання, який є юридичною особою . Цією ж постановою КМУ затвер джено Типовий договір оре нди торговельного місця, фак т укладення якого не доведен о відповідачем.

За твердженням позивача в ідповідач займає торгі вельне місце без сплати ві дповідного ринкового збору через касовий апарат , а ТОВ «Ринок Північний», я к особа відповідальна за нарахування і своєчасніс ть сплати ринкового з бору, має право на стягнення ц ього платежу з СПД ФО ОСОБА_1, з пода льшим перерахуванням його до місцевого бюджету.

Проте, зазначені доводи на лежним чином судами не перев ірено та не витребувані у від повідача договорів, які ніби -то укладено ним з іншими орен додавцями на оренду спірного торгового місця.

Крім того, поза увагою судів попередніх інстанцій залише но факт самовільного користу вання СПД ФО ОСОБА_1 ча стиною земельної ділянки, пл ощею 15 кв.м. (торгове місце НО МЕР_1), розташованою за адрес ою АДРЕСА_1, яка знаходить ся у користуванні ТОВ «Ринок Північний»на підставі догов ору оренди землі.

Враховуючи викладене, висн овок господарських судів поп ередніх інстанцій про відмов у в позові є недостатньо моти вованим, а тому - передчасним.

Таким чином, викладені в ріш енні та постанові висновки н е ґрунтуються на повному і вс ебічному з'ясуванні господар ськими судами фактичних обст авин справи, що призвело до не правильного застосування но рм матеріального права.

Відповідно до вимог статті 1117 Господарського процесуаль ного кодексу України касаці йна інстанція не має права вс тановлювати або вважати дове деними обставини, які не були встановлені у рішенні або по станові господарського суду або відхилені ним, вирішуват и питання про достовірність того чи іншого доказу, про пер евагу одних доказів над інши ми, збирати нові докази або до датково перевіряти докази.

За таких обставин усі ухвал ені у справі рішення підляга ють скасуванню, а справа - пере дачі на новий розгляд до суду першої інстанції. При новому розгляді справи суду необхі дно врахувати викладене та в ирішити спір відповідно до з акону.

Керуючись ст.ст. 1115 - 1117, 1119, 11111 Го сподарського процесуальног о кодексу України Вищий госп одарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Това риства з обмеженою відповіда льністю "Ринок Північний" зад овольнити.

Рішення господарського с уду Одеської області від 27.01.2011 р оку та постанову Одеського а пеляційного господарського суду від 07.04.2011 року у справі № 30/7 -10-301 скасувати.

Справу передати на новий ро згляд до господарського суду Одеської області в іншому ск ладі суду.

Головуючий суддя Н.Г. Дунаєвська

Судді Н.І. Мележик

О.А. Подоляк

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16461940
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/7-10-301

Постанова від 08.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мележик Н.І.

Ухвала від 26.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мележик Н.І.

Постанова від 07.04.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Ухвала від 18.02.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Рішення від 27.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 20.01.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні