Рішення
від 15.06.2011 по справі 36/28
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

15.06.11 р. Сп рава № 36/28

Господарський суд Донець кої області у складі судді: Гр иник М.М.

при секретарі судового зас ідання Захаровій В.Б.

за позовом Державної еколо гічної інспекції в Донецькій області, м. Донецьк

до дочірнього підприємств а закритого акціонерного тов ариства „ТрестДонбастрансб уд” Краснолиманський пісча ний кар”єр, м. Красний Лиман

про відшкодування збитків , заподіяних державі внаслід ок порушення природоохоронн ого законодавства у розмірі 888,00 грн.

При участі представників:

Від позивача: ОСОБА_1. за довіреністю №02-16 від 05.01.11р.

Від відповідача: не з' яви вся

Державна екологічна інспе кція в Донецькій області (дал і - позивач) звернулась до го сподарського суду Донецької області з позовом до дочірнь ого підприємства закритого а кціонерного товариства „Тре стДонбастрансбуд” Красноли манський пісчаний кар”єр, м. К расний Лиман (далі - відпові дач) про відшкодування збитк ів, заподіяних державі в насл ідок порушення природоохоро нного законодавства, у розмі рі 888,00 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на самовільне зайняття земель ної ділянки лісового фонду і з земель державного лісового господарства загальною площ ею 0,0827 га, з них 0,0457 га під кар' єр ом; 0,037 га зайняті для розміщенн я матеріалів (металевих труб та інші), що підтверджується а ктом перевірки дотримання ви мог природоохоронного закон одавства від 29.10.2009 року - 18.11.2009 ро ку, приписом про усунення пор ушень вимог природоохоронно го законодавства № 06-210 від 25.11.2009 р оку.

Позивачем зазначено, що дія ми відповідача в частині сам овільного зайняття земельно ї ділянки нанесено збитків д ержаві в розмірі 888,00 грн., які ро зраховані відповідно до Мето дики визначення розміру шкод и, заподіяної внаслідок само вільного зайняття земельних ділянок, використання земел ьних ділянок не за цільовим п ризначенням, зняття ґрунтово го покриву (родючого шару ґру нту) без спеціального дозвол у, затвердженого постановою КМУ від 25.07.2007 року № 963.

Відповідач у відзиві на поз ов вимоги позивача не визнав . Просить суд відмовити в задо воленні позову, оскільки по- перше вважає, що позивачем за явлено до стягнення збитки у розмірі 888,00 грн. за межами пере дбаченого ст. 257 Цивільного ко дексу загального строку позо вної давності у 3 роки, а саме з а 2008 рік; по-друге, вважає що роз рахунок збитків здійснено зг ідно постанови КМ України № 963 від 25.07.2007р., яка на час подання по зовної заяви скасовано; по-тр етє, вважає, що данні позовні в имоги мають розглядатися в п орядку адміністративного су дочинства.

Позивачем були надані пись мові пояснення по справі від 08.06.2011р., в яких він спростовує до води відповідача та наполяга є на задоволенні позовних ви мог.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України в судовому засіда нні, яке відбулось 15.06.11р. оголош ено вступну та резолютивну ч астини рішення.

Розглянувши подані матері али справи, та заслухавши поя снення представника позивач а, господарський суд Донецьк ої області , -

ВСТАНОВИВ:

З 29.10.2009 року по 18.11.2009 року старши м державним інспектором з ох орони навколишнього природн ого середовища в Донецькій о бласті Шинкарьовим В.І., держа вним інспектором відділу опе ративного міжрайонного конт ролю по Північному регіону Л озіцким О.О., державним інспек тором з охорони навколишньог о природного середовища Дерб ньовим В.О., у присутності дире ктора дочірнього підприємст ва закритого акціонерного то вариства „ТрестДонбастранс буд” Краснолиманський пісча ний кар”єр Алексеєвой В.К. про ведено планову перевірку дод ержання вимог природоохорон ного законодавства на держав ному підприємстві закритого акціонерного товариства „Тр естДонбастрансбуд”, м. Красн ий Лиман.

Перевіркою встановлено та в акті перевірки зафіксован о, що з північної сторони кар» єру (Північно-східна ділянка ) на землях лісового фонду Кра снолиманського «Лесхоззага », підприємством самовільно зайняті земельні ділянки заг альною площею 0,0457 га. Дане пору шення відбулося в результаті недодержання підприємство м вимог робочого проекту («Ро зробка пісчаного кар»єру уп равління механізації ЗАТ Тре ста «Донбастрансбуд» том 2 гі рничотехнічна рекультиваці я кар»єру) в частині проведен ня рекультивації, в якому заз начено, що згідно технічних у мов на відновлення порушених земель, відпрацьований Крас нолиманський кар»єр повинен бути рекультивований під во дойму. При цьому відповідаче м не проведено біологічну ре культивацію шляхом залісенн я для зміцнення відкосу (вона взагалі не зазначена в проек ті рекультивації), що призвод ить до ерозійних процесів ос ипання та змиву відкосу, межа яких, на деяких ділянках, вже зайшла за межі земельного ві дводу в лісовий фонд.

Також вищевказаною переві ркою зафіксовано, що з північ ної сторони господарсько-поб утового двору, ділянки Півні чно-Східна підприємством сам овільно зайнято земельну діл янку загальною площею - 0,037 га лісового фонду Краснолиманс ького Лесхоззага, для розміщ ення матеріалів (металевих т руб та інші) та розпланована і розгорнута ділянка для розш ирення майданчику та проїзду , грунт з цієї ділянки згорнут ий в лісний массив за межі зем лекористування підприємств а.

За результатами перевірки Державною екологічною інспе кцією в Донецькій області ск ладно акт перевірки дотриман ня вимог природоохоронного з аконодавства від 29.10.2009 року - 18 .11.2009 року та директору дочірнь ого підприємства закритого а кціонерного товариства „Тре стДонбастрансбуд” Красноли манський пісчаний кар”єр Але ксеєвій В.К. було видано прип ис від 25.11.2009 року № 02-210, яким зобов язано відповідача усунути по рушення вимог природоохорон ного законодавства у строк д о 01.06.2010р.

До речі, вищеназваний акт пе ревірки підписано директоро м відповідача без зауважень і вказаний документ, згідно п ояснень сторін на момент роз гляду спору не оскаржено в су довому порядку.

Основним законом, яким регу люються земельні відносини, є Конституція України. Крім ц ього, земельні відносини рег улюються іншими, прийнятими відповідно до Конституції за конами і підзаконними актами , а саме законами України "Про землеустрій", "Про державний к онтроль за використанням та охороною земель", "Про місцеве самоврядування" та іншими за конами, також Земельним коде ксом України, прийнятим Верх овною Радою України 25.10.2001 року, який набув чинності з 01.01.2002 року .

Відповідно до 96 Земельного кодексу України землекорист увачі зобов'язані: додержува тися вимог законодавства про охорону довкілля; не порушув ати прав власників суміжних земельних ділянок та землеко ристувачів; підвищувати родю чість ґрунтів та зберігати і нші корисні властивості земл і; своєчасно надавати відпов ідним органам виконавчої вла ди та органам місцевого само врядування дані про стан і ви користання земель та інших п риродних ресурсів у порядку, встановленому законом; дотр имуватися правил добросусід ства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сер вітутів та охоронних зон.

Згідно ч. 2 ст. 168 Земельного ко дексу України власники земел ьних ділянок та землекористу вачі не мають права здійснюв ати зняття та перенесення ґр унтового покриву земельних д ілянок без спеціального дозв олу органів, що здійснюють де ржавний контроль за використ анням та охороною земель.

При здійсненні діяльності , пов'язаної з порушенням пове рхневого шару ґрунту, власни ки земельних ділянок та земл екористувачі повинні здійсн ювати зняття, складування, зб ерігання поверхневого шару ґ рунту та нанесення його на ді лянку, з якої він був знятий (р екультивація), або на іншу зем ельну ділянку для підвищення її продуктивності та інших я костей.

Приступати до використанн я земельної ділянки до встан овлення її меж у натурі (на міс цевості), одержання документ а, що посвідчує право на неї, т а державної реєстрації забор оняється (п. 3 ст. 125 Земельного кодексу України).

Відповідно до ст. 126 Земельно го кодексу України право вла сності на земельну ділянку і право постійного користуван ня земельною ділянкою посвід чується державними актами. Ф орми державних актів затверд жуються Кабінетом Міністрів України.

Право оренди землі офор мляється договором, який р еєструється відповідно до за кону.

Визначення терміну „самов ільне зайняття земельних діл янок” наведене в ст. 1 Закону У країни „Про державний контро ль за використанням та охоро ною земель”. За приписами ціє ї статті, самовільне зайнятт я земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичн е використання земельної діл янки за відсутності відповід ного рішення органу виконавч ої влади чи органу місцевого самоврядування про її перед ачу у власність або надання у користування (оренду) або за в ідсутності вчиненого правоч ину щодо такої земельної діл янки, за винятком дій, які відп овідно до закону є правомірн ими.

За таких обставин, суд дійшо в висновку про доведеність ф акту самовільного використа ння відповідачем, в порушенн я вимог земельного законодав ства, земельної ділянки лісо вого фонду державного лісово го господарства загальною пл ощею 0,0827 га, з них 0,0457 га під кар' єром; 0,037 га зайняті для розміще ння матеріалів (металевих тр уб та інші), що підтверджуютьс я актом перевірки дотримання вимог природоохоронного зак онодавства від 29.10.2009 року - 18.11.2009 року.

Статтею 68 Закону України “П ро охорону навколишнього при родного середовища” передб ачена відповідальність за по рушення законодавства про ох орону навколишнього природн ого середовища і в тому числі зобов' язання підприємств в ідшкодовувати шкоду, заподія ну ними внаслідок таких пору шень.

Відповідно до статті 69 Зако ну України “Про охорону навк олишнього природного середо вища” шкода, заподіяна внасл ідок порушення природоохоро нного законодавства, підляга є компенсації в повному обся зі.

Шкода, заподіяна внаслідок порушення цього законодавст ва, повинна відшкодовуватись у розмірах, які визначаються на підставі затверджених у в становленому порядку такс і методик обрахування розмірі в шкоди, що діють на час здійсн ення порушення або, у разі нем ожливості встановлення часу здійснення порушення, - на час його виявлення.

Відповідно до Методики виз начення розміру шкоди, запод іяної внаслідок самовільног о зайняття земельних ділянок не за цільовим призначенням , зняття ґрунтового покриву (р одючого шару ґрунту) без спец іального дозволу, затверджен ої постановою Кабінету Мініс трів України від 25.07.2007 року № 963, б уло здійснено розрахунок роз міру шкоди, заподіяної внасл ідок самовільного зайняття в ищевказаних земельних ділян ок лісового фонду державного лісового господарства, відп овідно до якого загальний ро змір шкоди, заподіяної держа ві, склав 888,00 грн.

Методика спрямована на виз начення розміру шкоди, запод іяної державі, територіальни м громадам, юридичним та фізи чним особам, на всіх категорі ях земель внаслідок самовіль ного зайняття земельних діля нок, використання земельних ділянок не за цільовим призн аченням, зняття ґрунтового п окриву (родючого шару ґрунту ) без спеціального дозволу та є чинною до тепереішнього ча су, що спростовує ствердженн я відповідача про скасування Постанови КМ України № 963 від 25 .07.2007р.

Ствердження позивача про н епідвідомчість даного спору господарському суду є помил ковими.

Аналогічне міститься і в п . 2.4 Роз' яснень ВГСУ „Про деяк і питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застос уванням законодавства про ох орону навколишнього природн ого середовища” від 27.06.2001 N 02-5/744 (да лі- Роз' яснення), згідно яког о спеціально уповноваженим органам державного управл іння у галузі охорони навко лишнього природного середо вища та використання приро дних ресурсів надано право з вертатися до господарського суду з позовами про відшкод ування збитків і втрат, зап одіяних в результаті поруше ння законодавства про охор ону навколишнього природно го середовища.

Посилання позивача на проп уск строку позовної давності також є безпідставними, оскі льки ст. 257 Цивільного кодексу України загальна позовна да вність встановлюється трива лістю у три роки.

Відповідно до ст. 261 Цивільно го кодексу України перебіг п озовної давності починаєтьс я від дня, коли особа довідала ся або могла довідатися про п орушення свого права або про особу, яка його порушила.

Згідно п. 1. 91.9. Роз' яснень Пер ебіг строку позовної давност і у спорах, пов'язаних із стягн енням завданої природі шкоди , починається з дня складан ня акта про відповідне пору шення, а у разі несвоєчасного складання акту - з дня, коли це й акт відповідно до вимог зак онодавства мав бути складен ий.

Враховуючи, що позивач у стало відомо про самовільн е використання відповідачем земельної ділянки лісового фонду під час проведення пер евірки та складання акту пер евірки, а саме з 18.11.2009р. то перебі г трирічного строку позовної давності має розпочатися са ме 18.11.2009р., а закінчитися - 18.11.2012р.

Сума шкоди в розмірі 888,00 грн. н е сплачена відповідачем на д ень подання позову і заявлен а позивачем до стягнення у ме жах строку, встановленого ст . 257 Цивільного кодексу Україн и.

В ст. 47 Закону України “Про ох орону навколишнього природн ого середовища” зазначаєтьс я про утворення місцевих фон дів охорони довкілля у склад і відповідного місцевого бюд жету за місцем заподіяння ек ологічної шкоди за рахунок з борів за забруднення, частин и грошових стягнень за поруш ення норм і правил охорони до вкілля та шкоду, заподіяну по рушенням законодавства про о хорону навколишнього природ ного середовища.

Зважаючи на вищевикладене , суд вважає позовні вимоги об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Судові витрати згідно ст. 49 Г осподарського процесуально го кодексу України суд покла дає на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 96, 125, 126, 168 Земель ного кодексу України, ст.ст. 68, 69 Закону України “Про охорону навколишнього природного се редовища” 1 Закону України „П ро державний контроль за вик ористанням та охороною земел ь”, ст.ст. 1, 2, 22, 32, 33, 43, 49, 82-85 Господарсь кого процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Державної е кологічної інспекції в Донец ькій області до дочірнього п ідприємства закритого акціо нерного товариства „ТрестДо нбастрансбуд” Краснолиманс ький пісчаний кар”єр, м. Красн ий Лиман про відшкодування з битків, заподіяних державі в наслідок порушення природоо хоронного законодавства, у р озмірі 888,00 грн. - задовольнити .

Стягнути з дочірнього підп риємства закритого акціонер ного товариства „ТрестДонба странсбуд” Краснолиманськи й пісчаний кар”єр, м. Красний Л иман на користь спеціального фонду місцевого бюджету Кра сноліманської міської ради ( м. Красний Лиман, п/р 33117331700063, МФО 8340 16, ЄДРПОУ 34686673, КБК 24062100) збитки, зап одіяні державі в наслідок по рушення природоохоронного з аконодавства, у розмірі 888,00 грн .

Стягнути з дочірнього підп риємства закритого акціонер ного товариства „ТрестДонба странсбуд” Краснолиманськи й пісчаний кар”єр, м. Красний Л иман на користь Державного б юджету України державне мит о в розмірі 102,00 грн.

Стягнути з дочірнього підп риємства закритого акціонер ного товариства „ТрестДонба странсбуд” Краснолиманськи й пісчаний кар”єр, м. Красний Л иман на користь Державного б юджету України (р/р 31210264700006 у ГУ Д КУ у Донецькій області, МФО 834016 , ЄДРПОУ 34687001, Отримувач : УДК у Ки ївському районі м. Донецька, к од бюджетної класифікації 22050 003) витрати з інформаційно-тех нічного забезпечення розгля ду справ у судах в розмірі 236,00 г рн.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Гриник М.М.

Повний текст рішення скла дено та підписано 20.06.2011р.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення15.06.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16485655
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/28

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Рішення від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 24.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Рішення від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 28.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 30.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні