Ухвала
від 16.06.2011 по справі 12/8-б-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


У Х В А Л А

"16" червня 2011 р. Справ а № 12/8-Б-09

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді П інтеліної Т.Г. при секрета рі Чумаченко М.М., розглянувши справу

за заявою ініціюючого кредитора: Чаплинської міжр айонної державної податково ї інспекції, смт. Чаплинка Х ерсонської області

до: селянського ( фермер ського ) господарства «Альян с», смт. Чаплинка Херсонської області, код ЄДРПУ 32505260

Про визнання банкрутом

За участю представників к редиторів -

АТ «Укрсиббанк»- ОСОБА_1 , дов. б/н від 19.01.2011р.

Від боржника: - ліквідатор Шахов В.А. - не прибув

в с т а н о в и в:

Відповідно до ухвали від 30.03.2009р. (а.с.1), справу про бан крутство боржника порушено за заявою кредитора при наяв ності заборгованості загаль ною сумою 45450, 45 г рн. Заяву подано за правилами ст.52 Закону України «Про відн овлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом », яка регулює осо бливості банкрутства відс утнього боржника.

Відповідно до постанови ві д 10.06.2009р. суд визнав селянське ( фермерського ) господарства «Альянс», смт. Чаплинка, Калан чацького району, Херсонської області, код ЄДРПУ 32472031 банкру том та відкрити відносно бор жника ліквідаційну процедур у на 3 місяці.

Пунктом 2 постанови від 10.06.200 9р. суд призначив ліквідаторо м банкрута арбітражного кер уючого Шахова Володимира А натолійовича та зобов'язав його :

- здійснити повноваж ення ліквідатора згідно ст. ст. 25 - 34 Закону,

- витребувати і прийн яти по акту від посадових о сіб Боржника всі документи, печатки, штампи, цінності , ко пію акту надати суду.

- щомісяця надавати п овні звіти про виконання п овноважень суду та комітет у кредиторів, до 15.09.2009р. надати с уду звіт та ліквідаційний ба ланс боржника згідно ст. 32 Зак ону.

Ліквідатором Шаховим В.А. бу ло заявлено клопотання про п родовження строку ліквідаці йної процедури на 6 місяців у з в'язку з виявленням факту, що Б оржник визнаний кредитором н а суму 2 987 387, 50 грн. підприємств а ТОВ «Прод-Альянс», є можлив ість отримати суму кредиторс ьких вимог для погашення вим ог кредиторів та витрат лікв ідатора.

Ухвалою від 19. 08.2010р. суд продов жив термін ліквідаційної пр оцедури боржника та повнова ження ліквідатора арбітражн ого керуючого Шахова Володим ира Анатолійовича до 01.03.2011р.

30 березня 2011р. ліквідатор бо ржника арбітражний керуючи й Шахов В.А. надав суду звіт про закінчення ліквідацій ної процедури, ліквідаційни й баланс боржника, для розгля ду якого ухвалою від 15.04.2011р. ( а.с . 129 ) призначив судове засідан ня на 26.05.2011р., витребував від л іквідатора додаткові докуме нти, необхідні для розгляду с прави, оскільки з наданих лік відатором документів не вбач ається, що ліквідатор витре бував від посадових осіб док ументи, печатки, штампи тощо, згідно ст. 25 Закону, не надано доказів виявлення кредитор ів, дотримання під час лікві даційної процедури боржник а положень ст. 50 Закону, яка пе редбачає особливості банкру тства фермерського господа рства.

Ухвала від 15.04.2011р. направлен а рекомендованим листом з по відомленням про вручення та отримана усіма учасниками п ровадження ( поштові повідом лення - а.с. 130 - 132 ).

Проте ліквідатор Шахов В.А. в судове засідання не прибув , витребуваних документів не надав, що стало приводом для відкладення розгляду справ и, ухвалою від 26.05.2011р., на 16.06.2011р. У хвала направлена рекомендов аним листом з повідомленням про вручення та отримана усі ма учасниками провадження ( п оштові повідомлення у справі )

В ухвалі від 26.05.2011р. суд зазн ачив, що кредитор АТ «Укрсиб банк» подав скаргу на безді яльність ліквідатора з вимо гою відсторонити ліквідат ора Шахова В.А. від виконання повноваження ліквідатора.

В судове засідання 16.06.2011р. лік відатор Шахов В.А. не прибув , про причини неявки не пові домив, витребуваних документ ів не надав. Проте його неявка не перешкоджає суду розглян ути скаргу АТ «Укрсиббанк»н а дії та бездіяльність лікві датора Шахова В.А.

АТ “Укрсиббанк”, скориста вся правами кредитора у сп раві та заявив скаргу на бе здіяльність ліквідатора Ша хова В.А. у даній справі. Ві дповідно до ч.4 ст. 25 Закону Укра їни «Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом»дії лікв ідатора (ліквідаційної коміс ії) можуть бути оскаржені до г осподарського суду власнико м майна (органом, уповноважен им управляти майном) банкрут а; особою, яка відповідає за зо бов'язаннями банкрута; кожни м кредитором окремо або комі тетом кредиторів, особою, яка посилаючись на свої права вл асника або іншу підставу, пер едбачену законом чи договоро м, оспорює правомірність від несення майнових активів або коштів до ліквідаційної мас и.

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом»у ліквідаційній процедурі гос подарський суд розглядає ска рги на дії учасників ліквіда ційної процедури. Скарга на дії та бездіяльність ліквід атора розглянута в судовому засіданні 16.06.2011р.

Відповідно до положень п.6 с т.З1 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом" при реалізації своїх п рав та обов'язків арбітражни й керуючий зобов'язаний діят и сумлінно та розумно з ураху ванням інтересів боржника та його кредиторів.

Відповідно до положень ст. 2 5 Закону України «Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом»ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі по вноваження:

- з підстав, передбачених ча стиною десятою статті 17 цього Закону, подає до господарськ ого суду заяви про визнання н едійсними угод боржника;

- вживає заходів, спрямован их на пошук, виявлення та пове рнення майна банкрута, що зна ходиться у третіх осіб.

Крім цього, ліквідатором не встановлювалася інформація щодо наявності угод на відчу ження майнових активів, не пр оведено аналізу щодо необхід ності звернення до господарс ького суду з заявами про визн ання угод недійсними, в поряд ку ст.17 Закону України «Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом».

Вказані обставини напряму впливають на задоволення ви мог кредиторів та свідчать п ро неналежне виконання лікві датором СФГ «Альянс»- Шахови м А. В. своїх повноважень як лі квідатора.

Зокрема ліквідатором СФГ « Альянс»в межах процедури лік відації належним чином не ви конано наступних вимог Закон у України «Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом»:

- абз. 11 ст. 25 та ч.10 ст. 17 Закону (щ одо визнання недійсними угод боржника);

- абз. 12 ст. 25 Закону (щодо пошук у, виявлення та повернення ма йна банкрута).

Зважаючи на це звіт ліквіда тора СФГ «Альянс та ліквідац ійний баланс не може бути зат верджений господарським суд ом Херсонської області, зваж аючи на неналежну реалізацію ліквідатором своїх повноваж ень та необхідність проведен ня дій щодо надання комітету кредиторів інформації щодо майна боржника що належало й ому та було відчужено;

Без кількісних та оціночни х показників майна, що було ві дчужено Боржником та яке мож е бути повернено у судовому п орядку у власність Боржника висновок про припинення проц едури ліквідації є передчасн им та необґрунтованим.

Крім цього, що ліквідатор з моменту свого призначення ви конує повноваження керівник а (органів управління) банкру та. Зважаючи на це, ліквідатор як керівник Боржника - юридич ної особи при встановленні п орушень діючого законодавст ва при відчуженні майна Борж ника має право оскаржити так і угоди в загальному порядку з підстав передбачених Циві льним та Господарським кодек сами України.

Відповідно до положень ч.12 с т. 30 Закону України «Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом»ліквідатор зобов'яза ний на вимогу господарського суду або державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо пр оведення ліквідаційної проц едури.

Відповідно до ч. 4 ст.32 Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом»у разі, якщо господарський суд дійшов висновку, що лі квідатор не виявив або не реа лізував усі наявні майнові а ктиви ліквідаційної маси, не обхідні для повного задоволе ння кредиторів, він виносить ухвалу про призначення ново го ліквідатора. Новий ліквід атор очолює ліквідаційну ком ісію і діє згідно з вимогами ц ього Закону.

Приймаючи до уваги викладе не, керуючись ст.16, 17, 25, ЗО, 32 Закон у України «Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом», кредитор АТ «Укрсиббанк»в порядку ч.12 ст. 30 Закону України «Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом»зобов'язати ліквідатора надати відомост і щодо проведення лікві даційної процедури в частині проведення роботи по виявле нню майна Боржника яке було н им відчужено та щодо якого мо жливе вжиття заходів щодо йо го повернення, припинити пов новаження ліквідатора СФГ «А льянс»Шахова А., призначити н овим ліквідатором СФГ «Альян с»арбітражного керуючого Гл уховського Олексія Юрієвич а ( ліцензія НОМЕР_1 від 19.08.2008 , адреса: АДРЕСА_1 ). Арбітра жний керуючий Глуховський О. Ю. подав відповідну заяву-зго ду на призначення ліквідат ором у даній справі.

Відповідно до пункту 10 ст. 50 З акону України «Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом», у разі визнання господар ським судом фермерського гос подарства банкрутом і відкри ття ліквідаційної проце дури до складу ліквідаційної мас и фермерського господар ства включаються нерухоме майно, яке знаходиться у спільній в ласності членів фермерськог о господарства, в тому числі н асадження, господарські та і нші будівлі, мелі оративні та інші споруди, продуктивна і р обоча худоба, птиця, сільсько господарська та інша техніка і обладнання, транспортні за соби, інвентар та інше майно, н абуті для фермерського госпо дарства на загальні кошти йо го членів, а також право оренд и земельної ділянки та інші м айнові права, які належать фе рмерському господарству і ма ють грошову оцінку.

Відповідно до п. 11 ст. 50 Зако ну України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом », у разі банкрутства фермер ського господарства земельн а ділянка, надана фермерсько му господарству у тимчасове користування, у тому числі на умовах оренди, використовує ться відповідно до Земельног о кодексу України.

Майно, що належить голові та членам фермерського господа рства на праві приватної вла сності, а також інше майно, сто совно якого доведено, що воно набуто на доходи, які не є у сп ільній власності членів ферм ерського госпо дарства, не вк лючаються до складу ліквідац ійної маси.

Нерухоме майно, а також майн ові права щодо не рухомого ма йна, які включаються до склад у ліквідаційної маси Фермерс ького господарства, можуть б ути продані тільки за конкур сом, обов'язковими умовами як ого є збе реження цільового п ризначення сільськогоспода рських об'єктів, що продаютьс я.

З дня прийняття постанови п ро визнання фермер ського го сподарства банкрутом і відкр иття ліквідаційної процедур и діяльність фермерського го сподарства припи няється.

Незважаючи на неодноразо ві вимоги суду до ліквідато ра Шахова В.А. надати докази дотримання вимог ст. 50 Зако ну України «Про відновлення платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом », ліквідатор таких докуме нтів не надав, незважаючи на те, що відповідно до постано ви від 10.06.2009р. ліквідаційна пр оцедура триває 2 роки, в су дові засідання не прибував.

Згідно п.9 ст. 3-1 Закону Украї ни «Про відновлення платосп роможності боржника або ви знання його банкрутом », неви конання або неналежне викон ання обов'язків, покладених н а арбітражного керуючого згі дно з цим Законом, може бути п ідставою для усунення арбіт ражного керуючого від викона ння ним своїх обов'язків.

Матеріалами справи підтве рджується, що ліквідатор Шах ов В.А. неналежним чином зді йснював повноваження, тому суд задовольняє скаргу А Т «Укрсиббанк», приймає ріше ння усунути ліквідатора Ша хова В.А. від виконання ним св оїх обов'язків.

На підставі викладеного та керуючись ст. 86 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, ст.ст.3-1, 22 - 34, 50 Закону Укра їни «Про відновлення платос проможності боржника або в изнання його банкрутом », су д -

у х в а л и в:

1. Скаргу АТ «Укрсибба нк» задовольнити. Усунути лі квідатора Шахова В.А. від вик онання ним своїх обов'язків ліквідатора у даній справі.

2. Призначити ліквідатором СФГ «Альянс»арбітражного ке руючого Глуховського Олекс ія Юрієвича ( ліцензія НОМЕ Р_1 від 19.08.2008, адреса: АДРЕСА_1 )

3. Продовжити строк ліквіда ційної процедури СФГ “Альян с” до 01 вересня 2011року .

4. Зобов'язати арбітражного керуючого Шахова В.А. до 15 л ипня 2011р. передати ліквідато ру Глуховському О.Ю. всі док ументи, передбачені ст.ст. 23 - 32 та п.10 ст.50 Закону України «Про відновлення платоспро можності боржника або визн ання його банкрутом», а також всі наявні печатки, цінності СФГ “Альянс”, наявні процесу альні документи по справі пр о банкрутство ТОВ “Прод-Алья нс .

Акт прийому - передачі на правити до суду до 15.07.2011р.

5. Ухвалу надіслати: ПАТ “Укр сиббанк” (м. Херсон, вул.Радянс ька,16), Чаплинській міжрайонн ій державній податковій ін спекції, ліквідатору Глуховс ькому О.Ю., Шахову В.А., Херсон ському обласному сектору з п итань банкрутства, державно му реєстратору (Чаплинській райдержадміністрації ), Чапл инській районній раді.

Суддя Т.Г. П інтеліна

9 екз.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення16.06.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16486149
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/8-б-09

Ухвала від 13.11.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 16.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 26.05.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 15.04.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 10.06.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні