Рішення
від 14.06.2011 по справі 30/17-1185-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" червня 2011 р. Справа № 30/17-1185-2011

За позовом: Товариство з обмеженою відповідальніст ю «Український науково-дослі дний інститут верстатів, інс трументів, приладів»

До відповідача: Державне підприємство «Н ауково-технічний Центр «СТАН КОСЕРТ»

Третя особа, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору: Регіональне відді лення Фонду державного майна України по Одеській області

Про зобов' язан ня усунути перешкоди

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 - довіреність від 20.03.2011р.

Від відповідача: ОСОБ А_2- згідно довіреності №38 ві д 18.04.2011р.

Від третьої особи: ОСО БА_3- довіреність №12 від 25.01.2011р.

СУТЬ СПОРУ: Позивач - Товариство з обмеженою відп овідальністю «Український н ауково-дослідний інститут ве рстатів, інструментів, прила дів»(далі - ТОВ «УКРНДІВІП»), з вернувся до господарського с уду Одеської області із позо вом до Державного підприємс тва «Науково-технічний Центр «СТАНКОСЕРТ» (далі - ДП «НТЦ «СТАНКОСЕРТ») про зобов' я зання відповідача усунути пе решкоди в користуванні майно м ТОВ «УКРНДІВІП», а саме: нежи тловими приміщеннями, розташ ованими в адміністративному та виробничому корпусах у м. Одесі по вул. Люстдорфська до рога, 96, шляхом їх звільнення в ід персоналу, меблів та облад нання.

В ході розгляду справи пози вач надав до суду заяву про ут очнення позовних вимог , згід но якої просить суд зобов' я зати відповідача усунути пер ешкоди в користуванні майно м ТОВ «УКРНДІВІП», а саме: нежи тловими приміщеннями, розташ ованими на другому поверсі п лощею 218,6 кв.м та приміщеннями 3 9, 53 площею 22,4 кв.м третього повер ху адміністративно-побутов ого корпусу (літ.»Б»за техніч ним паспортом від 22.09.2010р.) та нео городженим майданчиком заг альною площею 120 кв.м в цеху вир обничого корпусу приміщення 3 (літ.»В»за технічним паспорт ом від 22.09.2010р.) , що розташовані у м. Одесі по вул.Люстдорфська д орога, 96, шляхом їх звільнення від персоналу, меблів та обла днання.

Представник позивача позо в підтримує, наполягає на йог о задоволенні.

Відповідач проти позову за перечує з мотивів, викладени х у відзиві на позовну заяву

За клопотанням відповідач а, з метою повного та всебічно го розгляду справи, до участі у справі у якості третьої осо би, яка не заявляє самостійни х вимог на предмет спору судо м залучено Регіональне відді лення Фонду державного майна України по Одеській області (далі - РВФДМУ по Одеській обл асті). Третя особа надала сво ї пояснення по справі.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, заслухавши поясненн я представників сторін, суд в становив:

Згідно Свідоцтва про право власності на нежилі будівлі , виданого 09.06.2005р. Виконавчим ко мітетом Одеської міської рад и на підставі Статуту ТОВ «УК РНДІВІП», Наказу РВФДМУ по Од еській області від 30.07.1996р. №1055, пе реліку нерухомого майна від 02.03.2000р., акту прийому-передачі в ід 06.03.2005р., Витягу про реєстраці ю права власності на нерухом е майно, виданого Комунальни м підприємством «Одеське міс ьке бюро технічної інвентари зації та реєстрації об' єкті в нерухомості»21.06.2005р. за №7566838 , ТО В «УКРНДІВІП»є власником об' єкта, розташованого за адрес ою: м.Одеса, Люстдорфська доро га, 96 в цілому, який складаєтьс я з будівель літ. літ. «А»,»Б», « В», «Г», «Д», «Е»загальною площ ею 4945,3 кв.м, основною площею 3986,0 к в.м, відображених у технічном у паспорті від 12.01.2004р.

Крім того, ТОВ «УКРНДІВІП»є власником земельної ділянки площею 0,8638 га, розташованої за адресою: м. Одеса, Люстдорфськ а дорога, 96, що підтверджуєтьс я Державним актом на право вл асності на земельну ділянку Серія ЯЛ №768230.

Але, як зазначає позивач, ча стину приміщення, власником якого є ТОВ «УКРНДІВІП»на пі дставі наказу Міністерства м ашинобудування, військово-пр омислового комплексу і конв ерсії №295 від 13.09.1996р. використову є ДП «НТЦ «СТАНКОСЕРТ».

Позивач вважає, що неможлив ість ТОВ «УКРНДІВІП»викорис товувати належні йому на пра ві власності приміщення є по рушенням його прав та охорон юваних законом інтересів як власника майна, у зв' язку з ч им звернувся до суду за захис том та просить зобов' язати відповідача усунути перешко ди в користуванні майном ТОВ «УКРНДІВІП», а саме: нежитлов ими приміщеннями, розташован ими на другому поверсі площе ю 218,6 кв.м та приміщеннями 39, 53 пло щею 22,4 кв.м третього поверху а дміністративно-побутового к орпусу (літ.»Б»за технічним п аспортом від 22.09.2010р.) та неогоро дженим майданчиком загальн ою площею 120 кв.м в цеху виробни чого корпусу приміщення 3 (літ .»В»за технічним паспортом в ід 22.09.2010р.), що розташовані у м. Од есі по вул. Люстдорфська доро га, 96, шляхом їх звільнення від персоналу, меблів та обладна ння.

Позивач також зазначає, що в олодіючи та користуючись заз наченим майном позивача безк оштовно та без достатніх пра вових підстав, відповідач по рушує не тільки права позива ча, а й чинне законодавство Ук раїни.

В обґрунтування позову поз ивач зазначає, що згідно ст.133 Господарського кодексу Укр аїни основу правового режим у майна суб' єктів господарю вання , на якій базується їх го сподарська діяльність, стано влять право власності та інш і речові права . Відповідно до ст.391 Цивільного кодексу Укра їни власник майна має право в имагати усунення перешкод у здійсненні ним права користу вання та розпорядження своїм майном. Зокрема, згідно ч.2 ст.38 6 Цивільного кодексу України власник, який має підстави п ередбачати можливість поруш ення свого права власності і ншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборон у вчинення нею дій, які можуть порушити його право , або з ви могою про вчинення певних ді й для запобігання такому пор ушенню.

Відповідач проти позову за перечує, посилаючись на те, що згідно Наказу Міністерства машинобудування , військово- промислового комплексу і ко нверсії №295 від 13.09.1996р. «Про створ ення Центру сертифікації та випробувань «МДУ»(м. Одеса) шл яхом реорганізації дочірньо го підприємства УкрНДІВІ» бу ло створено державне підприє мство «Центр сертифікації та випробувань метало - та дерев ообробного устаткування», за яким закріплено основні та о боротні фонди згідно з затве рдженим актом прийому-переда чі від 14.09.1995р., зокрема, будівлі: в адмінкорпусі з перехідною г алереєю приміщення загальн ою площею 194 кв.м та у виробничо му корпусі випробувальний ма йданчик площею 120 кв.м.

Крім того, відповідач зазна чає, що станом на грудень 2010р. н а його балансі рахуються слу жбові приміщення адміністра тивно-побутового корпусу та випробувальна ділянка.

РВФДМУ по Одеській області у своїх поясненнях зазначил о, що ТОВ «УКРНДІВІП»є правон аступником ВАТ «Український науково-дослідний інститут верстатів та інструментів», яке було створено в процесі п риватизації шляхом перетвор ення з Українського науково- дослідний інститут верстаті в та інструментів у ВАТ. Згід но плану приватизації майна Українського науково-дослід ного інституту верстатів та інструментів на території п ідприємства також розташова ний Орган по сертифікації ме тало - та деревообробного обл аднання, якому, згідно Наказу міністра Мінмашпрому Україн и №481 від 22.09.1995р. передано площі, я кі він займає та обладнання д ля іспитів і сертифікації пр одукції верстатобудвництва .

Крім того, у поясненнях трет я особа зазначає, що відповід но до плану приватизації ма йна одна із ділянок Українсь кого науково-дослідного інст итуту верстатів та інструмен тів на момент приватизації б ула розташована за адресою: м . Одеса, вул. Чорноморська доро га, 96, у адміністративно-побут овому корпусі на третьому по версі та у виробничому корпу сі на першому поверсі.

Розглянувши матеріали спр ави, суд доходить до такого в исновку.

Відповідно до ст.ст.15, 16 Цивіл ьного кодексу України кожна особа має право на захист сво го цивільного права у разі йо го порушення, не визнання або оспорювання, кожна особа має право звернутися до суду за з ахистом свого особистого нем айнового або майнового права та інтересу. Одним із способ ів захисту права є припиненн я дії, яка порушує право.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ «УКРНДІВІП»є вла сником об' єкта, розташовано го за адресою: м.Одеса, Люстдор фська дорога, 96 в цілому, який с кладається з будівель літ. лі т. «А»,»Б», «В», «Г», «Д», «Е»зага льною площею 4945,3 кв.м, основною площею 3986,0 кв.м, відображених у технічному паспорті від 12.01.2004р ., що підтверджується Свідоцт вом про право власності на не жилі будівлі. , виданим 09.06.2005р. Ви конавчим комітетом Одеської міської ради та Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно, виданим Ко мунальним підприємством «Од еське міське бюро технічної інвентаризації та реєстраці ї об' єктів нерухомості»21.06.2005 р. за №7566838 .

ТОВ «УКРНДІВІП»є також вла сником земельної ділянки пл ощею 0,8638 га, розташованої за ад ресою: м. Одеса, Люстдорфська д орога, 96, що підтверджується Д ержавним актом на право влас ності на земельну ділянку Се рія ЯЛ №768230.

Згідно ст.317 Цивільного коде ксу України власникові належ ать права володіння, користу вання та розпорядження свої м майном.

Право власності є непорушн им. Ніхто не може бути протипр авно позбавлений цього права чи обмежений у його здійснен ні (ст.321 ЦК України).

Крім того, відповідно до ст. 381 Цивільного кодексу України власник майна має право вим агати усунення перешкод у зд ійсненні ним права користува ння та розпоряджання своїм м айном.

В обґрунтування підстав ко ристування приміщенням зага льною площею 194 кв.м в адмінкор пусі з перехідною галереєю т а у виробничому корпусі випр обувальним майданчиком площ ею 120 кв.м відповідач посилаєт ься на Наказ Міністерства ма шинобудування , військово-пр омислового комплексу і конв ерсії №295 від 13.09.1996р. «Про створен ня Центру сертифікації та ви пробувань «МДУ»(м. Одеса) шлях ом реорганізації дочірнього підприємства УкрНДІВІ», яки м за ним закріплено основні т а оборотні фонди згідно з зат вердженим актом прийому-пере дачі від 14.09.1995р., зокрема, будівл і: в адмінкорпусі з перехідно ю галереєю приміщення загал ьною площею 194 кв.м та у виробни чому корпусі випробувальний майданчик площею 120 кв.м, а тако ж на знаходження зазначених об' єктів на його балансі.

Але, баланс підприємства є л ише формою бухгалтерської зв ітності станом на визначену дату і ніяким чином не підтве рджує право власності на май но, вартість якого визначена у балансі. Правовстановлюва льним документом, який підт верджує право власності на о б' єкти нерухомого майна, ві дповідно до Тимчасового поло ження про реєстрацію прав вл асності на нерухоме майно, за твердженого наказом Міністе рства юстиції України від 07.02.20 02р. №7\5 (із змінами та доповненн ями), є свідоцтво про право вл асності, на підставі якого пр оводиться реєстрація прав вл асності на об' єкт нерухомог о майна.

За таких обставин, вимоги ТО В «УКРНДІВІП»щодо зобов' яз ання відповідача усунути пер ешкоди в користуванні майно м ТОВ «УКРНДІВІП», а саме: нежи тловими приміщеннями , розта шованими на другому поверсі площею 218,6 кв.м та приміщенням и 39, 53 площею 22,4 кв.м третього пов ерху адміністративно-побут ового корпусу (літ.»Б»за техн ічним паспортом від 22.09.2010р.) та н еогородженим майданчиком з агальною площею 120 кв.м в цеху в иробничого корпусу приміщен ня 3 (літ.»В»за технічним паспо ртом від 22.09.2010р.) , що розташовані у м. Одесі по вул.Люстдорфська дорога, 96, шляхом їх звільненн я від персоналу, меблів та обл аднання, є цілком обґрунтова ними, підтверджені матеріала ми справи, у зв' язку з чим під лягають задоволенню.

Слід зауважити, що додатку д о згідно листа РВФДМУ по Одес ькій області за №1\929 від 02.03.2000р. до Переліку нерухомого майна, щ о передано у власність ВАТ «У країнський науково-дослідни й інститут верстатів та інст рументів», увійшли адміністр ативно - побутовий корпус з пе рехідною галереєю та виробни чий корпус, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул.Чорномо рська дорога, 96, а не окремі при міщення у цих об' єктах неру хомості, у зв' язку з чим незр озумілою є позиція РВФДМУ по Одеській області, викладена у поясненнях по справі.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 32 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и визначено, що доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, н а підставі яких господарськи й суд у визначеному законом п орядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на я ких ґрунтуються вимоги і зап еречення сторін, а також інші обставини, які мають значенн я для правильного вирішення господарського спору.

Згідно зі ст. 43 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд оцін ює докази за своїм внутрішні м переконанням, що ґрунтуєть ся на всебічному, повному і об 'єктивному розгляді в судово му процесі всіх обставин спр ави в їх сукупності, керуючис ь законом.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відп овідальністю «Український н ауково-дослідний інститут ве рстатів, інструментів , прила дів»- задовольнити.

2. Зобов' язати Дер жавне підприємство «Науково -технічний Центр «СТАНКОСЕРТ » (м. Одеса, Люстдорфсь ка дорога, 96, код ЄДРПОУ 24533681) усун ути перешкоди в користуванн і майном Товариства з обмеже ною відповідальністю «Украї нський науково-дослідний інс титут верстатів, інструменті в, приладів»(м. Одеса, Люстдорф ська дорога, 96, код ЄДРПОУ 00224863), а саме: нежитловими приміщенн ями, розташованими на другом у поверсі площею 218,6 кв.м та при міщеннями 39, 53 площею 22,4 кв.м тре тього поверху адміністрати вно-побутового корпусу (літ.» Б»за технічним паспортом від 22.09.2010р.) та неогородженим майда нчиком загальною площею 120 кв .м в цеху виробничого корпусу приміщення 3 (літ.»В»за техніч ним паспортом від 22.09.2010р.) , що роз ташовані у м. Одесі по вул. Люс тдорфська дорога, 96, шляхом їх звільнення від персоналу, ме блів та обладнання.

3. Стягнути з Держав ного підприємства «Науково -технічний Центр «СТАНКОСЕРТ »(м. Одеса, Люстдорфська дорог а, 96, код ЄДРПОУ 24533681) на користь Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Український нау ково-дослідний інститут верс татів, інструментів, приладі в»(м. Одеса, Люстдорфська доро га, 96, код ЄДРПОУ 00224863) витрати по сплаті державного мита у сум і 85 грн. та витрати на ІТЗ судов ого процесу у сумі 236 грн.

Рішення суду набирає з аконної сили після закінченн я строку подання апеляційно ї скарги, якщо апеляційну ска ргу не було подано. У разі пода ння апеляційної скарги ріше ння, якщо його не скасовано, на бирає законної сили після ро згляду справи апеляційним го сподарським судом.

Накази видати після н абрання рішенням законної си ли.

Ріше ння підписане 20 червня 2011р.

Суддя Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16487262
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов' язан ня усунути перешкоди

Судовий реєстр по справі —30/17-1185-2011

Постанова від 09.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Новікова P.Г.

Постанова від 25.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 02.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 05.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 21.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні