Ухвала
від 08.07.2007 по справі ас-44/335-06
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" липня 2007 р. м. Київ К-6615/07

Колегія суддів Вищого ад міністративного суду Україн и у складі: суддів:

Головуючого Харченка В.В,

Суддів Гончар Л.Я .

Васильченко Н.В.

Гордійчук М.П.

Матолича С.В.

секретар судового зас ідання

за участю представників:

позивача: не викликались;

відповідача: не в икликались;

розглянувши в порядку поп ереднього розгляду касаці йну скаргу Олександрійсь кого сільського споживчого т овариства на постанову госпо дарського суду Харківської о бласті від 20.11.2006 року та ухвала Харківського апеляційного г осподарського суду від 22.02.2007 ро ку по справі за позовом Сільс ькогосподарського виробнич ого кооперативу «Дружба»до Б лагодатненської сільської р ади, за участю третьої особи О лександрійського сільськог о споживчого товариства про визнання незаконним рішення , -

в с т а н о в и л а:

Сільськогосподарськ ий виробничий кооператив «Др ужба» звернувся до господарс ького суду Харківської облас ті з позовом до Благодатненс ької сільської ради про визн ання незаконним та скасуванн я рішення виконавчого коміте ту Благодатненської сільськ ої ради № 17 від 23.04.2002 р. про оформл ення права власності Олексан дрівському сільському спожи вчому товариству на 15/100 частин торговельного центру, розта шованого по вул. Центральній , 1 в с. Благодатне Валківськог о району Харківської області .

Заявник в обґрунтування св оїх вимог посилався на те, що н а обліку на балансовому раху нку № 10 (1 група основних засобі в) СВК «Дружба»знаходиться т оргівельний центр, розташова ний за адресою: вул. Центральн а, 1 с. Благодатне Валківського району Харківської області. Даний торгівельний комплекс входить до майнового пайово го фонду, що належить членам к олишнього колгоспу «Дружба» , реорганізованого в КСП «Дру жба». При зверненні в Валківс ьке БТІ в червні 2006 року для офо рмлення права власності на н ерухоме майно, заявнику було відмовлено в реєстрації у зв ' язку з тим, що заявлене прав о вже частково зареєстроване . Оскільки рішенням виконком у Благодатненської сільсько ї ради № 17 від 23 квітня 2002 року бу ло оформлено право приватної спільної часткової власност і та видано свідоцтво про пра во власності Олександрівськ ому ССТ.

Постановою господарськог о суду Харківської області в ід 20.11.2006 р. (суддя Дюкарєва С.В.) по зовні вимоги Сільськогоспод арського виробничого коопер ативу «Дружба»задоволено.

Ухвалою Харківського апел яційного господарського суд у від 22.02.2007 року апеляційна скар га Олександрійського сільсь кого споживчого товариства з алишена без задоволення, а по станова господарського суду Харківської області від 20.11.2006 р оку без змін.

У поданій касаційній скарз і Олександрійське сільське с поживче товариство, з посила нням на порушення судами нор м матеріального права, проси ло скасувати оскаржувані суд ові рішення та направити спр аву на новий судовий розгляд .

Заслухавши суддю-доповіда ча, розглянувши надані письм ові докази в їх сукупності, Ви щий адміністративний суд Укр аїни вважає, що касаційна ска рга Олександрійського сільс ького споживчого товариства не підлягає задоволенню з на ступних підстав.

Рішенням Благодатненсько ї сільської ради Валківськог о району Харківської області № 17 від 23.04.2002 р. "Про розрахунок ід еальних частин в с. Благодатн е на нежитлову будівлю по пло щі Центральній, 1" вирішено офо рмити право власності на неж итлову будівлю в с. Благодатн е по вул. Центральній, 1 за Олек сандрівським сільським спож ивчим товариством - 15/100 ід. част ин, Валківському БТІ оформит и свідоцтво на дану нежитлов у будівлю.

На підставі вказаного ріше ння Валківським БТІ було офо рмлено право власності на 15/100 ч астин торговельного центру, розташованого за адресою: Ха рківська обл., Валківський ра йони, с. Благодатне, вул. Центр альна, 1, за третьою особою Ол ександрівським сільським сп оживчим товариством, про що в идано відповідне свідоцтво п ро вправо власності.

Рішенням II сесії V скликання Благодатненської сільської ради від 14.06.2006 р. "Про надання пра ва СВК "Дружба" оформлення пра ва власності на торговельний центр в с. Благодатне" вирішен о оформити право приватної в ласності на приміщення торго вельного центру в с. Благодат не, пл. Центральна, 1 на СВК "Друж ба", видати свідоцтво на право власності на нерухоме майно . Згідно з п. 1.8 статуту позивача СВК "Дружба" є правонаступник ом КСП "Дружба".

19.06.2006 р. КП "Валківське бюро те хнічної інвентаризації" пози вачу було відмовлено у реєст рації за ним права власності на приміщення торговельного центру в с. Благодатне, пл. Цен тральна, 1, оскільки заявлене п раво вже частково зареєстров ано за Олександрівським ССТ.

З рішення Благодатненсько ї сільської ради № 17 від 23.04.2002р. в бачається, що воно було прийн ято на підставі розрахунку і деальних часток, зробленого Валківським БТІ, виходячи з ф актичного користування та за яви третьої особи та встанов лено що Олександрівському СС Т належить 15/100 ідеальної части ни нежитлової будівлі.

Оформлення права власност і на нерухоме майно і видача с відоцтва на право власності здійснюється згідно з Тимчас овим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджени м наказом Міністерства юстиц ії України 07.02.2002 p. N 7/5.

Відповідно до п. 6.1 Тимчасово го положення оформлення прав а власності на об'єкти нерухо мого майна провадиться з вид ачею свідоцтва про право вла сності місцевими органами ви конавчої влади, органами міс цевого самоврядування фізич ним особам та юридичним особ ам на новозбудовані, перебуд овані або реконструйовані об 'єкти нерухомого майна за ная вності акта про право власно сті на землю або рішення про в ідведення земельної ділянки для цієї мети та за наявності акта комісії про прийняття о б'єкта і введення його в експл уатацію.

В матеріалах справи відсутні будь-які правовста новлюючі документи на підтве рдження наявності у Олександ рівського ССТ права власност і на 15/100 ідеальної частини нежи тлового приміщення, розташов аного за адресою: с. Благодатн е, вул. Центральна,1.

Таким чином, рішення Благ одатненської сільської ради № 17 від 23.04.2002 р. про реєстрацію за третьою особою права власно сті на 15/100 ідеальної частини не житлової будівлі торговельн ого центру в с. Благодатне по в ул. Центральній, 1, прийнято з п орушенням вимог чинного зако нодавства, оскільки порушує цивільні права та інтереси п озивача, що підтверджується наявними у справі матеріалам и.

Також, судами попередніх ін станцій правомірно зазначен о, що позивачем не пропущено с трок звернення з позовом до с уду.

Враховуючи вищевикладене , Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про те, що судом апеляційної інст анції належним чином з' ясов ано обставини справи та дано їм належну правову оцінку. По рушень норм матеріального чи процесуального права, які мо гли призвести до зміни чи ска сування постанови господар ського суду Харківської обла сті від 20.11.2006 року та ухвали Хар ківського апеляційного госп одарського суду від 22.02.2007 року н е встановлено.

На підставі викладеног о, керуючись ст.ст. 210 - 232 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд -

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Олек сандрійського сільського сп оживчого товариства на поста нову господарського суду Хар ківської області від 20.11.2006 року та ухвала Харківського апел яційного господарського суд у від 22.02.2007 року залишити без за доволення.

Постанову господарського суду Харківської області ві д 20.11.2006 року та ухвала Харківськ ого апеляційного господарсь кого суду від 22.02.2007 року залишит и без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення і о скарженню не підлягає, крім в ипадків, встановлених статте ю 237 Кодексу адміністративног о судочинства України.

Головуючий (підпис)

Судді (підпис)

(підпис)

(підпис)

(підпис)

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення08.07.2007
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16492863
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —ас-44/335-06

Ухвала від 08.07.2007

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Постанова від 26.02.2007

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Постанова від 20.11.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дюкарєва С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні