Постанова
від 23.12.2010 по справі 2а-22246/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Наумова К.Г.

Суддя-доповідач - Чебано в О.О.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2010 року справ а №2а-22246/10/0570

приміщення суду за адресою : 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі: головуючо го судді: Чебанова О.О., суддів : Старосуда М.І., Юрченко В.П., пр и секретарі судового засідан ня Сухоцькій Д.Ю., за участю пр едставника відповідача Бу зівської Н.М., розглянувши у відкритому судовому засідан ні апеляційні скарги Держав ної податкової інспекції у м . Маріуполі Донецької област і, відкритого акціонерного т овариства “Металургійний ко мбінат “Азовсталь” на постан ову Донецького окружного адм іністративного суду від 27 жов тня 2010 року у справі № 2а-22246/10/0570 за п озовом Державної податкової інспекції у м. Маріуполі Доне цької області до відкритого акціонерного товариства “Ме талургійний комбінат “Азовс таль” про зобов'язання допус тити до позапланової виїзної перевірки,-

В С Т А Н О В И Л А:

21 вересня 2010 року позив ач звернувся до суду з адміні стративним позовом до відкри того акціонерного товариств а “Металургійний комбінат “А зовсталь” про зобов'язання д опустити до позапланової виї зної перевірки. На обґрунтув ання позовних вимог зазначен о, що з додатків № 5 декларації з ПДВ ВАТ «МК «Азовсталь» вб ачається що ВАТ «МК «Азовста ль» мав відносини з МПП «Феон а» у квітні - травні 2010р., ПП «Фір ма Томь» у грудні 2009р. - лютому 201 0р. та ПП «АзовБізнесТрейдінг » у березні 2009р. - травні 2009р., що п ідтверджується наявністю ін дивідуальних податкових ном ерів цих підприємств у додат ку № 5 ВАТ “МК “Азовсталь”. У ма теріалах перевірок вищевказ аних підприємств зазначено п ро те, що правочини цих підпри ємств з покупцями та постача льниками мають ознаки нікчем ності та відсутні об'єкти опо даткування. ДПІ у м. Маріуполі , з метою з'ясування відносин м іж ВАТ «МК «Азовсталь» та МПП «Феона», ПП «Фірма Томь», ПП « АзовБізнесТрейдінг», викону ючи контрольні функції, пере дбачені п. 1 статті 10 Закону № 509 б уло надано до ВАТ «МК «Азовст аль» запити: № 14613/10/23-213 від 02.08.2010 р., № 15879/10/23-213 від 17.08.2010 р. щодо надання по яснень та документального пі дтвердження правових віднос ин цих підприємств при взаєм орозрахунках з ВАТ «МК «Азов сталь». Листами від 30.08.2010 р. № 02-1358 т а від 10.08.2010 р. № 2 - 1262 ВАТ «МК «Азовст аль» відмовило у наданні вит ребуваної інформації. У зв'яз ку з тим, що ВАТ «МК «Азовстал ь» фактично не надало поясне ння на запит ДПІ у м. Маріуполі , податковим органом було іні ційовано проведення позапла нової виїзної перевірки ВАТ «МК «Азовсталь». Листом від 02. 09.2010р. № 0111/75, ВАТ «МК «Азовсталь» у проведенні позапланової виї зної перевірки ДПІ у м. Маріуп олі відмовлено, про що було ск ладено акт відмови від допус ку до позапланової перевірки ВАТ «МК «Азовсталь» від 02.09.2010 р . № 4/23-2/00191158. В зв'язку з чим позивач просив зобов'язати від крите акціонерне товариство “Металургійний комбінат “Аз овсталь” допустити працівни ків ДПІ у м. Маріуполі до позап ланової виїзної перевірки ВА Т «МК «Азовсталь» з питань вз аємовідносин з МПП «Феона» у квітні-червні 2010р., ПП “Фірма Т омь” у грудні 2009р.-лютому 2010р. та ПП «АзовБізнесТрейдінг» у б ерезні 2009р.-травні 2009 року, у стр оки передбачені діючим закон одавством.

Постановою Донецько го окружного адміністративн ого суду від 27 жовтня 2010 року у с праві № 2а-22246/10/0570 у задоволенні п озову відмовлено.

Не погодившись з таки м судовим рішенням позивач п одав апеляційну скаргу, в які й просить постанову суду ска сувати, посилаючись на поруш ення судом першої інстанції норм матеріального та процес уального права та ухвалити н ове рішення, яким задовольни ти позов у повному обсязі.

Також, не погодившись з таким судовим рішенням від повідач подав апеляційну ска ргу, в якій просить постанову суду змінити, виключивши з мо тивувальної частини постано ви висновки суду щодо правом ірності підстав для проведен ня позапланової перевірки ві дкритого акціонерного товар иства “Металургійний комбін ат “Азовсталь”.

Представник відповідача у судовому засідання підтрима в доводи своєї апеляційної с карги та просив її задовольн ити та заперечував проти зад оволення апеляційної скарги позивача.

Позивач до апеляційн ої інстанції не з' явився, на діслав заяву про неможливіст ь участі у розгляді справи у з в'язку з відсутністю фінансу вання на відрядження, просив перенести судове засідання.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, вивчивши д оводи апеляційних скарг, пер евіривши матеріали справи, з аслухавши пояснення предста вника відповідача, колегія с уддів, вважає, що апеляційна скарга відповідача не підляг ає задоволенню, апеляційну с каргу позивача необхідно зад овольнити, а рішення суду пер шої інстанції скасувати з на ступних підстав.

Суд першої інстанції відмовляючи в задоволені по зовних вимог виходив з того, щ о Законом України «Про держа вну податкову службу в Украї ні» не встановлено право под аткової служби на пред' явле ння адміністративних позові в до фізичних або юридичних о сіб з вимогою про зобов'язанн я допустити працівників ДПІ до позапланової виїзної пере вірки, у зв'язку з тим, що позап ланова перевірка проводилас я згідно наказу керівника по даткової інспекції № 274 від 01.09.20 10року на підставі п. 5 ч. 6 статті 11-1 Закону України від 4 грудня 1990 року «Про державну податко ву службу в Україні», було вид ане відповідне направлення н а перевірку №0108/108 від 02 вересня 2010 року, представникам відпов ідача були вручені копії нак азу керівника ДПІ у м. Маріупо лі та направлення на перевір ку.

З цим висновком суду п ершої інстанції колегія судд ів не може погодитися з огляд у на наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 К одексу адміністративного су дочинства України, юрисдикц ія адміністративних судів по ширюється на всі публічно-пр авові спори, крім спорів, для я ких законом встановлений інш ий порядок судового вирішенн я.

Згідно п.7 ч.1 ст.3 Кодекс у адміністративного судочин ства України суб'єкт владни х повноважень - орган державн ої влади, орган місцевого сам оврядування, їхня посадова ч и службова особа, інший суб'єк т при здійсненні ними владни х управлінських функцій на о снові законодавства, в тому ч ислі на виконання делеговани х повноважень.

Пунктом 5 частини 2 ста тті 17 Кодексу адміністративн ого судочинства України вста новлено, що юрисдикція адмін істративних судів поширюєть ся на публічно-правові спори за зверненням суб'єкта владн их повноважень у випадках, вс тановлених Конституцією та з аконами України.

Виходячи із системно го тлумачення вищезазначени х норм процесуального права колегія суддів прийшла до ви сновку, що одна із особливост ей суб' єкта владних повнова жень в адміністративному про цесі - це здійснення владни х управлінських функцій щодо іншого суб' єкта в межах над аних повноважень та виконанн я відповідних функцій. Діяль ність суб' єкта владних повн оважень повинна відповідати його функціональним повнова женням, які визначені на зако нодавчому рівні і узгоджуєть ся із завданнями та цілями йо го діяльності.

Так, відповідно до ста тей 4, 10 Закону України «Про дер жавну податкову службу в Укр аїні» до функцій державних п одаткових органів, які відно сяться до виконавчої влади, в ходить контроль за своєчасні стю, достовірністю, повнотою нарахування та сплатою пода тків і зборів (обов' язкових платежів), законністю валютн их операцій та державної реє страції суб' єктів підприєм ницької діяльності, наявност і ліцензій, патентів тощо.

Для виконання своїх п овноважень згідно ст. 11 цього Закону податкові органи мают ь право здійснювати документ альні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та інших д окументів, пов'язаних з нарах уванням і сплатою податків т а зборів (обов'язкових платеж ів) незалежно від способу їх п одачі), а також планові та поза планові виїзні перевірки сво єчасності, достовірності, по вноти нарахування і сплати п одатків та зборів (обов'язков их платежів), додержання валю тного законодавства юридичн ими особами, їх філіями, відді леннями, іншими відокремлени ми підрозділами, що не мають с татусу юридичної особи, а так ож фізичними особами, які маю ть статус суб'єктів підприєм ницької діяльності чи не маю ть такого статусу, на яких згі дно із законами України покл адено обов'язок утримувати т а/або сплачувати податки і зб ори (обов'язкові платежі), крім Національного банку України та його установ.

Враховуючи викладене , колегія суддів прийшла до ви сновку, що звернення податко вих органів із адміністратив ним позовом до фізичних або ю ридичних осіб з вимогою зобо в' язати допустити до позап ланової виїзної перевірки ви пливає із повноважень податк ових органів і має на меті заб езпечення виконання владних управлінських функцій на ос нові законодавства.

Колегія суддів не при ймає до уваги апеляційні вим оги відповідача щодо зміни м отивувальної частини оскарж еної постанови шляхом виключ ення з мотивувальної частини постанови висновки суду щод о правомірності підстав для проведення позапланової пер евірки відкритого акціонерн ого товариства “Металургійн ий комбінат “Азовсталь”, з ог ляду на наступне.

З матеріалів справи в бачається, що позивачем було прийнято наказ № 274 від 01.09.2010 рок у на підставі п. 5 ч. 6 статті 11-1 За кону України від 4 грудня 1990 рок у «Про державну податкову сл ужбу в Україні» про проведен ня позапланової виїздної пер евірки ВАТ «МК «Азовсталь» з питань підтвердження взаєм овідносин з платниками пода тків: МПП «Феона» за квітень-ч ервень 2010року; ПП «Фірма Томъ» за грудень 2009р. - лютий 2010р. та П П «АзовБізнесТрейдінг» у те рмін з 02.09.2010 року по 22.09.2010 року.

Також, позивачем було видане направлення на перев ірку №0108/108 від 02 вересня 2010 року, я ким головним державним ревіз орам - інспекторам відділу організації перевірок платн иків податків управління под аткового контролю юридичних осіб ДПІ у м. Маріуполі Єрьо менко Є.О., Лешкову Т.В., с таршому державному податков ому інспектору юридичного ві дділу ДПІ у м. Маріуполі Лоз овицькій М.І. було доручено провести перевірку відповід ача з питань підтвердження в заємовідносин з платниками п одатків МПП «Феона» (код ЄДРП ОУ 31719449) за квітень - червень 2010 р.; ПП «Фірма Томъ» (код ЄДРПОУ 22041152) за грудень 2009р. - лютий 2010р. т а ПП «АзовБізнесТрейдінг» (к од ЄДРПОУ 33504100) за березень 2009р.- т равень 2010 р.

З наведеного вбачаєт ься, що у позивача були всі під стави для проведення позапла нової виїздної перевірки ВА Т «МК «Азовсталь» з питань пі дтвердження взаємовідносин з платниками податків: МПП « Феона» за квітень-червень 2010р оку; ПП «Фірма Томъ» за груден ь 2009р. - лютий 2010р. та ПП «АзовБі знесТрейдінг» у термін з 02.09.2010 р оку по 22.09.2010 року.

На підставі викладен ого, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції п орушено норми матеріальног о та процесуального права, що є підставою для скасування судового рішення та постан овлення нового рішення про з адоволення позову.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 2, 11, 160, 184, 195, 196, п .3 ч.1 ст. 198, ст. 202, ст. 207, 211, 212, 254 Кодекс у адміністративного судочин ства України, колегія судів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ві дкритого акціонерного товар иства “Металургійний комбін ат “Азовсталь” на постанову Донецького окружного адміні стративного суду від 27 жовтня 2010 року у справі № 2а-22246/10/0570 - зали шити без задоволення.

Апеляційну скаргу Де ржавної податкової інспекці ї у м. Маріуполі Донецької обл асті на постанову Донецьког о окружного адміністративно го суду від 27 жовтня 2010 року у сп раві № 2а-22246/10/0570 задовольнити.

Постанову Донецького окружного адміністративног о суду від 27 жовтня 2010 року у спр аві № 2а-22246/10/0570 скасувати.

Позов Державної податково ї інспекції у м. Маріуполі Дон ецької області до відкритог о акціонерного товариства “М еталургійний комбінат “Азов сталь” про зобов'язання допу стити до позапланової виїзно ї перевірки - задовольнити.

Зобов'язати відкрите акціонерне товариство “Мета лургійний комбінат “Азовста ль” допустити працівників ДП І у м. Маріуполі до позапланов ої виїзної перевірки ВАТ «МК «Азовсталь» з питань взаємо відносин з МПП «Феона» у квіт ні-червні 2010р., ПП “Фірма Томь” у грудні 2009р.-лютому 2010р. та ПП «А зовБізнесТрейдінг» у березн і 2009р.-травні 2009 року, у строки пе редбачені діючим законодавс твом.

Постанова прийнята к олегією суддів у нарадчій кі мнаті. Вступна та резолютивн а частини постанови проголош ені в судовому засіданні 23.12.2010 року.

Постанова набирає за конної сили з моменту її прог олошення та може бути оскарж ена безпосередньо до Вищого адміністративного суду Укра їни протягом двадцяти днів з дня складення у повному обся зі.

Постанова складена у повно му обсязі 27.12.2010 року.

Колегія суддів: О.О. Чебанов

М.І. Старосуд

В.П. Юрченко

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.12.2010
Оприлюднено05.07.2011
Номер документу16548226
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-22246/10/0570

Ухвала від 20.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов Олександр Олегович

Ухвала від 16.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов Олександр Олегович

Ухвала від 20.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов Олександр Олегович

Ухвала від 29.11.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов Олександр Олегович

Ухвала від 29.11.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов Олександр Олегович

Постанова від 23.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов Олександр Олегович

Ухвала від 16.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 23.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Постанова від 23.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов О.О.

Постанова від 27.10.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Наумова К.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні