Постанова
від 20.05.2008 по справі 10/117/08
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

10/117/08

У к р а ї н а

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

  ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

20.05.08                                                                                               Справа №10/117/08

Колегія суддів Запорізького апеляційного господарського суду у складі:

Головуючий суддя Антонік С.Г. судді  Антонік С.Г.    , Зубкова Т.П.  , Мойсеєнко Т. В.

при секретарі: Пересаді О.В.

          

за участю представників позивача: Москаленко Д.Ф. – дов. №7 від 14.01.08р.

представників відповідача:  Фалілєєва Ю.Д. – дов. №22/1 від 09.01.08р.

розглянувши у судовому засіданні апеляційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області, м. Запоріжжя

на рішення господарського суду Запорізької області від 15.02.2008р. у справі № 10/117/08  

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Ореол – 07”, с. Сонячне Запорізького району Запорізької області

до відповідача Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області, м. Запоріжжя

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Запорізька дирекція Українського державного підприємства поштового зв'язку “Укрпошта”, м. Запоріжжя

про зобов'язання відповідача укласти договір оренди навчально – оздоровчого комплексу “Зв'язківець” – підрозділу Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта”

ВСТАНОВИВ:

           Ухвалою Запорізького апеляційного господарського суду від 13.05.08р. розгляд справи відкладався, залучено до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Запорізьку дирекцію Українського державного підприємства поштового зв'язку “Укрпошта”, м. Запоріжжя.

Розпорядженням голови Запорізького апеляційного господарського суду №880 від 12.05.2008р. справа №10/117/08 передана для розгляду колегії суддів у складі: Головуючий суддя: Антонік С.Г. (доповідач); суддів:  Зубкової Т.П., Мойсеєнко Т.В.

Колегія суддів прийняла справу до провадження.

За заявою представників сторін судовий процес здійснювався без фіксації його технічними засобами, за їх згодою у судовому засіданні 20.05.08р. оголошено лише вступну та резолютивну частини постанови.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 15.02.2008р. у справі №10/117/08 (суддя Алейнікова Т.Г.) позов ТОВ «Ореол – 07» задоволений. Зобов'язано  Регіональне відділення Фонду державного майна України укласти договір оренди з  ТОВ «ОРЕОЛ – 07» на майно цілісного майнового комплексу регіонального навчально – оздоровчого комплексу «Зв'язківець» ЗД УДППЗ «Укрпошта».

Рішення суду мотивоване тим, що Законом України «Про оренду державного та комунального майна» чітко визначено порядок та терміни підготовки, також визначений орган, відповідальний за виконання всіх дій, необхідних для підписання договорів оренди. Законодавець функції підготовки всіх необхідних документів поклав на Регіональне відділення Фонду державного майна України. В даному випадку Фонд допустив порушення термінів, передбачених п.4,5,6 ст.9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», а також Постановою КМУ від 02.03.93р. №158. Позивачем надано всі необхідні документи, які вимагає чинне законодавство для підписання договору оренди державного майна та, в свою чергу, у відповідача є всі документи для підписання договору. Судові витрати згідно заяви позивача віднесено на нього.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, РВ Фонду державного майна України по Запорізькій області звернулось до Запорізького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення скасувати і прийняти нове, яким в позові відмовити повністю.  

В обґрунтування апеляційної скарги заявник посилається на порушення судом норм матеріального та процесуального права. Вказує, що судом не враховано ст.4 Закону України «Про управління об'єктами державної власності», відповідно до якої органом, уповноваженим управляти державним майном, є Міністерство транспорту та зв'язку України. А Регіональне відділення ДФМУ по Запорізькій області згідно ст. 5 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» виступає тільки орендодавцем державного майна з дозволу Міністерства. На підставі заяви позивача від 09.08.07р. та дозволу Міністерства транспорту та зв'язку України, відповідачем виданий наказ від 30.10.07р. №483 «Про передачу в оренду цілісного майнового комплексу регіонального навчально – оздоровчого комплексу «Зв'язківець», яким були створені комісії по інвентаризації та оцінці державного майна. Згідно п.5 Положення «Про інвентаризацію майна державних підприємств, що приватизуються, а також майна підприємств та організацій, яке передається в оренду», затвердженого постановою КМУ від 02.03.93р. №158, до складу комісії по інвентаризації представники Орендодавця – регіонального відділення не включаються. Відповідно до вищезазначеного наказу, комісії по інвентаризації необхідно було здійснити повну інвентаризацію цілісного майнового комплексу регіонального навчально – оздоровчого комплексу «Зв'язківець» станом на 31.10.07р. Відповідно до Методики оцінки об'єктів оренди, затвердженої постановою КМУ від 10.08.95р. №629, саме ЗД УДППЗ «Укрпошта» в рамках передорендної підготовки повинна здійснити інвентаризацію майна цілісного майнового комплексу, проте до теперішнього часу цього не виконала. Без проведення інвентаризації майна договір оренди майна відповідач не може. Крім того, заявник посилається на те, що судом не прийнято до уваги розпорядження КМУ від 24.12.07р.  №1231-р та наказ Фонду державного майна України від 27.12.07р. №2047, якими до прийняття КМУ окремого рішення зупинено укладення нових договорів оренди об'єктів державної власності.

Представник РВ ФДМУ по Запорізькій області у судовому засіданні підтримала доводи, викладені в апеляційній скарзі, та вказала, що на теперішній час відсутня заборона на передачу в оренду державного майна. Оцінка манй проведена правильно, але є зауваження по пунктам 1.1 та 1.4 Договору оренди.

ТОВ «Ореол – 07» відзив на апеляційну скаргу не надало, його представник у судовому засіданні вказав на законність винесеного судом рішення. Просить залишити апеляційну скаргу без задоволення. Крім того зазначив, що погоджується з викупленням  оборотних активів, зазначених у п. 1.1. договору та з виключенням пункту 1.4. Договору.

Відповідно до ст. 99 ГПК України, апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами наданими суду першої інстанції.

Апеляційним судом для вияснення обставин щодо підготовки до оренди цілісного майнового комплексу було залучено до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача Запорізьку дирекцію УДППЗ “Укрпошта”. Однак в судовому засіданні зясувалося, що Запорізька дирекція не є юридичною особою, а тому суд виключає її з учасників процесу в якості третьої особи.

Згідно ст. 101 Господарського процесуального кодексу України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого суду у повному обсязі.

Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши матеріали справи та апеляційної скарги,  суд  знаходить апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав:  

Регіональний навчально-оздоровчий комплекс “Звязківець” є підрозділом Запорізької дирекції Українського державного підприємства поштового звязку “Укрпошта”.

05.07.07р. відбулися загальні збори трудового колективу регіонального навчально-оздоровчого комплексу “Звязківець” на яких було прийнято рішення звернутися до керівництва “Укрпошти” з проханням передати трудовому колективу в оренду базу навчально-оздоровчого комплексу “Звязківець”.

У звязку з отриманням дозволу УДППЗ “Укрпошта” на оренду майна трудовим колективом на загальних зборах 21.07.07р. створено ТОВ “ОРЕОЛ – 07”, державна реєстрація якого проведена 01.08.07р.

1 серпня 2007 року було проведено спільне засідання адміністрації та профспілкової організації Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта” на якому прийнято рішення про надання згоди на передачу в оренду трудовому колективу майна регіонального навчально-оздоровчого комплексу “Звязківець”.

Орендодавцем даного майна, у відповідності до ст.5 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” (далі Закон), є Регіональне відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області.

Згідно частини 1, 2 статті 9 Закону,  фізичні  та  юридичні  особи,  які бажають укласти договір оренди,  направляють  заяву,  проект договору оренди, а також інші документи  згідно  з  переліком, що визначається Фондом державного майна  України  (далі  -  матеріали),  відповідному орендодавцеві, зазначеному  у  статті 5 цього Закону.

У   разі  надходження  до  орендодавця  заяви  про  оренду цілісного  майнового  комплексу  підприємства,  його  структурного підрозділу,  нерухомого майна,  а також майна,  що не  увійшло  до статутних  фондів  господарських  товариств,  створених  у процесі приватизації (корпоратизації),  орендодавець у  п'ятиденний  строк після  дати  реєстрації  заяви  надсилає  копії матеріалів органу, уповноваженому  управляти  відповідним  майном.

Листом від 08.08.07р. ТОВ “ОРЕОЛ – 07” звернулося до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області з проханням передати в оренду цілісний майновий комплекс РНОК “Звязківець”, приклавши до заяви всі необхідні документи.

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області на виконання вимог Закону, листами від 09.08.07р. та від 21.09.07р. для розгляду питання щодо надання в оренду майнового комплексу направляло на адресу Міністерства транспорту та звязку України проект договору оренди та всі необхідні для цього документи, в тому числі копії переліку основних засобів, які є на балансі РНОК “Звязківець”, погоджений з Запорізькою дирекцією УДППЗ “Укрпошта”, розподільчого балансу.

Міністерство транспорту та звязку України надало згоду на передачу в оренду цілісного майнового комплексу за умови надання акту оцінки його вартості та висловило деякі зауваження по проекту договору оренди..

30 вересня 2007 року субєктом оціночної діяльності на замовлення Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта” здійснена переоцінка, дооцінка майна, що підлягає передачі в оренду. Згідно висновку справедлива (ринкова) вартість майна РНОК “Звязківець” складає 876 169 грн. 44 коп. Даний висновок узгоджений з Запорізькою дирекцією УДППЗ “Укрпошта” та затверджений Міністерством транспорту та звязку.

Згідно ч.4 ст.9 Закону, орендодавець  протягом п'яти днів після закінчення терміну погодження умов договору оренди з органом, уповноваженим управляти відповідним майном, ... дає згоду або  відмовляє  в  укладенні  договору  оренди  майна  і повідомляє про це  заявника.

Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області від 30.10.07р. № 483 розпочато роботу по інвентаризації та оцінці майна РНОК “Звязківець”, створені комісії по інвентаризації та оцінці державного майна та встановлені відповідні строки, в тому числі укладання договору оренди до 27.12.07р.

Наказами Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області від 14.11.07р. № 515 та від 26.12.07р. №591 строки встановлені наказом № 483 продовжувалися та переносилися.  

          

Відповідно до  ч.8 ст.9 Закону, у  разі  відмови  в  укладенні  договору  оренди,  а також неодержання відповіді у встановлений термін  заінтересовані  особи мають  право  звернутися  за  захистом  своїх  інтересів  до суду, арбітражного суду.

Оскільки Регіональним відділенням Фонду державного майна України порушувались строки укладання договору оренди, передбачені Законом, то ТОВ “ОРЕОЛ – 07” звернулося з позовом до суду про зобовязання укласти договір оренди на умовах, передбачених чинним законодавством.

Згідно ст.11 Закону, оцінка обєкта оренди здійснюється за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів.

Оцінка обєкта оренди передує укладанню договору оренди.

Як вказувалося вище, оцінка обєкта оренди проведена 30.09.07р., узгоджена з Запорізькою дирекцією УДППЗ “Укрпошта” та затверджена Міністерством транспорту та звязку України.

08 січня 2007 року Аудиторською фірмою “Синтез – Аудит – Фінанс” на підставі укладеного договору здійснено аудиторську перевірку та надано аудиторський висновок щодо фінансового стану РНОК “Звязківець” на 31.12.07р. у звязку з орендою державного майна (а.с.42-45).

Як вбачається  з висновку, аудитору для перевірки були надані баланс (форма №1) РНОК “Звязківець” станом на 31.12.07р., відомості первісної і залишкової вартості необоротних активів і нарахування амортизації станом на 01.10.07р., інвентаризаційні описи товарно-матеріальних цінностей станом на 01.11.07р.. акти звіряння розрахунків з підприємствами, організаціями і установами станом на 01.11.07р., висновки субєкта оціночної діяльності про переоцінену вартість майна РНОК “Звязківець” станом на 30.09.07р. та інші документи, що відображають та підтверджують   здійснення змін в бухгалтерському обліку і операцій за 2007 рік.

При цьому суд зазначає, що аудитором для перевірки використані всі необхідні документи, передбачені Методикою оцінки обєктів оренди, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.95р. № 629.  

Аудитором підтверджено дані балансу на 31.12.07р. та те, що вони відповідають вимогам чинного законодавства України та реально відображають фінансовий стан РНОК “Звязківець”. Залишкова вартість основних засобів станом на 30.09.07р. згідно висновку ТОВ “Експерементально-аналітичний центр” складає – 854 756 грн.

За таких підстав, коли проведено дооцінку функціонуючих основних засобів, які мали нульову залишкову вартість, приведено у відповідність з вимогами відповідних положень (стандартів)  бухгалтерського обліку вартість основних засобів, включаючи інші необоротні матеріальні активи, обєкти незавершеного будівництва. невстановлене устаткування, нематеріальні активи, інші необоротні активи, що передаються в оренду, здійснено оцінку майна. проведено аудиторську перевірку, надано перелік майна, що передається в оренду, суд обгрунтовано дійшов висновку про зобовязання відповідача укласти договір оренди.

Однак редакція договору підлягає зміні, оскільки деякі положення договору порушують діюче законодавство і зобовязання на таких умовах укласти договір є незаконним.

Так з вступної частини договору слід виключити посилання на положення Закону України “Про власність”, оскільки даний закон втратив чинність з 20.06.07р.

Оскільки оборотні засоби підлягають викупу, то пункт 1.1. доповнити наступними абзацами:

в оренду надаються основні засоби на суму 855 912грн. – відповідно до висновку про незалежну оцінку, яка виконувалась СОД – ТОВ “Експертно-аналітичний центр”  ;

           викупу підлягають оборотні засоби на суму 20 257 грн. 44 коп. - відповідно до висновку про незалежну оцінку, яка виконувалась СОД – ТОВ “Експертно-аналітичний центр” .

Підлягає виключенню пункт 1.4., так як чинним законодавством яке регулює правовідносини щодо оренди державного мана та про приватизацію не передбачено переважне право орендаря на приватизацію майна.

За таких обставин суд вважає за необхідне апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду змінити в частині редакції договору.

Судові витрати, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу, віднести на

                На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 101 - 105 Господарського процесуального кодексу України , суд -          

          

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області, м. Запоріжжя залишити без задоволення

          Рішення господарського суду Запорізької області від 15.02.2008р. у справі №10/117/08 змінити, виклавши в наступній редакції:

Зобов'язати Регіональне відділення Фонду державного майна України  укласти договір оренди з товариством з обмеженою відповідальністю «ОРЕОЛ-07» на майно цілісного майнового комплексу регіонального навчально-оздоровчого комплексу «Зв'язківець» ЗД УДППЗ «Укрпошта» у наступній редакції:

Д О Г О В І Р

оренди цілісного майнового комплексу навчально-оздоровчого комплексу “Зв'язківець” - підрозділу Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта”

          Регіональне відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області (у подальшому іменований “Орендодавець”) в особі начальника регіонального відділення Горьового Миколи Андрійовича, який діє на підставі Положення “Про регіональне відділення Фонду державного майна України”, з одного боку, і Товариство з обмеженою відповідальністю “ОРЕОЛ-07” (у подальшому іменований “Орендар”), в особі директора Візірського І.В., що діє на підставі Статуту, зареєстрованого виконавчим комітетом Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області 01.08.07р. за № 10851020000000713, з іншого боку, на підставі заяви Орендаря від 08.08.2007р. №7 щодо передачі йому в оренду цілісного майнового комплексу регіонального навчально-оздоровчого комплексу „Зв'язківець”- підрозділу Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта", та листа Генеральної дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку „Укрпошта” (лист від 11.07.2007 № 310-1032), в цілях збереження цілісного майнового комплексу та забезпечення ефективності використання державного майна, керуючись положеннями Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, уклали цей договір про наступне:

1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ.

          1.1.Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування цілісний майновий комплекс навчально-оздоровчого комплексу “Зв'язківець” - підрозділ Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта” ( надалі - Майновий комплекс), склад і вартість якого визначено відповідно до висновку незалежної оцінки, виконаної СОД- ТОВ „Експертно-аналітичний центр” „Про переоцінену вартість об'єкта оцінки”  - ЦМК РНОК „Зв'язківець”, висновок складений станом на 30.09.07. Вартість майна згідно вищевказаного висновку становить 876169,44 грн.

Вищевказаний  висновок  затверджено  Міністерством  транспорту та  зв'язку  України

та ЗД УДППЗ „Укрпошта”.

В оренду надаються основні засоби на суму 855 912грн. – відповідно до висновку про незалежну оцінку, яка виконувалась СОД – ТОВ “Експертно-аналітичний центр”  ;

           Викупу підлягають оборотні засоби на суму 20 257 грн. 44 коп. - відповідно до висновку про незалежну оцінку, яка виконувалась СОД – ТОВ “Експертно-аналітичний центр” .

     Перелік основних та оборотних засобів, складений згідно вищевказаного висновку, приведено у Додатку № 4 до Договору.

1.2. Майновий комплекс, який передається в оренду розташований за адресою: 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 83.

          1.3. Майновий комплекс передається в оренду з метою організації відпочинку та дозвілля громадян.

          1.4. Договір оренди вважається укладеним з моменту досягнення домовленості з усіх істотних умов і підписання сторонами тексту договору.

1.5. Після укладення цього Договору Орендар приєднує до свого майна Майновий комплекс в установленому чинним законодавством порядку.

1.6. Майно Майнового комплексу знаходиться на балансі Орендаря і враховується окремо від іншого майна Орендаря на його окремому балансі із зазначенням того, що це майно є орендованим.

          

2.УМОВИ ПЕРЕДАЧІ ТА ПОВЕРНЕННЯ ОРЕНДОВАНОГО МАЙНА.

2.1.Вступ Орендаря у користування Майновим комплексом наступає одночасно з підписанням сторонами договору та Акта прийому-передачі вказаного майна  (Додаток №2).

2.2. Передача Майнового комплексу в оренду не тягне за собою виникнення в Орендаря права власності на це майно. Власником орендованого Майнового комплексу залишається держава, а Орендар користується ним протягом строку оренди.

2.3. Орендареві належить право власності на доход (прибуток), отриманий від орендованого майна, а також набуте відповідно до законодавства і за рахунок власних коштів інше майно.

2.4. Передача Майнового комплексу в оренду здійснюється за вартістю, визначеною в акті оцінки цього майна, затвердженого Міністерством транспорту та зв'язку України складеного згідно з вимогами Методики оцінки вартості об`єктів оренди, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.95 №629.

2.5. Вартість Майнового комплексу, який Орендар повертає Орендодавцю (або юридичній особі, яку вкаже Орендодавець) визначається на підставі передавального балансу та акта оцінки, складеного за даними інвентаризації майна на момент припинення дії цього Договору, звіреного з актом приймання-передачі Майнового комплексу в оренду.

Майновий комплекс вважається поверненим Орендодавцю з моменту підписання сторонами акта прийому-передачі.

Поверненню підлягає також залишок коштів амортизаційного фонду на повне відновлення орендованих основних фондів.

3. ОРЕНДНА ПЛАТА.

          3.1. Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженою постановами Кабінету Міністрів України від 04.10.95 № 786  з врахуванням внесених постановою Кабінету Міністрів України доповнень і на момент розрахунку складає 43 808,47 грн. за рік  (розрахунок в Додатку № 1 до цього договору).

           3.2. Розмір місячної орендної плати за перший місяць оренди - лютий 2008року становить 3 920,86 грн. ( три тисячі дев'ятсот двадцять грн. 86 коп.), збільшений на індекс інфляції за січень, лютий  2008р.) без урахування ПДВ.

          Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством України.

           3.3. Орендна плата зараховується до державного бюджету (далі по тексту: бюджету) .

3.4. Сплата орендних платежів до бюджету проводиться щоквартально не пізніше 09 числа  місяця, наступного за тим, що підлягає оплаті.

Платіжні документи на перерахування коштів до бюджету подаються Орендарем установам банку до настання терміну платежу.

Обов‘язкові платежі до бюджету Орендар здійснює самостійно, відповідно до чинного законодавства України.

3.5. Орендна плата, яка перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня від суми заборгованості, з урахуванням індексації, за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Розмір пені підлягає перегляду з ініціативи Орендодавця у випадку зміни цього розміру в законодавчому порядку.

           3.6. Розмір орендної плати може бути переглянутий на вимогу однієї із сторін в разі зміни методики її розрахунку, цін і тарифів та в інших випадках, передбачених законодавством України.

          3.7. Зайво перерахована до бюджету сума орендної плати зараховується в рахунок наступних платежів.

          3.8. Зобов'язання Орендаря щодо сплати орендної плати забезпечується у вигляді авансової оплати в розмірі не менше ніж орендна плата за перший місяць оренди.

4. ВИКОРИСТАННЯ АМОРТИЗАЦІЙНИХ ВІДРАХУВАНЬ.

          4.1. Амортизаційні відрахування на орендоване Майно накопичуються на відповідному субрахунку рахунку № 42 “Додатковий капітал” та залишаються у  розпорядженні Орендаря і використовуються на відновлення орендованого Майна.

          4.2. Поліпшення орендованого Майна, здійснені за рахунок амортизаційних відрахувань є державною власністю.

5. ОБОВ`ЯЗКИ ОРЕНДАРЯ.

          Орендар зобов`язується:

          5.1. Ефективно використовувати орендоване майно відповідно до його призначення, визначеного пунктом 1.3. та іншими умовами цього Договору.

5.2.          Зберегти існуючий профіль діяльності пансіонату-профілакторію, майно якого передано в оренду.

5.3.  Своєчасно і в повному обсязі вносити до бюджету орендну плату.

          5.4. Один раз в квартал, до 09 числа місяця, наступного за тим, що підлягає оплаті, подати Орендодавцю копії платіжних документів, що підтверджують внесення орендної плати до бюджету.

5.5. Протягом дванадцяти місяців з дати укладення Договору оренди оформити право користування землею відповідно до вимог чинного законодавства.

5.6. Забезпечити збереження орендованого Майнового комплексу, запобігати його пошкодженню, псуванню. Утримувати орендоване майно в порядку, передбаченому санітарними нормами та протипожежними нормами, здійснювати заходи пожежної безпеки не допускати перевантаження електричних мереж.

5.7. Забезпечити пожежну охорону майна відповідно до чинного законодавства.

5.8. Утримувати в належному порядку територію в межах відведених земельних ділянок.

Орендар несе відповідальність за пошкодження наземних та підземних комунікацій, які розташовані в межах наданих земельних ділянок, якщо такі виникли з його вини.

5.9. Протягом одного дня, а в екстрених випадках - терміново повідомити орендодавця в разі виникнення істотних змін стану орендованого Майнового комплексу.

          5.10. Дотримуватись засобів по забезпеченню безпечних та нешкідливих умов праці та охорони навколишнього середовища..

          5.11. Забезпечити безпечні та нешкідливі умов праці та охорону навколишнього середовища.

5.12. Здійснювати згідно діючих норм за рахунок амортизаційних відрахувань, власних коштів поточний та капітальний (за погодженням з Орендодавцем) ремонти орендованого майна Підприємства. Своєчасно усувати пошкодження, несправності та дефекти виявлені в орендованому майні.

Витрати, понесені Орендарем на поточний ремонт, компенсації не підлягають.

5.13. У разі припинення Договору оренди або його розірвання за погодженням з Орендодавцем повернути Органу, уповноваженому управляти майном Підприємства, Орендодавцеві або підприємству, вказаному Орендодавцем, орендоване майно в належному стані, не гіршому ніж на час передачі його в оренду з урахуванням нормального фізичного зносу   та відшкодувати Орендодавцеві збитки у разі погіршення стану або втрати (повної або його частини) орендованого майна Підприємства з вини Орендаря.

          5.14. Ризик випадкової загибелі чи пошкодження об`єкта оренди несе Орендар.

5.15. Протягом одного місяця з дати укладення Договору застрахувати орендоване майно на весь строк дії Договору оренди відповідно до чинного законодавства.

          Копія договору страхування орендованого майна та страховий поліс подається Орендарем Орендодавцю протягом тижня з дати його підписання.

          Договором страхування повинно бути передбачено захист від усіх ризиків, які можуть привести до загибелі чи пошкодження об‘єкту оренди.

          Страхове відшкодування використовується особою, яка його одержала, тільки на відновлення орендованого майна.

          5.16. Забезпечити Орендодавцю прямий доступ до об`єкту оренди.

          5.17. На першу вимогу Орендодавця і в установлений ним термін надавати будь-яку інформацію про: виконання умов Договору, стан, склад орендованого майна; про всі дії, пов`язані з його рухом, інформацію та звітність за наказами Фонду державного майна України та інформацію, яка підлягає внесенню до  інформаційно-пошукової системи "Етап-ОРЕНДА".

          Відмова у наданні інформації чи звітності є порушенням умов цього договору.

          

6. ПРАВА ОРЕНДАРЯ.

          Орендар має право:

          6.1. Самостійно здійснювати свою господарську діяльність в межах, визначених  чинним законодавством України та цим Договором.

          6.2. За погодженням з Орендодавцем передавати в суборенду окремі інвентарні об'єкти та приміщення із складу орендованого Майнового комплексу. При цьому строк надання майна в суборенду не може перевищувати терміну дії Договору оренди.

Плата за суборенду не повинна перевищувати орендної плати Орендаря. Плата за суборенду перераховується Орендарю.

За згодою Орендодавця продавати, обмінювати, позичати, іншим чином розпоряджатися матеріальними цінностями, які входять до складу орендованого майна, за умови, що це не спричинить зміни вартості Майнового комплексу і не порушує інших положень цього договору.

Матеріальні цінності і кошти, отримані від цих операцій, є власністю Орендодавця і направляються на відтворення основних фондів Майнового комплексу.

          6.3. Реконструкція, технічне переоснащення і поліпшення орендованого майна, якщо такі роботи сприяють підвищенню його якості, здійснюється Орендарем за умови обов`язкового попереднього погодження з Орендодавцем. Для отримання погодження Орендар надає: акт технічного стану орендованого майна, проектно-кошторисну документацію, складену в порядку, встановленому нормативно-правовими актами та відповідними  будівельними нормами і правилами.

          6.4. Самостійно розподіляти доходи, створювати спеціальні фонди (розвитку виробництва, соціально-культурних заходів та ін.).

          6.5. Орендар не має права без погодження з орендодавцем списувати орендоване майно.

7. ОБОВ'ЯЗКИ ОРЕНДОДАВЦЯ.

          Орендодавець зобов`язується:

          7.1. Передати Орендарю в оренду Майновий комплекс згідно з цим Договором по акту прийому-передачі майна, який підписується одночасно із цим  Договором.

          

8. ПРАВА ОРЕНДОДАВЦЯ.

          Орендодавець має право:

          8.1. Контролювати наявність, стан, напрямки та ефективність використання державного майна, переданого в оренду, а також виконання інших умов Договору.

          8.2. Виступати з ініціативою щодо внесення змін у Договір оренди або його розірвання у разі погіршення стану орендованого майна, внаслідок його неналежного використання або невиконання умов Договору.

          8.3. Встановлювати Орендарю орендну плату за користування Майновим комплексом згідно з діючим законодавством, виступати з ініціативою щодо перегляду розміру орендної плати у випадках, передбачених розділом 3 цього Договору.

          8.4. У випадку погіршення стану орендованого майна або його загибелі з вини Орендаря, виступати з ініціативою про дострокове припинення або розірвання Договору оренди.

9. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН.

          9.1 За невиконання або неналежне виконання зобов`язань за договором оренди сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України та цим Договором.

          9.2. У разі банкрутства орендаря він відповідає за свої борги майном, яке належить  йому на праві власності, відповідно до законодавства України.

          9.3. За відмову Орендаря на вимогу Орендодавця повернути орендоване майно у разі припинення дії Договору Орендар відшкодовує Орендодавцю збитки в розмірі подвійної місячної орендної плати за весь час, що відраховується від дати припинення або розірвання Договору до підписання акту прийому-передачі, що підтверджує фактичне повернення орендованого майна (п.5.12. Договору).

          9.4. Орендодавець  не  відповідає  по  зобов`язанням  Орендаря.

          9.5. Орендар  не  відповідає  по  зобов`язанням  Орендодавця.

          9.6. Порушення Орендарем  зобов`язань по цьому Договору є підставою для  його  припинення  або розірвання  у  порядку,  визначеному  діючим законодавством України.

          9.7. Спори і суперечки, що виникають у ході виконання умов цього Договору, вирішуються за згодою сторін . Якщо сторони не досягли домовленості, то суперечка передається на розгляд господарського суду.

10. СТРОК ДІЇ ТА УМОВИ ЗМІНИ,

ПРИПИНЕННЯ АБО РОЗІРВАННЯ  ДОГОВОРУ.

          10.1. Цей договір діє з 01 лютого 2008 року по 01 лютого 2018 року строком на 10 (десять) років.

          10.2. Умови цього Договору зберігають силу протягом всього терміну цього Договору в тому числі у випадках, коли після його укладення законодавством встановлено правила, що погіршують становище Орендаря, а в частині зобов'язань Орендаря щодо орендної плати - до виконання зобов'язань.

          10.3. Зміни, припинення або розірвання Договору оренди можуть мати місце за погодженням сторін. Зміни та доповнення, що вносяться, розглядаються сторонами протягом двадцяти днів після одержання пропозицій Одностороння відмова від Договору оренди не допускається.

          10.4. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду, господарського суду у разі невиконання сторонами своїх зобов`язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України та цим Договором.

          10.5. Після закінчення терміну договору оренди Орендар, який належним чином виконував свої обов'язки, має переважне право, за інших рівних умов, на продовження договору оренди на новий термін.

           10.6. Договір оренди припиняється в разі:

·          закінчення строку, на який його було укладено;

·          банкрутства Орендаря;

·          загибелі об`єкта оренди ;

·          достроково, за згодою сторін, або за рішенням господарського суду та в інших випадках, прямо передбачених чинним законодавством України.

          10.7. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну цього Договору протягом одного місяця після закінчення його строку Договір вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені Договором, з урахуванням змін у законодавстві на дату продовження цього Договору.

10.8. При розірванні або припиненні дії цього Договору в порядку, обумовленому діючим законодавством України, поліпшення орендованого майна, здійснені Орендарем за рахунок власних коштів з дозволу Орендодавця, які можна відокремити від орендованого майна, не завдаючи йому шкоди, визнаються власністю Орендаря, а невідокремлювані поліпшення - власністю Орендодавця з обов'язковою компенсацієї їх вартості.

Компенсації Орендодавцем збільшення вартості орендованого майна в результаті здійснення Орендарем поліпшень погоджених з Орендодавцем, які не можна відокремити від орендованого майна не завдаючи йому шкоди, вирішуються шляхом компенсації Орендарю цих витрат у повному обсязі з урахуванням інфляції.

10.9. Вартість поліпшень орендованого майна, які не можна відокремити без шкоди для цього майна, виконаних Орендарем без згоди Орендодавця, компенсації не підлягає.

           10.10. Взаємовідносини, що не урегульовані цим Договором, регламентуються чинним законодавством.

          11. Договір оформлено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу. Перший примірник залишається у Орендодавця, другий і третій - у Орендаря.

          12. До Договору додається і є його невід`ємною частиною:

-          Додаток №1: розрахунок орендної плати;

-          Додаток №2: Акт прийому-передачі майнового комплексу на 17 стор.

                              13. ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ СТОРІН:

Орендодавець: 69107, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 164. Код  ЄДРПОУ    20495280.

Орендар: 70417, Запорізька обл. Запорізький р-н с. Сонячне, вул Степна, 7.,

Код ЄДРПОУ 35319576.

ОРЕНДОДАВЕЦЬ:                                                                ОРЕНДАР:

Регіональне відділення Фонду                                            Товариство з обмеженою

державного   майна   України                                             відповідальністю

по Запорізькій області                                                   “ОРЕОЛ-07”

                                                                      

Начальник                                                                                 Директор                                   

регіонального відділення                                         


Горьовий М.А                                                     
Візірський І.В.

“___”


2008 року                                            “___”
2008 року

Додаток №1          

                                                                                                          До договору  оренди                                                                                                                  №  ___ від “____”


2008 року

    РОЗРАХУНОК

розміру плати за оренду цілісного майнового комплексу регіонального навчально-оздоровчого комплексу „Зв'язківець”- підрозділу Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта"

          Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 №786 “Про методику розрахунку та порядок використання плати за оренду державного майна” з врахуванням доповнень, внесених Постановами Кабінету Міністрів України, річна орендна плата приймається в розмірі 5,0 % від вартості орендованого майна - організація відпочинку громадян і розраховується по приведеній формулі:               

                                                            Вп * Сор

                                                  Ор = ------------------ , грн.

                                                                100

де: Вп - вартість орендованого майна , визначена відповідно до акта оцінки вартості цілісного майнового комплексу;

    Сор - орендна ставка, встановлена згідно додатка №1 до Постанови КМУ від 04.10.95 № 786.   

                                                   876 169,44 *  5,0

Ор = -------------------------- =  43 808,47 грн.

                                                            100

          Розмір  плати за перший місяць оренди - лютий 2008р.  розраховується по формулі:

                 Ор * Іінф * Ім          43808,47 * 1,074

    Ом =    --------------------  =  -------------------------------     = 3 920,86 грн.* І січн.*І лют.

                           12                                12          

де: Іінф - індекс інфляції за період з моменту проведення оцінки на 30.09.2007р. до укладення Договору – 1,074;

       Ім     -  індекс інфляції за перший місяць оренди -  лютий 2008р. - за визначенням.  

    Таким  чином, розмір плати за перший місяць оренди  –  лютий 2008р.,  дорівнює  3 920,86грн. (три тисячі дев'ятсот двадцять грн.86 коп.), збільшений на індекс інфляції за січень, лютий 2008р.

          Розмір платежу за неповний перший місяць оренди визначається з поденного розрахунку місячної  плати за оренду майна.

          Розмір  плати за кожний наступний місяць оренди визначається Орендарем самостійно  шляхом коригування розміру місячної  плати за попередній місяць на  індекс інфляції за поточний місяць.

Обов'язкові платежі до бюджету Орендар здійснює самостійно, відповідно до чинного законодавства.           

З розрахунком згодні:

ОРЕНДОДАВЕЦЬ:                                                                ОРЕНДАР:

Регіональне відділення Фонду                                            Товариство з обмеженою

державного   майна   України                                             відповідальністю

по Запорізькій області                                                   “ОРЕОЛ-07”

                                                                                

Начальник                                                                                   Директор  

регіонального відділення                                         


Горьовий М.А.                                                      
Візірській І.В.

“___”


2008 року                                            “___”
2008 року

 

       Додаток №2

                                                                                          до Договору оренди                                                                                                                   №_____від “___”  


2008 року

А К Т

прийому-передачі

          Регіональне відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області (у подальшому іменований “Орендодавець”) в особі начальника регіонального відділення Горьового Миколи Андрійовича, який діє на підставі Положення “Про регіональне відділення Фонду державного майна України”, ПЕРЕДАЄ, а Товариство з обмеженою відповідальністю “ОРЕОЛ-07”, (у подальшому іменований “Орендар”), в особі директора Візірського Івана Володимировича, що діє на підставі Статуту, зареєстрованого виконавчим комітетом Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області 01.08.07р. за № 10851020000000713, ПРИЙМАЄ державне майно цілісного майнового комплексу регіонального навчально-оздоровчого комплексу „Зв'язківець”- підрозділу Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта", загальною вартістю 876169,44 грн.., склад і вартість якого визначено відповідно до висновку незалежної оцінки, виконаної СОД- ТОВ „Експертно-аналітичний центр” „Про переоцінену вартість об”єкта оцінки”  - ЦМК РНОК „Зв язківець”, висновок складений станом на 30.09.07р.

          за переліком:

          Оборотні засоби:

Разом: Загальна відновна вартість всього Майнового комплексу станом на 30.09.2007р. становить 876169,44 грн.

Майновий комплекс, який передається в оренду, розташований за адресою: 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 83

ПЕРЕДАВ:                                                                          ПРИЙНЯВ:

ОРЕНДОДАВЕЦЬ:                                                                ОРЕНДАР:

Регіональне відділення Фонду                                            Товариство з обмеженою

державного   майна   України                                             відповідальністю

по Запорізькій області                                                   “ОРЕОЛ-07”                              

Начальник                                                                                  Директор


Горьовий М.А.                                                     
Візірський І.В.

___”


2008 року                                            “___”
2008 року

          

 

Головуючий суддя Антонік С.Г.

 судді  Антонік С.Г.  

 Зубкова Т.П.  Мойсеєнко Т. В.

СудЗапорізький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.05.2008
Оприлюднено07.06.2008
Номер документу1684414
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/117/08

Ухвала від 09.02.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Яцун О.В.

Ухвала від 11.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В.Л.

Постанова від 05.08.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В.Л.

Постанова від 20.05.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Антонік С.Г.

Рішення від 15.02.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Алейникова Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні