Ухвала
від 20.06.2011 по справі 5013/218/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кір овоградської області

ОКРЕМА УХВАЛА

"20" червня 2011 р. Справа № 5013/218/11

Господарський суд Кіров оградської області у складі судді

Коротченко Л.С., розглянув м атеріали справи № 5013/218/11

за позовом: товариства з обм еженою відповідальністю "Фір ма ЛАКС",

м. Ніжин Чернігівської обла сті

до відповідача: закритого а кціонерного товариства "Медт ехніка ХХІ",

м. Кіровоград

про стягнення 2 835,00 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою від повідальністю "Фірма ЛАКС" зв ернулось до господарського с уду з позовною заявою про стя гнення з закритого акціонерн ого товариства "Медтехніка Х ХІ" 2 835,00 грн. за лікарські препа рати, поставлені на підставі товарно-транспортної наклад ної № 5869 від 09.02.10 р. та судових вит рат.

Рішенням господарського с уду у даній справі позовні ви моги задоволено повністю.

Стягнуто із закритого акці онерного товариства "Медтехн іка ХХІ" на користь товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Фірма ЛАКС" заборгованіст ь в сумі 2 835,00 грн., а також судові витрати у справі, понесені по зивачем.

В процесі розгляду справи в становлено, що товар поставл явся за товарно-транспортною накладною та відповідною до віреністю, виданою відповіда чем на отримання зазначеного в накладній товару.

Однак, не дивлячись на вказа ний вище факт, відповідач в ос обі генерального директора у наданому до суду відзиві (а.с. 22) стверджував про те, що підпр иємство відповідача від пози вача ніякої продукції взагал і не отримувало, прийомка вка заного товару повністю відсу тня, а також те, що керівництво підприємства відповідача (З АТ "Медтехніка ХХІ") не уповнов ажувало працівників даного п ідприємства на прийом товару від позивача.

Як належний доказ отриманн я відповідачем даного товару позивачем до суду надано вип исану ним товарно-транспортн у накладну № 5869 від 09.02.2010 р. та вида ну відповідачем довіреність № 27 від 09.02.2010 р. на отримання зазн аченого у накладній товару (а .с. 30, 31).

Зі змісту довіреності № 27 ві д 09.02.2010 р. вбачається, що директо р ЗАТ "Медтехніка" Коваль І.В. т а головний бухгалтер даного підприємства ОСОБА_1, підп ис яких скріплено круглою пе чаткою ЗАТ "Медтехніка ХХІ", у повноважили ОСОБА_2 на отр имання від ТОВ Фірма "Лакс" тов ару згідно накладної № 5869 від 09 .02.2010 р.

Отже, відпуск позивачем тов ару відповідачу здійснювавс я за довіреністю, виписаною т а виданою відповідачем - ЗАТ "М едтехніка ХХІ".

Дані обставини свідчить пр о те, що на підприємстві відпо відача не належним чином зді йснюється господарська діял ьність, в частині ведення як б ухгалтерського обліку, а так ож обліку первинних документ ів щодо здійснення усіх госп одарських операцій, що в свою чергу не відповідає вимогам чинного законодавства.

Відповідно до пп.. 1-3, 6 ст. 8 Зако ну України «Про бухгалтерськ ий облік та фінансову звітні сть в Україні»бухгалтерськи й облік на підприємстві веде ться безперервно з дня реєст рації підприємства до його л іквідації. Питання організац ії бухгалтерського обліку на підприємстві належать до ко мпетенції його власника (вл асників) або уповноваженого органу (посадової особи) від повідно до законодавства та установчих документів. Відпо відальність за організацію б ухгалтерського обліку та заб езпечення фіксування фактів здійснення всіх господарсь ких операцій у первинних док ументах, збереження оброблен их документів, регістрів і зв ітності протягом встановлен ого терміну, але не менше трьо х років, несе власник (власник и) або уповноважений орган (по садова особа), який здійснює к ерівництво підприємством ві дповідно до законодавства та установчих документів. Кері вник підприємства зобов'язан ий створити необхідні умови для правильного ведення бухг алтерського обліку, забезпеч ити неухильне виконання всім а підрозділами, службами та п рацівниками, причетними до б ухгалтерського обліку, право мірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлен ня та подання до обліку перви нних документів. А також, згід но ст. 9 вищевказаного закону п ідставою для бухгалтерськог о обліку господарських опера цій є первинні документи, які фіксують факти здійснення г осподарських операцій. Перви нні документи повинні бути с кладені під час здійснення г осподарської операції, а якщ о це неможливо - безпосереднь о після її закінчення. Для кон тролю та впорядкування оброб лення даних на підставі перв инних документів можуть скла датися зведені облікові доку менти.

Згідно до пункту 2 "Інструкц ії про порядок реєстрації ви даних, повернутих і використ аних довіреностей на одержан ня цінностей", затвердженої н аказом Міністерства фінансі в України від 16.05.96 року N 99 та заре єстровану В Міністерстві Юст иції України 12.06.1996 р. за № 293/1318 (далі - Інструкція), сировина, матер іали, паливо, запчастини, інве нтар, худоба, насіння, добрива , інструмент, товари, основні з асоби та інші товарно-матері альні цінності, а також немат еріальні активи, грошові док ументи і цінні папери відпус каються покупцям або передаю ться безоплатно тільки за до віреністю одержувачів, якими , згідно з вказаною інструкці єю виступають підприємства, що виписують довіреність на одержання цінностей від пост ачальників фізичним особам, в основному своїм працівника м, фактично надаючи їм статус у представників підприємств а перед підприємством-постач альником, що відповідає вимо гам ст. 244 Цивільного кодексу У країни.

Пунктом 2 Інструкції передб ачено, що бланки довіреносте й видаються після їх реєстра ції у Журналі реєстрації дов іреностей, який має бути прон умерований, прошнурований та скріплений печаткою і підпи сами керівника і головного б ухгалтера підприємства.

Довіреність на одержання ц інностей від постачальника з а нарядом, рахунком, договоро м, замовленням, угодою або інш им документом, що їх замінює, в идається довіреній особі під розписку і реєструється в жу рналі реєстрації довіреност ей (п. 6 Інструкції).

Абзацом 2 п. 10 Інструкції визн ачено, що про використання до віреності або повернення не використаної довіреності у ж урналі реєстрації довіренос тей робиться відмітка про н омери документів (накладних, актів тощо) на одержані цінно сті або про дату повернення довіреності.

Відповідальність за своєч асне та повне оприбуткування одержаних за виданими довір еностями цінностей покладає ться на посадових осіб, яким н адано право підписувати дові реності, а також на особу, яку призначено для виписування і реєстрації виданих, поверну тих і використаних довіренос тей (абзац 2 п. 15 Інструкції).

Твердження відповідача у в ідзиві про те, що продукцію, за значену в позові, від позивач а відповідач не отримував, а к ерівництво підприємства від повідача не уповноважувало п рацівників даного підприємс тва на отримання від позивач а товару спростовуються нале жними та наявними у справі до казами.

Зазначені вище обставини с відчать про те, що на підприєм стві відповідача - ЗАТ "Медтех ніка ХХІ" не дотримуються вим ог Закону України "Про бухгал терський облік та фінансову звітність в Україні", а також І нструкції щодо як обліку пер винних документів, що підтве рджують здійснення таких гос подарських операцій, як отри мання відповідачем товару, в едення Журналу реєстрації до віреностей.

Статтею 90 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и господарський суд, виявивш и при вирішенні господарсько го спору порушення законност і або недоліки в діяльності п ідприємства, установи, орган ізації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухва лу.

Виявлені судом під час розг ляду справи № 5013/218/11 порушення в ідповідачем вимог Інструкці ї "Про порядок реєстрації вид аних, повернутих і використа них довіреностей на одержанн я цінностей", а також чинного з аконодавства України, відпов ідно до ст. 90 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, є підставою для винесення окремої ухвали.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 86, 90 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Винести окрему ухвалу та на діслати її генеральному дире ктору закритого акціонерног о товариства "Медтехніка ХХІ " з метою усунення недоліків т а недопущення в подальшому п орушень вимог чинного законо давства.

Зобов'язати генерального д иректора закритого акціонер ного товариства "Медтехніка ХХІ" повідомити господарсько му суду Кіровоградської обла сті до 20.08.2011 року про результати розгляду даної окремої ухва ли.

Окрема ухвала може бути оск аржена до Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду в порядку та строк, виз начені господарським процес уальним кодексом України.

Суддя Л. С. Коротченко

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16936278
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/218/11

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Рішення від 07.04.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 21.02.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні