Ухвала
від 20.06.2011 по справі 5013/218/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кіровоградської області

ОКРЕМА УХВАЛА

"20" червня 2011 р. Справа № 5013/218/11

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді

ОСОБА_1, розглянув матеріали справи № 5013/218/11

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма ЛАКС",

м. Ніжин Чернігівської області

до відповідача: закритого акціонерного товариства "Медтехніка ХХІ",

м. Кіровоград

про стягнення 2 835,00 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма ЛАКС" звернулось до господарського суду з позовною заявою про стягнення з закритого акціонерного товариства "Медтехніка ХХІ" 2 835,00 грн. за лікарські препарати, поставлені на підставі товарно-транспортної накладної № 5869 від 09.02.10 р. та судових витрат.

Рішенням господарського суду у даній справі позовні вимоги задоволено повністю.

Стягнуто із закритого акціонерного товариства "Медтехніка ХХІ" на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма ЛАКС" заборгованість в сумі 2 835,00 грн., а також судові витрати у справі, понесені позивачем.

В процесі розгляду справи встановлено, що товар поставлявся за товарно-транспортною накладною та відповідною довіреністю, виданою відповідачем на отримання зазначеного в накладній товару.

Однак, не дивлячись на вказаний вище факт, відповідач в особі генерального директора у наданому до суду відзиві (а.с. 22) стверджував про те, що підприємство відповідача від позивача ніякої продукції взагалі не отримувало, прийомка вказаного товару повністю відсутня, а також те, що керівництво підприємства відповідача (ЗАТ "Медтехніка ХХІ") не уповноважувало працівників даного підприємства на прийом товару від позивача.

Як належний доказ отримання відповідачем даного товару позивачем до суду надано виписану ним товарно-транспортну накладну № 5869 від 09.02.2010 р. та видану відповідачем довіреність № 27 від 09.02.2010 р. на отримання зазначеного у накладній товару (а.с. 30, 31).

Зі змісту довіреності № 27 від 09.02.2010 р. вбачається, що директор ЗАТ "Медтехніка" ОСОБА_2 та головний бухгалтер даного підприємства ОСОБА_3, підпис яких скріплено круглою печаткою ЗАТ "Медтехніка ХХІ", уповноважили ОСОБА_4 на отримання від ТОВ Фірма "Лакс" товару згідно накладної № 5869 від 09.02.2010 р.

Отже, відпуск позивачем товару відповідачу здійснювався за довіреністю, виписаною та виданою відповідачем - ЗАТ "Медтехніка ХХІ".

Дані обставини свідчить про те, що на підприємстві відповідача не належним чином здійснюється господарська діяльність, в частині ведення як бухгалтерського обліку, а також обліку первинних документів щодо здійснення усіх господарських операцій, що в свою чергу не відповідає вимогам чинного законодавства.

Відповідно до пп.. 1-3, 6 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів. Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів. А також, згідно ст. 9 вищевказаного закону підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Згідно до пункту 2 "Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей", затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 16.05.96 року N 99 та зареєстровану В Міністерстві Юстиції України 12.06.1996 р. за № 293/1318 (далі - Інструкція), сировина, матеріали, паливо, запчастини, інвентар, худоба, насіння, добрива, інструмент, товари, основні засоби та інші товарно-матеріальні цінності, а також нематеріальні активи, грошові документи і цінні папери відпускаються покупцям або передаються безоплатно тільки за довіреністю одержувачів, якими, згідно з вказаною інструкцією виступають підприємства, що виписують довіреність на одержання цінностей від постачальників фізичним особам, в основному своїм працівникам, фактично надаючи їм статусу представників підприємства перед підприємством-постачальником, що відповідає вимогам ст. 244 Цивільного кодексу України.

Пунктом 2 Інструкції передбачено, що бланки довіреностей видаються після їх реєстрації у Журналі реєстрації довіреностей, який має бути пронумерований, прошнурований та скріплений печаткою і підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

Довіреність на одержання цінностей від постачальника за нарядом, рахунком, договором, замовленням, угодою або іншим документом, що їх замінює, видається довіреній особі під розписку і реєструється в журналі реєстрації довіреностей (п. 6 Інструкції).

Абзацом 2 п. 10 Інструкції визначено, що про використання довіреності або повернення невикористаної довіреності у журналі реєстрації довіреностей робиться відмітка про номери документів (накладних, актів тощо) на одержані цінності або про дату повернення довіреності.

Відповідальність за своєчасне та повне оприбуткування одержаних за виданими довіреностями цінностей покладається на посадових осіб, яким надано право підписувати довіреності, а також на особу, яку призначено для виписування і реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей (абзац 2 п. 15 Інструкції).

Твердження відповідача у відзиві про те, що продукцію, зазначену в позові, від позивача відповідач не отримував, а керівництво підприємства відповідача не уповноважувало працівників даного підприємства на отримання від позивача товару спростовуються належними та наявними у справі доказами.

Зазначені вище обставини свідчать про те, що на підприємстві відповідача - ЗАТ "Медтехніка ХХІ" не дотримуються вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", а також Інструкції щодо як обліку первинних документів, що підтверджують здійснення таких господарських операцій, як отримання відповідачем товару, ведення Журналу реєстрації довіреностей.

Статтею 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Виявлені судом під час розгляду справи № 5013/218/11 порушення відповідачем вимог Інструкції "Про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей", а також чинного законодавства України, відповідно до ст. 90 Господарського процесуального кодексу України, є підставою для винесення окремої ухвали.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Винести окрему ухвалу та надіслати її генеральному директору закритого акціонерного товариства "Медтехніка ХХІ" з метою усунення недоліків та недопущення в подальшому порушень вимог чинного законодавства.

Зобов'язати генерального директора закритого акціонерного товариства "Медтехніка ХХІ" повідомити господарському суду Кіровоградської області до 20.08.2011 року про результати розгляду даної окремої ухвали.

Окрема ухвала може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду в порядку та строк, визначені господарським процесуальним кодексом України.

Суддя ОСОБА_1

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено01.10.2015
Номер документу51366578
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/218/11

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Рішення від 07.04.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 21.02.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні