Рішення
від 14.12.2010 по справі 19/251-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИ ЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" грудня 2010 р. Справа № 19/251-10

За позовом Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Компанія «Лізинго вий дім»,

м. Львів;

до Приватного підприємства «ЄвроРоадБілд інг», смт. Макарів;

про стягнення 1192 43,28 грн.

Суддя Т.П. Кар печкін

Представники:

від позивача: О СОБА_1 (довіреність № 623 від 20.10. 2010 р.);

від відповідача: не з' яв ився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариства з обмеж еною відповідальністю «Компанія «Лізинговий дім»( далі - позивач) звернулось д о господарського суду Київсь кої області з позовом до Прив атного підприємства «ЄвроРо адБілдінг»(далі - відповіда ч) про стягнення 119243,28 грн.

Позовні вимоги обґру нтовані тим, що відповідач в порушення умов Договору оп еративного лізингу № 493/0809 від 01. 09.2009 р. не здійснив своєчасну сп лату лізингових платежів згі дно з Графіком лізингових пл атежів, внаслідок чого виник ла заборгованість у сумі 80183,33 г рн., за прострочку сплати якої нараховані 35% річних у сумі 29758,6 8 грн. та втрати від інфляції - 9301,27 грн.

Ухвалою від 23.11.2010 р. суд по рушив провадження у справі № 19/251-10 та призначив її розгляд на 06.12.2010 р.

Ухвалою від 06.12.2010 р. суд, на підставі ст. 77 ГПК України, від клав розгляд справи на 14.12.2010 р., у зв' язку з неявкою представ ника відповідача у судове за сідання та неподанням витреб уваних судом документів.

Відповідач в засіданн я суду вдруге не з' явився, в ідзив на позов не надав і не на діслав, ухвалу про порушення провадження у справі від 23.11.201 0 р. та ухвалу від 06.12.2010 р. не викон ав, про причини неявки господ арський суд не повідомив, про те відповідач належним чином був повідомлений про час і мі сце судового засідання.

На підставі ст. 69 ГПК Укр аїни, господарський суд обме жений двохмісячним строком в ирішення спору, а тому вважає , що у відповідності до ст. 75 ГПК України, справа може бути роз глянута за наявними в ній мат еріалами без участі представ ника відповідача, яких доста тньо для винесення рішення п о суті.

Розглянувши матеріал и справи та заслухавши поясн ення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.09.2009 р., між товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Компанія «Лізинг овий дім»(за договором - ліз ингодавець) та приватним під приємством «ЄвроРоадБілдін г»(за договором - лізингооде ржувач) був укладений Догові р оперативного лізингу № 493/0809, з гідно з умовами якого лізинг одавець передає, а лізингоод ержувач отримує від лізингод авця в платне користування н а умовах оперативного лізинг у майно, а саме: самоскид Mercedes-Benz Act ros 4140-К 2007 р.в., 2 шт. Об' єктом лізин гу є майно, яке є власністю ліз ингодавця. Назва майна, варті сть, тип, модель, інші індивіду альні ознаки та експлуатацій ні характеристики, комплектн ість, технічний стан, тощо, вка зані у Додатку № 1, який є невід ' ємною частиною договору. М айно перебуває в заставі на п еріод дії договору лізингу. З аставодержателем майна вист упає банк, кредитними ресурс ами якого користується лізин годавець. Застава припиняєть ся з виконанням договору ліз ингу. Термін дії договору вст ановлений з моменту підписан ня договору лізингу і до 28 лют ого 2012 р. (п.1.1., 1.3., 3.2. договору).

Згідно п.4.1., 4.3. договору, л ізингоодержувач за користув ання майном вносить періодич ні лізингові платежі. Розмір и, спосіб, форма і строки внесе ння лізингових платежів визн ачаються у Графіку платежів, викладеному у Додатку № 3 до д оговору, який з моменту підпи сання обома сторонами стає й ого невід' ємною частиною.

Майнові зобов' язанн я, які виникають між учасника ми господарських відносин, р егулюються Цивільним кодекс ом України з урахуванням осо бливостей, передбачених Госп одарського кодексу України ( ч. 1 ст. 175 Господарського кодекс у України).

Відповідно до ст. 193 Гос подарського кодексу України , суб' єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання належним чином відповідно д о закону, інших правових акті в, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо виконан ня зобов' язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До вико нання господарських договор ів застосовуються відповідн і положення Цивільного кодек су України.

Згідно ст. 292 Господарсь кого кодексу України, лізинг - це господарська діяльніст ь, спрямована на інвестуванн я власних чи залучених кошті в, яка полягає в наданні за дог овором лізингу однією сторон ою (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визна чений строк майна, що належит ь лізингодавцю або набуваєть ся ними у власність (господар ське відання) за дорученням ч и погодженням лізингоодержу вача у відповідного постачал ьника (продавця) майна, за умов и сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових плат ежів.

Відповідно до ст. 806 Циві льного кодексу України, за до говором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або з обов'язується передати другі й стороні (лізингоодержуваче ві) у користування майно, що на лежить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним б ез попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прям ий лізинг), або майно, спеціаль но придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) від повідно до встановлених лізи нгоодержувачем специфікаці й та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлен у плату (лізингові платежі).

До договору лізингу за стосовуються загальні полож ення про найм (оренду) з урахув анням особливостей, встановл ених цим параграфом та закон ом. До відносин, пов'язаних з л ізингом, застосовуються зага льні положення про купівлю-п родаж та положення про догов ір поставки, якщо інше не вста новлено законом.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного к одексу України передбачено, що якщо у зобов'язанні встано влений строк (термін) його вик онання, то воно підлягає вико нанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 762 Цивільного кодексу України, за користув ання майном з наймача справл яється плата, розмір якої вст ановлюється договором найму . Плата за користування майно м вноситься щомісячно, якщо і нше не встановлено договором .

Приписами ч. 1 ст. 286 Гос подарського кодексу України , передбачено, що орендна плат а - це фіксований платіж, яки й орендар сплачує орендодавц ю незалежно від наслідків св оєї господарської діяльност і.

Згідно Графіку платеж ів, що є Додатком № 3 до Договор у оперативного лізингу № 493/0809 від 01.09.2009 р., відповіда ч зобов' язаний був у строк д о 15 вересня 2009 р. сплатити лізин говий платіж в сумі 80183,33 грн., пр оте взятих на себе зобов' яз ань не виконав.

Відповідно до положе нь ст. 610 Цивільного кодексу Ук раїни, порушенням зобов'язан ня є його невиконання або вик онання з порушенням умов, виз начених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільно го кодексу України, боржник в важається таким, що простроч ив, якщо він не приступив до ви конання зобов' язання або не виконав його у строк, встанов лений договором або законом.

Статтею 611 Цивільного к одексу України передбачено, що у разі порушення зобов'яза ння настають правові наслідк и, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов' язання в наслідок односторонньої від мови від зобов' язання, якщо це встановлено договором аб о законом, або розірвання дог овору; 2) зміна умов зобов' яза ння; 3) сплата неуст ойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

30.09.2009 р. сторонами були пі дписані Угода про припинення дії договору лізингу № 493/0809 від 01.09.2009 р. та акт прийому-п ередачі до угоди від 30 вересня 2009 р. про припинення дії догово ру лізингу № 493/0809 від 01.09.2009 р., згідн о з якими строк дії Договору о перативного лізингу № 493/0809 від 01.09.2009 р. припинено достроково т а повернуто лізингоодержува чем майно, отримане на підста ві вказаного договору лізинг у. Підставою для достроковог о припинення дії договору ст ало невиконання відповідаче м своїх обов' язків щодо сво єчасного внесення лізингови х платежів, а саме сплатити до 15 вересня 2009 р. - 80183,33 грн.

Пунктом 9.1. договору пер едбачено, що лізингодавець м ає право односторонньо достр оково припинити дію даного д оговору письмовим повідомле нням, якщо лізингоодержувач не сплачує лізингові платежі протягом одного чергового с троку.

Відповідно до пп.2 п. 5.1. до говору,лізингодавець має пра во вимагати повернення у без спірному порядку майна, пере даного в лізинг, якщо лізинго одержувач не сплатив лізинго ві платежі протягом одного ч ергового строку.

Відповідач не надав до казів виконання умов Договор у оперативного лізингу № 493/0809 в ід 01.09.2009 р. в частині сплати перш ого лізингового платежу в су мі 80183,33 грн. у строк до 15 вересня 2 009 року.

Отже, позовні вимоги в ч астині стягнення заборгован ості в сумі 80183,33 грн. підтверджу ються належними доказами, на явними в матеріалах справи, т а підлягають задоволенню.

Згідно ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник не з вільняється від відповідаль ності за неможливість викона ння ним грошового зобов' яза ння.

Боржник, який простроч ив виконання зобов' язання, на вимогу кредитора зобов' я заний сплатити суму боргу з у рахуванням встановленого ін дексу інфляції за весь час пр острочення, а також три проце нти річних від простроченої суми, якщо інший розмір проце нтів не встановлений договор ом або законом.

Пунктом 9.2. сторони пере дбачили, що лізингоодержувач несе відповідальність за по рушення своїх зобов' язань з гідно даного договору, а саме : за порушення термінів сплат и лізингових платежів сплачу є проценти в розмірі 35% річних від суми простроченого плат ежу за кожен день прострочки , незалежно від терміну три вання порушення.

Суд, перевіривши прав ильність нарахувань, задовол ьняє 35 % річних у сумі 29758,68 грн. та втрати від інфляц ії в сумі 9301,27 грн., розрахованих за весь час прострочення пла тежу, згідно розрахунків поз ивача, які є арифметично прав ильними.

Враховуючи вищевиклад ені обставини, суд дійшов вис новку, що позовні вимоги підл ягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати, відпо відно до ст.ст. 44, 49 ГПК України, п окладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, господарс ький суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольни ти повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «ЄвроРоадБілд інг»(08300, Київська область, смт. Макарів, вул. Дорожна, 27; код ЄД РПОУ 36080955) на користь Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Компанія «Лізингов ий дім»(79057, м. Львів, вул. Коновал ьця, 103/605, код ЄДРПОУ 31730064) 80183 (ві сімдесят тисяч сто вісімдес ят три) грн. 33 коп. - боргу, 29758 (два дцять дев' ять тисяч сімсот п' ятдесят вісім) грн. 68 коп. - 35% річних, 9301 (дев' ять тисяч три ста одну) грн. 27 коп. - втрат від інфляції, 1192 (одну тисяч сто де в' яносто дві) грн. 50 коп. - дер жавного мита та 236 (двісті трид цять шість) грн. 00 коп. - витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу .

3. Видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

Рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення строку под ання апеляційної скарги, якщ о апеляційну скаргу не було п одано. У разі подання апеляці йної скарги рішення, якщо йог о не скасовано, набирає закон ної сили після розгляду спра ви апеляційним господарськи м судом.

Суддя Т.П. Кар печкін

Рішення підписано

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено20.07.2011
Номер документу17067227
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/251-10

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Рішення від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні