Рішення
від 18.07.2011 по справі 31/336-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.07.11р. Справа № 31/336-09

За позовом Дніпропетровської місько ї ради, м. Дніпропетровськ

до відповідача Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Едельвейс» , м. Дніпропетровськ

Третя особа: Комунальне підприємство « Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю»Дн іпропетровської міської рад и, м. Дніпропетровськ

про усунення перешкод у корист уванні майном

Суддя Єременко А.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, дов. від 25.03.11 р., № 7/11-401;

Від відповідача: ОСОБА_2, дов. від 13.07.11р., № 43;

Від третьої особи: ОСОБА_1, дов. від 30.11.10 р., № 497;

СУТЬ СПОРУ:

Дніпропетровська міськ а рада (м. Дніпропетровськ) зве рнулась з позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Едельвейс» (м. Дніпропе тровськ) та просить суд усуну ти перешкоди Дніпропетровсь кій міській раді у користува нні та розпорядженні нерухом им майном (нежитловими примі щеннями), що знаходиться за ад ресою: м. Дніпропетровськ, вул . Комсомольська, буд.10-а, зобов'я завши відповідача виконати р ішення Дніпропетровської мі ської ради від 15.07.09 №13/48 "Про прий няття на баланс КП "Бюро облік у майнових прав та діяльност і з нерухомістю" нежитлових п риміщень, які перебувають на балансі ТОВ "Едельвейс" по вул . Комсомольській, 10а" шляхом пе редачі відповідачем зі свого балансу на баланс третьої ос оби нежитлових приміщень, що знаходяться за адресою: м. Дні пропетровськ, вул. Комсомоль ська, буд.10-а.

Позовні вимоги обґру нтовані тим, що відповідно до Свідоцтва про право власнос ті на нежитлові приміщення в ід 10.02.2000р. нежитлові приміщення загальною площею 552,2 кв.м. по ву л. Комсомольській, 10а належать територіальній громаді м. Дніпропетровсь ка в особі Дніпропетровської міської ради на праві комуна льної власності. 15.07.09 р. Дніпроп етровська міська рада своїм рішенням №13/48 "Про прийняття на баланс КП "Бюро обліку майнов их прав та діяльності з нерух омістю" нежитлових приміщень , які перебувають на балансі Т ОВ "Едельвейс" по вул. Комсомол ьській, 10а" зобов'язала відпов ідача передати на баланс Ком унальному підприємству "Бюро обліку майнових прав та діял ьності з нерухомістю" Дніпро петровської міської ради об' єкт нерухомого майна загальн ою площею 552,2 кв.м., що перебуває на їх балансі за адресою: вул. Комсомольська, 10а. Позивач вк азує, що відповідач ухиляєть ся від виконання вказаного р ішення міської ради, чим пору шує права позивача на викори стання об' єкту нерухомості .

Відповідач проти позо ву заперечує та вважає рішен ня Дніпропетровської місько ї ради №13/48 від 15.07.2009р. незаконним та прийнятим з грубим поруше нням норм законодавства.

Комунальне підприємство «Бюро обліку майнових прав т а діяльності з нерухомістю»Д ніпропетровської міської ра ди, згідно письмових пояснен ь (вх. №46734/11 від 07.07.11р.) підтримує по зовні вимоги Дніпропетровсь кої міської ради та вказує, щ о позбавлено можливості ви конати рішення міської ради №13/48 від 15.07.2009р., оскільки відпові дач ухиляється від виконанн я обов' язку з передачі майн а.

Ухвалою господарського су ду Дніпропетровської област і від 08.12.09р. було зупинено прова дження у справі №31/336-09 до розгля ду Бабушкінським районним су дом м. Дніпропетровська пов'я заної з даною справою справи №2а-1083/09 про визнання недійсним рішення Дніпропетровської м іської ради V скликання від 15.07. 09р. "Про прийняття на баланс КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" не житлових приміщень, які пере бувають на балансі ТОВ "Едель вейс" по вул. Комсомольській, 1 0а".

Ухвалою суду від 25.06.2011р. прова дження у справі №31/336-09 було поно влено.

07.07.11р. ухвалою господарськог о суду Дніпропетровської обл асті строк вирішення спору б ув продовжений на 10 днів.

Господарський суд вв ажає за можливе розглянути с праву за наявними у справі ма теріалами (ст. 75 ГПК України).

В судовому засіданні 1 4.07.2011р. оголошено вступну і рез олютивну частини рішення.

Вивчивши матеріали сп рави, вислухавши пояснення п редставників сторін та треть ої особи, господарський суд , -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням виконавчого ко мітету Дніпропетровської мі ської ради народних депутаті в №75 від 16.01.1997 року «Про передачу на баланс нежитлових будіве ль за адресою: вул. Комсомольс ька, 10а»нежитлові будівлі за а дресою: вул. Комсомольська, 10а загальною площею 2521, 00 кв.м. пере дані з балансу Дніпропетровс ької асоціації фізкультури і спорту інвалідів «Оптиміст» на баланс Акціонерного това риства закритого типу «Едель вейс».

Згідно наданого в матеріал и справи акту приймання-пере дачі (внутрішнього переміщен ня основних засобів) від 29.10.99 р . Акціонерним товариством з акритого типу «Едельвейс» бу ло фактично прийнято в експл уатацію приміщення загально ю площею 552,2 кв.м. за адресою: вул . Комсомольська, 10 а.

Згідно Свідоцтва про право власності від 10.02.2000 р., виданого виконавчим комітетом Дніпро петровської міської ради на підставі рішення Дніпропетр овської міської Ради народни х депутатів №46 від 26.11.1991р. нежит лові приміщення загальною пл ощею 552, 2 кв.м., які розташовані в м. Дніпропетровську по вул. Ко мсомольській, 10а належать тер иторіальній громаді м. Дніпр опетровська в особі Дніпропе тровської міської ради на пр аві комунальної власності.

Право власності позивача н а вказані об' єкти нерухомог о майно зареєстровано 10.02.2000 р. Д ніпропетровським бюро техні чної інвентаризації, про що з роблено запис реєстрову книг у №26юн за реєстровим №1262-97.

15.07.2009р. Дніпропетровською мі ською радою було прийнято рі шення №13/48 «Про прийняття на ба ланс КП «Бюро обліку майнови х прав та діяльності з нерухо містю»нежитлових приміщень , які перебувають на балансі Т ОВ «Едельвейс»по вул. Комсом ольській, 10а», яким вирішено п рийняти на баланс Комунально го підприємства «Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю» Дніпропетров ської міської ради нежитлові приміщення, загальною площе ю 552,2 кв.м. (площа має бути відкор игована згідно з інвентарною справою), які перебувають на б алансі Товариства з обмежено ю відповідальністю «Едельве йс», по вул. Комсомольській, 10а та Товариству з обмеженою ві дповідальністю «Едельвейс» передати на баланс Комунальн ого підприємства «Бюро облік у майнових прав та діяльност і з нерухомістю» Дніпропетро вської міської ради об' єкти нерухомого майна.

За пунктом 4 рішення міської ради №13/48 від 15.07.2009р. вирішено Упр авлінню комунальної власнос ті Дніпропетровської місько ї ради внести зміни до Реєстр у об' єктів права комунально ї власності територіальної г ромади міста Дніпропетровсь ка, згідно з наданими інформа ційними відомостями.

Пунктом 5 рішення міської ра ди №13/48 від 15.07.2009р. визнано таким, щ о втратило чинність рішення виконавчого комітету Дніпро петровської міської Ради нар одних депутатів від 16.01.97 №75 «Про передачу на баланс нежитлов их будівель за адресою: вул. Ко мсомольська, 10а».

Розглянувши позовні вимо ги господарський суд вважає їх такими, що підлягають задо воленню з огляду на наступне .

Відповідно до стате й 13, 41 Конституції України від імені Українського народу п рава власності здійснюють ор гани державної влади та орга ни місцевого самоврядування в межах, визначених Конститу цією. Усі суб' єкти права вла сності рівні перед законом. К ожен має право володіти, кори стуватися і розпоряджатися с воєю власністю. Громадяни дл я задоволення своїх потреб м ожуть користуватися об'єктам и права державної та комунал ьної власності відповідно до закону.

Приписи статей 142-145 Констит уції України визначають, що м атеріальною і фінансовою осн овою місцевого самоврядуван ня є рухоме і нерухоме майно, і закріплюють право територіа льних громад села, селища, міс та безпосередньо або через у творені ними органи місцевог о самоврядування, управляти майном, що є в комунальній вла сності. Органи місцевого сам оврядування в межах повноваж ень, визначених законом, прий мають рішення, які є обов'язко вими до виконання на відпові дній території. Права органі в самоврядування захищаютьс я у судовому порядку.

Статтею 327 ЦК України передб ачено, що у комунальній власн ості є майно, у тому числі грош ові кошти, яке належить терит оріальній громаді. Управлінн я майном, що є у комунальній вл асності, здійснюють безпосер едньо територіальна громада та утворені нею органи місце вого самоврядування.

За ст. 1 Закону України «Про м ісцеве самоврядування в Укра їні»(надалі - Закон) право ко мунальної власності - право т ериторіальної громади волод іти, доцільно, економно, ефект ивно користуватися і розпоря джатися на свій розсуд і в сво їх інтересах майном, що належ ить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого само врядування.

Згідно ст. 6 Закону первинни м суб'єктом місцевого самовр ядування, основним носієм йо го функцій і повноважень є те риторіальна громада села, се лища, міста. Сільські, селищн і, міські ради є органами місц евого самоврядування, що пре дставляють відповідні терит оріальні громади та здійснюю ть від їх імені та в їх інтерес ах функції і повноваження мі сцевого самоврядування, визн ачені Конституцією України, цим та іншими законами (ч.1 ст .10 Закону).

За статтею 26 Закону виключ но до компетенції сільських, селищних, міських рад віднос иться прийняття рішень щодо відчуження відповідно до зак ону комунального майна. До ві дання виконавчих органів сіл ьських, селищних, міських рад належать, зокрема, управлінн я в межах, визначених радою, ма йном, що належить до комуналь ної власності відповідних те риторіальних громад (ст. 29 Зак ону).

Відповідно до ч.1 ст. 73 Закону акти ради, сільського, селищн ого, міського голови, голови р айонної в місті ради, виконав чого комітету сільської, сел ищної, міської, районної у міс ті (у разі її створення) ради, п рийняті в межах наданих їм по вноважень, є обов'язковими дл я виконання всіма розташован ими на відповідній території органами виконавчої влади, о б'єднаннями громадян, підпри ємствами, установами та орга нізаціями, посадовими особам и, а також громадянами, які пос тійно або тимчасово проживаю ть на відповідній території.

В силу ст. 316 Цивільного кодек су України правом власності є право особи на річ (майно), як е вона здійснює відповідно д о закону за своєю волею, незал ежно від волі інших осіб.

Власникові належать права володіння, користування та р озпоряджання своїм майном (с т. 317 Цивільного кодексу Украї ни).

Згідно ст. 391 Цивільного коде ксу України власник майна ма є право вимагати усунення пе решкод у здійсненні ним прав а користування та розпоряджа ння своїм майном.

Зважаючи не те, що від повідачем не вчинено належни х дій та майно, що знаходиться у комунальній власності, на б аланс Комунального підприєм ства «Бюро обліку майнових п рав та діяльності з нерухомі стю» Дніпропетровської місь кої ради не передане (доказів не надано), суд вважає, що ухил ення відповідача від вчиненн я останньої дії, дає позивачу підстави вимагати усунення перешкод в користуванні та р озпорядженні належним йому майном у судовому порядку.

Враховуючи викладен е вище, суд вважає позовні вим оги обґрунтованими та такими , що не підлягають задоволенн ю.

Судові витрати по спр аві на підставі ст. 49 ГПК Украї ни слід покласти на відповід ача, оскільки позов задоволе но.

На підставі наведеного, ке руючись ст. ст. 49, 82-85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Усунути Дніпропетровськ ій міській раді (49000, м. Дніпропе тровськ, просп. Карла Маркса, 7 5, код ЄДРПОУ 26510514) перешкоди у ко ристуванні та розпорядженні нерухомим майном (нежитлови ми приміщеннями), що знаходит ься за адресою: м . Дніпропетровськ, вул. Комсом ольська, буд.10-а, зобов'язавши Товариство з обмеженою відпо відальністю "Едельвейс" (49000, м. Д ніпропетровськ, вул. Комсомо льська, 10 а, код ЄДРПОУ 25517923) викон ати рішення Дніпропетровськ ої міської ради від 15.07.09 №13/48 "Про прийняття на баланс КП "Бюро о бліку майнових прав та діяль ності з нерухомістю" нежитло вих приміщень, які перебуваю ть на балансі ТОВ "Едельвейс" п о вул. Комсомольській, 10а" шлях ом передачі Товариством з об меженою відповідальністю "Ед ельвейс" (49000, м. Дніпропетровсь к, вул. Комсомольська, 10 а, код Є ДРПОУ 25517923) зі свого балансу на б аланс Комунального підприєм ства "Бюро обліку майнових пр ав та діяльності з нерухоміс тю" Дніпропетровської місько ї ради (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Короленка, 22, код ЄДРПОУ 033417 63) нежитлових приміщень, що зн аходяться за адресою: м. Дніпропетров ськ, вул. Комсомольська, буд.10-а .

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Ед ельвейс" (49000, м. Дніпропетровсь к, вул. Комсомольська, 10 а, код Є ДРПОУ 25517923) на користь Дніпропе тровської міської ради (49000, м. Д ніпропетровськ, просп. Карла Маркса, 75, код ЄДРПОУ 26510514) 85,00 грн. в итрат на сплату держмита; 236,00 г рн. витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя А.В.Єременко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.07.2011
Оприлюднено22.07.2011
Номер документу17080294
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/336-09

Ухвала від 08.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 24.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 11.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Постанова від 02.09.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Темкіжев Ігор Хажмуридович

Рішення від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 25.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні