Постанова
від 02.09.2011 по справі 31/336-09
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

 ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.09.2011 року                                    Справа №  31/336-09

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Темкіжева І.Х. (доповідач),

суддів: Стрелець Т.Г., Головко В.Г.,

при секретарі судового засідання: Пасічник К.О.,

за участю представників сторін:       

від позивача: ОСОБА_1, юрист комунального підприємства “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” Дніпропетровської міської ради, довіреність №7/11-401 від 25.03.11;

від відповідача: не з'явився, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином;

від третьої особи: ОСОБА_1, юрисконсульт, довіреність № 497 від 30.11.10,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю “Едельвейс”, м. Дніпропетровськ на рішення господарського суду Дніпропетровської області від  14.07.2011р. у справі №31/336-09

за позовом  Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

до товариства з обмеженою відповідальністю “Едельвейс”, м. Дніпропетровськ

за участю третьої особи: комунального підприємства “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” Дніпропетровської міської ради,                   м. Дніпропетровськ

про усунення перешкод у користуванні майном,

 

В С Т А Н О В И В:

26.10.2009 р. Дніпропетровська міська рада, м. Дніпропетровськ  за участю комунального підприємства “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ (надалі –КП “ Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю ”) звернулась до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю “Едельвейс”, м. Дніпропетровськ (надалі –ТОВ “Едельвейс”) про усунення перешкод у користуванні майном на підставі рішення Дніпропетровської міської ради № 13/48 від 15.07.2009р. “Про прийняття на баланс комунального підприємства “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” нежитлових приміщень, які перебувають на балансі ТОВ “Едельвейс” по вул. Комсомольскій, 10-а”.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 14.07.2011р. у справі № 31/336-09 (суддя Єременко А.В.) позов Дніпропетровської міської ради задоволено в повному обсязі на підставі    статті 327 Цивільного кодексу України, статей 1, 6, 10, 26, 73 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Рішення суду мотивовано тим, що відповідно до Свідоцтва про право власності на нежитлові приміщення від 10.02.2000 р. спірні нежитлові приміщення належать територіальній громаді   м. Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради на праві комунальної власності. Не виконуючи рішення Дніпропетровської міської ради № 13/48 від 15.07.2009 р. “Про прийняття на баланс КП “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” нежитлових приміщень, які перебувають на балансі ТОВ “Едельвейс” по вул. Комсомольській, 10а”  шляхом ухилення від передачі об’єктів нерухомого майна  КП “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю”, ТОВ “Едельвейс” порушує норми чинного законодавства.

Не погодившись із вказаним рішенням суду першої інстанції, яке вважає прийнятим з порушенням норм матеріального та процесуального права, відповідач, ТОВ “Едельвейс”,  звернувся до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду Дніпропетровської області від 14.07.2011 р. у справі         № 31/336-09 скасувати.

В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на рішення Дніпропетровської міської ради № 75 від 16.01.1997 р., відповідно до якого ТОВ “Едельвейс” отримав на баланс нежитлове приміщення, яке є комунальною власністю, загальною площею 552,2 кв.м., розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ,   вул. Комсомольська, буд. 10а. Крім того, згідно розпорядження голови Дніпропетровської облдержадміністрації № 158-р від 12.04.1996 р., рішення Дніпропетровської міської ради № 11/12 від      08.10.2003 р., пунктів 5, 101 Закону України “Про державну програму приватизації” оспорюване майно належить до об’єктів групи Ж, а саме, категорії “пам’ятки архітектури місцевого значення” і підприємство, яке більше п’яти років утримує за рахунок власних коштів об’єкт групи “Ж”, має першочергове право на викуп об’єкта за експертною оцінкою.

В своєму відзиві на апеляційну скаргу позивач, Дніпропетровська міська рада, стверджує, що вимоги апеляційної скарги ТОВ “Едельвейс” необґрунтовані та зводяться до ствердження права на приватизацію спірного майна, хоча предметом спору є передача оспорюваного майна відповідно до Свідоцтва про право власності від 10.02.2000 р. на баланс територіальній громаді м. Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради на праві комунальної власності.

У запереченні на апеляційну скаргу КП “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” повністю підтримує позовні вимоги Дніпропетровської міської ради та вважає, що рішення суду першої інстанції прийнято відповідно до норм матеріального та процесуального права, оскільки ТОВ “Едельвейс” не приводить жодних доказів, які стосуються безпосередньо предмету спору.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від   02.08.2011 р. у справі № 31/336-09 апеляційну скаргу ТОВ “Едельвейс” прийнято до розгляду, розгляд призначено у судовому засіданні на      12.08.2011 р.

12.08.2011 р.  ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду  у справі № 31/336-09 розгляд апеляційної скарги відкладено до   02.09.2011 р.

Відповідач  не скористався наданими йому процесуальними правами та не забезпечив у судове засідання явку свого повноважного представника, але, зважаючи на ту обставину, що в матеріалах справи знаходиться поштове повідомлення з відповідними відмітками (т.1, а.с.104), які  свідчать, що про час і місце судового розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином, та беручи до уваги те, що матеріали справи є достатніми для розгляду справи, колегія суддів дійшла висновку про можливість розгляду справи по суті у відсутності представника відповідача.      

Розглянувши матеріали справи і доводи апеляційної скарги, заслухавши доповідь судді-доповідача, представників позивача та третьої особи, перевіривши відповідність оскарженого рішення нормам діючого законодавства, Дніпропетровський апеляційний господарський суд дійшов висновку, що  апеляційна скарга ТОВ “Едельвейс” підлягає частковому задоволенню  з наступних  підстав.

Рішенням виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради народних депутатів №75 від 16.01.1997 р.  “Про передачу на баланс нежитлових будівель за адресою: вул. Комсомольська, 10а” нежитлові будівлі за адресою: вул. Комсомольська, 10а, загальною площею 2521, 00 кв.м., передані з балансу Дніпропетровської асоціації фізкультури і спорту інвалідів “Оптиміст”на баланс  акціонерного товариства закритого типу “Едельвейс” (т.1, а.с.6-7).

Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення основних засобів) від  29.10.1999 р.  акціонерним  товариством закритого типу “Едельвейс” фактично прийнято в експлуатацію приміщення загальною площею 552,2 кв.м. за адресою:   м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 10 а (т.1, а.с.8).

Відповідно до Свідоцтва про право власності від 10.02.2000 р., виданого виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради на підставі рішення Дніпропетровської міської Ради народних депутатів №46 від 26.11.1991 р.,  нежитлові приміщення загальною площею 552, 2 кв.м., які розташовані в          м. Дніпропетровську по вул. Комсомольській, 10а, належать територіальній громаді м. Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради на праві комунальної власності (т.1, а.с.9).

15.07.2009 р.  Дніпропетровською міською радою  прийнято рішення №13/48 “Про прийняття на баланс КП “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” нежитлових приміщень, які перебувають на балансі ТОВ “Едельвейс” по  вул. Комсомольській, 10а”, яким вирішено прийняти на баланс Комунального підприємства “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” Дніпропетровської міської ради нежитлові приміщення, загальною площею 552,2 кв.м. (площа має бути відкоригована згідно з інвентарною справою), які перебувають на балансі ТОВ “Едельвейс”, а останньому передати на баланс КП “Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю” Дніпропетровської міської ради вказані об’єкти нерухомого майна (т.1, а.с.14-15).

Пунктом 5 вищезазначеного рішення Дніпропетровської міської ради визнано таким, що втратило чинність рішення виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради народних депутатів від 16.01.97 №75 “Про передачу на баланс нежитлових будівель за адресою: вул. Комсомольська, 10а”.

Відповідно до положень статей 142-145 Конституції України  матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування, зокрема, є рухоме і нерухоме майно та закріплене право територіальних громад села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування, управляти майном, що є в комунальній власності. Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.  Права місцевого самоврядування захищаються у судовому порядку.

Статтею 1 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” встановлено, що право комунальної власності - це право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Приписами статті 6 вищезазначеного Закону встановлено, що первинним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста.  Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами    (ч.1 ст.10 Закону).

Відповідно до статті 26 вказаного  Закону   виключно до компетенції сільських, селищних, міських рад відноситься прийняття рішень щодо відчуження відповідно до закону комунального майна. До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать, зокрема, управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад (ст. 29 Закону).

Згідно з частиною 1 статті 73 Закону акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

В силу статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном (ст. 317 Цивільного кодексу  України).

Згідно статті 327 Цивільного кодексу у комунальній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Таким чином, суд апеляційної інстанції погоджується з висновками місцевого господарського суду про зобов‘язання відповідача виконати рішення Дніпропетровської міської ради від 15.07.09 №13/48 "Про прийняття на баланс КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" нежитлових приміщень, які перебувають на балансі ТОВ "Едельвейс" по                             вул. Комсомольській, 10а" шляхом передачі спірних нежитлових приміщень зі свого балансу на баланс  КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради, оскільки правова підстава, на якій відповідач отримав право користування спірними нежитловими приміщеннями, припинилась  з прийняттям 15.07.2009 р. Дніпропетровською міською радою на сесії V скликання вищезазначеного рішення.

З огляду на викладене, судом не приймаються до уваги посилання скаржника на першочергове право на викуп спірного нежитлового приміщення ТОВ "Едельвейс", адже, предметом розгляду у даній справі є не право відповідача на приватизацію спірного нерухомого майна, а зобов‘язання останнього передати (повернути) комунальне майно зареєстрованому законному власнику.

Проте, колегія суддів вважає за необхідне відмовити позивачу у задоволені позовних вимог в частині усунення перешкод Дніпропетровській міській раді у користуванні та розпорядженні нерухомим майном (нежитловими приміщеннями), що знаходиться за адресою:                                м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська,  буд. 10-а, оскільки за правовою природою зазначена вимога є негаторною, що передбачає захист права власності від порушень, не пов‘язаних із позбавленням володіння, тоді як, на час подання позову та судового розгляду справи позивач спірним нежитловим приміщенням за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська,  буд. 10-а, фактично не володів, оскільки воно знаходилось і по теперішній час перебуває у фактичному володінні   ТОВ “Едельвейс”.

З урахуванням наведеного, керуючись ст. ст. 101 –105  Господарського процесуального кодексу  України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю “Едельвейс”, м. Дніпропетровськ  на рішення господарського суду Дніпропетровської області від  14.07.2011р. у справі № 13/336-09 задовольнити частково.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від     14.07.2011 р. у справі № 13/336-09 в частині задоволення позову Дніпропетровської міської ради про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні нерухомим майном (нежитловими приміщеннями), що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська,  буд. 10-а,  скасувати.

В цій частині позову відмовити.

В частині зобов‘язання товариство з обмеженою відповідальністю "Едельвейс" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 10 а, код ЄДРПОУ 25517923) виконати рішення Дніпропетровської міської ради від 15.07.09 №13/48 "Про прийняття на баланс КП "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" нежитлових приміщень, які перебувають на балансі ТОВ "Едельвейс" по вул. Комсомольській, 10а" шляхом передачі  товариством з обмеженою відповідальністю "Едельвейс" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 10 а, код ЄДРПОУ 25517923) зі свого балансу на баланс комунального підприємства "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради  (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Короленка, 22, код ЄДРПОУ 03341763) нежитлових приміщень, що знаходяться за адресою:  м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, буд.10-а, - залишити без змін.

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя                                                    І.Х. Темкіжев

Судді                                                                           Т.Г. Стрелець

                           В.Г. Головко:

Повний текст постанови підписано 05.09.2011 р.

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.09.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18291378
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/336-09

Ухвала від 08.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 24.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 11.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Постанова від 02.09.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Темкіжев Ігор Хажмуридович

Рішення від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 25.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні