Постанова
від 19.07.2011 по справі 40/51-11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" липня 2011 р. Справа № 40/51-11

Вищий господарський с уд України у складі колегії с уддів :

головуючого судді Чернова Є.В,

суддів Васищака І.М.,

Цвігун В.Л.,

розглянув касаційну ска ргу

ВАТ "Дніпрошина"

на рішення від 03.03.2011р. господарського суду Дніпропетровської обла сті

та на постанову від 10.05.2011р. Дніпропетровсь кого апеляційного господарс ького суду

у справі №40/50-11 господарського суду Дніпропетровської області

за позовом Дніпропетровського між районного природоохоронног о прокурора

до ВАТ "Дніпрошина"

за участю третьої особи, я ка не заявляє самостійних ви мог на предмет спору на сторо ні позивача: Спеціалізова на державна податкова інспек ція по роботі з великими плат никами податків;

про зміна договору оренди зе мельної ділянки

за участю представників:

позивача: не з'явився;

відповідача:ОСОБА_1, що д іє на підставі довіреності в ід 04.01.2011 року №358;

третьої особи: не з'явився;

Генеральної прокуратури У країни: Рудак О.В., прокурор ві дділу, посвідчення від 14.04.2008 рок у №72;

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням секре таря судової палати від 18.07.2011 №0 3.09-05/276 у зв'язку з перебуванням с удді Овечкіна В.Е. на лікарнян ому, для розгляду справи сфор мовано колегію суддів у наст упному складі: головуючий - Чернов Є.В., судді: Васищак І.М., Цвігун В.Л.

Рішенням господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 03.03.2011 року (суддя О. Красот а), залишеним без змін постано вою Дніпропетровського апел яційного господарського суд у від 10.05.2011 року (судді Р. Бахмат, О. Євстигнеєв, В. Головко) позо в задоволено, змінено п.4.1 дого вору оренди земельної ділянк и від 11.10.2005 р., укладеного між Дні пропетровською міською радо ю та Відкритим акціонерним т овариством "Дніпрошина" м. Дні пропетровськ, і встановлено, що орендна плата за користув ання земельною ділянкою не м оже бути меншою трикратного розміру земельного податку.

Не погоджуючись з прийняти ми судовими актами ВАТ "Дніпр ошина" звернулося із касацій ною скаргою, в якій просить ск асувати рішення господарськ ого суду Дніпропетровської о бласті від 03.03.2011 року та постано ву Дніпропетровського апеля ційного господарського суду від 10.05.2011 року та прийняти нове , яким у позові відмовити, поси лаючись на порушення судами норм матеріального та процес уального права, зокрема ст.ст . 6,19,58,129 Конституції України, ст.с т. 144,151,188 ГК України, ст.ст. 5,629,641,654 ЦК У країни, ст. 12,124 ЗК України, ст. 43 ГП К України.

Ознайомившись з матеріал ами та обставинами справи на предмет надання їм попередн іми судовими інстанціями нал ежної юридичної оцінки та по вноти встановлення обставин , дотримання норм матеріальн ого та процесуального права, згідно з вимогами ст.1115 Господ арського процесуального код ексу України, колегія суддів дійшла висновку, що касаційн а скарга не підлягає задо воленню з наступних підс тав.

Відповідно ст.1117 Господарсь кого процесуального кодексу України, переглядаючи у каса ційному порядку судові рішен ня, касаційна інстанція на пі дставі встановлених фактичн их обставин справи перевіряє застосування судами поперед ніх інстанцій норм матеріаль ного та процесуального права . Касаційна інстанція не має п рава встановлювати або вважа ти доведеними обставини, що н е були встановлені у рішенні або постанові господарськог о суду чи відхилені ним, виріш увати питання про достовірні сть того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над і ншими, збирати нові докази аб о додатково перевіряти доказ и.

Судами попередніх інста нцій встановлено наступне.

Між Дніпропетровською міс ькою радою (орендодавець) та В ідкритим акціонерним товари ством "Дніпрошина" (орендар) ук ладено договір оренди землі від 11.10.2005 р.

Згідно з пунктом п.1.1 договор у орендодавець надав, а оренд ар прийняв у строкове платне користування земельну ділян ку, яка знаходиться за адресо ю: м. Дніпропетровськ, вул. Бор иса Кротова,24 (Бабушкінський р айон) і зареєстрована в Держа вному реєстрі земель за када стровим номером 1210100000:02:183:0021.

Підставою для надання земе льної ділянки в оренду є ріше ння міської ради від 21.09.2005 р. № 247/30 .

Цільове використання земе льної ділянки за цим договор ом (УКЦВЗ) 1.10.5 (підприємства інш ої промисловості).

В оренду передається земел ьна ділянка загальною площею 1,1368 га.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на момент укладання цього договору ст ановила 2 608 207,57 грн.

Договір укладено на п' ятн адцять років.

Пунктом 4.1 договору сторони встановили, що річна орендна плата за земельну ділянку вс тановлюється у грошовій форм і (у гривнях), у розмірі 1 % відсо тка від нормативної грошової оцінки та дорівнює розміру з емельного податку.

Сторони дійшли згоди, що роз мір орендної плати перегляда ється щорічно, або у разі: змін и умов господарювання, перед бачених договором; змін у ціл ьовому використанні земельн ої ділянки; зміни розмірів зе мельного податку; підвищення цін, тарифів, у тому числі вна слідок інфляції; в інших випа дках, передбачених законом. (п .4.7).

Законом України «Про внесе ння змін до деяких законодав чих актів України»від 3 червн я 2008 року №309-УІ (309-17) внесено зміни до частин четвертої та п'ятої статті 21 Закону України «Про оренду землі», відповідно до яких річна орендна плата за з емельні ділянки, які перебув ають у державній або комунал ьній власності, надходить до відповідних бюджетів, розпо діляється і використовуєтьс я відповідно до закону і не мо же бути меншою для інших кате горії земель - трикратного ро зміру земельного податку, що встановлюється Законом Укра їни «Про плату за землю».

Річна орендна плата за земе льні ділянки, які перебувают ь у державній або комунальні й власності, не може перевищу вати 12 відсотків їх нормативн ої грошової оцінки.

З метою приведення рішень Д ніпропетровської міської ра ди та її виконавчого комітет у у галузі земельних відноси н у відповідність до вимог чи нного законодавства було при йнято рішення від 06.08.08 р. № 39/35 "Про внесення змін до рішень місь кої ради та її виконавчого ко мітету у галузі земельних ві дносин і приведення деяких р ішень міської ради з питань п ередачі земельних ділянок та діючих договорів оренди у ві дповідність до вимог чинного законодавства".

13.08.2010 р. Дніпропетровська міс ька рада направила на адресу відповідача вимогу про прив едення договору оренди землі до вимог законодавства. Відп овіді у встановлений термін не отримана.

02.02.2011 р було прийнято рішення № 216/8 "Про приведення рішень мі ської ради та деяких проекті в рішень міської ради, які пог оджено виконавчим комітетом міської ради, у галузі земель них відносин у відповідність до вимог чинного законодавс тва."

До теперішнього часу доказ ів щодо приведення договору оренди земельної ділянки від 11.10.2005 р. до вимог діючого законо давства в частині орендної п лати за користування земельн ою ділянкою сторонами суду н е надано.

З огляду на встановлені обс тавини справи колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ст. 651 ЦК Украї ни зміна або розірвання дого вору допускається лише за зг одою сторін, якщо інше не вста новлено договором або законо м. Договір може бути змінено а бо розірвано за рішенням суд у на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення до говору другою стороною та в і нших випадках, встановлених договором або законом; а тако ж у разі істотної зміни обста вин, якими сторони керувалис я при укладенні договору (ст. 6 52 ЦК України).

Згідно ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випад ках, встановлених законом, за стосовуються ціни (тарифи, ст авки тощо), які встановлюютьс я або регулюються уповноваже ними органами державної влад и або органами місцевого сам оврядування.

Статтею 30 Закону України «П ро оренду землі»передбачено , що зміна умов договору оренд и землі здійснюється за взає мною згодою сторін.

У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору орен ди землі спір вирішується в с удовому порядку.

Отже, нормами чинного закон одавства передбачено можлив ість зміни умов договору за р ішенням суду на вимогу одніє ї із сторін у випадках встано влених договором або законом . Оскільки сторонами в догово рі оренди передбачена можлив ість збільшення розміру орен дної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є р егульованою ціною, тому зако нодавча зміна граничного роз міру цієї плати є підставою д ля перегляду розміру орендно ї плати, встановленої умовам и договору (Постанова Верхов ного Суду України від 06.12.2010 р. по справі № 2-1/10068-2008).

Крім того, згідно зі ст. 144 Кон ституції України органи місц евого самоврядування в межах повноважень визначених зако ном, приймають рішення які є о бов'язковими до виконання на відповідній території, а том у в разі прийняття відповідн им органом рішення про приве дення рішень міської ради та деяких проектів рішень місь кої ради, які погоджено викон авчим комітетом міської ради , у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чин ного законодавства, ці обста вини можуть бути не взяті суд ом до уваги лише у разі скасув ання такого рішення органу м ісцевого самоврядування у вс тановленому законом порядку .

За таких обставин колегія с уддів дійшла висновку, що суд ами попередніх інстанцій пра вильно застосовані норми мат еріального права і доводи ка саційної скарги в цій частин і є необґрунтованими. Судові рішення у справі прийняті ві дповідно встановленим обста винам, дослідженим доказам і підстави для їх скасування в ідсутні.

Керуючись ст. ст. 1115 , 1117 , 1119 , 11111 ГПК України ,? Вищий господарськи й суд України, ?

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ВАТ "Дні прошина" залишити без задово лення, рішення господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 03.03.2011 року та постанову Дніпропетровського апеляці йного господарського суду ві д 10.05.2011 року у справі №40/51-11 - без з мін.

Головуючий, суддя Є. Чернов

Судді: І. Васищак

В. Цвігун

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення19.07.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17143588
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —40/51-11

Постанова від 19.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Постанова від 10.05.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Рішення від 04.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні