Рішення
від 28.08.2006 по справі 7/419
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

7/419

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  7/419

28.08.06

За позовом           Товариства з обмеженою відповідальністю ”Явір - 95”

До                    Київської міської ради

                        Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації)

Про           укладання договору оренди землі

                                                                      Суддя Якименко М.М.

В судових засіданнях приймали участь представники сторін:

Від позивача                     Веккер В.В. представник по довіреності

Від відповідача-1          Кузьменко Ю.М. представник по довіреності

Від відповідача-2      Кузьменко Ю.М. представник по довіреності

                            

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „ Явір - 95” звернулось до суду з позовною заявою до Київської міської ради про визнання договору оренди земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням на вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва між товариством з обмеженою відповідальністю „ Явір - 95” та Київською міською радою укладеним в редакції, яка підписана товариством з обмеженою відповідальністю „ Явір - 95” та відповідає вимогам Закону України „Про оренду землі” та Типового договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 3.03.2004 №220, та Головного  управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов'язання зареєструвати договір з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –товариством з обмеженою відповідальністю „ЯВІР-95”, у встановленому порядку.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наступні обставини:

-          Відповідно до рішення Київради від 14.07.2005 №701/3276 товариством з обмеженою відповідальністю „ Явір - 95” передано в оренду на 25 років земельні ділянки загальною площею 1,31 га для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням на вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва.

-          Рішення Київради від 14.07.2005 №701/3276 прийнято в межах компетенції Київради та відповідно до вимог земельного законодавства.

-          Рішення ради є обов‘язковим до виконання відповідно до ст. 144 Конституції України.

Представник Київської міської ради проти позовних вимог заперечує, з огляду на те, що договір може вважатись укладеним у випадку досягнення між сторонами згоди з усіх істотних умов у встановленій законом формі (ч. 2 ст. 180 Господарського кодексу України), крім того, законодавством не встановлено терміну, протягом якого орендодавцем – Київською міською радою має бути підписано договір оренди земельної ділянки у випадку прийняття рішення про передачу земельної ділянки.  

Також відповідачі посилаються на те, що в даному випадку відсутнє вільне волевиявлення сторін щодо укладання договору оренди земельної ділянки, що є обов'язковою вимогою при укладанні відповідного правочину, згідно зі ст. 203 Цивільного кодексу України.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення їх повноважних представників, всебічно та повно з”ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення, об”єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті,  суд

                                                  

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до ст. 60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на момент прийняття рішення Київради від 14.07.2005 №701/3276) визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ч. 5 ст.16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Згідно з рішенням Київради від 14.07.2005 №701/3276 товариству з обмеженою відповідальністю „ЯВІР-95” передано в оренду на 25 років земельні ділянки загальною площею 1,31 га для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням на вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва.

Відповідно до п. 3.2. зазначеного рішення товариство з обмеженою відповідальністю „ЯВІР-95” зобов'язано було звернутись до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) із клопотанням щодо організації робіт по винесенню меж земельної ділянки в натуру (на місцевість) та виготовленню документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою.

На виконання зазначеного рішення товариство з обмеженою відповідальністю „ЯВІР-95” своїм листом від 15.09.2005 №170 звернулось до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо укладання договору оренди земельних ділянок та перенесення меж земельних ділянок в натуру (на місцевість) та доручило виконання робіт товариству з обмеженою відповідальністю „Стафед”.

Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) видало технічне завдання від 06.10.2006 №1646 на розробку технічної документації зі складання договору оренди землі.

Товариством з обмеженою відповідальністю „Стафед” була підготовлена технічна документація зі складання договору оренди земельних ділянок товариству з обмеженою відповідальністю „ЯВІР-95” для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням на вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва.

Як встановлено, технічна документація була перевірена та прийнята до бази даних Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), про що свідчать штампи на стор.1 цієї Технічної документації.

Статтею 16  Закону України „Про оренду землі” встановлено, що  особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки заяву (клопотання).

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

Частиною третьою статті 181 Господарського кодексу України передбачено, що сторона, яка одержала проекти договорів, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.

Відповідно до п. 6 рішення Київради від 29.05.2003 №433/593 „Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві” Київрада доручила Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до пункту „з” статті 9 та пункту „є” статті 184 Земельного кодексу України. 

З матеріалів справи вбачається (лист Головного управління земельних ресурсів), що договір оренди зазначеної земельної ділянки, підписаний з боку ТОВ „Явір-95” передавався на підпис до Київради  13.04.2006 року, але на сьогоднішній день з боку Київради не підписаний.

Таким чином, на виконання статті 181 Господарського кодексу України договори оренди земельних ділянок на вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва, були підписані Позивачем та передані на підпис до Київської міської ради, яка у двадцятиденний термін зобов'язана була їх підписати або надати Позивачу по два примірники протоколів розбіжностей разом з підписаними договорами.

Відповідно до статті 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” міський голова укладає договори від імені територіальної громади та на підставі рішень Київради.

Згідно ч. 1 ст. 20 Закону України „Про оренду землі” укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Також було встановлено, що договір оренди земельних ділянок загальною площею 1,31 га для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням на вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва, що укладається на підставі рішення Київради від 14.07.2005 №701/3276 не підписаний з боку Київської міської ради.

Судом не приймаються заперечення Київської міської ради про те, що сторонами не було узгоджено усі істотні умови договору оренди земельних ділянок, з огляду на те, що процедура узгодження умов договору має відбуватись шляхом направлення протоколу розбіжностей до договору.

Ні протоколу розбіжностей до договору, ні заперечень щодо редакції договору, яка була надана позивачем до суду, тощо, Київською міською радою надано не було.

Щодо позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов'язання зареєструвати договір оренди земельних ділянок з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –Позивачем, у встановленому порядку, то дані вимоги також підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19.12.2002 №182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

Також відповідно до рішення Київради від 29.05.2003 №433/593 „Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві” Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до пункту „з” статті 9 та пункту „є” статті 184 Земельного кодексу України. 

Таким чином Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) не забезпечило підготовку договору оренди земельних ділянок загальною площею 1,31 га, що передано в  оренду на 25 років для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням на вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва на підставі рішення Київради від 14.07.2005 №701/3276 та не здійснило його державну реєстрацію. 

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідачі доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.  

З огляду на вищевикладене судом вбачаються обґрунтовані вимоги позивача до Київської міської ради та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України -

В И Р І Ш И В:

      1.  Позов задовольнити повністю.

      2. Вважати укладеним, з дня набрання даним рішенням законної сили,  договір оренди земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням на вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва між товариством з обмеженою відповідальністю „ЯВІР-95” та Київською міською радою в редакціях, які підписані товариством з обмеженою відповідальністю „ЯВІР-95” та відповідають вимогам Закону України „Про оренду землі” та Типового договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 №220 та переданими дані земельні ділянки з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених договором:

„ ДОГОВІР

оренди земельних ділянок

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36) –далі у тексті –„Орендодавець”, в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” –з однієї сторони, та товариство з обмеженою відповідальністю „ЯВІР-95” (м. Київ, вул. Малиновського, 6-Б, зареєстроване Мінською районною державною адміністрацією м. Києва 26.02.2001 року за №23502626) – далі у тексті - „Орендар”, в особі генерального директора Порохні Вадима Геннадійовича, який діє на підставі Статуту, - з другої сторони, уклали договір оренди Земельних ділянок (далі у тексті –Договір) про нижченаведене:

1. Предмет Договору

1.1. Орендодавець, на підставі рішення Київської міської ради від 14.07.2005 №701/3276, передає, а Орендар приймає в оренду (строкове платне користування) земельні ділянки (далі –об'єкт оренди або земельні ділянки), визначену цим Договором.

2. Об'єкт оренди

2.1. Об'єктом оренди відповідно до цього Договору є Земельні ділянки з наступними характеристиками:

- місце розташування –вул. Маршала Тимошенка, 14-а в Оболонському районі м. Києва;

- розмір –0,3355 (нуль цілих і три тисячі п‘ятсот п‘ятдесят п‘ять десятитисячних) га з кадастровим номером 8000000000:78:044:0002, 0,7417 (нуль цілих і сім тисяч чотириста сімнадцять десятитисячних) га - з кадастровим номером 8000000000:78:092:0018 та 0,2149 (нуль цілих і дві тисячі сто сорок дев‘ять десятитисячних) га з кадастровим номером 8000000000:78:092:0082;

- цільове призначення –для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням;

- кадастровий номер - 8000000000:78:044:0002.

2.2. Згідно з витягом з технічної документації №Ю-36703/2006 Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) від 09.02.2006 №66 року нормативна грошова оцінка Земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:78:044:0002 - 974129 (дев‘ятсот сімдесят чотири тисячі сто двадцять дев‘ять) грн. та 77 коп, та для земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:78:092:0018 - 10544527 (десять мільйонів п‘ятсот сорок чотири тисячі п‘ятсот двадцять сім) грн. та 80 коп згідно з витягом з технічної документації №Ю-36705/2006 Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) від 09.02.2006 №65 року та для земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:78:092:0082З - 3077148 (три мільйони сімдесят сім тисяч сто сорок вісім) грн. та 87 коп згідно з витягом з технічної документації №Ю-36704/2006 Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) від 09.02.2006 №64 року

2.5. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 25 (двадцять п‘ять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельні ділянки становить платіж, який Орендар самостійно розраховує та вносить Орендодавцеві за користування Земельними ділянками у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Земельні ділянки встановлюється:

- до моменту реєстрації дозволу на виконання будівельних робіт з будівництва комплексу житлових будинків –у розмірі 2 (двох) відсотків від її нормативної грошової оцінки

-  після реєстрації дозволу на виконання будівельних робіт з будівництва комплексу житлових будинків –у розмірі 1,5 (однієї цілої та п'яти десятих) відсотка від її нормативної грошової оцінки. Після введення в експлуатацію об‘єкта річна орендна плата встановлюється у розмірі 0,03 (нуль цілих та три десятих) відсотка від нормативної грошової оцінки частини Земельної ділянки, яка визначається пропорційно площі будівель та споруд житлового фонду та 2,5 (дві цілих п'ять) відсотка від нормативної грошової оцінки частини Земельної ділянки, яка визначається пропорційно площі будівель та споруд не житлового фонду.

4.3. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою та внесення змін до цього Договору.

4.4. Зміна нормативної грошової оцінки Земельних ділянок та їх індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

4.5. Орендна плата вноситься Орендарем рівними частинами за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок 33216812500006, КЕКД 13050200 у УДК у м. Києві, МФО 820019. Отримувач: ВДК в Оболонському районі м. Києва, ідентифікаційний код 26077916. Питання сплати податку на додану вартість та інших податкових платежів, що пов'язані з виконанням Договору, вирішуються Орендарем в установленому законодавством України порядку.

4.6. Зміна отримувача орендної плати та його банківських реквізитів може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендар зобов'язується уточнювати банківські реквізити і назву отримувача орендної плати.

4.7. Розмір орендної плати може переглядатись у випадках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.8. За несвоєчасне внесення орендної плати справляється пеня в розмірі 120 (ста двадцяти) відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого боргу або на день його (його частини) погашення, при цьому для розрахунку використовується більша із зазначених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, включаючи день такого погашення.

4.9. Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює районний податковий орган за місцем розташування земельних ділянок.

5. Умови використання та обмеження (обтяження) щодо використання земельних ділянок

5.1. Умови збереження стану об'єкта оренди:

- до отримання дозволу на виконання будівельних робіт з будівництва комплексу житлових будинків Орендар має право використовувати Земельні ділянки для експлуатації та обслуговування будівель та споруд ринку;

- після отримання дозволу на виконання будівельних робіт з будівництва комплексу житлових будинків на Земельних ділянках не дозволяється діяльність, не пов'язана з цільовим призначенням Земельних ділянок. Зміна цільового призначення Земельних ділянок можлива лише в разі прийняття Київською міською радою рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення Земельних ділянок у зв'язку зі зміною цільового призначення Земельних ділянок та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту землеустрою щодо відведення сплачує Орендар;

5.2. Обмеження та сервітути щодо Земельних ділянок на день підписання цього Договору відсутні.  

6. Умови і строки передачі Земельних ділянок в оренду

6.1. Земельні ділянки є переданими в день державної реєстрації цього Договору.

6.2. Право на оренду Земельних ділянок виникає після державної реєстрації цього Договору.

7. Умови повернення Земельних ділянок

7.1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві Земельні ділянки у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав їх в оренду .

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованих земельних ділянок, пов'язаних із зміною їх стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

8. Права та обов'язки Сторін

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання Земельних ділянок за цільовим призначенням згідно з цим Договором;

- дотримання місцевих правил забудови;

- своєчасного внесення орендної плати;

- дострокового розірвання цього Договору;

- відшкодування понесених збитків, в тому числі неотриманих доходів, відповідно до чинного законодавства у разі розірвання цього Договору.

8.2. Орендодавець зобов'язаний:

- повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати Земельні ділянки третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися земельними ділянками;

- передати в користування Земельні ділянки у стані, що відповідає умовам цього Договору.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України та умов цього Договору;

- за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди;

- у разі розірвання цього Договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належного виконання обов'язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору;

- переважне право на купівлю Земельних ділянок у разі їх продажу.

8.4. Орендар зобов'язаний:

- приступати до використання Земельних ділянок в строк, встановлений цим Договором, та після підписання цього Договору та державної реєстрації Договору;

- завершити забудову Земельних ділянок в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку;

- використовувати Земельні ділянки відповідно до їх цільового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- об'єкти розмістити поза межами охоронних зон інженерних комунікацій;

- при зміні функціонального використання об'єктів нерухомості, що розташовані на земельних ділянках, у десятиденний термін в письмовій формі замовити у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) витяг з технічної документації про нову нормативну грошову оцінку Земельних ділянок або їх частин з урахуванням зазначених змін та після одержання цього витягу передати його до податкового органу за місцем розташування земельних ділянок;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об'єктів (їх частин), що розташовані на земельних ділянках і належать Орендарю, на протязі десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельних ділянок. У випадку, якщо Орендар має наміри припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього Договору вносяться відповідні зміни, з моменту укладання Договору оренди Земельних ділянок з новим власником об'єктів, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до Земельних ділянок представнику контролюючих органів;

- повернути Земельні ділянки Орендодавцю у стані, придатному для її подальшого використання, після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством, звітувати перед податковими органами району за місцем розташування Земельних ділянок про сплату орендної плати;

- забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах земельної ділянки;

- питання майнових відносин вирішувати в установленому порядку;

- питання пайової участі вирішити до початку будівництва відповідно до рішення Київради від 27.02.2003 № 271/431 “Про пайову участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва” (із змінами та доповненнями, внесеними рішеннями Київської міської ради від 12.02.2004 №14/1223 та від 28.12.2004 №1051/2461);

- відповідно до рішення Київської міської ради від 28.12.2004 N 1050/2460 "Про бюджет міста Києва на 2005 рік" сплатити до цільового фонду спеціального фонду бюджету міста Києва у термін не пізніше одного місяця з моменту здачі в експлуатацію збудованої житлової площі кошти в розмірі 5 % витрат на будівництво загальної площі цього комплексу, виходячи з опосередкованої вартості спорудження житла, встановленої Державним комітетом України з будівництва та архітектури для міста Києва станом на 1 січня 2005 року

- перерахувати місту кошти через Головне управління економіки та інвестицій як компенсацію витрат за інженерну підготовку та гідронамив території.

- виконати вимоги, викладені в листах Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища від 16.0127.2004 №19-1437, головного державного санітарного лікаря м. Києва від 15.12.2003 №9537, управління охорони навколишнього природного середовища від 25.11.2003 № 119/04-4-10/1659;

- у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди Земельних ділянок надати копію цього Договору до районного податкового органу за місцем розташування земельної ділянки.

8.5. Сторони також мають інші права і несуть інші обов'язки, визначені законодавством України.

9. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар.

10. Страхування об'єкта оренди

Сторони домовилися про те, що Орендар має право застрахувати об'єкт оренди.

11. Зміна умов договору та припинення і поновлення Договору

11.1. Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.

11.2. Витрати, пов'язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3.Договір оренди припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Земельних ділянок для суспільних потреб та примусового відчуження Земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законодавством України;

- поєднання в одній особі власника Земельних ділянок та Орендаря;

- ліквідації юридичної особи –Орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

11.4. Припинення Договору шляхом розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

- в односторонньому порядку за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі, коли Орендар використовує Земельні ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам, не за цільовим призначенням, систематично не сплачує орендну плату (протягом півроку), порушення строків завершення забудови земельної ділянки, встановлених п.8.4 Договору, здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам;

11.5. Договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Орендарем обов'язків, визначених у пунктах 5.1 та 8.4 цього Договору.

11.6. Розірвання цього Договору не потребує укладення додаткової угоди. Договір вважається розірваним з моменту прийняття Орендодавцем відповідного рішення, якщо інше не встановлено  рішенням.

11.7. Поновлення Договору:

- Після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов'язків, має за інших рівних умов переважне право на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

- У разі поновлення Договору на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

11.8. У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов'язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку, на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов'язку щодо умов повернення Орендодавцеві Земельних ділянок Орендар зобов'язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.

11.9. Перехід права власності на орендовані Земельні ділянки до третьої особи, а також реорганізація юридичної особи-Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання Договору.

12. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання Договору та вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.

12.2. У разі невиконання орендарем умов цього Договору та обов'язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.

12.3. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов'язані із виконанням умов цього Договору,  вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.

13. Суборенда земельної ділянки

13.1. Орендар має право передати Земельні ділянки або їх частини у суборенду виключно за письмовою згодою Орендодавця.

13.2. Орендодавець надає свою згоду чи заперечення щодо передачі Земельних ділянок або їх частин у суборенду шляхом прийняття в установленому законодавством порядку відповідного рішення.  

13.3.Умови договору суборенди Земельних ділянок повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.

14. Прикінцеві положення

14.1. Цей Договір складений у двох примірниках. Один примірник –для зберігання у Орендаря, один –для Орендодавця (знаходиться на зберіганні у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

14.2. Невід'ємною частиною цього Договору є:

- плани Земельних ділянок;

- кадастрові плани земельних ділянок;

- акти визначення меж Земельних ділянок в натурі (на місцевості);

- акт приймання-передачі земельних ділянок.

Орендодавець –Київська міська рада

Орендар ТОВ „Явір-95”

3.Зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код 261990097)  зареєструвати договір оренди земельних ділянок з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –товариством з обмеженою відповідальністю „Явір-95”,  у встановленому порядку.  

4.Стягнути з Київської міської ради (м. Київ, вул.. Хрещатик, 36, код 2883141; рах. №3541600100162 в УДК м. Києва, МФО 820019) на користь -  Товариство з обмеженою відповідальністю “Промінь” (ідентифікаційний код 30630920 Р\р 260013011108 в АБ „Старокиївській банк” м. Києва, МФО 321477) 170 (сто сімдесят) гривень державного мита та  118 (сто вісімнадцять) гривень  витрат на інформаційне-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                            М.М.Якименко

Дата підписання рішення:

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.08.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу171933
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/419

Ухвала від 11.09.2006

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Судовий наказ від 28.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Рішення від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 28.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Постанова від 02.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 15.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 21.08.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Постанова від 02.10.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні