Рішення
від 08.06.2011 по справі 61/247
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 61/247 08.06.11

За позовом Відкрит ого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі

Київської міської філії

До Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Текстум»

Про стягнення 549 грн. 19 коп.

Суддя Івченко А.М.

Представники сторін:

Від позивача ОС ОБА_1 - дов. № 349 від 20.10.2010

Від відповідача не з' явився

У судовому засіданні 08.06.20 11 оголошено вступну та резолю тивну частини рішення

Обставини справи:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Відкритого а кціонерного товариства «Укр телеком»в особі Київської мі ської філії до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Текстум»про стягнення з відп овідача на користь позивача заборгованості відповідно д о договору № 3005860 від 18.10.2010 в сумі 549 грн. 19 коп. (527 грн. 88 коп. - основн ого боргу, 13 грн. 91 коп. - пені, 5 г рн. 97 коп. - індексу інфляції, 1 грн. 43 коп. - 3% річних).

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 13.05.2011 порушен о провадження у справі № 61/247, ро згляд справи було призначено на 08.06.2011 о 09:15.

Представник відповідача в судове засідання 08.06.2011 не з' явився, вимог ухвали Господа рського суду міста Києва від 13.05.2011 про порушення провадженн я у справі № 61/247 не виконав, про п оважні причини неявки суд не повідомив, про час і місце про ведення судового засідання в ідповідно до ст. 64 ГПК України був повідомлений належним ч ином.

За таких обставин, справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно д о ст. 75 Господарського процесу ального кодексу України.

Судом, у відповідності з вим огами ст. 81-1 ГПК України, складе но протокол судового засідан ня, який долучено до матеріал ів справи.

Розглянувши подані матер іали справи, заслухавши пояс нення представника позивача , Господарський суд міста Киє ва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до договор у № 3005860 від 18.10.2010 про надання теле комунікаційних послуг, уклад еним між Відкритим акціонерн им товариством «Укртелеком» (Підприємство зв' язку) в осо бі Центру телекомунікаційни х послуг № 2 Київської міської філії та Товариством з обмеж еною відповідальністю «Текс тум», відповідно до умов яког о позивач зобов' язався над авати відповідачу телекомун ікаційні послуги, згідно з пе реліком та в обсягах замовле них Абонентом, перерахованих в Додатку 2, а Абонент (відпові дач) повинен своєчасно оплач увати надані послуги відпові дно до умов цього Договору.

Відповідно до п. 4.15. Договору визначено, що оплата рахунку за отримані послуги проводи ться Абонентом в термін не пі зніше 20-го числа місяця, що нас тає після повного розрахунко вого періоду (при кредитному порядку оплати) та до 20 числа п оточного місяця у разі засто сування попередньої (авансов ої) оплати.

Обгрунтовуючи свої позов ні вимоги, позивач вказує на т е, що відповідач в порушення у мов Договору оплату за надан і послуги здійснював не в пов ному обсязі, в зв' язку з чим з аборгованість відповідача п еред позивачем за Договором за період з листопада 2010 по лю тий 201й становить 527 грн. 88 коп.

Оцінюючи подані позиваче м докази, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задово ленню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких грунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Як визначено абз. 1 ч. 1 ст. 193 Го сподарського кодексу Україн и, суб' єкти господарювання та інші учасники господарськ их відносин повинні виконува ти господарські зобов' язан ня належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо викон ання зобов' язання - відпов ідно до вимог, що у певних умов ах звичайно ставляться.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 193 Го сподарського кодексу Україн и до виконання господарських договорів застосовуються ві дповідні положення Цивільно го кодексу України з урахува нням особливостей, передбаче них цим кодексом.

Як визначено ч. 2 ст. 193 Господа рського кодексу України, кож на сторона повинна вжити усі х заходів, необхідних для нал ежного виконання нею зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечен ня загальногосподарського і нтересу. Порушення зобов' яз ань є підставою для застосув ання господарських санкцій, передбачених цим кодексом, і ншими законами або договором .

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України, договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Відповідно до ст. 525 Цивільн ого кодексу України, односто роння відмова від зобов' яза ння або одностороння зміна й ого умов не допускається, якщ о інше не встановлено догово ром або законом.

Статтею 526 Цивільного кодек су України передбачено, що зо бов' язання має виконуватис ь належним чином відповідно до умов договору та вимог Цив ільного кодексу України, інш их актів цивільного законода вства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно став ляться.

До спірних правовідносин сторін судом застосовуються положення Закону України «П ро телекомунікації».

Відповідно до ст. 63 Закону Ук раїни «Про телекомунікації» , телекомунікаційні послуг и надаються відповідно до законодавства. Умови наданн я телекомунікаційних послуг : укладення договору між оператором, провайдером тел екомунікацій і споживачем т елекомунікаційних послуг ві дповідно до основних вимог до договору про надання те лекомунікаційних послуг, ус тановлених НКРЗ; оплата замо вленої споживачем телекомун ікаційної послуги.

Відповідно до ч. 5. ст. 33 Закону України «Про телекомунікаці ї», споживачі телекомуніка ційних послуг зобов'язан і дотримуватися Правил над ання та отримання телекому нікаційних послуг, що затве рджує Кабінет Міністрів Укр аїни, зокрема: виконувати умо ви договору про надання теле комунікаційних послуг у раз і його укладення, у тому числ і своєчасно оплачувати отр имані ними телекомунікаційн і послуги.

Відповідно до ст. 68 Закону Ук раїни «Про телекомунікації» , розрахунки за телекомунік аційні послуги здійснюютьс я на умовах договору про на дання телекомунікаційних послуг між оператором, про вайдером телекомунікацій т а споживачем або без догово ру за готівкову оплату чи за д опомогою карток тощо в разі одержання споживачем замо вленої за передоплатою (ава нсованої) послуги за тарифам и, затвердженими згідно із за конодавством.

Судом встановлено, що на вик онання вказаного вище Догово ру позивач надавав відповіда чу телекомунікаційні послуг и, але останній їх своєчасно н е оплачував, в зв' язку з чим з а відповідачем обліковуєтьс я заборгованість перед позив ачем за надані Послуги за пер іод з листопада 2010 по лютий 2011 су мі 527 грн. 88 коп., в зв' язку з чим позовні вимоги Відкритого а кціонерного товариства «Укр телеком»в особі Київської мі ської філії щодо стягнення з Товариства з обмеженою відп овідальністю «Текстум»суми основного боргу в розмірі 527 г рн. 88 коп. слід визнати обгрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню.

В зв' язку з тим, що відпові дач припустився простроченн я по платежах за отримані пос луги електрозв' язку, позива ч на підставі п. 5.2 Договору пр осить суд стягнути на свою ко ристь з відповідача 13 грн. 91 ко п. - пені.

Відповідно до п. 5.2 Договору, у разі несвоєчасної оплати н аданих послуг Абонент сплачу є пеню, яка обчислюється зале жно від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової с тавки Національного банку Ук раїни, що діяла у період, за як ий нараховується пеня, за кож ний день прострочення оплати .

Відповідно до частин 1, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України , неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, я кі боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пене ю є неустойка, що обчислюєтьс я у відсотках від суми несвоє часно виконаного грошового з обов'язання за кожен день про строчення виконання.

Згідно ч. 2 ст. 551 Цивільного к одексу України, якщо предмет ом неустойки є грошова сума, ї ї розмір встановлюється дого вором або актом цивільного з аконодавства.

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України, боржни к вважається таким, що прос трочив, якщо він не приступи в до виконання зобов' язання або не виконав його у строк, встановлений договором або з аконом.

Пунктом 1 ст. 216 Господарськог о кодексу України встановлен о що, учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність за правопорушення у сфері го сподарювання шляхом застосу вання до правопорушників гос подарських санкцій на підста вах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законам и та договором.

Згідно п.1 ст. 218 Господарсько го кодексу України, підставо ю господарсько-правової від повідальності учасника госп одарських відносин є вчине не ним правопорушення у сф ері господарювання.

Позивач згідно з розрахунк ом просить стягнути з відпов ідача 13 грн. 91 коп. - пені, що від повідає вимогам закону.

Таким чином, позовні вимог и про стягнення пені визнают ься судом обгрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Крім того, позивач на підста ві ст. 625 Господарського проце суального кодексу України пр осить суд стягнути з відпові дача на свою користь 5 грн. 97 коп . - збитків від інфляції та 1 г рн. 43 коп. - 3 % річних.

Відповідно до ст. 625 Цивільн ого кодексу України, боржник , який прострочив виконання г рошового зобов' язання, на в имогу кредитора зобов' язан ий сплатити суму боргу з урах уванням встановленого індек су інфляції за весь час прост рочення, а також три проценти річних від простроченої сум и.

Таким чином, позовні вимог и про стягнення 5 грн. 97 коп. - з битків від інфляції та 1 грн. 43 к оп. - 3 % річних визнаються судом обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Відповідачем не було надан о жодних заперечень та доказ ів на спростування обставин, викладених Відкритим акціон ерним товариством «Укртелек ом»в особі Київської міської філії у позовній заяві.

Відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України витрати по сплат і державного мита та витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу покладаються на відповідача .

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Господарс ький суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задов ольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Т екстум» (03057, м. Київ, пр.-т Перемо ги, 60; код 36947076) на користь Відкрит ого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Київськ ої міської філії (01033, м. Київ, вул . Горького, 40; код 01189910) 527 (п' ятсот двадцять сім) грн. 88 коп. - основ ного боргу, 13 (тринадцять) грн. 91 коп. - пені, 5 (пять) грн. 97 коп. - збитків від інфляції, 1 (одна) г рн. 43 коп. - 3 % річних, 102 (сто дві) грн . 00 коп. - державного мита та 236 (д вісті тридцять шість) грн. 00 ко п. - витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу.

3. Після вступу рішення в зак онну силу видати наказ.

4. Рішення вступає в законну силу після десятиденного те рміну з дня його прийняття, оф ормленого у відповідності до ст. 84 ГПК України.

Суддя А.М.Івченко

Дата підписання рішення 1 0.06.2011

Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17218934
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 549 грн. 19 коп

Судовий реєстр по справі —61/247

Рішення від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Постанова від 14.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Івакіна В.О.

Рішення від 11.11.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні