Рішення
від 08.06.2011 по справі 47/156
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 47/156 08.06.11

За позовом ОСОБА_1

ОСОБА_2

до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Інвестиційна будівель на компанія

«ІнтерДиза йнБуд»»

треті особи, що не заявляют ь самостійних вимог на предм ет спору на стороні відповід ача:

1. ОСОБА_3

2. ОСОБА_4

Про припинен ня товариства шляхом ліквіда ції

Суддя Станік С .Р.

Представники сторін :

від позивача-1 ОС ОБА_5.- представник за дові реністю

від позивача-2 ОС ОБА_5.- представник за дові реністю

від відповідача ОСОБА_6.- представник за до віреністю

від третьої особи-1 не з ' явився

від третьої особи - 2 не з' явився

В судовому засіданні 08.06.20 11 судом на підставі статті 85 Го сподарського процесуальног о кодексу України було оголо шено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як учасники Товариства з обм еженою відповідальністю Інв естиційна будівельна компан ія "ІнтерДизайнБуд" звернули сь до Господарського суду мі ста Києва з позовом до відпов ідача про його припинення шл яхом ліквідації.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.05.2011 було порушено провадження у спра ві № 47/156, залучено до участі у ро згляді справи третіх осіб, що не заявляють самостійних ви мог на предмет спору на сторо ні відповідача, розгляд спра ви було призначено на 08.06.2011.

В судовому засіданні 08.06.2011 п редставник позивачів заявле ні вимоги підтримав у повном у обсязі, просив суд позов зад овольнити. Вимоги позивачів мотивовані тим, що згідно п. 1.5 С татуту Товариства з обмежено ю відповідальністю Інвестиц ійна будівельна компанія "Ін терДизайнБуд" метою утворенн я товариства є одержання при бутку з наступним його розпо ділом між учасниками товарис тва, але оскільки впродовж ді яльності товариства корпора тивні права позивачів щодо о тримання прибутку порушувал ись, а тому відповідачем здій снюється діяльність, що супе речить установчим документа м товариства, що згідно ч. 2 ста тті 38 Закону України «Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - суб' є ктів підприємницької діяльн ості»від 15.05.2003, що є підставою д ля припинення товариства в с удовому порядку.

Представник відповідача в судовому засіданні 08.06.2011 надав пояснення суду, в яких зазнач ив про те, що він позов визнає.

Треті особи в судове засіда ння 08.06.2011 представників - не на правили, причин неявки не пов ідомили. Про розгляд справи б ули повідомлені належним чин ом за адресами свого місцезн аходження. Через канцелярію суду заяв та клопотань не под авали.

Справа розглядається в по рядку ст. 75 Господарського про цесуального кодексу України за наявними в ній матеріалам и.

Розглянувши матеріали сп рави, заслухавши в судовому з асіданні пояснення представ ників позивачів та відповіда ча, всебічно і повно з' ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію юри дичної особи А00 № 014855, 24.06.2005 Шевчен ківською районною у місті Ки єві державною адміністраціє ю було зареєстровано Товарис тво з обмеженою відповідальн істю Інвестиційна будівельн а компанія "ІнтерДизайнБуд" (к од ЄДРПОУ 33603837).

Зборами учасників Товарис тва з обмеженою відповідальн істю Інвестиційна будівельн а компанія "ІнтерДизайнБуд", о формленими протоколом № 2 від 08.07.2005, було затверджено Статут зазначеного товариства (далі - Статут).

Відповідно до п.п. 1.3, 2.1 Статут у його учасниками є: громадян и України ОСОБА_3, якому на лежить 16% статутного капіталу товариства, ОСОБА_2, якій н алежить 17% статутного капітал у товариства, ОСОБА_1, якій належить 17% статутного капіта лу товариства, та громадянин Туреччини ОСОБА_4, якому н алежить 50 % статутного капітал у товариства, що також підтве рджується витягом з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців № 374493 станом на 22.04.2011 та н е заперечувалось представни ками сторін.

Згідно п. 7.1 Статуту вищим орг аном управління товариства є збори його учасників - гром адян, зазначених у ст. 2.1 цього С татуту, рішення загальних зб орів приймаються простою біл ьшістю від числа присутніх у часників, якщо інше не встано влено законом, а підпунктом а ) пункту 7.2 Статуту встановлен о, що до виключної компетенці ї загальних зборів учасників товариства належить зокрема прийняття рішення про лікві дацію товариства, призначенн я ліквідаційної комісії, зат вердження ліквідаційного ба лансу. Рішення про внесення з мін до статуту товариства, ві дчуження майна товариства на суму, що становить 50 і більше в ідсотків товариства, та про ліквідацію товариства пр иймаються більшістю не менш як у ? голосів, якщо інше не вст ановлено законом.

Згідно п. 11.1, 11.12 Статуту, товари ство припиняється зокрема шл яхом ліквідації, товариство ліквідується за рішенням йог о учасників, в тому числі:

- у зв' язку із досягненням мети, для якої його було створ ено, а також в інших випадках, передбачених цим статутом;

- за рішенням суду про визна ння судом недійсної державно ї реєстрації товариства чере з допущені при її створенні п орушення, які не можна усунут и, а також в інших випадках, вс тановлених законом.

Згідно статті 11 Закону Укра їни «Про господарські товари ства»(зі змінами і доповненн ями), учасники товариства зоб ов'язані:

а) додержувати установчих д окументів товариства і викон увати рішення загальних збор ів та інших органів управлін ня товариства;

б) виконувати свої зобов'яза ння перед товариством, в тому числі і пов'язані з майновою у частю, а також вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та засобами, передба ченими установчими документ ами;

в) не розголошувати комерці йну таємницю та конфіденційн у інформацію про діяльність товариства;

г) нести інші обов'язки, якщо це передбачено цим Законом, і ншим законодавством України та установчими документами.

Ч. 4 ст. 19 Закону України «Про г осподарські товариства»(зі з мінами і доповненнями), товар иство ліквідується:

а) після закінчення строку, на який воно створювалося, аб о після досягнення мети, пост авленої при його створенні;

б) за рішенням вищого органу товариства;

в) на підставі рішення суду за поданням органів, що контр олюють діяльність товариств а, у разі систематичного або г рубого порушення ним законод авства; на підставі рішення г осподарського суду в порядку , встановленому Законом Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом".

г) з інших підстав, передбач ених установчими документам и.

Згідно статті 41, 59 Закону Укр аїни «Про господарські товар иства»(зі змінами і доповнен нями), до компетенції зборів т овариства з обмеженою відпов ідальністю зокрема належить ї) прийняття рішення про прип инення діяльності товариств а, призначення ліквідаційної комісії, затвердження лікві даційного балансу.

Відповідно до ст. 16 Цивільно го кодексу України кожна осо ба має право звернутися до су ду за захистом свого особист ого немайнового або майновог о права та інтересу. Суд може з ахистити цивільне право або інтерес способом, що встанов лений договором або законом.

Корпоративні права - це пр ава особи, частка якої визнач ається у статутному фонді (ма йні) господарської організац ії, що включають правомочнос ті на участь цієї особи в упра влінні господарською органі зацією, отримання певної час тки прибутку (дивідендів) дан ої організації та активів у р азі ліквідації останньої від повідно до закону, а також інш і правомочності, передбачені законом та статутними докум ентами (ст. 167 Господарською ко дексу України).

Права учасника господарсь кого товариства визначені у ст. 116 Цивільного кодексу Укра їни та ст. 10 Закону України “Пр о господарські товариства”.

Так учасники господарсько го товариства мають право у п орядку, встановленому устано вчим документом товариства т а законом:

1) брати участь в управлінні товариством у порядку, визна ченому в установчому докуме нті, крім випадків, встановл ених законом;

2) брати участь у розподілі п рибутку товариства і одержув ати його частину (дивіденди);

3) вийти у встановленому по рядку з товариства;

4) здійснити відчуження ча сток у статутному (складеном у) капіталі товариства, цінни х паперів, що засвідчують уча сть у товаристві, у порядку, вс тановленому законом;

5) одержувати інформацію пр о діяльність товариства у по рядку, встановленому установ чим документом. Учасники гос подарського товариства можу ть також мати інші права, вста новлені установчим документ ом товариства та законом.

Ч. 1, 2 статті 38 Закону України « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - суб' єктів підприємницької діяльності»від 15.05.2003, суд, який постановив рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов'язане з банкрутством юр идичної особи, у день набранн я таким рішенням законної си ли направляє його копію держ авному реєстратору за місцез находженням юридичної особи для внесення до Єдиного держ авного реєстру запису про су дове рішення. Дата надходжен ня відповідного судового ріш ення вноситься державним реє стратором до журналу обліку реєстраційних дій. Підставам и для постановлення судового рішення щодо припинення юри дичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и, зокрема є:

визнання судом недійсною д ержавної реєстрації юридичн ої особи через допущені при ї ї створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених зако ном;

провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам, або такої, що забор онена законом;

невідповідність мінімальн ого розміру статутного капіт алу юридичної особи вимогам закону;

неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Частиною 1 статті 33 Господар ського процесуального кодек су України визначено, що кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень.

Згідно частини 2 статті 34 Го сподарського процесуальног о кодексу України обставини справи, які відповідно до зак онодавства повинні бути підт верджені певними засобами до казування, не можуть підтвер джуватися іншими засобами до казування.

Враховуючи викладене, судо м встановлено, що питання при пинення відповідача, як това риства з обмеженою відповіда льністю, належить до виключн ої компетенції загальних збо рів товариства, що зокрема ви значено як статтею 41, 59 Закону У країни «Про господарські тов ариства», так і підпунктом а) пункту 7.2 Статуту та п. 11.1, 11.12 Стат уту, або за поданням органів, щ о контролюють діяльність тов ариства, у разі систематично го або грубого порушення ним законодавства та на підстав і рішення господарського суд у в порядку, встановленому За коном України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом".

З огляду на викладене, суд д ійшов висновку, що оскільки з агальними зборами відповіда ча жодного рішення про припи нення відповідача, як товари ства з обмеженою відповідаль ністю, - у встановленому Закон ом України та Статутом товар иства порядку - не приймалос ь та позивачі не є органами, що контролюють діяльність това риства, у разі систематичног о або грубого порушення ним з аконодавства, а тому підстав и для припинення відповідача - Товариства з обмеженою відп овідальністю Інвестиційна б удівельна компанія "ІнтерДиз айнБуд" шляхом ліквідації та призначення ліквідаційної к омісії у складі позивачів - відсутні.

Позивачами також не доведе но належними та допустимими доказами наявність підстав, визначених статтею 38 Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - суб' єктів підприє мницької діяльності»від 15.05.2003 для постановлення судового рішення щодо припинення юрид ичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и, а посилання на те, що позива чі не отримують прибутку від діяльності відповідача - не входить до переліку зазначе них підстав припинення юриди чної особи шляхом ліквідації .

Щодо посилань представник а відповідача на те, що відпов ідачем позов визнається, суд зазначає наступне.

Ч. 5 статті 78 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, у разі визнання відповіда чем позову господарський суд приймає рішення про задовол ення позову за умови, що дії ві дповідача не суперечать зако нодавству або не порушують п рав і охоронюваних законом і нтересів інших осіб.

Враховуючи приписи наведе ної процесуальної норми, суд зазначає про те, що визнання в ідповідачем позову суперечи ть законодавству, зокрема ст аттею 41, 59 Закону України «Про г осподарські товариства», так і підпункту а) пункту 7.2 Стату ту та п. 11.1, 11.12 Статуту, та порушує права та охоронювані законо м інтереси інших учасників в ідповідача - громадянина Укр аїни ОСОБА_3, якому належи ть 16% статутного капіталу това риства, та громадянина Туреч чини ОСОБА_4, якому належи ть 50 % статутного капіталу тов ариства, а тому заява предста вника відповідача про визнан ня відповідачем позову - судо м не приймається.

З огляду на викладене, вимог и позивачів про припинення в ідповідача - Товариства з обм еженою відповідальністю Інв естиційна будівельна компан ія "ІнтерДизайнБуд" шляхом лі квідації та призначення лікв ідаційної комісії у складі п озивачів - не є законними та об ґрунтованими, а тому задовол енню не підлягають.

Державне мито і судові витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України, покладаються на позивачів.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82, 83, 84, 85 Госп одарського процесуального к одексу України, Господарськ ий суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. У позові відм овити.

2. Рішення господар ського суду набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя С.Р.Стані к

Дата складання повного т ексту рішення - 10.06.2011

Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17219655
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинен ня товариства шляхом ліквіда ції

Судовий реєстр по справі —47/156

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 31.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Рішення від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 08.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Рішення від 24.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 14.04.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Постанова від 15.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Жаботина Г.В.

Ухвала від 25.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Жаботина Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні