Рішення
від 06.06.2011 по справі 41/153
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  41/153

06.06.11

За позовом

Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Київської міської

філії Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»   

До

Публічного акціонерного товариства «СЕДЕС –РЕМ»

Про

стягнення 606,25 грн.  

                                                                                                            Суддя  Спичак О.М.                                                                                                                                                  

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1. –дов. № 389 від 12.10.2010 року;

від відповідача: не з’явився;

                                                    ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Відкрите акціонерне товариство «Укртелеком»в особі Київської міської філії Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства «СЕДЕС –РЕМ» про стягнення 299,88 грн. –основного боргу, 11,36 грн. –пені, 5,61 грн. –інфляційних втрат, 1,40 грн. –3% річних та 288,00 грн. –залишкової вартості модему.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача сплачене державне мито та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно Договору № 3328322575 про надання телекомунікаційних послуг від 01.12.2009 року та Договору № 2832257 від 27.04.2010 року про надання послуги ADSL-підключення до мережі ІНТЕРНЕТ,  позивач надав відповідачу послуги електрозв’язку, які, відповідно до ст. ст. 33, 36, 63 Закону України «Про телекомунікації»та пп. 33, 40, 97, 108, 164, 185 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, підлягають оплаті, а також передав в орендне користування модем, проте відповідач за надані послуги та модем  своєчасно та в повному обсязі не розрахувався, у зв’язку з чим позивач звернувся з позовом до суду про стягнення з відповідача 299, 00 грн. заборгованості та 288, 00 ‘грн. збитків.

Ухвалою від 06.05.2011 року було порушено провадження по справі та призначено її розгляд на 23.05.2011 року.

Представник позивача в судове засідання 16.05.2011 року не з’явився, однак подав до канцелярії суду документи на вимогу ухвали суду та подав клопотання про відкладення розгляду справи.

В судове засідання 23.05.2011 року представник відповідача не з’явився, вимоги ухвали про порушення провадження у справі не виконав, про причину неявки суд не повідомив, про час та дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

У зв’язку з неявкою в судове засідання представників сторін, а також у зв’язку з необхідністю витребування додаткових доказів, ухвалою суду від 23.05.2011 року розгляд справи відкладено на 06.06.2011 року.

В судовому засіданні 06.06.2011 року представник позивача надав усні пояснення по справі, відповідно до яких просив суд позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання 06.06.2011 року вдруге не з’явився, про причини неявки суд не повідомив, про час та дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Згідно з абзацом 4 пункту 2 Інформаційного листа Вищого Господарського суду України № 01-08/140 від 15.03.2010 року «Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві»особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

Відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в матеріалах справи доказами.

В судовому засіданні 06.06.2011 року на підставі ст. 85 ГПК України за згодою представника позивача оголошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Розглянувши  та дослідивши наявні матеріали справи, а також, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -

                                                            ВСТАНОВИВ:

01 грудня 2009 року між Відкритим акціонерним товариством «Укртелеком»(далі –укртелеком, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «СЕДЕС-РЕМ»(далі –абонент, відповідач) було укладено договір № 3328322575 про надання телекомунікаційних послуг (далі –Договір-1), згідно умов якого укртелеком зобов’язувався надати абоненту загальнодоступні (універсальні) та інші телекомунікаційні послуги, (супутні) додаткові послуги, згідно переліку та в обсягах замовлених абонентом (далі-послуги), а абонент зобов’язувався своєчасно оплачувати отримані послуги, відповідно до умов цього договору.

Пунктами 4.10, 4.15 Договору-1 передбачено, вартість послуг, зазначених у п. 4.9 Договору, визначається відповідно до діючих тарифів Укртелекому. У додатку № 3 до Договору-1 зазначена вартість послуг, що розрахована на підставі діючих на момент підписання Договору тарифів. Тарифи на вартість послуг за Договором Укртелеком має право змінювати в односторонньому порядку. Оплата рахунку за отримані послуги проводиться абонентом в термін не пізніше 20 числа місяця, що настає після повного розрахункового періоду (при кредитному порядку оплати) та до 20 числа поточного місяця у разі застосування попередньої (авансової) оплати.

Згідно з пунктом 4.5 Договору-1 порядок оплати наданих послуг - попередня оплата з внесенням авансу.

П. 4.16 Договору-1, у разі застосування попередньої (авансової) оплати абонент зобов’язаний до 20 числа поточного місяця здійснити оплату послуг в розмірі не менше суми послуг, наданих у попередньому розрахунковому періоді. Укртелеком проводить перерахунок суми до 10 числа місяця, що настає після розрахункового періоду. Залишок авансу переноситься на наступний розрахунковий період.

Як встановлено п. 4.7 Договору-1, Укртелеком відкриває в системі розрахунків абоненту особовий рахунок з певним ідентифікаційним кодом, на якому проводяться розрахунки за весь обсяг наданих абоненту послуг. За наявності технічної можливості та за згодою сторін, послуги, які надаються Укртелекомом Абоненту за іншими договорами, можуть обліковуватись на цьому особовому рахунку, про що в умовах договору здійснюється посилання на нього. При встановленні щомісячного рахунку на оплату такі послуги зазначаються окремим рядком.

Відповідно до ст. 63 Закону України “Про телекомунікації” від 18 листопада 2003 року N 1280-IV (зі змінами та доповненнями) телекомунікаційні послуги надаються   відповідно до законодавства. Умови надання телекомунікаційних послуг: укладення  договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг відповідно до основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, установлених НКРЗ; оплата замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Згідно з ч. 5. ст. 33 Закону України “Про телекомунікації” споживачі     телекомунікаційних послуг зобов'язані дотримуватися Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема: виконувати  умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі  своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Статтею 68 Закону України “Про телекомунікації” передбачено, що розрахунки за  телекомунікаційні послуги здійснюються на умовах договору про надання телекомунікаційних послуг між оператором, провайдером телекомунікацій та споживачем  або без договору за готівкову оплату чи за допомогою карток тощо в разі одержання  споживачем замовленої за передоплатою (авансованої) послуги за тарифами, затвердженими згідно із законодавством.

На виконання умов Договору № 3328322575 про надання телекомунікаційних послуг від 01.12.2009 року позивач протягом тривалого періоду надавав відповідачу телекомунікаційні послуги, що засвідчується рахунками за телекомунікаційні послуги та оборотною відомістю.

Крім того, 27.04.2010 року між Укртелеком та відповідачем було укладено договір № 2832257 про надання послуги ADSL-підключення до мережі ІНТЕРНЕТ (далі - Договір-2).

Відповідно до п. 1.1 даного Договору Укртелеком надає споживачу на платній основі послугу доступу до мережі ІНТЕРНЕТ шляхом підключення до порту вузла ІНТЕРНЕТ Укртелекому по абонентській лінії за допомогою обладнання ADSL –Asymmetriks Digital Subscriber Line (Асиметрична цифрова абоненська лінія), динамічної або постійної ІР-адреси, та інші додаткові послуги Інтернет, які споживач може самостійно –замовити через систему самообслуговування.

Згідно п.п. 5.1-5.4 Договору-2 розрахунок вартості послуги здійснюється щомісячно на підставі діючих тарифів Укртелекому і залежить від обраного споживачем тарифного плану. Укртелеком виставляє єдиний рахунок на оплату телекомунікаційних послуг. Нарахування вартості послуги входить окремим рядком до єдиного рахунку за телекомунікаційні послуги. Споживач проводить оплату за надану послугу щомісяця до 20 числа поточного місяця, на підставі рахунків Укртелекому, виставлених до 10 числа поточного місяця, що наступає за звітним. Оплата послуги проводиться в грошовій одиниці України. Укртелеком починає нарахування абонентної плати за послугу з дати початку дії активного тарифного плану, який обраний споживачем через систему самообслуговування, крім випадків передбачених п. 6.11.

П. 3.2.6  Договору-2 сторони обумовили, що у разі тимчасового користування обладнанням Укртелекому відповідач зобов’язаний:

-  забезпечити належні умови зберігання та експлуатації переданого обладнання (згідно з інструкцією з експлуатації);

- у разі втрати (крадіжки, псування з вини споживача або третіх осіб) переданого у тимчасове користування обладнання, що унеможливлює його повернення споживач повинен оплатити його вартість шляхом написання заяви про придбання цього обладнання за ринковою ціною на дату оформлення документа про перехід права власності до споживача. Ціна реалізації визначається з урахуванням ПДВ.

- у разі припинення дії договору повернути обладнання протягом 7 календарних днів після припинення дії договору на адресу структурного підрозділу філії Укртелекому, який передавав модем у користування чи компенсувати його вартість за ринковою ціною з урахуванням ПДВ на дату припинення дії договору.

- у разі, якщо встановлено факт розкрадання, недостачі, знищення (псування) обладнання, переданого споживачу у тимчасове користування, і споживач не здійснив викуп цього обладнання відповідно до абзаців 2 і 3 пп 3.2.6 Договору відшкодовувати завданні збитки. Розмір збитків розраховується згідно з порядком визначення розміру збитків від розкрадання, недостачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 року № 116.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач передав відповідачу модем Zyxel Prestige (Telko) 660RT 2+Spli SO80Y35023127, що підтверджується актом передачі обладнання в тимчасове користування від 27.04.2010 року та виставив рахунок для оплати вартості переданого модему № 1-56/01-1 від 31.01.2011 року (які містяться в матеріалах справи), проте відповідач його вартість не сплатив, модем не повернув, таким чином, заборгувавши позивачу 288, 00 грн.

Однак, відповідач своєчасно та в повному обсязі за надані телекомунікаційні послуги не розрахувався, залишкову вартості переданого модему не сплатив, в результаті чого в останнього виникла перед позивачем заборгованість в розмірі 587, 88 грн.

Станом на день розгляду справи в суді суму боргу відповідач не сплатив, належних заперечень та доказів на спростування обставин, викладених позивачем не надав, а тому загальна заборгованість відповідача перед позивачем становить 587, 88 грн.

Відповідно до частини 7 пункту 32 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, споживач зобов’язаний своєчасно оплачувати отримані телекомунікаційні послуги.

Згідно ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання  зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є  підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства,  а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших  вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином, зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених правових норм, а також враховуючи, що відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував, розміру позовних вимог не оспорив та належних доказів на заперечення відомостей повідомлених позивачем не надав, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення 299, 88 грн. основного боргу та 288, 00 грн. збитків нормативно та документально доведені, а тому підлягають задоволенню повністю.

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно зі ст. ст. 610, 611 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання), а у разі порушення зобов'язання, настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов’язань може забезпечуватись згідно з договором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі неналежного виконання зобов’язань.

Відповідно до частин 1, 3 статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно частини 2 статті 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Статтею 36 Закону України “Про телекомунікації” встановлена відповідальність споживачів телекомунікаційних послуг, згідно якої споживачі телекомунікаційних послуг несуть відповідальність за порушення норм цього Закону, Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг відповідно до закону; у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня; сплата споживачем пені, правомірне припинення чи скорочення оператором, провайдером переліку телекомунікаційних послуг не звільняє споживача від обов'язку оплатити надані йому телекомунікаційні послуги.

Згідно з п. 5.2 Договору у разі несвоєчасної оплати наданих Укртелекомом послуг абонент сплачує пеню, яка обчислюється залежно від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, за кожний день прострочення оплати.

Позивач за прострочення строків оплати наданих телекомунікаційних послуг, керуючись п. 5.2 Договору нарахував та просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 11, 36 грн.

Здійснивши перерахунок пені з урахуванням пункту 5.2 Договору, прострочення грошового зобов’язання та порядку розрахунків визначених сторонами, господарський суд дійшов до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення пені підлягають задоволенню в сумі 11, 36 грн., розмір якої визначений за обґрунтованим розрахунком позивача.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач на підставі статті 625 Цивільного кодексу України нарахував та просить стягнути з відповідача 3% річних в сумі  1, 40 грн. та 5, 61 грн. –інфляційних втрат.

Здійснивши перерахунок 3 % річних та інфляційних втрат, зважаючи на прострочення відповідачем грошового зобов’язання, з останнього, на думку господарського суду на підставі ст. 625 Цивільного кодексу України, підлягають до стягнення 3 % річних в розмірі 1, 40 грн. та інфляційні втрати в розмірі 5, 61 грн. за весь час прострочення відповідно до обґрунтованого розрахунку позивача.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК України господарський суд, -

                                                               ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «СЕДЕС-РЕМ» (місцезнаходження: 01030, м. Київ, вул. Чапаєва, буд. 10, фактична адреса: 03148, м. Київ, вул. Строкача, буд. 1, оф. 30, код ЄДРПОУ 35947913) на користь Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»(місцезнаходження: 01030, м. Київ, бульв. Тараса Шевченка, буд. 18, код ЄДРПОУ 21560766) в особі Київської міської філії  (місцезнаходження: 01033, м. Київ, вул. Горького, 40, код ЄДРПОУ 01189910) 299 (двісті дев’яносто дев’ять) грн. 88 коп. –основного боргу, 288 (двісті вісімдесят вісім) грн. 00 грн. –збитків, 11 (одинадцять) грн. 36 коп. –пені, 5 (п’ять) грн. 61 коп. –інфляційних втрат, 1 (одна) грн. 40 коп. –3% річних, 102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя

                                      О.М. Спичак

Дата підписання рішення

10.06.2011 року

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17220654
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/153

Рішення від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 24.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 18.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 05.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 06.09.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 30.08.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Постанова від 21.06.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 30.05.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Рішення від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні