Рішення
від 15.06.2011 по справі 61/209
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 61/209 15.06.11

За позовом: Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Голден Діст рібьюшн»

до: Приватного підприємства « Арес Інвестмент»(Відповідач -1)

Фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_1 (Відповідач-2)

про: стягнення 19 968 грн. 47 коп.

Суддя Івченко А.М.

Представники

Позивача: не з' явились

Відповідача-1: не з' явились

Відповідача-2: не з' явились

В судовому засіданні 15.06.2011 ог олошено вступну та резолютив ну частини рішення

Обставини справи:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Голден Дістрібьюшн»до При ватного підприємства «Арес І нвестмент»про стягнення 19 968 г рн. 47 коп.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 22.04.2011 порушен о провадження у справі № 61/209, ро згляд справи було призначено на 27.05.2011.

23.05.2011 через канцелярію суду в ід відповідача надійшло клоп отання про залучення до учас ті у справі в якості відповід ача Фізичної особи - підприє мця ОСОБА_1, посилаючись н а те, що між сторонами по справ і 25.01.2011 було укладено договір по руки №25, яким передбачено, що в ідповідач поручається перед позивачем за виконання Борж ником (ОСОБА_1), зобов' яза нь Боржника згідно договору продажу товару №1188/0 від 25.05.2010, а ві дповідно до ч. ст. 554 ЦКУ у разі п орушення боржником зобов' я зання, забезпеченого порукою , боржник і поручитель відпов ідають перед кредитором як с олідарні боржники.

Через загальний відділ суд у 26.05.2011 від позивача надійшло кл опотання про уточнення позов них вимог, в якому позивач про сив суд стягнути на його кори сть з відповідачів солідарно 17 100 грн. 00 коп. основного боргу, 2 044 грн. 97 коп. пені, 392 грн. 13 коп. трь ох відсотків річних, а загало м 19 537 грн. 10 коп.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 27.05.2011 залучен о до участі у справі - - Фізи чну особу-підприємця ОСОБА _1 в якості Відповідача-2 та в ідкладено розгляд справи на 15.06.2011.

Представники сторін в судо ве засідання 15.06.2011 не з' явилис ь, своїх представників не нап равили.

Відповідно до ст. 64 Господар ського процесуального кодек су України ухвала про поруше ння провадження у справі над силається сторонам за повідо мленою ними господарському с уду поштовою адресою. У разі н енадання сторонами інформац ії щодо їх поштової адреси, ух вала про відкриття проваджен ня у справі надсилається за а дресою місцезнаходження (міс ця проживання) сторін, що зазн ачена в Єдиному державному р еєстрі юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців. У раз і відсутності сторін за тако ю адресою, вважається, що ухва ла про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Як убачається з матеріалів справи, ухвали суду, якими сто рін повідомлялось про розгля д справи надсилались судом н алежним чином.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами.

Дослідивши матеріали спра ви, з'ясувавши всі обставини с прави, які мають значення для вирішення спору по суті, госп одарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

25.05.2010р. між Товариством з обмеженою відповідальністю “Голден Дістрібьюшн” (прода вець) та фізичною особою-підп риємцем ОСОБА_1 (покупець) було укладено договір прода жу товару №1188/0 (надалі-Договір) , за умовами якого позивач зоб ов' язався згідно заявок від повідача-2 продати, поставити та передати відповідачу-2 тов ар, якість якого відповідає с тандартам та технічним умова м виробника, а відповідач-2 зоб ов' язався прийняти та оплат ити позивачу вартість продан ого (поставленого) товару, в ст роки та в порядку передбачен ому Договором.

Відповідно до п. 2.1 Договору п оставка товару здійснюється позивачем на умовах поставк и DDU (в редакції «Інкотермс 2000»).

Моментом переходу права вл асності на товар від позивач а до відповідача-2 є момент (да та) підписання сторонами вид аткової накладної на товар (ч .1 п.2.2 Договору).

Товар вважається прийняти м по кількості - згідно підп исаної відповідачем-2 видатк ової накладної (п.2.3 Договору).

Згідно п.3.1 Договору, відпові дач-2 зобов' язаний оплатити ціну (вартість) товару протяг ом 21 (двадцяти одного) календа рного дня з моменту отриманн я у власність товару.

Позивач на виконання умов Д оговору поставив відповідач у-2 товар згідно видаткової на кладної №ГД0000027707 від 22.06.2010 на суму 31 256 грн. 83 коп.

В свою чергу відповідач-2 пр ийняв товар, що стверджуєтьс я підписом відповідача-2 на ви щевказаних видаткових накла дних, але оплату позивачу зді йснив частково, заборгувавши 17 100 грн. 00 коп.

Таким чином, заборгованіст ь відповідача-2 перед позивач ем склала 17 100 грн. 00 коп.

Згідно з ст. 526 Цивільного код ексу України та ст. 193 Господар ського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться. До виконанн я господарських договорів за стосовуються відповідні пол оження Цивільного кодексу Ук раїни з урахуванням особливо стей, передбачених цим Кодек сом.

Частиною 1 ст. 175 Господарсько го кодексу України встановле но, що майнові зобов' язання , які виникають між учасникам и господарських відносин, ре гулюються Цивільним кодексо м України з урахуванням особ ливостей, передбачених Госпо дарським кодексом України.

Статтею 712 Цивільного кодек су України визначено, що за до говором поставки продавець ( постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов' язується передати у в становлений строк (строки) то вар у власність покупця для в икористання його у підприємн ицькій діяльності або в інши х цілях, не пов' язаних з особ истим, сімейним, домашнім або іншим подібним використання м, а покупець зобов' язуєтьс я прийняти товар і сплатити з а нього певну грошову суму. До договору поставки застосову ються загальні положення про купівлю-продаж , якщо інше не встановлено договором, закон ом або не випливає з характер у відносин сторін.

Положеннями ст. 525 Цивільног о кодексу України встановлен о, що одностороння відмова ві д зобов' язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом.

Згідно з ч. 1-2 ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зо бов' язаний оплатити товар п ісля його прийняття або прий няття товаророзпорядчих док ументів на нього, якщо догово ром або актами цивільного за конодавства не встановлений інший строк оплати товару. По купець зобов' язаний сплати ти продавцеві повну ціну пер еданого товару.

25.01.2011р. між позивачем та відпо відачем-1 був укладений догов ір поруки №25 (надалі - Договір поруки), відповідно до якого в ідповідач-1 безоплатно та пов ністю поручається за боржник а (відповідача-2) за Договором.

Відповідно до ст.546 ЦК Україн и виконання зобов'язання мож е забезпечуватися неустойко ю, порукою, гарантією, заставо ю, притриманням, завдатком.

Відповідно до ст.553 ЦК Україн и за договором поруки поручи тель поручається перед креди тором боржника за виконання ним свого обов'язку.

Поручитель відповідає пер ед кредитором за порушення з обов'язання боржником.

Статтею 554 ЦК України встано влено, що у разі порушення бор жником зобов'язання, забезпе ченого порукою, боржник і п оручитель відповідають пере д кредитором як солідарні бо ржники, якщо договором пор уки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальні сть поручителя. Поручитель в ідповідає перед кредитором у тому самому обсязі, що й боржн ик, включаючи сплату основно го боргу, процентів, неустойк и, відшкодування збитків, якщ о інше не встановлено догово ром поруки.

Строк дії Договору поруки с тановить з моменту підписанн я до 31.12.2011.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господ арського процесуального код ексу України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень.

У відповідності до ст. 610 Циві льного кодексу України поруш енням зобов' язання є його н евиконання або виконання з п орушенням умов, визначених з містом зобов' язання (ненале жне виконання).

Боржник вважається таким, щ о прострочив, якщо він не прис тупив до виконання зобов' яз ання або не виконав його у стр ок, встановлений договором а бо законом (ст. 612 Цивільного ко дексу України).

Враховуючи вищевикладене, суд задовольняє позовні вим оги позивача до відповідачів щодо стягнення з останніх со лідарно суми основного боргу в розмірі 17 100 грн. 00 коп.

Згідно з позовними вимогам и, позивач просить стягнути с олідарно з відповідачів та т ри проценти річних від прост роченої суми відповідно до с т. 625 Цивільного кодексу Украї ни.

Як визначено частиною 2 стат ті 625 Цивільного кодексу Украї ни, боржник, який прострочив в иконання грошового зобов'яза ння, на вимогу кредитора зобо в'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три про центи річних від прострочено ї суми, якщо інший розмір проц ентів не встановлений догово ром або законом.

Згідно з розрахунком позив ача розмір збитків 3% річних ст ановить - 392 грн. 13 коп.

Розрахунок перевірено суд ом та відповідає положенням чинного законодавства.

З урахуванням викладеного , вимоги Позивача про стягнен ня з відповідачів 3% річних в р озмірі 392 грн. 13 коп. визнаються судом обґрунтованими та так ими, що підлягають задоволен ню.

Крім того, згідно з позовним и вимогами, позивач просить с тягнути з відповідачів пеню за порушення строків оплати товару.

Договірні правовідносини між платниками та одержувача ми грошових коштів щодо відп овідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'яз ань врегульовані Законом Укр аїни "Про відповідальність з а несвоєчасне виконання грош ових зобов' язань", положенн ями якого встановлено, що за п рострочку платежу, платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих кош тів пеню в розмірі, що встанов люється за згодою сторін (ст. 1 Закону).

Відповідно до п. 4.1. Договору при затриманні платежу, пере дбаченого статтею 3 Договору , покупець оплачує продавцю п еню в розмірі подвійної облі кової ставки НБУ від суми заб оргованості за поставлений т овар за кожен день простро чення. Сплата неустойки не звільняє винну сторону від в иконання зобов' язань згідн о Договору.

Відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК Укра їни нарахування штрафних сан кцій за прострочення виконан ня зобов' язання, якщо інше н е встановлено договором , припиняється через шість м ісяців від дня, коли зобов' я зання мало бути виконано.

Згідно з розрахунку, надано го позивачем, розмір пені ста новить 2 044 грн. 97 коп. та підлягає задоволенню.

Оскільки відповідачі не по дали відзив на позов та наявн і у справі матеріали є достат німи для вирішення спору по с уті, суд, всебічно і ґрунтовно дослідивши всі обставини сп рави з врахуванням наданих д оказів прийшов до висновку п ро задоволення позовних вимо г.

Виходячи з приписів ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України понесені по зивачем судові витрати по сп раві покладаються на відпові дачів.

На підставі наведеного та к еруючись ст.ст. 33, 47, 49, 75, 81-85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (49000, АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер НОМЕР_1) з будь-якого рахунку виявленого державни м виконавцем під час виконан ня рішення суду на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю «Голден Дістрібью шн»(04212, м. Київ, вул. Маршала Тимо шенка, буд.9; код 36081058) 8 550 (вісім тис яч п' ятсот п' ятдесят) грн. 00 коп. основного боргу, 1 022 (одна т исяча двадцять дві) грн. 49 коп. п ені, 196 (сто дев' яносто шість) г рн. 07 коп. трьох відсотків річн их, 97 (дев' яносто сім) грн. 69 коп . державного мита та 118 (сто вісі мнадцять) грн. 00 коп. витрат на і нформаційно - технічне забе зпечення судового процесу.

3. Стягнути з Приватно го підприємства «Арес Інвест мент»(04212, м. Київ, вул. Тимошенка , буд.9; код 36507958) з будь-якого раху нку виявленого державним вик онавцем під час виконання рі шення суду на користь Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Голден Дістрібьюшн»(0 4212, м. Київ, вул. Маршала Тимошен ка, буд.9; код 36081058) 8 550 (вісім тисяч п ' ятсот п' ятдесят) грн. 00 коп . основного боргу, 1 022 (одна тися ча двадцять дві) грн. 48 коп. пені , 196 (сто дев' яносто шість) грн. 06 коп. трьох відсотків річних , 97 (дев' яносто сім) грн. 68 коп. д ержавного мита та 118 (сто вісім надцять) грн. 00 коп. витрат на ін формаційно - технічне забез печення судового процесу.

4. Видати накази після н абрання рішення законної сил и.

Рішення набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня його пі дписання.

Суддя А.М. Івченко

Дата підписання рішення: 20.06. 2011

Дата ухвалення рішення15.06.2011
Оприлюднено27.07.2011
Номер документу17284075
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 19 968 грн. 47 коп

Судовий реєстр по справі —61/209

Рішення від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 27.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Рішення від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні