Постанова
від 15.09.2010 по справі 2а-2215/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖ НИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

------------------------------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2010 року Справа № 2а-2215/10/1170

Кіровоградський окр ужний адміністративний суд у складі головуючого судді Че рниш О.А., при секретарі судово го засідання Осиповій Н.В., роз глянувши у відкритому судово му засіданні у м. Кіровограді адміністративну справу за п озовом Кіровоградської об'єднаної державної податко вої інспекції до комунальног о підприємства "Чайка", за учас тю третьої особи, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору, на стороні позивач а - державного реєстратора ви конавчого комітету Кірово градської міської ради, про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Кіровоградська об'єдн ана державна податкова інспе кція (надалі - Кіровоградсь ка ОДПІ) звернулася до суду з позовом до комунального пі дприємства "Чайка" (надалі - КП "Чайка") про припинення підпри ємницької діяльності юридич ної особи. Позов мотивований отриманням позивачем від де ржавного реєстратора викона вчого комітету Кіровоград ської міської ради відомос тей про внесення ним до Єдино го державного реєстру запису про відсутність юридичної о соби за вказаним її місцезна ходженням.

У судовому засіданні пред ставник позивача уточнила по зовні вимоги, прохаючи суд пр ипинити юридичну особу відпо відача, та надала суду поясне ння, аналогічні змісту позов ної заяви.

Ухвалою суду від 17.06.10 до учас ті у справі в якості третьої о соби, яка не заявляє самостій них вимог на предмет спору на стороні позивача, залучено д ержавного реєстратора викон авчого комітету Кіровогра дської міської ради.

У судовому засіданні пред ставник третьої особи поясни в, що відповідно до Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" наявність в Єдиному державному реєстр і запису про відсутність юри дичної особи за вказаним її м ісцезнаходженням є підстав ою для постановлення судовог о рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної ос оби.

Відповідач повторно у судо ве засідання не з'явився. Судо м рекомендованим листом із з воротнім повідомленням про в ручення поштового відправле ння направлялися повістки пр о виклик до суду за адресою ві дповідача, яка зазначена в по зовній заяві, витязі з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців, але конверти поверн уті відділенням зв'язку УДПП З "Укрпошта" з відміткою - адре сат вибув (а.с. 29, 38).

Згідно з ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, я ка не вручена адресату з неза лежних від суду причин, вважа ється, що така повістка вруче на належним чином.

Враховуючи, що судові повіс тки доставлялися за адресою відповідача, внесеною до Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців як його місцезнах одження, однак не вручені з не залежних від суду причин, суд вважає виконаним свій обов'я зок щодо повідомлення відпов ідача про виклик у судові зас ідання і вирішує справу за йо го відсутності.

Вивчивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників позивача та треть ої особи, дослідивши та оціни вши надані докази, суд встано вив такі обставини та дійшов до таких висновків.

Комунальне підприємство "Ч айка" (ідентифікаційний код 030 54999) з 19.06.92 зареєстроване як юриди чна особа, з 23.06.92 перебуває на об ліку як платник податків у Кіровоградській ОДПІ (а.с. 7, 16).

Відносини, які виникають у с фері державної реєстрації юр идичних осіб, а також фізични х осіб - підприємців регулюют ься Законом України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців" (надалі - Закон).

Частиною 1 ст. 17 Закону передбачено, що відомості пр о юридичну особу або фізичну особу - підприємця включають ся до Єдиного державного реє стру шляхом внесення записів на підставі відомостей з від повідних реєстраційних карт ок та відомостей, що надаютьс я юридичними особами державн ому реєстратору за місцезнах одженням реєстраційної спра ви згідно із законодавством України.

Відповідно до частин 7 та 8 ст. 19 Закону (в редакції Зак ону від 15.05.03) не пізніше тринадц яти місяців з дня подачі (наді слання рекомендованим листо м) останньої реєстраційної к артки, що містить відомості п ро юридичну особу, юридична о соба зобов'язана подати (наді слати рекомендованим листом ) державному реєстратору реє страційну картку встановлен ого зразка про підтвердження відомостей про юридичну осо бу.

Якщо до Єдиного держа вного реєстру не внесено зап ис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженн ям, то в разі неодержання реєс траційної картки про підтвер дження відомостей про юридич ну особу в установлений част иною сьомою цієї статті стро к, а також у разі одержання дер жавним реєстратором від орга ну державної податкової служ би повідомлення встановлено го зразка про відсутність юр идичної особи за її місцезна ходженням державний реєстра тор зобов'язаний у строк, що не перевищує десяти робочих дн ів з дати, яка встановлена для подання реєстраційної картк и про підтвердження відомост ей про юридичну особу, або з да ти одержання повідомлення ві д органу державної податково ї служби, направити рекоменд ованим листом юридичній особ і повідомлення про необхідні сть подання державному реєст ратору реєстраційної картки про підтвердження відомосте й про юридичну особу. У повідо мленні зазначаються підстав а його надіслання, остання да та одержання державним реєст ратором реєстраційної картк и від юридичної особи або най менування органу державної п одаткової служби, який надіс лав повідомлення про відсутн ість юридичної особи за її мі сцезнаходженням, та дата цьо го повідомлення. У разі повер нення до державного реєстрат ора рекомендованого листа з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної о соби за вказаною адресою або неподання юридичною особою протягом місяця з дати напра влення їй відповідного повід омлення реєстраційної картк и про підтвердження відомост ей про юридичну особу держав ний реєстратор повинен внест и до Єдиного державного реєс тру запис про відсутність юр идичної особи за її місцезна ходженням або запис про відс утність підтвердження відом остей про юридичну особу.

Оглядом у судовому за сіданні реєстраційної справ и відповідача, заведеної у Ре єстраційній палаті виконавч ого комітету Кіровоградсь кої міської ради, встановле но, що 10.12.08 державним реєстрато ром на адресу відповідача - ву л. Преображенська, 88, м. Кіровог рад - рекомендованим листом н аправлено повідомлення про н еобхідність подання державн ому реєстратору реєстраційн ої картки про підтвердження відомостей про юридичну особ у.

У зв'язку з повернення м рекомендованого листа з ві дміткою відділення зв'язку п ро відсутність юридичної осо би за вказаною адресою держа вним реєстратором до Єдиного державного реєстру 19.12.08 внесе но запис №14441430005000307 про відсутніс ть юридичної особи за її місц езнаходженням.

З метою обміну між орг анами державної реєстрації т а органами, що беруть на облік суб'єктів господарювання, ін формацією про реєстраційні д ії щодо останніх, спільним на казом Державного комітету Ук раїни з питань регуляторної політики та підприємництва, Державної податкової адміні страції України, Державного комітету статистики України від 07.12.05 №121/560/406, постановами Прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 07.12.05 №23, Фонду загальнооб ов'язкового державного соціа льного страхування України н а випадок безробіття від 07.12.05 № 368 затверджено Порядок взаєм одії суб'єктів інформаційног о обміну щодо надання та вико ристання відомостей з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців, який зареєстровано в Міністерстві юстиції Украї ни 16.12.05 за №1523/11803.

На виконання п.2.10 вказа ного Порядку державним реєст ратором 22.12.08 до ДПІ у м. Кі ровограді, як до суб'єкта інфо рмаційного обміну, направлен о відомості щодо внесення до Єдиного державного реєстру запису про відсутність КП "Ча йка" за його місцезнаходженн ям відповідно до частини сьо мої статті 19 Закону України "П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - пі дприємців". (а.с. 8)

Актом Кіровоградсь кої ОДПІ підтверджено, що, п очинаючи з 26.01.06 відповідач не п одавав податкові звіти до ДП І у м. Кіровограді, заборгован ість зі сплати податків та зб орів станом на 12.05.10 у відповіда ча відсутня (а.с.6).

Частиною 2 ст. 38 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців" передбачено , що наявність в Єдиному держа вному реєстрі запису про від сутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям та неподання протягом рок у органам державної податков ої служби податкових деклара цій, документів фінансової з вітності відповідно до закон у є підставою для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством ю ридичної особи.

Як передбачено п. 8.6 Порядку о бліку платників податків, зб орів (обов'язкових платежів), з атвердженого наказом ДПА Укр аїни №80 від 19.02.98, зареєстрованим в Міністерстві юстиції Укра їни 14.12.98 за №791/3231, якщо платник под атків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі непо дання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових деклараці й, документів податкової зві тності, наявності в Єдиному д ержавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням, керівник органу держа вної податкової служби прийм ає рішення відносно платника податків про звернення до су ду із позовною заявою про пос тановлення судового рішення про припинення юридичної ос оби

Зважаючи на встановлення ф акту наявності в Єдиному дер жавному реєстрі запису про в ідсутність юридичної особи з а вказаним її місцезнаходжен ням та неподання відповідаче м протягом періоду, що переви щує один рік, до державної под аткової служби податкових де кларацій та документів фінан сової звітності, а також, врах овуючи повноваження органів державної податкової служби , передбачені ст.ст.10, 11 Закону У країни "Про державну податко ву службу в Україні", суд дійшо в висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердж уються належними доказами та підлягають задоволенню.

Згідно з ч.1 ст. 38 Закон у України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців" суд, як ий постановив рішення щодо п рипинення юридичної особи, щ о не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набра ння таким рішенням законної сили направляє його копію де ржавному реєстратору за місц езнаходженням юридичної осо би для внесення до Єдиного де ржавного реєстру запису про судове рішення.

Частинами 5 та 6 ст. 38 Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців" пер едбачено що суд призначає в р ішенні щодо припинення юриди чної особи у зв'язку з її лікві дацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та вст ановлює строк і порядок її ро боти. Державний реєстратор в носить до Єдиного державного реєстру запис про призначен ня комісії з припинення (лікв ідаційної комісії) не пізніш е наступного робочого дня з д ати надходження відповідног о рішення.

У разі, якщо в судовому рішенні щодо припинення юри дичної особи у зв'язку з її лік відацією не призначена коміс ія з припинення (ліквідаційн а комісія), державний реєстра тор не пізніше трьох робочих днів від дати надходження та кого судового рішення вносит ь до Єдиного державного реєс тру запис, в якому вказує як го лову комісії з припинення (лі квідаційної комісії) юридичн ої особи керівника органу уп равління або особу, яка згідн о з відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру, має право вчиняти юридичні д ії від імені юридичної особи без довіреності, якщо інше не встановлено судовим рішення м.

Оскільки позивачем д о суду не було надано пропози ції щодо складу комісії з при пинення відповідача, призна чення в судовому рішенні так ої комісії є неможливим. У цьо му разі обов'язок з визначенн я голови комісії з припиненн я юридичної особи - КП "Чайка" - п окладається на державного ре єстратора.

Судові витрати у вка заній справі сторонами не по несені.

Керуючись ст.ст. 11, 71, 86, 94, 158 - 163, 186, 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Кіровоградської об'єдна ної державної податкової інс пекції задовольнити.

Припинити юридичну особу к омунального підприємства "Ча йка" (ідентифікаційний номер 03054999).

Копію постанови в день наб рання нею законної сили напр авити державному реєстратор у виконавчого комітету Кір овоградської міської ради для виконання вимог, передба чених ст. ст. 36, 38 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців".

Постанова суду набирає з аконної сили в порядку та стр оки, передбачені ст. 254 КАС Укра їни.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровогр адський окружний адмініст ративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отриманн я її копії апеляційної скарг и, з одночасним надісланням к опії апеляційної скарги до с уду апеляційної інстанцій.

Суддя Кіровоградсько го окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Повний текст поста нови складено 20.09.10.

Дата ухвалення рішення15.09.2010
Оприлюднено03.08.2011
Номер документу17296242
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2215/10/1170

Постанова від 15.09.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 17.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 15.09.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 15.09.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні