Постанова
від 07.10.2010 по справі 2а-1922/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУ ЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 жовтня 2010 року Справа № 2а-1922/10/1170

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі головуючого судді Черни ш О.А., при секретарі судового засідання Оводенко І.О., розгл янувши у відкритому судовому засіданні у м. Кіровограді ад міністративну справу за позо вом Кіровоградської об'єднан ої державної податкової інсп екції до приватного підприєм ства "Інвест-Білдінг", за участ ю третьої особи, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору, на стороні позивача - державного реєстратора вик онавчого комітету Кіровогра дської міської ради, третьої особи, яка не заявляє самості йних вимог на предмет спору н а стороні відповідача - ОСО БА_1 про припинення юридичн ої особи, -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інсп екція у м. Кіровограді зверну лася до суду з позовом до прив атного підприємства "Інвест- Білдінг" про припинення підп риємницької діяльності юрид ичної особи. Позов мотивован ий отриманням позивачем від державного реєстратора вико навчого комітету Кіровоград ської міської ради відомосте й про внесення ним до Єдиного державного реєстру запису п ро відсутність юридичної осо би за вказаним її місцезнахо дженням.

Ухвалою суду від 25.06.10 замінен о позивача у справі - державну податкову інспекцію у м. Кіро вограді - її правонаступнико м - Кіровоградською об'єднано ю державною податковою інспе кцією.

У судовому засіданні предс тавник позивача уточнила поз овні вимоги, прохаючи суд при пинити юридичну особу відпов ідача, та надала суду пояснен ня, аналогічні змісту позовн ої заяви.

Ухвалою суду від 25.06.10 залучен о до участі у справі в якості т ретьої особи, яка не заявляє с амостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, де ржавного реєстратора викона вчого комітету Кіровоградсь кої міської ради.

У судовому засіданні предс тавник третьої особи, яка не з аявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні поз ивача, пояснив, що відповідно до Закону України "Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в" наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м є підставою для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством ю ридичної особи.

Відповідач повторно у судо ве засідання не з'явився, запе речень на позов не надав. Судо м рекомендованим листом із з воротнім повідомленням про в ручення поштового відправле ння направлялися повістки пр о виклик до суду за адресою ві дповідача, яка зазначена в по зовній заяві, витязі з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців, але конверти поверн уті відділенням зв'язку УДПП З "Укрпошта" з відміткою - за за значеною адресою не проживає (а.с. 23, 38).

Ухвалою суду від 15.09.10 до участ і у справі в якості третьої ос оби, яка не заявляє самостійн их вимог на предмет спору на с тороні відповідача, залучено засновника та керівника ПП " Інвест-Білдінг" ОСОБА_1.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідач а, у судове засідання не прибу ла. Судова повістка про викли к до суду, яка направлялася на адресу третьої особи рекоме ндованим листом із зворотнім повідомленням, повернута ві дділенням зв'язку УДППЗ "Укрп ошта" з відміткою - за закінчен ням терміну зберігання (а.с. 53).

Згідно з ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, я ка не вручена адресату з неза лежних від суду причин, вважа ється, що така повістка вруче на належним чином.

Враховуючи, що судові повіс тки доставлялися за адресами відповідача та третьої особ и, внесеними до Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в як їхнє місцезнаходження т а місце проживання, однак не в ручені з незалежних від суду причин, суд вважає виконаним свій обов'язок щодо повідомл ення цих осіб про виклик у суд ові засідання і вирішує спра ву за їхньої відсутності.

Вивчивши матеріали справи , заслухавши пояснення предс тавників позивача та третьої особи, дослідивши та оцінивш и надані докази, суд встанови в такі обставини та дійшов до таких висновків.

Приватне підприємство "Інв ест-Білдінг" (ідентифікаційн ий код 35958768) з 13.06.08 зареєстроване я к юридична особа, з 17.06.08 перебув ає на обліку як платник подат ків у Кіровоградській ОДПІ (а .с. 5, 10).

Відносини, які виникають у с фері державної реєстрації юр идичних осіб, а також фізични х осіб - підприємців регулюют ься Законом України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців" (надалі - Закон).

Частиною 1 ст. 17 Закону передб ачено, що відомості про юриди чну особу або фізичну особу - п ідприємця включаються до Єди ного державного реєстру шлях ом внесення записів на підст аві відомостей з відповідних реєстраційних карток та від омостей, що надаються юридич ними особами державному реєс тратору за місцезнаходження м реєстраційної справи згідн о із законодавством України.

Відповідно до частин 7 та 8 ст . 19 Закону (в редакції Закону ві д 16.03.06) не пізніше тринадцяти мі сяців з дня подачі (надісланн я рекомендованим листом) ост анньої реєстраційної картки , що містить відомості про юри дичну особу, юридична особа з обов'язана подати (надіслати рекомендованим листом) держ авному реєстратору реєстрац ійну картку встановленого зр азка про підтвердження відом остей про юридичну особу.

Якщо до Єдиного державного реєстру не внесено запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, то в разі неодержання реєстрацій ної картки про підтвердження відомостей про юридичну осо бу в установлений частиною с ьомою цієї статті строк, а так ож у разі одержання державни м реєстратором від органу де ржавної податкової служби по відомлення встановленого зр азка про відсутність юридичн ої особи за її місцезнаходже нням державний реєстратор зо бов'язаний у строк, що не перев ищує десяти робочих днів з да ти, яка встановлена для подан ня реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу, або з дати од ержання повідомлення від орг ану державної податкової слу жби, направити рекомендовани м листом юридичній особі пов ідомлення про необхідність п одання державному реєстрато ру реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу. У повідомле нні зазначаються підстава йо го надіслання, остання дата о держання державним реєстрат ором реєстраційної картки ві д юридичної особи або наймен ування органу державної пода ткової служби, який надіслав повідомлення про відсутніст ь юридичної особи за її місце знаходженням, та дата цього п овідомлення. У разі повернен ня до державного реєстратора рекомендованого листа з від міткою відділення зв'язку пр о відсутність юридичної особ и за вказаною адресою або неп одання юридичною особою прот ягом місяця з дати направлен ня їй відповідного повідомле ння реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу державний р еєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру з апис про відсутність юридичн ої особи за її місцезнаходже нням або запис про відсутніс ть підтвердження відомостей про юридичну особу.

Оглядом у судовому засідан ні реєстраційної справи відп овідача, заведеної у Реєстра ційній палаті виконавчого ко мітету Кіровоградської місь кої ради, встановлено, що 10.03.09 де ржавним реєстратором на адр есу відповідача - вул. Кірова, 1, офіс 204, м. Кіровоград - рекомен дованим листом направлено по відомлення про необхідність подання державному реєстрат ору реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу.

У зв'язку з поверненням реко мендованого листа з відмітко ю відділення зв'язку про відс утність юридичної особи за в казаною адресою державним ре єстратором до Єдиного держав ного реєстру 20.03.09 внесено запи с №14441430001005998 про відсутність юрид ичної особи за її місцезнахо дженням.

З метою обміну між органами державної реєстрації та орг анами, що беруть на облік суб'є ктів господарювання, інформа цією про реєстраційні дії що до останніх, спільним наказо м Державного комітету Україн и з питань регуляторної полі тики та підприємництва, Держ авної податкової адміністра ції України, Державного комі тету статистики України від 07.12.05 №121/560/406, постановами Правлінн я Пенсійного фонду України в ід 07.12.05 №23, Фонду загальнообов'я зкового державного соціальн ого страхування України на в ипадок безробіття від 07.12.05 №368 з атверджено Порядок взаємод ії суб'єктів інформаційного обміну щодо надання та викор истання відомостей з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - підпр иємців, який зареєстровано в Міністерстві юстиції Україн и 16.12.05 за №1523/11803.

На виконання п.2.10 вказаного П орядку державним реєстратор ом 20.03.09 до ДПІ у м. Кіровограді, я к до суб'єкта інформаційного обміну, направлено відомост і щодо внесення до Єдиного де ржавного реєстру запису про відсутність ПП "Інвест-Білді нг" за його місцезнаходження м відповідно до частини сьом ої статті 19 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців". (а. с. 17)

Актом ДПІ у м. Кіровограді № 11027/10/15-10 від 27.05.10 підтверджено, що, в ідповідач не подавав податко ві звіти до ДПІ у м. Кіровоград і з дня його реєстрації, забор гованість зі сплати податків та зборів станом на 12.05.10 у відпо відача відсутня (а.с.4).

Частиною 2 ст. 38 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців" передбачено, щ о наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м та неподання протягом року органам державної податково ї служби податкових декларац ій, документів фінансової зв ітності відповідно до закону є підставою для постановлен ня судового рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов'язано з банкрутством юр идичної особи.

Як передбачено п. 8.6 Порядку о бліку платників податків, зб орів (обов'язкових платежів), з атвердженого наказом ДПА Укр аїни №80 від 19.02.98, зареєстрованим в Міністерстві юстиції Укра їни 14.12.98 за №791/3231, якщо платник под атків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі непо дання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових деклараці й, документів податкової зві тності, наявності в Єдиному д ержавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням, керівник органу держа вної податкової служби прийм ає рішення відносно платника податків про звернення до су ду із позовною заявою про пос тановлення судового рішення про припинення юридичної ос оби

Зважаючи на встановлення ф акту наявності в Єдиному дер жавному реєстрі запису про в ідсутність юридичної особи з а вказаним її місцезнаходжен ням та неподання відповідаче м протягом періоду, що переви щує один рік, до державної под аткової служби податкових де кларацій та документів фінан сової звітності, а також, врах овуючи повноваження органів державної податкової служби , передбачені ст.ст.10, 11 Закону У країни "Про державну податко ву службу в Україні", суд дійшо в висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердж уються належними доказами та підлягають задоволенню.

Згідно з ч.1 ст. 38 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців" суд, який пост ановив рішення щодо припинен ня юридичної особи, що не пов'я зане з банкрутством юридично ї особи, у день набрання таким рішенням законної сили напр авляє його копію державному реєстратору за місцезнаходж енням юридичної особи для вн есення до Єдиного державного реєстру запису про судове рі шення.

Частинами 5 та 6 ст. 38 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" передбач ено що суд призначає в рішенн і щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідаці єю комісію з припинення (лікв ідаційну комісію) та встанов лює строк і порядок її роботи . Державний реєстратор вноси ть до Єдиного державного реє стру запис про призначення к омісії з припинення (ліквіда ційної комісії) не пізніше на ступного робочого дня з дати надходження відповідного рі шення.

У разі, якщо в судовому ріше нні щодо припинення юридично ї особи у зв'язку з її ліквідац ією не призначена комісія з п рипинення (ліквідаційна комі сія), державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів в ід дати надходження такого с удового рішення вносить до Є диного державного реєстру за пис, в якому вказує як голову к омісії з припинення (ліквіда ційної комісії) юридичної ос оби керівника органу управлі ння або особу, яка згідно з від омостями, внесеними до Єдино го державного реєстру, має пр аво вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без до віреності, якщо інше не встан овлено судовим рішенням.

Оскільки позивачем до суду не було надано пропозиції що до складу комісії з припинен ня відповідача, призначення в судовому рішенні такої ком ісії є неможливим. У цьому раз і обов'язок з визначення голо ви комісії з припинення юрид ичної особи - ПП "Інвест-Білдін г" - покладається на державног о реєстратора.

Судові витрати у вказаній справі сторонами не понесен і.

Керуючись ст.ст. 11, 71, 86, 94, 158 - 163, 186, 254 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспек ції задовольнити.

Припинити юридичну особу п риватного підприємства "Інве ст-Білдінг" (ідентифікаційни й номер 35958768).

Копію постанови в день набр ання нею законної сили напра вити державному реєстратору виконавчого комітету Кірово градської міської ради для в иконання вимог, передбачених ст. ст. 36, 38 Закону України "Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців".

Постанова суду набирає з аконної сили в порядку та стр оки, передбачені ст. 254 КАС Укра їни.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подачі в 10-ден ний строк з дня отримання її копії апеляційної скарги, з о дночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду а пеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградськ ого окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Повний текст постанов и складено 12.10.10.

Дата ухвалення рішення07.10.2010
Оприлюднено03.08.2011
Номер документу17296268
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1922/10/1170

Постанова від 07.10.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 15.09.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 25.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 01.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 07.10.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 07.10.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні