Рішення
від 05.06.2008 по справі 38/132
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

38/132

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  38/132

05.06.08

За позовомВідкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії

ДоS.T.B. Servizi Telematici

Простягнення 4424,11 грн.

Суддя Власов Ю.Л.

Представники:

Від позивачаСидоренко О.В.

Від відповідачане з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          Позивач звернувся до суду з позовною заявою до Відповідача про стягнення 4424,11 грн. за телекомунікаційні послуги, з них 4243,28 грн. боргу, 180,83 грн. пені.

Заявлений позов Позивач обґрунтовує тим, що Відповідач своєчасно не виконав свої зобов'язання за укладеним договором щодо повної оплати телекомунікаційних послуг, чим порушив умови договору, Закон України «Про телекомунікації», Правила надання та отримання телекомунікаційних послуг.  

Ухвалою від 16.04.08р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи був призначений на 22.05.08р.

Ухвалою від 22.05.08р. розгляд справи був відкладений на 05.06.08р., у зв'язку з неявкою представника Відповідача, неподанням сторонами витребуваних документів ат необхідністю витребування нових доказів по справі.

Відповідач повідомлявся ухвалами суду про час та місце розгляду даної судової справи, проте відзиву на позовну заяву та жодного іншого витребуваного судом доказу не подав, в судові засідання своїх представників не направляв, доказів на підтвердження  поважних причин зазначених обставин суду не подав. Заявлені позовні вимоги не заперечив.

          За цих обставин, згідно з ст.75 Господарського процесуального кодексу України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

          Судом заслухані пояснення Позивача, досліджені надані суду докази та матеріали. В результаті дослідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання Позивача суд

ВСТАНОВИВ:

          18.09.200р. між Позивачем та Відповідачем був укладений договір про надання послуг бізнес-мережі Утел, відповідно до якого Позивач надає Відповідачу на території України послуги зв'язку, а Відповідач приймає надані послуги та сплачує їх вартість відповідно до діючих тарифів.

          Відповідно до п.2.1.1. договору Позивач зобов'язаний організувати лінію зв'язку та надавати послуги, як це визначено у відповідній додатковій угоді чи додатку.

          Відповідно до п.2.2.3 договору Відповідач зобов'язаний своєчасно сплачувати вартість наданих згідно з цим договором послуг.

          Відповідно до п.3.1. договору не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим, Позивач виставляє Відповідачу рахунок для оплати вартості наданих послуг.

          Відповідно до п.3.2. договору Відповідач повинен оплатити рахунок за послуги протягом десяти календарних днів з моменту його отримання, шляхом перерахування належної до сплати суми на розрахунковий рахунок Позивача.

          Відповідно до п.3.7. договору у разі затримки Відповідачем оплати понад один місяць після розрахункового Позивач має право обмежити надання послуг. При цьому, Позивач надсилає Відповідачу письмове нагадування-попередження про можливість призупинення надання послуг. Якщо протягом місяця після одержання попередження Відповідач не погасить заборгованість, Позивач має право призупинити надання послуг.

          Згідно з п.3.8. договору при несплаті боргу протягом місяця з дня призупинення надання послуг, Позивач має право припинити дію цього договору. Припинення дії договору не звільняє Відповідача від сплати боргу та пені.

          Згідно з п.4.2. договору в разі затримки оплати за надані послуги понад встановлені цим договором терміни, Відповідач сплачує Позивачу пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня, за кожну добу затримки відповідно до Закону України «Про зв'язок».                    

          Як вбачається з матеріалів справи, Позивач на виконання укладеного договору надавав Відповідачу послуги зв'язку, які Позивач, в свою чергу, своєчасно та повністю не оплатив.  

          Позивач направив Відповідачу претензію від 29.01.07р., в якій вимагав оплатити борг за надані послуги в розмірі 4243,28 грн. та пеню в розмірі 156,15 грн.

          Як вбачається з матеріалів справи, у Відповідача станом на час вирішення спору існує заборгованість перед Позивачем за надані послуги зв'язку в сумі 4243,28 грн., що підтверджується матеріалами справи. На підтвердження іншого, Відповідачем не подано суду будь-яких документів.

          Спір по справі виник з причини невиконання Відповідачем умов укладеного договору щодо оплати наданих Позивачем послуг.

          Суд вважає, що позовні вимоги Позивача підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.526, 525 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч.1 ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з п.5 ч.1 ст.33 Закону України «Про телекомунікації»споживачі телекомунікаційних послуг зобов'язані дотримуватися Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема  виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Відповідно до ч.1, 2 ст.63 Закону України «Про телекомунікації» телекомунікаційні послуги надаються відповідно до законодавства. Умови надання телекомунікаційних послуг: 1) укладення договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг відповідно до основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, установлених НКРЗ; 2) оплата замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

          Як встановлено судом, між Позивачем та Відповідачем був укладений договір, відповідно до якого Позивач надає Відповідачу на території України послуги зв'язку, а Відповідач приймає надані послуги та сплачує їх вартість відповідно до діючих тарифів.

          Як встановлено судом, Позивач надав Відповідачу послуги зв'язку, проте, Відповідач повністю не розрахувався з Позивачем за надані послуги. Таким чином, у Відповідача існує заборгованість перед Позивачем за надані послуги зв'язку в сумі 4243,28 грн., що підтверджується матеріалами справи.

Як встановлено судом, Позивачем Відповідачу направлялась претензія з вимогою сплатити вказану суму боргу разом із пенею, однак Відповідач борг Позивачу станом на час вирішення спору так і не сплатив. На підтвердження іншого Відповідачем не подано суду будь-яких документів.

Враховуючи викладене, суд вважає вимоги Позивача щодо стягнення з Відповідача суми боргу в розмірі 4243,28 грн. обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.     

Відповідно до ч.1, 3 ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.     

          Як встановлено судом, відповідно п.4.2. договору в разі затримки оплати за надані послуги понад встановлені цим договором терміни, Відповідач сплачує Позивачу пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня, за кожну добу затримки.

          Відповідно до ч.2 ст.36 Закону України «Про телекомунікації»у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня.

          Враховуючи викладене, суд вважає за можливе задовольнити вимогу Позивача про стягнення з Відповідача пені в розмірі 173,86 грн.

Судом не може бути задоволена вказана вимога в повному обсязі з підстав невірного розрахунку.

Відповідно до ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач відзиву, пояснень та доказів на спростування обставин, повідомлених Позивачем, суду не надав.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст.4, 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

          1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з S.T.B. Servizi Telematici (01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 38; 02088, м. Київ, вул. Червоноармійська, 35, оф.5; код 14347776) на користь Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Міста Шалетт, 1; код 01189910) борг в сумі 4243 (чотири тисячі двісті сорок три) грн. 28 коп., пеню в сумі 173 (сто сімдесят три) грн. 86 коп., державне мито в сумі 101 (сто одну) грн. 84 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 117 (сто сімнадцять) грн. 81 коп.

          3. В іншій частині у позові відмовити.

          Суддя                                                                                                Ю.Л. Власов

          Рішення підписане 12.06.2008р.                    

Дата ухвалення рішення05.06.2008
Оприлюднено21.06.2008
Номер документу1731823
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/132

Ухвала від 30.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 01.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 30.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 20.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні