Постанова
від 17.06.2008 по справі 9/101/08
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

9/101/08

           

 ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В АІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"17" червня 2008 р. Справа № 9/101/08

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого - Величко Т.А.

суддів: Бойко Л.І., Жукової А.М.

при секретарі судового засідання Арбієві А.А.

за участю представників сторін:

від позивача – Самойленко К.К.; Сорочан В.В.

від відповідача —Дубровський В.І.;

від 3-ої особи —не з'явився;

розглянувши апеляційну скаргу ТОВ "Терем Миколаїв"

на рішення  господарського суду Миколаївської області від "08" квітня 2008 р.

у справі № 9/101/08

за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Політ"

до ТОВ "Терем Миколаїв"       

3-тя особа  без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Реєстраційна палата виконкому Миколаївської міської ради   

про  скасування державної реєстрації

( в судовому засіданні оголошувалася перерва до 17.06.08р.)

                                                        встановив:

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку “Політ” м. Миколаїв  звернулося до господарського суду Миколаївської області з позовною заявою і змінами до неї від 01.04.08р., в якій просило визнати недійсною державну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю “Терем-Миколаїв”  шляхом скасування в єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб —підприємців реєстрового запису від 26.01.05р. за № 15221020000  001588, внесеному Державним реєстратором реєстраційної палати виконкому Миколаївської міської Ради, проведення процедури ліквідації “Терем-Миколаїв” покласти на комісію з припинення (ліквідаційну комісію) у складі членів правління об'єднання співвласників багатоквартирного будинку “Політ”: голови комісії Самойленко Катерини Костянтинівни та членів комісії  Смішко Віталія Олексійовича та Войтенко Валентина Сергійовича, зобов'язати голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи надати документи для проведення державної реєстрації  припинення юридичної палати виконкому Миколаївської міської Ради —у строки і в порядку, що визначені ч. 1-5 ст. 12 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб —підприємців.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що при створені товариства були допущені порушення, які не можна усунути. Ці порушення порядку реєстрації товариства стосуються непередачі останньому його засновником майнового внеску до статутного фонду і це порушення не можна усунути, оскільки ОСББ “політ” не має наміру ні за яких обставин передати у власність відповідачу майновий внесок у вигляді нежилого приміщення пл. 191,2 кв.м. за адресою м. Миколаїв, пр. Леніна, 191.

        Рішенням господарського суду Миколаївської області від 08.04.08р. ( суддя Філінюк І.Г.) позовні вимоги задоволено частково: визнано недійсною державну реєстрацію ТОВ “Терем-Миколаїв” зареєстровану виконкомом Миколаївської міської Ради  26.01.05р. за № 15221020000   001588. В решті позовних вимог провадження у справі припинено на підставі п. 1 ст. 80 ГПК України.

        Судове рішення мотивоване положеннями ст. 12 Закону  України “Про господарські товариства”, ч. 2 ст. 144 ГК України, ч. 3 ст. 144 ЦК України, п. 2 ч. 1 ст. 110 ЦК України, а також ч. 2 ст. 38 Закону України “ Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб —підприємств”, згідно якої підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є  визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створені юридичної особи, які не можна усунути.

        Таким порушенням порядку реєстрації ТОВ “Терем-Миколаїв” є не формування з боку  засновника статутного фонду останнього, яке не можна усунути, оскільки ОСББ “Політ”  не передало у власність ТОВ “Терем-Миколаїв” майновий внесок у вигляді нежитлового приміщення площею 191,2 кв.м., а навпаки, прийняло рішення про ліквідацію останнього.

        Припинення провадження у справі щодо інших вимог позивача суд обгрунтував тим, що дії ліквідаційної комісії за рішенням власника регламентуються вимогами Закону “ Про відновлення платоспроможності боржника або  визнання його банкрутом”, та не  підлягають окремому розгляду в порядку господарського судочинства в рамках провадження по справі за позовом про визнання  недійсною державної реєстрації ТОВ.

        В апеляційній скарзі, не погоджуючись з висновками суду ТОВ “Терем- Миколаїв” просить рішення господарського суду скасувати, позов залишити без задоволення, посилаючись на те, що для скасування державної реєстрації товариства не має жодних правових підстав, а установчими документами підтверджено передачу майнового внеску учасників до статутного фонду ТОВ.

       Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали справи (фактичні матеріали справи) на предмет  правильності їх юридичної оцінки господарським судом та заслухавши присутніх у засіданні представників сторін, дійшло до висновку, що апеляційна скарги задоволенню не підлягає виходячи з такого.

       Правові підстави ліквідації юридичних осіб —це  юридичні захисти, які породжують виникнення цивільно-правових відносин щодо здійснення комплексу дій, спрямованих на ліквідацію юридичної особи.

        Відповідно до ст. 89 ЦК України та ст. 58 ГК України юридична особа підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому законом.

        Державна реєстрація —засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до єдиного державного реєстру ( п. 1 ст. 4 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб —підприємців”). Реєстрація є моментом виникнення ( початком існування) юридичної особи.

        Скасування державної реєстрації —це дія органу реєстрації на підставі заяви власника юридичної особи, уповноважених ним органів або рішенням господарського суду, що призводить до позбавлення юридичної особи правового статусу та є підставою для здійснення заходів щодо ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності, а також є підставою для виключення його з єдиного державного реєстру.

        П. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб —підприємств” передбачає підстави для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, зокрема:

-          визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створені юридичної особи, які не можна усунути.

 Як свідчать матеріали справи і це встановлено господарським судом, загальними зборами об'єднання співвласників багатоквартирних будинків “Політ” від 15.01.05р. (протокол №2) прийнято рішення про заснування товариства з обмеженою відповідальністю “Терем-Миколаїв” і про внесення в статутний фонд товариства в якості внеску —нежитлового приміщення —частину А —9 житлового будинку по пр. Леніна, 191 в м. Миколаєві вартістю 64698 грн.

     Рішенням засновника ( ОСББ “Політ”) від 18.01.07р. створено ТОВ “Терем-Миколаїв”, наділено ТОВ статутнім фондом  в сумі 64698 грн. (  з проведенням оцінки його фонду), затверджено Статут ТОВ “Терем-Миколаїв”, призначено на посаду товариства —Дубровського В.І.

   18.01.05р. складено і підписано акт № 1 приймання-передачі майнового внеску засновників до Статутного фонду ТОВ “Терем-Миколаїв” - нежитлового приміщення —частина А —9 нежитлового будинку згідно технічного паспорту БТІ, розташованого в м. Миколаєві, пр. Леніна, 191 вартістю 64698 грн.

                 26.01.05р. виконавчим комітетом Миколаївської міської Ради зареєстровано Статут ТОВ “ Терем Миколаїв”, 26.01.05р. товариству видано свідоцтво про державну реєстрацію ( № запису 15221020000   001588), дата включення товариства до ЕД РПОУ —27.01.05р.

          Відповідно до п.2.3 Статуту ТОВ “Терем-Миколаїв” статутний фонд підприємства формується  за рахунок внеску Власника або внесків учасників у разі вступу у товариство і складає 64698 грн.

          До державної реєстрації підприємства Власник вносить не менш 50% свого внеску до Статутного фонду, що підтверджується довідкою банківської установи або актом оцінки та прийому внесків, затвердженого Власником. Оцінка внесків здійснюється з урахуванням діючих  ринкових цін.

          Відповідно до п. 5.1 р. 5 Статуту, вищим органом підприємства є збори Учасників, до компетенції яких відноситься, в т.ч., п.п. 14 п.5.2 р. 5 прийняття рішення про припинення діяльності підприємства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.

          Також Статутом передбачено, п. 6.2 р. 6, що ліквідація підприємства здійснюється за рішенням зборів Учасників або за рішенням суду у випадках, що передбачені чинним законодавством.

          П. 5.5 Статуту ОСББ “Політ” визначено, що рішення членів об'єднання може бути прийнято шляхом їх письмового опитування. Порядок проведення письмового опитування затверджується загальними зборами.

          25.04.06р. засновником ( ОСББ “Політ”) прийнято рішення № 12 шляхом опитування його учасників (всього —216 співвласників, опитано —148, “за” - 147) про припинення у встановленому порядку юридичну особу —Товариство з обмеженою відповідальністю “Терем-Миколаїв”.

          07.05.06р. директору ТОВ “Терем-Миколаїв” направлено повідомлення про вказане рішення засновника, запропоновано упродовж трьох днів з моменту його одержання внести на правління ОСББ “Політ”  письмові пропозиції щодо  персонального складу ліквідаційної комісії, а також підготувати та направити до Реєстраційної палати Миколаївського міськвиконкому необхідних документів для внесення до Єдиного Державного реєстру про рішення засновників про припинення юридичної особи і відповідної публікації про це в друкованому органі.

          Оскільки виконавчий орган ТОВ “Терем-Миколаїв” проігнорував рішення засновника товариства і, продовжує вести не керовану діяльність, ОСББ “Політ” 21.02.08р. звернулося до господарського суду з позовною заявою про зобов'язання виконавчий орган ТОВ “Терем-Миколаїв” виконати рішення свого засновника про припинення юридичної особи шляхом повної ліквідації ТОВ “Терем-Миколаїв”.

          Заявою від 01.04.08р. було змінено предмет позову і заявлено вимогу про визнання недійсною державну реєстрацію ТОВ “Терем-Миколаїв” шляхом скасування в єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб —підприємців реєстрового запису від 26.01.05р. за № 15221020000    001588, вчиненому Державним реєстратором реєстраційної палати виконкому Миколаївської міської Ради, про проведення ліквідаційної процедури.

          В обґрунтування своїх вимог ОСББ “Політ” послалось на  п. 2 ч. 1 ст. 110 ЦК України, згідно якої юридична особа ліквідується за рішенням суду в разі визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створені порушення, які не можна усунути.

          Таким порушенням позивач визнав те, що фактично передача внеска до статутного фонду ТОВ “Терем-Миколаїв” не відбулася, документально оформлення речових прав на нежитлові приміщення ТОВ “Терем-Миколаїв” не здійснило. Вказаним майном, яке є співвласністю  членів ОСББ “Політ”, останнє користується весь час, передаючи його в оренду згідно укладених договорів.

          Господарський суд, приймаючи рішення про задоволення позовних вимог в частині визнання недійсною державну реєстрацію ТОВ “Терем-Миколаїв”, погодившись з доводами позивача, послався на те, що ОСББ “Політ” не передало у власність ТОВ “Терем-Миколаїв” майновий внесок у вигляді нежилого приміщення пл. 191,2 кв.м., а навпаки, прийняло рішення про ліквідацію останнього. Докази, які б свідчили про державну реєстрацію товариством майна, переданого в якості внеску до статутного фонду відповідно до п. 1 ст. 4 Закону України, “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, відповідачем не надані.

          З обґрунтованістю висновків суду погодитися можна.

          Відповідно до  ст. 144 ЦК України, статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається з вартості вкладів його учасників. До моменту державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю його учасники повинні сплатити не менше ніж 50% суми своїх вкладів. Частину статутного капіталу, що залишалася несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства.

          Якщо учасники протягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів, товариство повинно оголосити про змінну свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства.

          Як свідчать матеріали справи і відповідачем це не спростовується, передачі внеску до статутного фонду товариства до даного часу не відбулося. Майновий внесок —нежитлові приміщення пл. 191,2 кв.м. - залишаються у власності ОСББ “Політ”, яка весь цей час розпоряджалося ним, передаючи в оренду юридичним особам.

          Фактично, ТОВ “Терем-Миколаїв” існує формально, господарську діяльність не здійснює, статутного капіталу не має. Відповідачем не надано доказів оформлення і реєстрацію за товариством внеску до статутного фонду, використання його і фінансової звітності щодо вказаного майна.

          Чинне законодавство не передбачає можливості існування підприємства, створеного з порушенням законодавства.

          Ст. 24 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб —підприємців” встановлено, що у разі державної реєстрації юридичної особи, для якої законом встановлено вимоги щодо формування статутного фонду додатково до документів, передбачених ч. 1 цієї статті, додають документ, що підтверджує внесення засновником вкладу до статутного фонду юридичної особи в розмірі, який встановлено законом.

          Порядок формування і підтвердження внеску засновника до статутного фонду товариства визначено п. 2.3 Статуту ТОВ “Терем-Миколаїв”. Докази виконання цієї норми сторонами не надано ні при проведені державної реєстрації підприємства, ні під час судового розгляду справи. Сам лише акт приймання-передачі майнового внеску від 18.01.05р. таким доказом не являється.

          В судовому засіданні при розгляді апеляційної скарги директором ТОВ “Терем-Миколаїв” не заперечувався той факт, що товариство не отримало внесок в статутний фонд, не оформило його (не зареєструвало) відповідно до вимог чинного законодавства, що підприємство не здійснює ніякої господарської діяльності, не звітує і не сплачує податки і обов'язкові платежі.

Відповідно до п. 2 ст. 38 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути, є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. В рішенні щодо припинення юридичної особи в зв'язку з її ліквідацією суд призначає комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк і порядок її роботи (п. 5 ст. 38 Закону № 755-ІV від 15.05.2003р.).

За таких обставин, господарський суд правомірно застосував п. 1 ст. 80 ГПК України щодо вимог про призначення ліквідаційної комісії.

        Таким чином, рішення господарського суду підлягає залишенню без змін.

          

   Керуючись ст.  99, 101, 103 –105 ГПК України, колегія суддів постановила:

          Рішення господарського суду Миколаївської області від 08.04.2008р. у справі № 9/101/08 залишити без змін, апеляційну скаргу - без задоволення.

   

Постанова в порядку ст.105 Господарського Процесуального Кодексу України набирає законної сили з дня її прийняття. Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку.

Головуючий суддя                                                                       Т.А. Величко   

  Судді :                                                                                             Л.І. Бойко

                                                                                                       А.М. Жукова

Дата ухвалення рішення17.06.2008
Оприлюднено21.06.2008
Номер документу1734109
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/101/08

Ухвала від 08.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л.В.

Рішення від 08.04.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Постанова від 17.06.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 25.02.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні