Рішення
від 08.04.2008 по справі 9/101/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/101/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "08" квітня 2008 р.                                                 Справа №  9/101/08

   Господарський суд Миколаївської області в складі судді Філінюк І. Г., при  секретарі Сіренко І. М., розглянувши  у відкритому судовому засіданні матеріали за позовом:

Позивач: Об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку “Політ”, пр. Леніна, 191, м. Миколаїв, 54008

Відповідач: Товариство з обмеженою “Терем-Миколаїв”, пр. Леніна, 191.м. Миколаїв, 54008

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Реєстраційна палата виконкому Миколаївської міської ради, ул. Адміральська, 20, м. Миколаїв54027

про: скасування державної реєстрації товариства через допущені при його створені порушення, які не можна усунути.

За участю представників сторін:

Від позивача:           Смішко В.О., довіреність від 17.03.2008р.

                              Войтенко В.С., довіреність від 17.03.2008р.

                              Самійленко К.К. (голова)

Від відповідача:           Дубровський В.І. (директор)

Від 3 особи:                    не з'явився

Суть спору: ОСББ «Політ»звернувся до господарського суду з позовом про спонукання виконавчого органу ТОВ «Терем-Миколаїв»до вчинення дій щодо виконання рішення власника товариства про припинення юридичної особи –ТОВ «Терем-Миколаїв»шляхом його повної ліквідації, та передати печатку, ліцензії та дозволи, які видані товариству, бухгалтерську та іншу фінансово-господарську документацію, що стосується діяльності товариства голові правління ОСББ «Політ».

Позивач заявою від 01.04.2008р., змінив предмет позову згідно якого вказав предмет спору - скасування державної реєстрації товариства через допущені при його створені порушення, які не можна усунути.

Відповідач позовні вимоги не визнав з підстав його невідповідності вимогам закону.

Третя особа на стороні позивача про час судового засідання належним  чином  була повідомлена за юридичною адресою, що підтверджується поштовим повідомленням (арк.спр.48)., проте не скористалася своїм правом направити в судове засідання представника.   

          На підставі ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників відповідача та позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до п. 1.1 Статуту ТОВ «Терем-Миколаїв», зареєстрованого Виконавчим комітетом Миколаївської міської ради  від 26.01.2005р. за реєстр. №15221020000001588, протоколу № 2 від 15.01.2005р. загальних зборів об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку “Політ”, м. Миколаїв, останнє є засновником Товариства з обмеженою відповідальністю “Терем-Миколаїв” (Код ЕДРПОУ 33367785)

Рішенням загальних зборів Об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку “Політ” від 25.04.2006р., оформленого протоколом  №12, вирішено припинити у встановленому порядку юридичну особу ТОВ “Терем-Миколаїв” шляхом його повної ліквідації.

З матеріалів справи вбачається, що рішення засновника доведено до виконавчого органу товариства «Терем-Миколаїв»листом № 159 від 07.05.2006р., запропоновано упродовж певного строку внести на правління відповідача письмові пропозиції, щодо персонального складу ліквідаційної комісії, а також підготувати на направити до Реєстраційної палати Миколаївського виконкому Миколаївської міської ради необхідні документи для внесення до Єдиного державного реєстру про рішення засновників про припинення юридичної особи і відповідної публікації про це у друкованому органі.

Проте на рішення позивача про ліквідацію виконавчий орган відповідача відповіді не надав, печатку, оригінали статутних та облікових документів товариства засновнику не передав.

Згідно п. 2.3. Статуту ТОВ «Терем-Миколаїв»,  статутний фонд останнього формується за рахунок майнового внеску - частині загального майна ОСББ «Політ»у вигляді нежилого приміщення площею 191,2 кв. м. за адресою м. Миколаїв, пр. Леніна,191.

Доказів того,  що фактично майновий внесок Товариству був переданий засновником, суду не надано.

З матеріалів справи вбачається, ОСББ „Політ" продовжувало користуватись зазначеним майном виступаючи як його власник, надавало не житлові в оренду приватному підприємцю Швець Д.О. за договором від 03 січня 2003 р., вносило зміни до цього договору (зміни № 1 від 29.06.2005 р. та зміни № 2 від 30.08.2006 р.), отримувало на свій рахунок орендну плату і використовувало ці кошти на потреби об'єднання. Після закінчення терміну дії зазначеного договору в 2007 р., ОСББ знову від свого імені передало ці приміщення в оренду відкритому акціонерному товариству „Акціонерний банк „Престиж" за договором від 19.04.2007 р. і продовжувало отримувати за це орендну плату та використовувати її на потреби ОСББ.

Згідно до припису ч. І ст. 12 Закону України „Про господарські товариства", товариство є власником майна переданого йому учасниками у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу. При цьому, право власності на нерухоме майно що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав підлягають обов'язковій державній реєстрації (п 1. ст. 4 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

За частиною 2. ст. 144 ГК України, право на майно, що підлягає державній реєстрації, у суб'єкта господарювання виникає з дня реєстрації цього майна або відповідних прав на нього, якщо інше не встановлено законом.

Згідно з ч.3. ст. 144 ЦК України, до моменту державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю його учасники повинні сплатити не менше ніж п'ятдесят відсотків суми своїх вкладів. Частина статутного капіталу, що залишилася несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства. Якщо учасники протягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів, товариство повинно оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства.

За приписом п. 2 ч. 1 ст. 110 ЦК України - юридична особа ліквідується за рішенням суду про визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути. При цьому вимога про ліквідацію юридичної особи за зазначеними підставами може бути пред'явлена до суду органом, що здійснює державну реєстрацію, а також учасником юридичної особи (ч. 2ст. 110 ЦК України).

Частиною 2 ст. статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" визначено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути.

Оскільки, порушення порядку реєстрації ТОВ «Терем-Миколаїв»в частині не формування з боку засновника статутного фонду останнього, та зазначене порушення не можна усунути, оскільки ОСББ „Політ" не передало у власність ТОВ «Терем-Миколаїв»майновий внесок у вигляді нежилого приміщення площею 191,2 кв. м., а навпаки прийняло рішення про ліквідацію остатнього, суд вважає позовні вимоги доведеними.

Також ч. 5 ст. 38 зазначеного Закону передбачає, що суд в рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією призначає комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк і порядок її роботи.

В частині позовних вимог щодо покладення  проведення процедури ліквідації ТОВ «Терем-Миколаїв»на комісію  з припинення ( ліквідаційну комісію) у складі членів правління об»єднання співвласників багатоквартирного будинку «Політ»у складі голови комісії Самійленко К. К., членів комісії Смішко В. О., Войтенко В. С., зобов'язання голову комісії  з припинення ( ліквідаційну комісію) надати документи  для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи Державному реєстратору реєстраційної палати виконкому Миколаївської міської ради –у строки і порядку, що визначений частинами першою - п'ятою статті 12 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», дії ліквідаційної комісії за рішенням власника регламентуються вимогами закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», та не підлягають окремому розгляду  в порядку господарського судочинства в рамках провадження по справі за позовом про визнання недійсною державної реєстрації ТОВ. За такими обставинами, в цієї частині позовних вимог провадження по справі слід припинити на підставі п. 1 ст. 80 ГПК України.   

Отже, вимоги позивача ґрунтуються на законі, матеріалами справи підтверджені отже, підлягають задоволенню частково.

На підставі ст. ст. 44, 49, 82,84,85 ГПК України, господарський суд, -   

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати недійсною державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю “Терем-Миколаїв” пр. Леніна, 191, м.Миколаїв (код ЄДРПОУ 33367785),  зареєстровану  Виконкомом Миколаївської Міської Ради народних депутатів 26.01.2005р., за №15221020000001588.

В частині позовних вимог щодо покладення  проведення процедури ліквідації ТОВ «Терем-Миколаїв»на комісію  з припинення (ліквідаційну комісію) у складі членів правління об»єднання співвласників багатоквартирного будинку «Політ»у складі голови комісії Самійленко К. К., членів комісії Смішко В. О., Войтенко В. С., зобов'язання голову комісії  з припинення ( ліквідаційну комісію) надати документи  для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи Державному реєстратору реєстраційної палати виконкому Миколаївської міської ради –у строки і порядку, що визначений частинами першою - п'ятою статті 12 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»-  провадження по справі припинити на підставі п. 1 ст. 80 ГПК України.   

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Терем-Миколаїв” пр. Леніна 191, м .Миколаїв (код ЄДРПОУ 33367785), на користь Об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку “Політ” пр. Леніна, 191, м. Миколаїв, суму - 85,00 грн., - державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення може бути оскаржене у 10-денний строк.

         

   Суддя                                                        I.Г.Фiлiнюк

                           

Дата ухвалення рішення08.04.2008
Оприлюднено04.07.2008
Номер документу1774377
СудочинствоГосподарське
Суть: скасування державної реєстрації товариства через допущені при його створені порушення, які не можна усунути

Судовий реєстр по справі —9/101/08

Ухвала від 08.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л.В.

Рішення від 08.04.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Постанова від 17.06.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 25.02.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні