Постанова
від 18.06.2008 по справі 18/69-08
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

18/69-08

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.06.2008                                                                                   Справа № 18/69-08  

 

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого:   судді Науменко І.М. –доповідач

суддів: Білецької Л.М., Лисенко О.М.          

при секретарі судового засідання: Прокопець Т.В.

за участю представників сторін:

від позивача:  Утємісова Діана Талгатівна представник, довіреність №05  від 21.01.08;

від відповідача:  Cакара Наталія Юріївна представник, довіреність №б/н  від 17.06.08;

Представники третіх сторін-1,2 у судове засідання не з"явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

розглянувши апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю „Термінал-2004”, м. Запоріжжя на рішення господарського суду Дніпропетровської  області від 08.04.08р.  у справі № 18/69-08

за позовом    товариства з обмеженою відповідальністю „Термінал-2004”, м. Запоріжжя

до товариства з обмеженою відповідальністю „Ремпостач”, Дніпропетровська область

третя особа на стороні позивача: 1. Міністерство охорони навколишнього середовища України, м. Київ

                                                             2. Запорізька обласна рада, м. Запоріжжя

про  визнання дій незаконними

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „Ремпостач”, Дніпропетровська область

до товариства з обмеженою відповідальністю „Термінал-2004”, м. Запоріжжя

третя особа: 1. Міністерство охорони навколишнього середовища України, м. Київ

                      2. Запорізька обласна рада, м. Запоріжжя

про визнання права на отримання дозволу

ВСТАНОВИВ:

          Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 08.04.08р. у справі № 18/69-08 (суддя Петрова В.І.) в задоволенні первісного позову відмовлено, зустрічний позов задоволено.

Приймаючи оскаржуване рішення суд першої інстанції виходив з того, що ТОВ „Ремпостач” правомірно з додержанням вимог Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабміну від 14.03.2007р. № 480, звернулося до Мінприроди з заявою про видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону (конкурсу).

Не погодившись з рішенням господарського суду, скаржник звернувся до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції, первісний позов задовольнити, в задоволенні зустрічного позову відмовити посилаючись на те, що судом першої інстанції було неповно досліджено матеріали справи та порушено норми процесуального права при винесенні рішення.

          Запорізька обласна рада в своєму відзиві на апеляційну скаргу просила залишити рішення без змін, справу розглянути без їх участі у справі.

          Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного господарського суду, дослідивши матеріали справи, вивчивши апеляційну скаргу, заслухавши представників позивача та відповідача вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

 Як видно з матеріалів справи, згідно екологічної карти геологічного вивчення надр по об'єкту „Розвідка Корсакського залізорудного родовища" в Запорізькій області, Приморського району, державне управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області погодило надання спеціального дозволу (ліцензії) ТОВ «Ремпостач»на геологічне вивчення надр по об'єкту «Розвідка Корсакського залізорудного родовища».

12.07.2007 р. Мануйлівська сільська рада Приморського району Запорізької області на тринадцятій сесії п'ятого скликання, розглянувши заяву директора ТОВ «Ремпостач»Сілицького О.А., рішенням № 04 надала дозвіл ТОВ «Ремпостач»на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою родовища «Корсак-Могила»на неорних землях. Площа меж геологічного вивчення - 61 га.

02 жовтня 2007 року Територіальне управління Держгірпромнагляду по Запорізькій області своїм листом за № 07-6/1483 повідомило ТОВ «Ремпостач», що не заперечує проти отримання останнім спеціального дозволу (ліцензії) на геологічне вивчення з метою проведення дослідно-промислової розробки Корсакського родовища залізних руд, розташованого в Приморськім районі на землях Мануйлівської сільської ради.

29 жовтня 2007 року постійна комісія з питань раціонального використання та охорони надр Запорізької обласної ради надала висновок № 8 про узгодження питання щодо надання ТОВ „Ремпостач" спеціального дозволу на користування надрами загальнодержавного значення, з метою геологічного вивчення (в тому числі дослідно-промислову розробку) Корсакського залізорудного родовища на території Запорізької області.

Обласна рада Запорізької області 07 грудня 2007 р. повідомила (лист вих. № 01-13/727) ТОВ «Ремпостач»про те, що рішення про надання спеціального дозволу на геологічне дослідження з дослідно-промисловою розробкою Корсакського залізорудного родовища буде прийнято на позачерговій сесії обласної ради Запорізької області у грудні 2007 р.

10 грудня 2007 р. Держгірпромнагляд України своїм листом за № 01/04-07.12/9048 дало згоду на надання спеціального дозволу на геологічне дослідження з дослідно-промисловою розробкою Корсакського залізорудного родовища ТОВ «Ремпостач».

21 грудня 2007 року рішенням Запорізької обласної ради п'ятого скликання вісімнадцятої сесії № 17 узгоджено питання щодо надання ТОВ „Ремпостач" та ТОВ „Приазовський гірничо-збагачувальний комбінат" спеціального дозволу на користування надрами загальнодержавного значення, з метою геологічного вивчення (в тому числі дослідно-промислову розробку) Корсакського залізорудного родовища на території Запорізької області.

Листом від 27 грудня 2007 р. № 29/06-3176 Державна геологічна служба міністерства охорони навколишнього природного середовища України повідомила ТОВ «Ремпостач»про те, що на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань надрокористування (протокол № 21 від 18.12.2007 р.) розглянуто наданий ТОВ «Ремпостач»пакет документів на отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення з ДПР залізних руд Корсакського родовища та прийнято позитивне рішення (відповідно підпункту 8 пункту 7 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 14.03.2007 р. № 480). Крім того, у вказаному листі зазначалося, що згідно з Додатком до зазначеного Порядку за надання спеціального дозволу, підприємству необхідно сплатити збір у розмірі 5839,80 тис. грн. До отримання спеціального дозволу на користування надрами підприємству необхідно підписати угоду про умови користування надрами та договір купівлі-продажу геологічної інформації.

27.12.2007 р. ТОВ «Ремпостач»сплатило збір за спеціальний дозвіл на користування надрами у розмірі 5839,80 тис. грн. (платіжне доручення № 16 від 26.12.2007 р.) та оплатило геологічну інформацію у розмірі 555370,40 грн. (платіжне доручення № 17 від 27.12.2007 р.)

27.12.2007 р. ТОВ «Ремпостач»отримало спеціальний дозвіл на користування надрами (реєстраційний № 3255 від 18.12.2007 р.).

Відповідно до ч.2, 3, 6 ст. 16 Кодексу України про надра спеціальні дозволи на користування надрами у межах конкретних ділянок надаються спеціалізованим підприємствам, установам і організаціям, а також громадянам, які мають відповідну кваліфікацію, матеріально-технічні та економічні можливості для користування надрами. Надання спеціальних дозволів на користування надрами здійснюється після попереднього погодження з відповідною Радою народних депутатів питання про надання земельної ділянки для зазначених потреб, крім випадків, коли у наданні земельної ділянки немає потреб. Спеціальні дозволи на користування надрами надаються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр за погодженням з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, як правило, на конкурсних засадах в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Статтею 71 Закону України «Про державний бюджет України на 2007 рік»від 19.12.2006 р. № 489-У з метою приведення окремих норм законів у відповідність із цим Законом зупинено на 2007 рік дію частин другої та шостої статті 16 (щодо умов надання спеціальних дозволів на користування надрами) Кодексу України про надра.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік»від 19.12.2006 р. № 489-У було встановлено, що у 2007 році продаж спеціальних дозволів на користування надрами здійснюється на аукціонах, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України. Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та порядок їх надання встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2007 р. № 480 було затверджено Порядок надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, відповідно до п. 2 якого дозволи надаються Мінприроди переможцям аукціонів з їх продажу, а також надрокористувачам у випадках, передбачених у пункті 7 цього Порядку.

Підпункт 8 ч. 1 п. 7 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами встановлює, що без проведення аукціону дозвіл на користування ділянкою надр надається у разі геологічного вивчення або видобування корисних копалин, якщо відповідно до законодавства України заявник є власником цілісного майнового комплексу, побудованого (реконструйованого) з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл, або такий майновий комплекс надано надрокористувачу в довгострокову оренду.

Як свідчить Акт перевірки суб'єкта підприємницької діяльності, який подав заяву на отримання спеціального дозволу на користування надрами від 10 грудня 2007 р., складений Південною територіальною інспекцією Держгеолконтролю державної організації «Інспекція державного геологічного контролю Міністерства охорони навколишнього природного середовища України за веденням робіт по геологічному вивченню та використанню надр»у ТОВ «Ремпостач»наявний цілісно-майновий комплекс, спеціальна техніка та обладнання, що дозволяють ТОВ «Ремпостач»виконувати роботи з геологічного вивчення із дослідно-промисловою розробкою Корсакського залізорудного родовища Приморського району Запорізької області.

Наявність у ТОВ «Ремпостач»цілісного майнового комплексу, побудованого з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, в довгостроковій оренді підтверджується також Договором оренди нежитлових приміщень № 25 від 04.12.2007 р., укладеного між ТОВ «Ремпостач»та ТОВ «Петровське», Договором оренди технологічного комплексу для збагачення залізних руд від 20.11.2007 р. № 20/-07, укладеного між ТОВ «Еко-Технологія»та ТОВ «Ремпостач», Договором оренди спеціальної техніки (ЗІЛ-130, бульдозер Дт-75) від 01.12.2007 р. № 23, укладеного між ТОВ «Ремпостач»і ТОВ «Петровське», Договором оренди спеціальної техніки (навантажувач - 2 шт., екскаватори - 2 шт., самоскиди КРАЗ - 2 шт.) від 01.12.2007 р. № 23, укладеного між ТОВ «Ремпостач»і ГОВ «Пеоль».

Виходячи з вищевикладеного, судова колегія дійшла висновку, що ТОВ «Ремпостач»має право на отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення у т.ч. дослідно-промислової розробки без проведення аукціону на підставі п.п. 8 ч. 1 п. 7 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2007 р. № 480, тобто без проведення конкурсу (аукціону).

Частини 2, 4 п. 7 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами передбачають, що заявники, які мають право на отримання дозволів без проведення Аукціонів, подають Мінприроди в установленому порядку заяву разом з документами, зазначеними у додатку 1, обов'язково узгодивши питання про надання дозволів з органами місцевого самоврядування (у межах Автономної Республіки Крим - з Верховною радою Автономної Республіки Крим), територіальним органом Мінприроди, також на видобування корисних копалин (геологічне вивчення в тому числі дослідно-промислова розробка) - з Держгірпромнаглядом. У випадках, передбачених пунктом 7 цього порядку, дозволи надаються за результатами розгляду поданих заявок Міжвідомчою робочою групою з питань надрокористування, склад якої та положення про яку затверджуються Мінприроди.

Відповідно до ч. 1 п. б п.п. 4 ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування»від 21.05.97 р. № 280/97-ВР з подальшими змінами та доповненнями до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить погодження питань про надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів загальнодержавного значення. Рішення № 04 від 12.07.2007 р. Мануйлівська сільська рада п'ятого скликання тринадцятої сесії надала дозвіл ТОВ «Ремпостач»на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою родовища «Корсак-Могила»на неорних землях. Площа меж геологічного вивчення 61га.

Відповідно до п. 2 ст. 9 Кодексу України про надра до відання Верховної Ради Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських Рад народних депутатів на їх території у порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законодавчими актами, належить погодження клопотань про надання надр у користування з метою геологічного вивчення, розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин. Як свідчить Лист від 07.12.2007 р. № 01-13/727 Запорізької обласної ради, а також Рішення № 17 від 21.12.2007 р. Запорізької обласної ради п'ятого скликання вісімнадцятої сесії ТОВ «Ремпостач»до моменту подання заяви до Мінприроди звернулося за отриманням відповідного погодження до відповідного органу місцевого самоврядування, тобто до Запорізької обласної ради. Вказане погодження було надано Запорізькою обласною радою до отримання ТОВ «Ремпостач»спеціального дозволу.

Як вбачається з матеріалів справи на виконання ч. 2 п. 7 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами ТОВ «Ремпостач»перед поданням заяви попередньо погодило отримання дозволу з територіальним органом Мінприроди, тобто з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області (екологічна карта від 26.12.2006 р. б/н) та Держгірпромнаглядом (Лист від 10.12.2007 р. №01/04-07.1279048).

На підставі наведеного, суд приходить до висновку, що ТОВ «Ремпостач»правомірно з додержанням вимог Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2007 р. № 480, звернулося до Мінприроди з заявою про видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону (конкурсу).

Згідно з ч. 2 п. 11 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами дозвіл надається переможцю аукціону після внесення ним плати згідно з договором купівлі-продажу, а суб'єкту господарювання, якому надається дозвіл відповідно до пункту 7 цього Порядку, після оплати протягом 60 днів збору на надання дозволу та вартості геологічної інформації про ділянку надр (у разі потреби), яка надається у користування відповідно до законодавства.

Отже, як свідчать матеріали справи ТОВ «Ремпостач»27 грудня 2007 р. оплатили збір за надання дозволу (платіжне доручення № 16) та вартість геологічної інформації (платіжне доручення № 17) й після цього отримало спеціальний дозвіл на користування надрами (реєстраційний № 3255 від 18.12.2007 р.).

Судова колегія вважає, що суд першої інстанції дійшов вірного висновку про те, що будь-яких порушень у діях ТОВ «Ремпостач», пов'язаних з невиконанням вимог ст. 16 Кодексу України про надра та п. 2 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 року № 480 в частині отримання спеціального дозволу (ліцензії) на користування надрами загальнодержавного значення, з метою геологічного вивчення (в тому числі дослідно-промислову розробку) Корсарського залізорудного родовища на території Запорізької області без проведення аукціону вчинено не було. Отже, не можуть бути прийняті до уваги та бути підставою для скасування рішення суду першої інстанції доводи ТОВ «ТЕРМІНАЛ-2004», викладені в апеляційній скарзі, а тому на думку колегії суддів Дніпропетровського апеляційного господарського суду, відсутні підстави для задоволення первісного позову.

Що стосується зустрічного позову ТОВ «Ремпостач», то слід зазначити, що відповідач за первісним позовом (позивач за зустрічним) має право проводити діяльність, на здійснення якої надано спеціальний дозвіл на користування надрами (реєстраційний № 3255 від 18 грудня 2007 року).

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути визнання права (п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України).

Оскільки ТОВ «ТЕРМІНАЛ-2004»заперечує існування у ТОВ «Ремпостач»права на отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону, то вказане право підлягає захисту у судовому порядку.

За таких обставин колегія суддів Дніпропетровського апеляційного господарського суду не знаходить підстав, передбачених ст.. 104 Господарського процесуального кодексу України для скасування рішення суду першої інстанції та задоволення апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст.101, 103-105 ГПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:          

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.04.2008р. у справі № 18/69-08 - залишити без змін, а апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю „Термінал-2004”, м. Запоріжжя –без задоволення.

          Постанова може бути оскаржена до Вищого господарського суду України.

          Головуючий суддя                                                                              І.М. Науменко

           Суддя                                                                                         Л.М. Білецька                                                                          

Суддя                                                                                                   О.М. Лисенко          

З оригіналом згідно

Помічник судді                                        К.С. Лукінова

          

 

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.06.2008
Оприлюднено27.06.2008
Номер документу1759642
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/69-08

Постанова від 13.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Судовий наказ від 21.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 26.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 18.06.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко І.М.

Ухвала від 07.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 07.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 13.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 05.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 29.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні