Постанова
від 13.11.2008 по справі 18/69-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

18/69-08

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 13 листопада 2008 р.                                                                                    № 18/69-08  

Вищий господарський  суд  України у складі :

головуючого суддіХодаківської І.П.,

суддівДанилової Т.Б.

Муравйова О.В.,

розглянув

касаційну скаргу    Товариства з обмеженою відповідальністю "Приазовський гірничо-збагачувальний комбінат", Запорізька область

на постанову від 18.06.2008 Дніпропетровського апеляційного господарського суду

у справі№ 18/69-08  господарського суду  Дніпропетровської області

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Термінал - 2004"

до відповідача

треті особиТовариства з обмеженою відповідальністю  "Ремпостач"1)          Міністерство охорони навколишнього середовища України2)  Запорізька обласна рада

провизнання дій незаконними  

За зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю  "Ремпостач"

до відповідача

треті особиТовариства з обмеженою відповідальністю "Термінал - 2004"

1)  Міністерство охорони навколишнього середовища України 2)  Запорізька обласна рада

провизнання права на отримання дозволу

         

За участю представників сторін :

від позивача – Утємісова Д.Т.(дов. №05 від 21.01.08)

від відповідача – Шляхетський А.Л. (дов. від 18.01.08)

від скаржника –Майборода В.М. (дов. №8/26 від 08.04.08)

                           Довга Н.П. (дов. №8/25 від 08.04.08)

3-ої особи 1 –Самсонова Д.Г. (дов. №506/19/10-08 від 21.01.08)

3-ої особи 2 –не з'явився

Відповідно до розпорядження Заступника Голови Вищого господарського суду України від 12.11.08 розгляд справи здійснюється колегією суддів у складі: головуючий Ходаківська І.П., судді: Муравйов О.В., Данилова Т.Б.

                                              ВСТАНОВИВ:

    Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 08.04.08р. (суддя Петрова В.І.) в задоволенні первісного позову відмовлено, зустрічний позов задоволено.

    Постановою колегії суддів Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.06.08 у складі: Науменко І.М., Білецької Л.М., Лисенко О.М. рішення місцевого господарського суду залишено без змін.

    ТОВ "Приазовський гірничо-збагачувальний комбінат" у касаційній скарзі просить рішення та постанову попередніх інстанцій по даній справі скасувати, як такі, що порушують права і законні інтереси особи (заявника), яку не було залучено до участі у справі.

    Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

    Відповідно до ст. 1117 ГПК України, переглядаючи в касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.  Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

    Господарськими судами при розгляді справи було встановлено, що згідно екологічної карти геологічного вивчення надр по об'єкту „Розвідка Корсакського залізорудного родовища" в Запорізькій області. Приморського району, державне управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області погодило надання спеціального дозволу (ліцензії) ТОВ «Ремпостач»на геологічне вивчення надр по об'єкту «Розвідка Корсакського залізорудного родовища».

    12.07.2007 р. Мануйлівська сільська рада Приморського району Запорізької області на тринадцятій сесії п'ятого скликання, розглянувши заяву директора ТОВ «Ремпостач»Сілицького О.А., рішенням № 04 надала дозвіл ТОВ «Ремпостач»на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою родовища «Корсак-Могила»на неорних землях. Площа меж геологічного вивчення-61 га.

    02 жовтня 2007 року Територіальне управління Держгірпромнагляду по Запорізькій області своїм листом за № 07-6/1483 повідомило ТОВ «Ремпостач», що не заперечує проти отримання останнім спеціального дозволу (ліцензії) на геологічне вивчення з метою проведення дослідно-промислової розробки Корсакського родовища залізних руд, розташованого в Приморськім районі на землях Мануйлівської сільської ради.

    29 жовтня 2007 року постійна комісія з питань раціонального використання та охорони надр Запорізької обласної ради надала висновок № 8 про узгодження питання щодо надання ТОВ „Ремпостач" спеціального дозволу на користування надрами загальнодержавного значення, з метою геологічного вивчення (в тому числі дослідно-промислову розробку) Корсакського залізорудного родовища на території Запорізької області.

    Обласна рада Запорізької області 07 грудня 2007 р. повідомила (лист вих. № 01-13/727) ТОВ «Ремпостач»про те, що рішення про надання спеціального дозволу на геологічне дослідження з дослідно-промисловою розробкою Корсакського залізорудного родовища буде прийнято на позачерговій сесії обласної ради Запорізької області у грудні 2007 р.

    10 грудня 2007 р. Держгірпромнагляд України своїм листом за № 01/04-07.12/9048 дало згоду на надання спеціального дозволу на геологічне дослідження з дослідно-промисловою розробкою Корсакського залізорудного родовища ТОВ «Ремпостач».

21 грудня 2007 року рішенням Запорізької обласної ради п'ятого скликання вісімнадцятої сесії № 17 узгоджено питання щодо надання ТОВ „Ремпостач" та ТОВ „Приазовський гірничо-збагачувальний комбінат" спеціального дозволу на користування надрами загальнодержавного значення, з метою геологічного вивчення (в тому числі дослідно-промислову розробку) Корсакського залізорудного родовища на території Запорізької області.

    Листом від 27 грудня 2007 р. № 29/06-3176 Державна геологічна служба міністерства охорони навколишнього природного середовища України повідомила ТОВ «Ремпостач»про те. що на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань надрокористування (протокол № 21 від 18.12.2007 р.) розглянуто наданий ТОВ «Ремпостач»пакет документів на отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення з ДПР залізних руд Корсакського родовища та прийнято позитивне рішення (відповідно підпункту 8 пункту 7 Порядку надання) 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 14.03.2007 р. № 480). Крім того, у вказаному листі зазначалося, що згідно з Додатком до зазначеного Порядку за надання спеціального дозволу, підприємству необхідно сплатити збір у розмірі 5839,80 тис. грн. До отримання спеціального дозволу на користування надрами підприємству необхідно підписати угоду про умови користування надрами та договір купівлі-продажу геологічної інформації.

    27.12.2007 р. ТОВ «Ремпостач»сплатило збір за спеціальний дозвіл на користування надрами у розмірі 5839,80 тис. грн. (платіжне доручення № 16 від 26.12.2007 р.) та оплатило геологічну інформацію у розмірі 555370,40 грн. (платіжне доручення № 17 від 27.12.2007 р.)

    27.12.2007 р. ТОВ «Ремпостач»отримало спеціальний дозвіл на користування надрами (реєстраційний № 3255 від 18.12.2007 р.).

    Відповідно до ст..111-10 господарського процесуального кодексу України підставами для скасування  або  зміни  рішення  місцевого  чи апеляційного   господарського   суду  або  постанови  апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування  норм матеріального чи процесуального права. Порушення норм  процесуального  права  є в будь-якому випадку підставою  для  скасування   рішення   місцевого   або   постанови апеляційного господарського суду, якщо, зокрема: господарський  суд  прийняв  рішення  або  постанову,   що стосується прав і обов'язків осіб,  які не були залучені до участі

в справі.

    У касаційній скарзі ТОВ "Приазовський гірничо-збагачувальний комбінат" не зазначено жодної обставини, яка б доводила, що рішення та постанова у даній справі стосуються прав і обов'язків заявника та не зазначено яким саме чином ці рішення попередніх інстанцій стосуються інтересів ТОВ "Приазовський гірничо-збагачувальний комбінат". Скаржником не зазначено також яким чином позов про визнання незаконними дій може вплинути на інтереси ТОВ "Приазовський гірничо-збагачувальний комбінат".

    Що стосується посилання скаржника на справу №14/115-08-АП за адміністративним позовом ВАТ "Приазовський ГЗК" до ТОВ "Ремпостач" про скасування спеціального дозволу, то колегія суддів відзначає наступне. Наявність такої справи не доводить, що рішення та постанова господарських судів попередніх інстанцій по даній справі стосуються прав і обов'язків ВАТ "Приазовський ГЗК", як особи,  яка не була залучена до участі в справі.

    Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що постанова апеляційної інстанції відповідає нормам чинного законодавства і має бути залишена без змін.

                              

   Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України,   Вищий господарський суд України

                                        ПОСТАНОВИВ:

 

Касаційну скаргу ВАТ "Приазовський ГЗК" залишити без задоволення.

Постанову від 18.06.08 Дніпропетровського апеляційного господарського суду у справі №18/69-08 господарського суду Дніпропетровської області залишити без змін.

Головуючий    суддя                                                                 І.Ходаківська

Судді                                                                                           Т.Данилова        

                                                                                                                                 

                                                                                                    О.Муравйов                                                         

Дата ухвалення рішення13.11.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2367731
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/69-08

Постанова від 13.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Судовий наказ від 21.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 26.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 18.06.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко І.М.

Ухвала від 07.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 07.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 13.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 05.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 29.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні