Рішення
від 22.06.2011 по справі 17/245
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/245 22.06.11

За позовом кому нального підприємства Білоц ерківської міської ради «Біл оцерківтепломережа»

До товариства з об меженою відповідальністю «Т ОМО»

Про стягнен ня 14683,74 грн.

Суддя Удалова О.Г.

Представники сторін:

Від позивача ОСОБА_1 (за дов.)

Від відповідача не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суд у міста Києва звернулося з по зовом комунальне підприємст во Білоцерківської міської р ади «Білоцерківтепломережа »до товариства з обмеженою в ідповідальністю «ТОМО»про стягнення 14683,74 грн. заборго ваності за договором на пост ачання та споживання теплово ї енергії № 2090 від 01.01.2006 р.

Ухвалою суду від 13.05.2011 р. було порушено провадження у справі № 17/245 та призначено ос танню до розгляду на 06.06.2011 р..

Ухвалою від 06.06.2011 р. розгляд с прави було відкладено до 22.06.2011 р . у зв?язку з неявкою представн иків відповідача, неподанням витребуваних доказів та нео бхідністю витребування дока зів.

Відповідач у судове засід ання не з'явився, відзив на п озов, письмових заперечень п о суті спору та клопотань про відкладення розгляду справи не подав, про час та місце про ведення судового засідання у часники були повідомлені нал ежним чином.

За таких обставин, суд вважа є за можливе на підставі ст. 75 Г ПК України розглянути справу у відсутності відповідача з а наявними матеріалами.

Розглянувши надані поз ивачем документи та матеріал и, заслухавши пояснення пред ставника позивача, з'ясував ши обставини, на яких ґрунтую ться позовні вимоги і запере чення, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мают ь значення для розгляду спра ви і вирішення спору по суті, с уд встановив:

01.01.2006 р. між комунальним пі дприємством Білоцерківсько ї міської ради «Білоцерківте пломережа»(теплопостачальн ою організацією) та товарист вом з обмеженою відповідальн істю «ТОМО»(споживачем) було укладено договір на постача ння та споживання теплової е нергії № 2090 (далі - Договір), відп овідно до якого позивач пост ачає відповідачу теплову ене ргію, а відповідач зобов?язує ться прийняти на межі баланс ової належності з найменшими втратами та оплатити теплов у енергію за встановленими т арифами, затвердженими міськ ими органами самоврядування .

За змістом пункту 3.2. сума Дог овору складається з сум акті в прийому-передачі теплової енергії.

Позивач передає відповіда чу теплову енергію згідно з д аними, визначеними у додатку № 1 до Договору.

Відповідно до пунктів 2.4. та 2 .5. Договору приймання-передач а теплової енергії сторонами оформлюється щомісячним акт ом приймання-передачі теплов ої енергії, який є підставою д ля проведення розрахунків. П озивач складає та передає ві дповідачу пакет розрахунков их документів (акт приймання -передачі теплової енергії, р ахунок-фактуру щомісячно, ак т звірки взаєморозрахунків - щоквартально) в двох примірн иках, по одному для кожної сто рони. Відповідач зобов?язани й протягом трьох робочих дні в після отримання пекету док ументів підписати, скріпити печаткою та передати позивач у один примірник акту прийма ння-передачі та звірки взаєм орозрахунків або письмово на дати обґрунтовані заперечен ня. У разі відсутності письмо вих заперечень акти вважають ся погодженими і підлягають відображенню у бухгалтерськ ому обліку обох сторін.

01.10.2008 р. сторонами була підпис ана додаткова угода № 2090/3, відп овідно до пункту 2 якої внесен о зміни до пункту 6.4. договору в такій редакції: оплата за спо житу теплову енергію здійсню ється споживачем в термін до 15 числа місяця наступного за розрахунковим.

Згідно з пунктом 10.1. Договору останній набирає чинності з моменту укладення, діє в част ині постачання теплової енер гії протягом одного року та в важається щорічно поновлени м, якщо за місяць до закінченн я його дії не надійде заява ві д однієї зі сторін про розірв ання договору, але не раніше д ати закінчення опалювальног о періоду, а в частині проведе ння остаточних розрахунків - до повного здійснення останн іх.

У підпунктах пункту 10.2. визна чені умови дострокового прип инення дії Договору в частин і постачання теплової енергі ї.

Суд враховує те, що доказів припинення та розірвання Дог овору в установленому порядк у сторонами суду не надано.

Відповідно до умов вказано го Договору за опалювальний період в 2009 та 2010 роках позивач п оставив, а відповідач отрима в теплову енергію на загальн у суму 14 683,74 грн., що підтверджує ться розрахунком суми основн ого боргу, актами приймання-п ередачі теплової енергії та звірки взаєморозрахунків, а також рахунок-фактурами, над ісланими відповідачу 22.09.2010 р., д окази чого знаходяться в мат еріалах справи.

Згідно зі статтею 11 Цивільн ого кодексу України договір є підставою виникнення цивіл ьних прав і обов'язків.

Відповідно до частини перш ої статті 275 Господарського ко дексу України за договором е нергопостачання, до яких від носиться спірний Договір, пі дприємство (енергопостачаль ник) відпускає електричну ен ергію, пару, гарячу і перегріт у воду (далі - енергію) спожив ачеві (абоненту), який зобов' язаний оплатити прийняту ене ргію та дотримуватися передб аченого договором режиму її використання, а також забезп ечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, щ о ним використовується.

Статтями 11, 509 Цивільного код ексу України передбачено, що договір є підставою виникне ння цивільних прав і обов'я зків (зобов'язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відпо відно до вказівок закону, дог овору.

Відповідно до частини сьом ої статті 179 Господарського ко дексу України господарські д оговори укладаються за прави лами, встановленими Цивільни м кодексом України, з урахува нням особливостей, передбаче них цим Кодексом, іншими норм ативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Відповідно до п. 1 ст. 626 ЦК Укра їни договором є домовленість двох або більше сторін, спрям ована на встановлення, зміну або припинення цивільних пр ав та обов'язків.

Статтею 627 вказаного Кодекс у встановлено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу стор они є вільними в укладенні до говору, виборі контрагента т а визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв діло вого обороту, вимог розумнос ті та справедливості.

Згідно з ч. 4 ст. 179 ГК України п ри укладенні господарських д оговорів сторони можуть визн ачати зміст договору на осно ві вільного волевиявлення, к оли сторони мають право пого джувати на свій розсуд будь-я кі умови договору, що не супер ечать законодавству.

Частиною 1 ст. 510 ЦК України ви значено, що сторонами у зобов 'язанні є боржник і кредитор.

Згідно з ч. 1 ст. 527 ЦК України б оржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - пр ийняти виконання особисто, я кщо інше не встановлено дого вором або законом, не виплива є із суті зобов'язання чи звич аїв ділового обороту.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 ГК Укра їни, в силу зобов'язання одн а сторона (боржник) зобов'яз ана вчинити на користь друго ї сторони (кредитора) певну ді ю (передати майно, виконати ро боту, надати послугу, сплатит и гроші тощо) або утриматися в ід певної дії, а кредитор має п раво вимагати від боржника в иконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 193 ГК Україн и суб'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 ЦК Україн и, зобов'язання має виконув атися належним чином відпові дно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів ци вільного законодавства; Одно стороння відмова від зобов' язання або одностороння змін а його умов не допускається.

Відповідач не заперечив що до обсягу переданої йому поз ивачем теплової енергії та н е виконав взяті на себе зобов ?язання за договором по сплат і спожитої теплової енергії, внаслідок чого заборгованіс ть на дату розгляду справи ст ановить 14 683,74 грн.

Факт наявності боргу у відп овідача перед позивачем нале жним чином доведений, підтве рджується наявними в матеріа лах справи доказами, а тому ви моги позивача про стягнення з відповідача заборгованост і в сумі 14 683,74 грн. вважаються об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Згідно зі статтею 1 Господар ського процесуального кодек су України, до Господарськог о суду мають право звертатис я підприємства та організаці ї за захистом своїх порушени х прав і охоронюваних законо м інтересів.

Згідно зі ст. 33 ГПК України ко жна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають з адоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на відповідача.

Зокрема, з відповідача підл ягає стягненню на користь по зивача 146,84 грн. витрат по сплат і державного мита та 236 грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 ГПК Україн и, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «ТО МО» (03039, м. Київ, проспект 40-річчя Жовтня, 23, рахунок 260002553 в АКБ «Ле гбанк»у м. Київ, МФО 3000056, код 30967427) н а користь комунального підпр иємства Білоцерківської міс ької ради «Білоцерківтеплом ережа»(09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Мережна, 3, рахунок 26036320367, МФО 320047, код 04654336) 14 683 (чотирнадц ять тисяч шістсот вісімдесят три) грн. 74 коп. основного боргу , 146 (сто сорок шість) грн. 84 коп. ви трат по сплаті державного ми та та 236 (двісті тридцять шість ) грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

Суддя О.Г. Удалова

Рішення підписано 21.07.2011 р.

Дата ухвалення рішення22.06.2011
Оприлюднено25.08.2011
Номер документу17853980
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнен ня 14683,74 грн

Судовий реєстр по справі —17/245

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 06.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Рішення від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Рішення від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 19.04.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 25.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Постанова від 20.01.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні