Рішення
від 09.08.2011 по справі 5023/5968/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" серпня 2011 р. Справа № 5023/5968/11

вх. № 5968/11

Суддя господарського суд у Жельне С.Ч.

при секретарі судового зас ідання Федорова Т.О.

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1., дов. б /н від 07.07.2011 року, відповідача: ОСОБА_2., дов. № 08-11/3163/2-10 від 31.12.2010 ро ку, 3-ї особи: ОСОБА_3., дов. № 2 в ід 07.07.2011 року.

розглянувши справу за поз овом Релігійна громада єв ангельських християн-баптис тів "Харківська церква "Благо дать", м. Харків

до Харківська міська ра да, м. Харків 3-я особа Інспекці я державного архітектурно - б удівельного контролю Харків ської області, м. Харків.

про відшкодування збитків шляхом визнання права власн ости.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд визнати за ним пр аво власності на нерухоме ма йно:

- нежитлову будівлю загальн ою площею 1418, 5 кв.м. - церкву, що розташована за адресою: м. Хар ків, Київський район, вул. Баку ліна, 4Б,

літ. «А - 3»;

- нежитлову будівлю загальн ою площею 149, 3 кв.м. - господарс ький блок, що розташована за а дресою: м. Харків, Київський ра йон, вул. Бакуліна, 4Б,

літ. «Б - 2».

Представник позивача підт римує позовні вимоги.

Представник відповідача п о суті заперечень не висунув .

Представник третьої особи заперечень не висунув.

Дослідивши матеріали спра ви та заслухавши пояснення п редставників сторін, суд вст ановив наступне:

Позивачем на протязі 1998 - 2004 р.р.було збудовано нежитлову будівлю церкви площею 1418, 5 кв.м . та нежитлову будівлю господ арського призначення площею 149, 3 кв.м. за адресою: м. Харків, Ки ївський район, вул. Бакуліна, б уд. 4Б.

Будівництво зазначених бу дівель зареєстровано в інспе кції ДАБК м. Харкова в 1998 році. 13 квітня 1998 року було видано доз віл на виконання будівельних робіт № 42.

Рішенням виконавчого комі тету Харківської міської рад и народних депутатів Харківс ької області від 08 червня 1994 ро ку було затверджено акт попе реднього погодження місця ро зташування земельної ділянк и для проектування церкви за рахунок вільної від забудов и міської землі по вул. Бакулі на в м. Харкові. Акт (характери стика земельної ділянки, схе ма її розміщення) та вказане р ішення входять до складу поя снювальної записки та основн их креслень робочого проекту 1994 року виготовлення, копія як ого знаходиться в матеріалах судової справи.

Пояснювальна записка до ро бочого проекту була погоджен а з наступними інстанціями: Х арківкомунпромвод, Харківко муночиствод, Харківські тепл ові мережі, Харківенерго, Хар ківська міська телефонна мер ежа, Харківський міський рад іотрансляційний вузол, управ ління транспорту, зв' язку т а дорожнього господарства.

Головним управління архіт ектури та містобудування Хар ківської міської ради народн их депутатів було виготовлен о архітектурно - планувальн е завдання на розробку проек ту церкви, що було затверджен о головним архітектором міст а в 1994 році.

Пояснювальна записка до ро бочого проекту була погоджен а ДАБК м. Харкова у жовтні 1994 ро ку.

Інститутом «Харківпроект» в листопаді 2005 року було вигот овлено містобудівне обґрунт ування розміщення церкви з г осподарським блоком по вул. Б акуліна, 4Б в м. Харкові.

На замовлення позивача інс титутом «Харківпроект» у вер есні 2003 року було виготовлено технічний висновок про стан будівельних конструкцій та можливості подальшої експлу атації господарського блоку по вул. Бакуліна, 4Б в м. Харкові , відповідно до якого констру кції будівлі знаходяться в з адовільному стані. Будівля п ридатна для експлуатації.

У 2011 році ПП «Модулор - Серв іс» (ліцензія АВ № 358726 від 19 жовт ня 2007 року) було виготовлено те хнічний висновок щодо можлив ості експлуатації нежитлово ї будівлі церкви по вул. Бакул іна, 4Б в м. Харкові, згідно яког о технічні рішення, прийняті під час будівництва будівлі відповідають вимогам діючих норм та правил, державних ста ндартів та забезпечують безп ечну для життя і здоров' я лю дей експлуатацію.

Рішенням сесії Харківсько ї міської ради Харківської о бласті № 85/09 від 29 квітня 2009 року п озивачу в постійне користува ння було надано земельну діл янку загальною площею 0, 2355 га п о вул. Бакуліна, 4Б в м. Харкові д ля завершення будівництва та подальшої експлуатації церк ви та господарського блоку.

18 лютого 2011 року позивачу бул о видано державний акт на пра во постійного користування з емельною ділянкою площею 0, 2355 г а по вул. Бакуліна, 4Б в м. Харков і.

Враховуючи викладене, суд в важає можливим задовольнити позовні вимоги позивача в по вному обсязі з огляду на наст упні положення діючого закон одавства України.

Ст. 328 ЦКУ зазначає, що право в ласності набувається на підс тавах, які не заборонені зако ном.

Відповідно до ч. 1 ст. 376 Цивіль ного кодексу України будівля вважається самочинним будів ництвом, якщо вона збудована або будується на земельній д ілянці, що не була відведена д ля цієї мети, або без належног о дозволу чи належно затверд женого проекту, або з істотни ми порушеннями будівельних н орм і правил.

Як видно з матеріалів судов ої справи, позивачеві було на дано у постійне користування земельну ділянку саме для бу дівництва та подальшої експл уатації будівлі церкви та го сподарського блоку.

Право власності на самочин но збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду ви знане за особою, яка здійснил а самочинне будівництво на з емельній ділянці, що не була в ідведена їй для цієї мети, за у мови надання земельної ділян ки у встановленому порядку о собі під уже збудоване нерух оме майно (ч. 3 ст. 376 ЦКУ).

Згідно ч. 1 ст. 92 Земельного ко дексу України право постійно го користування земельною ді лянкою - це право володіння і користування земельною ді лянкою, яка перебуває у держа вній або комунальній власнос ті, без встановлення строку.

Права постійного користув ання земельною ділянкою із з емель державної та комунальн ої власності набувають, зокр ема, релігійні організації У країни, статути яких зареєст ровано у встановленому поряд ку, виключно для будівництва і обслуговування культових ті інших будівель, необхідни х для забезпечення їх діяльн ості (ч. 2 ст. 92 ЗКУ). В матеріалах судової справи знаходиться к опія свідоцтва про реєстраці ю статуту позивача.

Отже, цільове призначення з емельної ділянки позивачем н е було порушено, оскільки на д ілянці розташована будівля ц еркви то господарський блок, призначений для її обслугов ування.

Землекористувачі мають пр аво, серед іншого, самостійно господарювати на землі та сп оруджувати жилі будинки, вир обничі та інші будівлі і спор уди (ч. 1 ст. 95 ЗКУ).

Дозвільна документація та кож була отримана позивачем. Але ввести в експлуатацію бу дівлю церкви та господарськи й блок на сьогодні не виявляє ться можливим, оскільки стро к дії дозвільних та погоджув альних документів закінчивс я.

Власник майна може пред' я вити позов про визнання його права власності, якщо це прав о не визнається іншою особою (ст. 392 ЦКУ).

До позовної заяви також дод аються технічні висновки про стан конструкцій та про можл ивість експлуатації будівлі церкви та господарського бл оку, згідно яких під час дослі дження цих об' єктів порушен ь будівельних норм та правил не було виявлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 331 ЦКУ пра во власності на нову річ, яка в иготовлена (створена) особою , набувається нею. Право власн ості на новостворене нерухом е майно виникає з моменту зав ершення будівництва. Якщо пр аво власності на нерухоме ма йно згідно закону підлягає д ержавній реєстрації, право в ласності виникає з моменту д ержавної реєстрації.

Ст. 19 ЗУ «Про державну реєстр ацію речових прав на нерухом е майно та їх обмежень» підст авами для державної реєстрац ії прав на нерухоме майно виз начає, зокрема, рішення суду, щ о набрало законної сили. П. 10 До датку № 2 до Тимчасового полож ення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме м айно, затвердженого наказом Міністерства юстиції Україн и № 7/5 від 07 лютого 2002 року, серед п равовстановлюючих документ ів, на підставі яких проводит ься державна реєстрація прав а власності на нерухоме майн о, вирізняє рішення суду про в изнання права власності на о б' єкти нерухомого майна.

Таким чином, суд вважає, що п озовні вимоги є обґрунтовани ми, законними, підтвердженим и матеріалами справи і таким и, що підлягають задоволенню .

ККеруючись ст. ст. 1, 2, 12, 15, 22, 33, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задово льнити повністю.

Визнати за Релігійною гром адою євангельських християн - баптистів «Харківська це рква «Благодать», код 23321037, адре са: 61146, м. Харків, вул. Героїв Пра ці, буд 20В раво власності на :

- нежитлову будівлю загальн ою площею 1418, 5 кв.м. - церкву, що розташована за адресою: м. Хар ків, Київський район, вул. Баку ліна, 4Б,

літ. «А - 3»;

- нежитлову будівлю загальн ою площею 149, 3 кв.м. - господарс ький блок, що розташована за а дресою: м. Харків, Київський ра йон, вул. Бакуліна, 4Б,

літ. «Б - 2».

Повний текст рішення підпи сано судом 10.09.2011 р.

Суддя Жельне С.Ч.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення09.08.2011
Оприлюднено26.08.2011
Номер документу17868409
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/5968/11

Постанова від 03.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Попікова O.B.

Ухвала від 20.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Попікова O.B.

Постанова від 20.06.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Терещенко О.І.

Рішення від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні