Рішення
від 12.08.2011 по справі 12/17-2712-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" серпня 2011 р. Справа № 12/17-2712-2011

За позовом: товариства з обмеженою відповідальніст ю "Охоронно-юридична фірма "КА РАБИНЕР";

до відповідача: дочірнь ого підприємства "Санаторій "Красні Зорі" закритого акціо нерного товариства лікуваль но-оздоровчих закладів профс пілок України "Укрпрофоздоро вниця";

про стягнення 64272 грн.

Суддя Цісельський О. В.

За участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність від 22.03.2011р.

від відповідача: не з' я вився.

Відповідно до ст.77 ГПК Ук раїни, в судовому засіданні о голошувалася перерва до 12.08.2011р . о 09:45 год.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Охоронно-юридичн а фірма "КАРАБИНЕР" (далі по те ксту - ТОВ "ОЮФ "КАРАБИНЕР""), зв ернулось до господарського с уду Одеської області з позов ом до дочірнього підприємств а "Санаторій "Красні Зорі" закр итого акціонерного товарист ва лікувально-оздоровчих зак ладів профспілок України "Ук рпрофоздоровниця" (далі по те ксту - ДП "Санаторій "Красні З орі" ЗАТ ЛОЗПУ "Укрпрофоздоро вниця"), в якому просить суд ст ягнути з відповідача 62400 грн. - з аборгованість за надані посл уги; та стягнути з НПП "НИВА"1872 г рн. - 3% річних.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 11.07.2011 р. позовну заяву прийнято до ро згляду, порушено провадження у справі, їй присвоєно № 12/17-2712-2011 т а справу призначено до розгл яду в засіданні суду.

В судовому засіданні 01.08.2011р. п редставник відповідача нада в суду відзив від 01.08.2011р., відпов ідно до якого вбачається, що в ідповідач існування основно ї заборгованості підтверджу ю, проти нарахування 3% річних заперечує з підстав викладен их у відзиві.

12.08.2011р. позивач надав суду кло потання від 12.08.2011р. в якому пові домляє, що в п. 2 прохальної час тини позовної заяви було доп ущено технічну помилку та пр осить суд вважати п. 2 прохальн ої частини позову в наступні редакції: стягнути з ДП "Санат орій "Красні Зорі" ЗАТ ЛОЗПУ "У крпрофоздоровниця" 1872 грн. - 3% річних.

Представник позивача позо вні вимоги підтримує, просит ь суд їх задовольнити в повно му обсязі.

В процесі розгляду справи п редставником позивача були н адані додаткові матеріали, я кі оглянути судом та залучен і до матеріалів справи.

Відповідно до ст.85 ГПК Украї ни в судовому засіданні огол ошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали спра ви та заслухавши пояснення п редставника позивача, суд вс тановив:

18.05.2009р. між ТОВ "ОЮФ "КАРАБИНЕР "" (Виконавець) та ДП "Санаторій "Красні Зорі" ЗАТ ЛОЗПУ "Укрпр офоздоровниця" (Замовник) бул о укладено договір №ОЖ-06/2009 про надання послуг з охорони об' єктів (надалі - Договір), відпо відно до п.1.1 якого, Виконавець приймає під охорону Санатор ій "Красні Зорі", розташований за адресою: м. Одеса, вул. Красн их Зорь, 4/6.

Відповідно до п. 2.1. Договору, Договір вступає в силу з 18.05.2009р . та діє до 31.12.2009р.

Згідно до п.3.1. Договору, варт ість послуг, порядок та строк и розрахунків Замовником пос луг Виконавця, визначається сторонами та оформлюється До датком №1, який є невід' ємною частиною Договору та вступа є в силу одночасно з підписан ням Договору.

Відповідно до п.1 Додатку №1 до Договору (надалі - Додато к №1), вартість охоронних послу г складає 15000 грн. на місяць.

12.10.2009р. між сторонами по справ і було укладено додаткову уг оду №1 до Договору від 12.10.2009р.(над алі - Додаткова угода №1), відп овідно до якої зокрема було в изначено вартість послуг, що складає 12900 грн. на місяць.

Відповідно до Акту взаємор озрахунків за період 2010р. укла деного між ТОВ "ОЮФ "КАРАБИНЕР "" та ДП "Санаторій "Красні Зорі " ЗАТ ЛОЗПУ "Укрпрофоздоровни ця" за Договором, заборговані сть ДП "Санаторій "Красні Зорі " ЗАТ ЛОЗПУ "Укрпрофоздоровни ця" перед ТОВ "ОЮФ "КАРАБИНЕР"" з а охоронні послуги складає 6240 0 грн.

Як зазначає позивач, відпов ідач свої зобов' язання за Д оговором щодо оплати послуг не виконав, у зв' язку з чим за ним утворилась заборгованіс ть в розмірі 62400 грн., крім того п озивач за несвоєчасне викона ння зобов' язань нарахував в ідповідачу 1872 грн.

Зобов' язання згідно умов Договорів, відповідачем не в иконані, тому позивач був вим ушений звернутись з позовом до господарського суду для з ахисту свого порушеного прав а.

Дослідивши обставини спра ви, суд дійшов висновку, що зая влені позовні вимоги підляга ють частковому задоволенню, з наступних правових підстав .

У відповідності до ст.11 ЦК У країни цивільні права та обо в' язки виникають із дій осі б, що передбачені актами циві льного законодавства, а підс тавою виникнення цивільних п рав та обов' язків є договор и та інші правочини. Правочин , різновидом якого є договори - основний вид правомірних ді й - це волевиявлення осіб, бе зпосередньо спрямовані на ви никнення, зміну або припинен ня цивільних прав і обов' яз ків. При цьому, ст.12 ЦК України п ередбачає, що особа здійснює свої цивільні права вільно н а власний розсуд.

Згідно з ст.174 ГК України, го сподарські зобов'язання вини кають із господарських догов орів.

Відповідно до ст. 179 Господар ського кодексу України майно во-господарські зобов'язання , які виникають між суб'єктами господарювання і не господа рюючими суб'єктами - юридични ми особами на підставі госпо дарських договорів, є господ арсько-договірними зобов'яза ннями, господарські договори укладаються за правилами, вс тановленими Цивільним кодек сом України з урахуванням ос обливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно -правовими актами щодо окрем их видів договорів.

Згідно із ч.1 ст. 901 ЦК України за договором про надання пос луг одна сторона (виконавець ) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) на дати послугу, яка споживаєть ся в процесі вчинення певної дії або здійснення певної ді яльності, а замовник зобов'яз ується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно із ч.1 ст.903 ЦК України я кщо договором передбачено на дання послуг за плату, замовн ик зобов'язаний оплатити над ану йому послугу в розмірі, у с троки та в порядку, що встанов лені договором.

Як вище встановлено господ арським судом, між сторонами у справі був укладений Догов ір, згідно з якого, позивач - В иконавець надає відповідачу - Замовнику послуги по охор оні об' єктів.

Згідно ч.1 ст.626 Цивільно го кодексу України договором є домовленість двох або біль ше сторін, спрямована на вста новлення, зміну або припинен ня цивільних прав та обов' я зків.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено , що договір є обов' язковим д ля виконання сторонами.

Згідно до ст. 509 Цивільн ого кодексу України, зобов' язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) з обов'язана вчинити на корист ь другої сторони (кредитора) п евну дію (передати майно, вико нати роботу, надати послугу, с платити гроші тощо) або утрим атися від певної дії, а кредит ор має право вимагати від бор жника виконання його обов'яз ку.

Статтею 193 Господарськ ого кодексу України, статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що суб' єкти го сподарювання та інші учасник и господарських відносин пов инні виконувати господарськ і зобов`язання належним чино м відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимо г щодо виконання зобов' язан ня - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно став ляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків , передбачених законом. (ч.ч.1,7 с т.193).

Згідно ч.1 ст.530 Цивільно го кодексу України, якщо у зоб ов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то во но підлягає виконанню у цей с трок (термін).

Відповідно до ч.2 ст. 615 Ц ивільного кодексу України од ностороння відмова від зобов ' язання не звільняє винну с торону від відповідальності за порушення зобов' язання.

Згідно ст.625 Цивільног о кодексу України боржник не звільняється від відповідал ьності за неможливість викон ання ним грошового зобов' яз ання. Боржник, який прострочи в виконання грошового зобов' язання, на вимогу кредитора з обов'язаний сплатити суму бо ргу з урахуванням встановлен ого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простро ченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений д оговором або законом.

Позивач в позовній заяві пр осить суду стягнути з відпов ідача 1872 грн. - 3% річних, судом п роведено розрахунок 3% річних (62400 грн. (сума боргу) * 188 (кількіст ь прострочених днів з 31.12.2010р. по 07.07.2011р.)/ 365 *3%) та встановлено, що 3% ск ладає 964,21 грн., отже, позовні вим оги щодо стягнення 3% річних пі длягають частковому задовол енні, в сумі 964,21 грн.

Відповідно до вимог ст.ст. 32, 33 Господарського процесуаль ного кодексу України, кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г і заперечень. Докази подают ься сторонами та іншими учас никами судового процесу. При цьому, доказами у справі є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких господарський суд у в изначеному законом порядку в становлює наявність чи відсу тність обставин, на яких ґрун туються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставин и, які мають значення для прав ильного вирішення господарс ького спору.

Господарський суд оцінює д окази за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а всебічному, повному і об' є ктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справ и в їх сукупності, керуючись з аконом (ст.43 ГПК України).

Аналізуючи положення чинн ого законодавства, матеріали справи і викладене вище, госп одарський суд дійшов до висн овку, що позовні вимоги щодо с тягнення з відповідача 62400 грн . основної заборгованості, об ґрунтовані, підтверджені мат еріалами справи і підлягають задоволенню.

Згідно статей 44, 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України, судові витрат и слід покласти за рахунок ст орін пропорційно задоволени м вимогам.

Керуючись ст.ст. 32,33,44,49,75, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити ча стково.

2. Стягнути з дочірнього підприємства "Санаторій "Кра сні Зорі" закритого акціонер ного товариства лікувально-о здоровчих закладів профспіл ок України "Укрпрофоздоровни ця" (65016, м. Одеса, вул. Красні Зорі , 4/6, код ЄДРПОУ 32405248) на користь то вариства з обмеженою відпові дальністю "Охоронно-юридична фірма "КАРАБИНЕР" (65000, м. Одеса, в ул. Генуезська, 1, код ЄДРПОУ 2453917 5) 62400 грн. - заборгованість за н адані послуги; 964,21 грн. - 3% річни х; 633,64 грн. - державного мита; 232,66 грн. - ІТЗ судового процесу.

3. В іншій частині позовн их вимог відмовити.

Рішення господарського суду набирає чинності в поря дку ст.85 ГПК України.

Наказ видати в порядку ст.11 6 ГПК України.

Повний текст рішення виго товлено 17.08.2011р.

Суддя Цісельський О.В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.08.2011
Оприлюднено30.08.2011
Номер документу17880137
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/17-2712-2011

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 11.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Рішення від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 11.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні