Рішення
від 25.07.2011 по справі 10/177
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/177 25.07.11

За позовом Публічного акціонерного товариства «Ен ергопостачальна компанія «Д ніпрообленерго»

до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Тесла У країна»

про стягнення 9 714,53 грн.

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Вільгельм А.Д.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 . (довіреність № 29/10 від 4.08.2010р.);

від відповідача: не з' яви лись.

В судовому засідан ні 25 липня 2011 року було оголоше но вступну та резолютивну ча стину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне тов ариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго» (позивач) звернулося до Госпо дарського суду міста Києва з позовною заявою про стягнен ня з Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Тесла Укра їна»(відповідач) заборговано сті в розмірі 9 714,53 грн.

Позовні вимоги обґрунтов ані тим, що відповідач не вико нав належним чином взяті на с ебе зобов' язання за договор ом поставки № 00438-00 від 27 грудня 201 0 року, зокрема, у визначені до говором строки в повному обс язі не здійснив поставки зам овленого позивачем товару, в наслідок чого позивач просит ь суд стягнути з відповідача штраф за неналежне невикона ння останнім умов укладеного між ними договору.

Відповідач відзиву на позо вну заяву не надав, участь сво го представника в судове зас ідання не забезпечив. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином .

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на юр идичну адресу підприємства з гідно відомостей єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України (дові дка з ЄДРПОУ наявна в матеріа лах справи). У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення В ищого арбітражного суду Укра їни «Про деякі питання практ ики застосування Господарсь кого процесуального кодексу України»від 18.09.97р. особи, які бе руть участь у справі, вважают ься повідомленими про час і м ісце її розгляду судом, якщо у хвалу про порушення провадже ння у справі надіслано за пош товою адресою, зазначеною у п озовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007р. (02.04.2009р.)»пе редбачено, що до повноважень господарських судів не відн есено установлення фактично го місцезнаходження юридичн их осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників с удового процесу на час вчине ння тих чи інших процесуальн их дій. Тому відповідні проце суальні документи надсилают ься господарським судом згід но з поштовими реквізитами у часників судового процесу, н аявними в матеріалах справи.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.04.2011р. при йнята до розгляду позовна за ява та порушено провадження у справі, розгляд справи приз начений на 26.05.2011р. Ухвалою Госпо дарського суду міста Києва в ід 26.05.2011р. розгляд справи, у зв' язку з неявкою представників відповідача було відкладено до 14.06.2011р., в яке представники в ідповідача повторно не з' яв ились. Ухвалою Господарськог о суду міста Києва від 14.06.2011р. бу ло відкладено розгляд справи до 25.07.2011р. та продовжено строк в ирішення спору на 15 днів.

У відповідності до підпу нкту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищ ого арбітражного суду Україн и від 18.09.1997р. «Про деякі питання практики застосування Госпо дарського процесуального ко дексу України»(з подальшими змінами) у випадку нез'явленн я в засідання господарського суду представників обох сто рін або однієї з них справа мо же бути розглянута без їх уча сті, якщо неявка таких предст авників не перешкоджає виріш енню спору.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, н еобхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 Гос подарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, господа рський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

27 грудня 2010 року між позива чем (надалі - Покупець або От римувач) та відповідачем (дал і по тексту - Постачальник а бо Продавець) (разом - сторони) , було укладено договір поста вки № 00438-00 (належним чином засві дчена копія міститься в мате ріалах справи, надалі - Дого вір або Договір поставки), від повідно до п. 1.1 якого Постачал ьник зобов'язується передати у власність Покупцю апарату ра електрична низьковольтна (далі по тексту - товар) по найм енуванню, у кількості та по ці нам згідно Специфікації, що є невід'ємною частиною Догово ру та відповідно до технічни х характеристик, а Покупець з обов'язується прийняти товар і сплатити його на умовах Дог овору.

Пунктом 3.3 Договору встанов лено, що загальний строк пост авки товару становить 3 (три) календарних дні з дня підпис ання Договору обома сторонам и.

Позивач зазначає, а з матері алів справи вбачається, що 30 г рудня 2010 року Покупцем на адре су Постачальника була направ лена заявка на поставку узго дженого сторонами в Договорі товару (копія заявки містить ся в матеріалах справи). Факт н адсилання заявки позивачем т а отримання її відповідачем 10.01.2011р. підтверджується підпис ом про вручення на поштовому повідомленні (копія повідом лення в справі).

Позивач вказує, що Постачал ьником була здійснена лише ч асткова поставка товару, що п ідтверджується видатковою н акладною № 268 від 28 грудня 2008 рок у на суму 15 059,20 грн. при цьому, з т верджень позивача судом з' я совано, що Покупець в повному обсязі оплатив поставлений йому Постачальником товар за відповідною накладною, що пі дтверджується платіжними до рученнями № 7998 від 21.01.2011р. та № 8070 в ід 25.01.2011р. (оригінали платіжок м істяться в справі). Позивач за значає, що враховуючи те, що за гальна сума товару, яку повин ен був поставити Продавець у триденний строк після підпи сання Договору становить 136 490, 72 грн., а також те, що відповідач ем поставлено товар на суму л ише 15 059,20 грн., Продавцем недопо ставлено Покупцю товару на с уму 121 431,52 грн., тобто 136 490,72 грн. - 15 059,20 грн.

Судом встановлено, що в поря дку досудового врегулювання спору позивач 11.03.2011р. направив відповідачу вимогу про спла ту штрафу за неналежне викон ання останнім умов Договору в частині поставки товару в п овному обсязі (копія претенз ії в справі). Факт надсилання в имоги позивачем та отримання її відповідачем 14.03.2011р. підтвер джується підписом про вручен ня на поштовому повідомленні (копія повідомлення в справі ). Позивач зазначає, що Постача льник на претензію не відреа гував, суму штрафу в розмірі 9 714,53 грн., що становить 121 431,52 грн.Х8%, за неналежне виконання взят их на себе зобов' язань щодо поставки товару в повному об сязі на рахунок Покупця не сп латив.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вв ажає позовні вимоги обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню з наступних п ідстав.

У відповідності до ст. 193 Г осподарського кодексу Украї ни суб'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язань - відповідно до в имог, що у певних умовах звича йно ставляться.

Згідно з частиною першою ст атті 509 Цивільного кодексу Укр аїни зобов'язанням є правові дношення, в якому одна сторон а (боржник) зобов'язана вчинит и на користь другої сторони (к редитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надат и послугу, сплатити гроші тощ о) або утриматися від певної д ії, а кредитор має право вимаг ати від боржника виконання й ого обов'язку.

У відповідності до ст. 712 Циві льного кодексу України за до говором поставки продавець ( постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у вс тановлений строк (строки) тов ар у власність покупця для ви користання його у підприємни цькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особист им, сімейним, домашнім або інш им подібним використанням, а покупець зобов'язується при йняти товар і сплатити за ньо го певну грошову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч. 2 ст. 71 2 Цивільного кодексу України ).

Частиною 1 статті 665 Цивільно го кодексу України встановле но, що за договором купівлі-п родажу одна сторона (продав ець) передає або зобов'язуєть ся передати майно (товар) у власність другій стороні (по купцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) сплатити за ньог о певну грошову суму.

Статтею 691 Цивільного кодек су України передбачено, що по купець зобов'язаний оплатит и товар за ціною, встановле ною у договорі купівлі-прод ажу, а також вчинити за свій р ахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного з аконодавства або вимог, що з вичайно ставляться, необхідн і для здійснення платежу.

Пунктом 1.1. передбачено, що Постачальник зобов'язується передати у власність Покупц ю апаратура електрична низьк овольтна по найменуванню, у к ількості та по цінам згідно С пецифікації, що є невід'ємною частиною Договору та відпов ідно до технічних характерис тик, а Покупець зобов'язуєтьс я прийняти товар і сплатити й ого на умовах Договору.

Відповідно до п. 2.2. Договору поставки загальна ціна Догов ору складає: 136 490 (сто тридцять ш ість тисяч чотириста дев'яно сто) грн., 72 коп., в т.ч. ПДВ 20% - 22 748 грн . 45 коп.

Згідно п. 3.3 Договору загальн ий строк поставки товару - 3 ка лендарних дні з дня підписан ня Договору обома сторонами.

Так, з матеріалів справи вба чається, що на виконання умов Договору відповідач постави в позивачу товар на суму - 15 059,20 г рн., що підтверджується видат ковою накладною № 268 від 28 грудн я 2008 року на суму, а позивач, опл атив поставлений відповідач ем товар на відповідну суму, щ о підтверджується платіжним и дорученнями № 7998 від 21.01.2011р. та № 8070 від 25.01.2011р.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного к одексу України, якщо у зобов'я занні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно п ідлягає виконанню у цей стро к (термін).

Стаття 629 Цивільного кодекс у України передбачає, що дого вір є обов' язковим для вико нання сторонами.

Одностороння відмова ві д зобов'язання або односторо ння зміна його умов не допуск ається, якщо інше не встановл ено договором або законом (ст . 525 Цивільного кодексу Україн и).

Позивач зазначає, а відпові дачем не спростовано, що Пост ачальником було порушено умо ви Договору в частині постав ки продукції, внаслідок чого останній має сплатити на кор исть Покупця штраф.

Пунктом 8.1 Договору передба чено, що у разі порушення терм іну поставки, недопоставки, н е поставки товару Постачальн ик сплачує Покупцю штраф у ро змірі 8% від вартості поставле ного з порушенням терміну то вару, недопоставленого, не по ставленого товару.

Станом на 18.04.2011р. сума штраф у за недопоставку товару в ро змірі 9 714,53 грн. Постачальником Покупцю не сплачена.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зоб ов' язання є його невиконанн я або виконання з порушенням умов, визначених змістом зоб ов' язання (неналежне викона ння).

У відповідності до ст. 611 Циві льного кодексу України у раз і порушення зобов' язання на стають правові наслідки, вст ановлені договором або закон ом, зокрема сплата неустойки .

Відповідно до п. 8.1 Договор у поставки у разі порушення т ерміну поставки, недопоставк и, не поставки товару Постача льник сплачує Покупцю штраф у розмірі 8% від вартості поста вленого з порушенням терміну товару, недопоставленого, не поставленого товару.

Зважаючи на викладене, досл ідивши матеріали справи, вра ховуючи відсутність в матері алах справи контррозрахунку відповідача, а також те, що бу дь-яких доказів щодо сплати н а рахунок позивача штрафу за Договором за неналежне вико нання зобов' язання в частин і недопоставки товару Покупц ю відповідачем до суду не пре дставлено, суд дійшов виснов ку, що позовні вимоги Покупця про стягнення з Постачальни ка штрафу в розмірі - 9 714,53 грн., що становить 136 490,72 грн. (ціна Догов ору) - 15 059,20 грн. (поставлений/опла чений товар) Х 8% (п. 8.1 Договору) - є обґрунтованими.

Статтею 43 Господарського процесуального кодексу Укра їни передбачено, що господар ський суд оцінює докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об'єктивному розг ляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупно сті, керуючись законом.

Враховуючи все вищевикла дене, позовні вимоги підляга ють задоволенню в повному об сязі.

Судові витрати позивача в с умі 338,00 грн. (102,00 грн. державного м ита та 236,00 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу) відповід но до положень статті 49 Господ арського процесуального код ексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд міста Києва -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задоволь нити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Те сла Україна»(ідентифікаційн ий код: 36049779, адреса: 04116, м. Київ , вул. Ванди Василевської, буди нок 18) на користь Публічного а кціонерного товариства «Ене ргопостачальна компанія «Дн іпрообленерго»(ідентифікац ійний код: 23359034, адреса: 49107, м. Дніп ропетровськ, Шосе Запорізьке , буд. 22) грошові кошти: основног о боргу - 9 714,53 грн. (дев' ять ти сяч сімсот чотирнадцять грив ень 53 копійки) та судові витра ти в сумі - 338,00 грн. (триста трид цять вісім гривень). Видати наказ.

Рішення набирає законн ої сили в порядку, встановлен ому ст. 85 Господарського проце суального кодексу України. Р ішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в ст роки, встановлені ст. 93 Господ арського процесуального код ексу України.

Суддя О.В. Котков

Дата підписання повног о тексту рішення 2.08.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.07.2011
Оприлюднено31.08.2011
Номер документу17883955
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/177

Ухвала від 19.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Судовий наказ від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Постанова від 19.03.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 10.03.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 10.02.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 28.01.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Постанова від 13.01.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Суховий В.Г.

Ухвала від 17.12.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Суховий В.Г.

Ухвала від 18.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні