Рішення
від 04.08.2011 по справі 10/258
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/258 04.08.11

За позовом Приватного підприємства «Зевс»

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1

про стягнення 3 904,06 грн.

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Вільгельм А.Д.

Представники:

від позивача: ОСОБА_2 (довіреність № 23/11 від 23.11.2010р.);

від відповідача: не з' яви лись.

В судовому засідан ні 4 серпня 2011 року було оголоше но вступну та резолютивну ча стину рішення.

Обставини справи:

Приватне підприємство « Зевс»(позивач) звернулося до суду з позовною заявою про ст ягнення з Фізичної особи-під приємця ОСОБА_1 (відповіда ч) заборгованості року в сумі 3 904,06 грн. з них основного боргу - 3 549,06 грн. та штрафу - 355,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтов ані тим, що відповідач не вико нав належним чином взяті на с ебе зобов' язання за договор ом поставки напоїв № К2368 від 11 г рудня 2008 року, зокрема, у визнач ені договором строки не здій снив оплату вартості поставл еного йому позивачем товару, внаслідок чого у відповідач а утворилась заборгованість перед позивачем.

Відповідач відзиву на позо вну заяву не надав, участь сво го представника в судові зас ідання не забезпечив. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином .

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на юр идичну адресу підприємства з гідно відомостей єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України (дові дка з ЄДРПОУ наявна в матеріа лах справи). У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення В ищого арбітражного суду Укра їни «Про деякі питання практ ики застосування Господарсь кого процесуального кодексу України»від 18.09.97р. N 02-5/289 особи, як і беруть участь у справі, вваж аються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщ о ухвалу про порушення прова дження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначено ю у позовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007 № 01-8/123 (02.04.2009р.)» передбачено, що до повноваже нь господарських судів не ві днесено установлення фактич ного місцезнаходження юриди чних осіб або місця проживан ня фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчин ення тих чи інших процесуаль них дій. Тому відповідні проц есуальні документи надсилаю ться господарським судом згі дно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи .

Ухвалою від 27.05.2011р. прийнята д о розгляду позовна заява та п орушено провадження у справі , розгляд справи призначений на 14.06.2011р.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 14.06.2011 року ро згляд справи, у зв' язку з нея вкою представників сторін, б уло відкладено до 25.07.2011 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 25.07.2011 року ро згляд справи, у зв' язку з нея вкою представників відповід ача, було відкладено до 4.08.2011 рок у та продовжено строк виріше ння спору на 15 днів.

У відповідності до підпунк ту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищог о арбітражного суду України N 02-5/289 від 18.09.1997 «Про деякі питання практики застосування Госпо дарського процесуального ко дексу України»(з подальшими змінами) у випадку нез'явленн я в засідання господарського суду представників обох сто рін або однієї з них справа мо же бути розглянута без їх уча сті, якщо неявка таких предст авників не перешкоджає виріш енню спору.

Зважаючи на достатність в м атеріалах справи доказів, не обхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 Гос подарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, Господар ський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

11 грудня 2008 року між позива чем (надалі - Постачальник а бо Продавець) та відповідаче м (далі по тексту - Покупець а бо Отримувач) (разом - сторони) , було укладено договір поста вки напоїв № К2368 (належним чино м засвідчена копія міститься в матеріалах справи, надалі - Договір або Договір поставки ), відповідно до п. 1.1 якого Пост ачальник зобов'язувався пост авляти Покупцю напої партіям и відповідно до замовлень ос таннього, а Отримувач зобов'я зувався приймати і оплачуват и такий товар у порядку та на у мовах, визначених у Договорі .

Позивач зазначає, а з матері алів справи вбачається, що в ч ервні 2010 року Продавець перед ав товар, що підтверджується видатковими накладними на з агальну суму 4 310,64 грн.: № 13КК015961 ві д 09.06.2010 на суму 1 752,12 грн.; № 13КК015963 від 09.06.2010 на суму 756,00 грн.; № 13КК017051 від 22.06 .2010 на суму 1 802,52 грн. (належним чин ом засвідчені копії містятьс я в матеріалах справи), а Покуп ець прийняв зазначений у вид аткових накладних товар, що п ідтверджується підписом та в ідбитком печатки Отримувача .

Згідно з п. 4.3. Договору встан овлено, що Покупець повинен о плачувати отриманий товар на умовах відстрочення платежу , на 14 календарних днів з момен ту прийняття товару.

Позивач вказує, що Покупець , грошових коштів за поставле ний йому Продавцем товар в по вному обсязі на сплатив, при ц ьому, частково оплатив товар на суму - 761,58 грн., що підтверджу ється прибутковим касовим ор дером № 14 611 (копія в справі), а ві дтак, за розрахунками позива ча, відповідач має заборгова ність за Договором в розмірі - 3 549,06 грн., 4 310, 64 грн. - 761,58 грн.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, господарський суд вв ажає позовні вимоги обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню з наступних п ідстав.

Відповідно до статті 526 Ци вільного кодексу України зоб ов'язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства.

У відповідності до ст. 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язань - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться.

Згідно з частиною першою ст атті 509 Цивільного кодексу Укр аїни зобов'язанням є правові дношення, в якому одна сторон а (боржник) зобов'язана вчинит и на користь другої сторони (к редитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надат и послугу, сплатити гроші тощ о) або утриматися від певної д ії, а кредитор має право вимаг ати від боржника виконання й ого обов'язку.

У відповідності до ст. 712 Циві льного кодексу України за до говором поставки продавець ( постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у вс тановлений строк (строки) тов ар у власність покупця для ви користання його у підприємни цькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особист им, сімейним, домашнім або інш им подібним використанням, а покупець зобов'язується при йняти товар і сплатити за ньо го певну грошову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч. 2 ст. 71 2 Цивільного кодексу України ).

Частиною 1 статті 665 Цивільно го кодексу України встановле но, що за договором купівлі-п родажу одна сторона (продав ець) передає або зобов'язуєть ся передати майно (товар) у власність другій стороні (по купцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) сплатити за ньог о певну грошову суму.

Статтею 691 Цивільного кодек су України передбачено, що по купець зобов'язаний оплатит и товар за ціною, встановле ною у договорі купівлі-прод ажу, а також вчинити за свій р ахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного з аконодавства або вимог, що з вичайно ставляться, необхідн і для здійснення платежу.

Частиною 2 ст. 692 Цивільного к одексу України передбачено, що Покупець зобов'язаний спл атити продавцеві повну ціну переданого товару.

Положеннями п. 4.3 Договору встановлено, що Покупець пов инен оплачувати отриманий то вар на умовах відстрочення п латежу, на 14 календарних днів з моменту прийняття товару.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного к одексу України, якщо у зобов'я занні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно п ідлягає виконанню у цей стро к (термін).

Стаття 629 Цивільного кодекс у України передбачає, що дого вір є обов' язковим для вико нання сторонами.

Одностороння відмова ві д зобов'язання або односторо ння зміна його умов не допуск ається, якщо інше не встановл ено договором або законом (ст . 525 Цивільного кодексу Україн и).

На час розгляду справи забо ргованість за Договором пост авки Покупцем на рахунок Про давця не проведена.

Зважаючи на викладене, зв ажаючи на відсутність в мате ріалах справи контрррозраху нку відповідача, а також те, що будь-яких доказів щодо повер нення боргових коштів за Дог овором за неоплачений товар у більшому розмір, аніж зазна чено позивачем в уточненій п озовній заяві, станом на серп ень 2011 року відповідачем до су ду не представлено, суд дійшо в висновку, що позовні вимоги Продавця про стягнення з Пок упця заборгованості за Догов ором поставки в розмірі - 3 549,0 6 грн. є обґрунтованими.

Згідно зі ст. 610 ЦК України по рушенням зобов' язання є йог о невиконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов' язання (нен алежне виконання).

У відповідності до ст. 611 Циві льного кодексу України у раз і порушення зобов' язання на стають правові наслідки, вст ановлені договором або закон ом, зокрема сплата неустойки .

Пунктом 7.5. Договору поставк и встановлено, що у випадку за тримки оплати більш ніж на 30 к алендарних днів, Покупець зо бов' язується додатково до с уму боргу заплатити Продавцю штраф в розмірі 10% від суми бог у.

З урахуванням викладеного , зважаючи на відсутність в ма теріалах справи контррозрах унку відповідача, за порушен ня відповідачем зобов' язан ня за Договором щодо оплати т овару, стягненню з останньог о на користь позивача підляг ає штраф в розмірі 10% від суми б оргу - 355,00 грн.

Статтею 43 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгл яді в судовому процесі всіх о бставин справи в їх сукупнос ті, керуючись законом.

Враховуючи все вищевикла дене, позовні вимоги є обґрун товані та такими, що підлягаю ть задоволенню в повному обс язі.

Судові витрати позивача в с умі 338,00 грн. (102,00 грн. державного м ита та 236,00 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу) відповід но до положень статті 49 Господ арського процесуального код ексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задоволь нити повністю.

Стягнути з Фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_1 (ідентиф ікаційний код: НОМЕР_1, адр еса: 04201 АДРЕСА_1) на користь Приватного підприємства «Зе вс»(ідентифікаційний код: 31578034 , адреса: 83102, Донецька область, м . Донецьк, Куйбишевський райо н, вул. Куйбишева, будинок, 73, р/р 26007002000013 у ПАТ КБ «Український фі нансовий світ», м. Донецьк, МФО 377777) грошові кошти: основного б оргу - 3 549,06 грн. (трититсячі п' ятсот сорок дев' ять гривень 06 копійок), штрафу - 355,00 грн. (трис та п' ятдесят п' ять гривень ) та судові витрати: державног о мита - 102,00 грн. (сто дві гривні 00 копійок) і витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу - 236,00 грн. (дв істі тридцять шість гривень 00 копійок). Видати наказ.

Рішення набирає законн ої сили в порядку, встановлен ому ст. 85 Господарського проце суального кодексу України. Р ішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в ст роки, встановлені ст. 93 Господ арського процесуального код ексу України.

Суддя О.В. Котк ов

Дата підписання повног о тексту рішення 10.08.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.08.2011
Оприлюднено09.09.2011
Номер документу17910388
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/258

Ухвала від 12.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Ковзель П.О.

Рішення від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 06.06.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Шавель Р.М.

Ухвала від 27.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Рішення від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні