Рішення
від 10.08.2011 по справі 61/336
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 61/336 10.08.11

За позовом Приватного акціонерного товариства «Ко мпанія з управління

активами «Амад еус»

до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Компанія з управління

активами «Ленд Ессет Менеджмент»

про стягнення 43 796, 52 грн.

Суддя Івченко А.М.

Представники

Позивача: представник ОСОБА_1 - до в. № б/н від 02.08.2011

Відповідача: не з' явився

У судовому засіданні 10.08.2011 ог олошено вступну та резолютив ну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господар ського суду міста Києва пере дані позовні вимоги Приватно го акціонерного товариства « Компанія з управління актива ми «Амадеус»до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління акти вами «Ленд Ессет Менеджмент» про стягнення 43 796, 52 грн.

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 06.06.2011 поруше но провадження у справі № 61/336, р озгляд справи призначено на 03.08.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 03.08.2011 у зв' я зку з неявкою у судове засіда ння відповідача, розгляд спр ави відкладено до 10.08.2011.

У судовому засіданні 10.08.2011 пр едставник позивача позовні в имоги підтримав повністю.

У судове засідання 10.08.2011 пред ставник відповідача не з' яв ився, однак 02.08.2011 через відділ д іловодства Господарського с уду міста Києва подав письмо вий відзив, в якому на підстав і статті 22 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и позов визнав повністю.

Судом, у відповідності з вимогами ст. 81-1 ГПК України, с кладено протоколи судового з асідання, які долучено до мат еріалів справи.

Дослідивши наявні у матер іалах справи докази, заслуха вши пояснення представника п озивача, суд -

ВСТАНОВИВ:

14.01.2010 Товариством з обм еженою відповідальністю «Ко мпанія з управління активам и «Ленд Ессет Менеджмент», що діє на підставі ліцензії на п ровадження професійної діял ьності на фондовому ринку - діяльності з управління акти вами інституційних інвестор ів, від власного імені та за ра хунок активів Пайовий венчу рний інвестиційний фонд неди версифікованого виду закрит ого типу «Укркапфін»(надалі- Емітент) та приватним акціон ерним товариством «Веукраїн ський депозитарій цінних пап ерів»(надалі-Депозитарій) бу ло укладено договір про обсл уговування емісії цінних пап ерів.

Відповідно до умов якого Емітент доручив, а Депозитар ій зобов' язався надати Еміт енту послуги щодо обслуговув ання випуску цінних паперів Емітента: прийом та зберіган ня від Емітента глобальних т имчасових сертифікатів випу ску цінних паперів Емітента, відкриття та ведення рахунк у Емітента у цінних паперів в ласного випуску, виконання о перацій Емітента з випуском цінних паперів на підставі р озпоряджень (наказів) Емітен та або його представника та д окументів або їх копій, засві дчених в установленому закон одавством порядку, які підтв ерджують наявність підстав д ля здійснення операцій з цін ними паперами (п.1.1).

Як вбачається з матеріал ів справи, 23.11.2010 між Товариством з обмеженою відповідальніст ю «Компанія з управління акт ивами «Ленд Ессет Менеджмент »та Закритим акціонерним тов ариством «Компанія з управлі ння активами «Амадеус»було у кладено договір про відступл ення права вимоги, відповідн о до умов якого до позивача пе рейшли права кредитора в зоб ов'язанні відносно одержання заборгованості по сплаті ви нагороди за управління актив ами Пайового венчурного інве стиційного фонду недиверсти фікованого виду закритого ти пу «УКРКАПФІН»у розмірі 43 796,52 г рн.

Згідно статтей 22, 23 Закону України "Про інститути спіль ного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні ф онди)" пайовий інвестиційний фонд - це активи, що належать і нвесторам на праві спільної часткової власності, перебув ають в управлінні компанії з управління активами та облі ковуються останньою окремо в ід результатів її господарсь кої діяльності та результаті в діяльності інших пайових і нвестиційних фондів, активи яких перебувають в її управл інні.

Спостережна (наглядова) р ада пайового венчурного інве стиційного фонду створюєтьс я для нагляду за діяльністю к омпанії з управління активам и.

07 лютого 2011 року Товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Компанія з управління ак тивами «Ленд Ессет Менеджмен т»листом № 17-2011 звернулося до н аглядової (спостережної) рад и Пайового венчурного інвес тиційного фонду недиверстиф ікованого виду закритого тип у «УКРКАПФІН» з повідомлення м про відступлення права вим оги.

Відповідно до ст. 512 Цивіл ьного кодексу України кредит ор у зобов'язанні може бути за мінений іншою особою внаслід ок передання ним своїх прав і ншій особі за правочином (від ступлення права вимоги).

Згідно ст. 513 Цивільного к одексу України правочин щодо заміни кредитора у зобов'яза нні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підст аві якого виникло зобов'язан ня, право вимоги за яким перед ається новому кредиторові.

Відповідно до ст. 514 Цивіл ьного кодексу України до нов ого кредитора переходять пра ва первісного кредитора у зо бов'язанні в обсязі і на умова х, що існували на момент перех оду цих прав, якщо інше не вста новлено договором або законо м.

В силу ч. 1 ст. 516 Цивільного к одексу України заміна кредит ора у зобов'язанні здійснюєт ься без згоди боржника, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Згідно статті 24 Зак ону України «Про інститути с пільного інвестування (пайов і та корпоративні інвестицій ні фонди)»особливості діяльн ості пайового інвестиційног о фонду визначаються його ре гламентом.

Регламент пайового ін вестиційного фонду повинен м істити відомості про: порядо к утворення, склад, компетенц ію та порядок здійснення дія льності наглядової ради; пор ядок визначення вартості чис тих активів та ціни розміщен ня (викупу) інвестиційних сер тифікатів; порядок визначенн я розміру винагороди компані ї з управління активами та по криття витрат, пов'язаних з ді яльністю фонду, що відшкодов уються за рахунок активів та кого фонду; порядок розподіл у прибутку пайового інвестиц ійного фонду; порядок та стро ки викупу інвестиційних серт ифікатів компанією з управлі ння активами пайового інвест иційного фонду на вимогу інв есторів; напрями інвестицій (інвестиційна декларація).

Відповідно до п. 5.1. Регл аменту Фонду винагорода за з дійснення управління актива ми Фонду нараховується та сп лачується Компанії щомісячн о грошовими коштами.

Відповідно до п. 5.2. Регла менту конкретний розмір вина городи встановлюється Прото колом Спостережної ради Фонд у.

Відповідно до Протоколу Спостережної (наглядової) ра ди Фонду № 1 від 20 лютого 2008, почи наючи з лютого 2008, винагорода в становлена у розмірі 5 (п'ять) в ідсотків від сукупної номіна льної вартості фактично розм іщеної емісії інвестиційних сертифікатів (а з 01.01.2010 від варт ості чистих активів згідно З акону України «Про внесення змін до Закону України «Про і нститути спільного інвестув ання (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)»від 18 гру дня 2008 року № 693-УІ).

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено , що зобов'язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та інших а ктів цивільного законодавст ва, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до звич аїв ділового обороту або інш их вимог, що звичайно ставлят ься. Одностороння відмова ві д зобов'язання або односторо ння зміна його умов не допуск ається, якщо інше не встановл ено договором або законом.

Відповідно до п. 1.4 договор у від 23.11.2010 кінцевим терміном сп лати винагороди сторони пог одили - квітень 2010, проте відпов ідач порушив умови вказаного договору в частині строків с плати суми винагороди, оскіл ьки матеріали справи таких д оказів не містять.

Враховуючи обгрунтован ість доводів позивача, а тако ж те, що відповідач визнає заб оргованість у розмірі 43 796, 52 грн ., суд дійшов висновку, що заяв лені Приватним акціонерним т овариством «Компанія з управ ління активами «Амадеус»вим оги документально підтвердж ені, а отже такі, що підлягають задоволенню у повному обсяз і.

Витрати по оплаті державн ого мита, інформаційно-техні чного забезпечення судового процесу згідно ст. 49 ГПК Украї ни покладаються на відпові дача.

На підставі викладеного , керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК Украї ни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольн ити повністю.

2. Стягнути з Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Компанія з управлінн я активами «Ленд Ессет Менед жмент»(01001, м. Київ, вул. Шота Руст авелі, буд. 16, п' ятий поверх, і дентифікаційний код 34295984) з буд ь-якого рахунку, виявленого д ержавним виконавцем під час виконання рішення, на корист ь Приватного акціонерного то вариства «Компанія з управлі ння активами «Амадеус» (01001, м. К иїв, вул. Шота Руставелі, буд. 16, ідентифікаційний код 33402159) заб оргованість у розмірі 43 796 (сор ок три тисячі сімсот дев`янос то шість) грн. 52 коп., 437 (чотирист а тридцять сім) грн. 97 коп. - дер жавного мита та 236 (двісті трид цять шість) грн. 00 коп. - витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

3. Після набрання рішення м законної сили видати наказ .

4. Рішення набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня його п ідписання.

Суддя А.М. Івченко

Дата підписання рішення 15.0 8.2011

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.08.2011
Оприлюднено09.09.2011
Номер документу17913356
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —61/336

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Рішення від 10.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 03.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Рішення від 26.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні