Рішення
від 03.07.2008 по справі 8/108пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/108пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

03.07.08 р.                                                                                                    Справа № 8/108пн                               

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Театральне агентство Гранд Концерт",

                    м.Маріуполь, ЄДРПОУ 35387887

до відповідача Міського комунального підприємства „Маріупольське бюро технічної

                          інвентаризації”, м.Маріуполь, ЄДРПОУ 03336574

про визнання права власності

Суддя Ємельянов А. С.

Представники:

від позивача: Лєснов С.О. – по дов.

від відповідача: не з'явився

В засіданні суду брали участь:

СУТЬ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Театральне агентство Гранд Концерт", м.Маріуполь, позивач, звернувся до господарського суду з позовом до відповідача, Міського комунального підприємства „Маріупольське бюро технічної інвентаризації”, м.Маріуполь про визнання права власності на основну нежитлову будівлю (літера А-1) загальною площею 12,4 кв.м., що розташована за адресою: м.Маріуполь, Іллічівський район, проспект Металургів (зупинка "Плавбасейн "Нептун" з міста).

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на наявність у нього права користування земельною ділянкою, на якій самочинно збудована спірна будівля, а також на відсутність з його боку будь-яких порушень прав інших осіб під час будівництва  об'єкту нерухомості.

Відповідач в судове засідання 03.07.2008р. не з`явився, відзив на позовну заяву не надав. Про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений (списки поштових відправлень рекомендованої кореспонденції з повідомленням за 24.06.2008р.).

03.07.2008р. Міським комунальним підприємством „Маріупольське бюро технічної інвентаризації” надане клопотання №318 від 01.07.2008р. про розгляд справи без участі представника відповідача.

Згідно із ст.75 Господарського процесуального кодексу України справа розглянута за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, господарський суд встановив:

Рішенням №5/16-3017 від 27.11.2007р. Маріупольською міською радою вирішено затвердити проекти землеустрою та надати позивачу, зокрема, земельну ділянку загальною площею 0,0016 га (кадастровий номер 1412300000:03:007:0252) по проспекту Металургів (зупинка "Плавбасейн "Нептун" з міста), Іллічівського району у м.Маріуполі для  проведення спеціалізованої роздрібної торгівлі (встановлення та функціонування кіосків з продажу театральних та концертних білетів).

На підставі вказаного рішення між Товариством з обмеженою відповідальністю "Театральне агентство Гранд Концерт" та Маріупольською міською радою був укладений договір від 26.03.2008р., за умовами якого  позивач отримав у користування вказану вище земельну ділянку.

Виходячи зі змісту позовної заяви, позивачем в процесі господарської діяльності на вказаній земельній ділянці було збудовано основну нежитлову будівлю (літера А-1) площею 12,4 кв.м.

Листом без номеру та дати позивач звернувся до відповідача з заявою про проведення державної реєстрації права власності на спірне нерухоме майно, що знаходиться за адресою: м.Маріуполь, Іллічівський район, проспект Металургів (зупинка "Плавбасейн "Нептун" з міста).

Листом №7 від 26.05.2008р. відповідачем було повідомлено позивача про те, що будівництво основної нежитлової будівлі (літера А-1) площею 12,4 кв.м. проведено самовільно.

За таких обставин, у зв'язку з не проведенням Міським комунальним підприємством „Маріупольське бюро технічної інвентаризації” у передбачені діючим законодавством строки реєстрації права власності на зазначений об'єкт нерухомості, а також за відсутністю відповідних правоустановчих документів, позивачем заявлені вимоги про визнання права власності на основну нежитлову будівлю (літера А-1) загальною площею 12,4 кв.м., що розташована за адресою: м.Маріуполь, Іллічівський район, проспект Металургів (зупинка "Плавбасейн "Нептун" з міста).

Відповідач в судове засідання 03.07.2008р. не з`явився, відзив на позовну заяву не надав. Одночасно, 03.07.2008р. відповідачем заявлено клопотання №318 від 01.07.2008р. про розгляд справи без участі представника Міського комунального підприємства „Маріупольське бюро технічної інвентаризації”.

Виходячи з принципу повного, всебічного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи, суд вважає вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню, враховуючи наступне:

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Пунктом 5 ст.376 Цивільного кодексу України встановлено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Таким чином, з урахуванням вимог вказаної статті, необхідними умовами для визнання права власності на самочинно збудоване майно є наявність у позивача права власності (користування) на земельну ділянку, на якій розташоване спірне майно, а також встановлення того факту, що самочинне будівництво не порушує прав інших осіб.

Відповідно до ст.4-3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

За приписом ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається в обгрунтування своїх вимог або заперечень.

Як встановлено судом, рішенням Маріупольської міської ради №5/16-3017 від 27.11.2007р. вирішено надати позивачу земельну ділянку загальною площею 0,0016 га (кадастровий номер 1412300000:03:007:0252) по проспекту Металургів (зупинка "Плавбасейн "Нептун" з міста), Іллічівського району, м.Маріуполя для проведення спеціалізованої роздрібної торгівлі (встановлення та функціонування кіосків з продажу театральних та концертних білетів).

26.03.2007р. між позивачем та Маріупольської міською радою був укладений договір, відповідно до якого Товариство з обмеженою відповідальністю "Театральне агентство Гранд Концерт" є законним користувачем зазначеної земельної ділянки.

При цьому, як вказує позивач, самовільне будівництво проведено ним у межах площі земельної ділянки, визначеної договором оренди від 26.03.2007р. Ці обставини з боку відповідача не спростовані.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позивач як землекористувач має право на звернення до суду з вимогою про визнання його права власності на підставі п.5 ст.376 Цивільного кодексу України.

Згідно з наданим до матеріалів справи висновком про технічний стан будівельних конструкцій основної нежитлової будівлі, складеним Товариством з обмеженою відповідальністю "Донбасспецмонтаж", встановлено, що спірна будівельна конструкція знаходиться в задовільному технічному стані та може безпечно експлуатуватися надалі. Крім того, за змістом вказаного висновку збудована позивачем основна нежитлова будівля є капітальним будівництвом (сьома група капітальності).

За приписом ст.43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Виходячи з того, що згідно з ліцензією серії АВ №153610 Товариству з обмеженою відповідальністю "Донбасспецмонтаж" надане право здійснювати обстеження та оцінювання технічного стану будівельних конструкцій, суд приймає до уваги вказаний вище висновок як доказ дотримання позивачем будівельних норм і правил при будівництві спірного об'єкту.  

На підставі вищевикладеного, виходячи з того, що об'єкт нерухомості збудований на земельній ділянці, користувачем якої є позивач, приймаючи до уваги надані до матеріалів справи документи щодо оцінки технічного стану спірної конструкції, суд дійшов висновку про відсутність порушень встановлених норм та правил при будівництві спірного майна.

Як вказувалося вище, Товариство з обмеженою відповідальністю "Театральне агентство Гранд Концерт", м.Маріуполь звернулося до Міського комунального підприємства „Маріупольське бюро технічної інвентаризації”, м.Маріуполь з клопотанням про реєстрацію права власності на спірну будівлю.

За приписами п.3.4 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України №7/5 від 07.02.2002р., розгляд заяви і прийняття рішення щодо реєстрації права або відмови в реєстрації проводиться у строк, який з дня отримання заяви БТІ не повинен перевищувати тридцяти календарних днів без урахування терміну проведення інвентаризаційних робіт, а також строку прийняття рішення органами, визначеними пунктом 6.1 цього Положення.

Листом №7 від 26.05.2008р. відповідачем було повідомлено позивача про те, що будівництво основної нежитлової будівлі (літера А-1) площею 12,4 кв.м. проведено самовільно.

Виходячи з того, що відповідачем не було проведено реєстрацію права власності позивача на спірне нерухоме майно, суд дійшов висновку, що позивач має право на звернення до суду за захистом свого порушеного права власності на вказаний об'єкт нерухомості.

На підставі вищевикладеного, враховуючи вимоги п.5 ст.376 Цивільного кодексу України, приймаючи до уваги, що спірний об'єкт збудований на земельній ділянці, користувачем якої є позивач, а також відсутність будь-яких доказів порушення будівництвом спірного об'єкту прав інших осіб, позовні вимоги про визнання права власності на основну нежитлову будівлю (літера А-1) загальною площею 12,4 кв.м., що розташована за адресою: м.Маріуполь, Іллічівський район, проспект Металургів (зупинка "Плавбасейн "Нептун" з міста), є правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи, що на момент звернення позивача до суду у останнього були відсутні правоустановчі документи на спірне майно, за висновками суду, з боку відповідача не було припущено будь-яких неправильних дій, внаслідок яких виник спір по цій справі.

Таким чином, у відповідності із ст.49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати підлягають віднесенню на позивача повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України господарський суд -

                                                      

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Театральне агентство Гранд Концерт", м.Маріуполь, до Міського комунального підприємства „Маріупольське бюро технічної інвентаризації”, м.Маріуполь задовольнити повністю.

Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Театральне агентство Гранд Концерт", м.Маріуполь на основну нежитлову будівлю (літера А-1) загальною площею 12,4 кв.м., що розташована за адресою: м.Маріуполь, Іллічівський район, проспект Металургів (зупинка "Плавбасейн "Нептун" з міста).

У судовому засіданні 03.07.2008р. оголошено повний текст рішення.

 

          

               Суддя                                                                                                                                           

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення03.07.2008
Оприлюднено10.07.2008
Номер документу1793474
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/108пн

Ухвала від 29.04.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Рішення від 12.07.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 01.07.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 12.04.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Рішення від 03.07.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 20.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Рішення від 19.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 04.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні