Рішення
від 05.09.2011 по справі 2-154/11
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2 -154/11

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И .

05 вересня 2011 р. Устинівський районний суд Кіровоградсько ї області в складі

головуючого: Годованець Іван Алімови ч

при се кретарі: Гарбар С. І.

з участю:

прокурора: Фесенко О. В.

представника позива ча: Крючкова О. В.

відповідачки: ОСОБА_2

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду смт. Устинівка цивільну с праву за позовом прокурора У стинівського району в інтере сах держави в особі Устинівс ької районної державної адмі ністрації до ОСОБА_2 про п овернення самовільно зайнят ої земельної ділянки та про в ідшкодування збитків в сумі 1948-71грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурором под ано до суду позов інтересах держави в особі Устинівсько ї районної державної адмініс трації про повернення самові льно зайнятої земельної діля нки та відшкодування збитків в сумі 1948-71грн. Вимоги мотивуют ься тим, що самовільно зайнят і земельні ділянки підлягают ь поверненню власникам землі без відшкодування затрат, по несених за час незаконного к ористування землею. Відшкоду вання збитків власникам земл і здійснюють громадяни, діял ьність яких обмежує права вл асників або погіршує якість земель.

В судовому засідан ні прокурор та представник У стинівської райдержадмініс трації настоюють на позовни х вимогах про повернення сам овільно зайнятої земельної д ілянки та про відшкодування збитків в сумі 1948-71грн., як на зак онних та обґрунтованих.

В судове засідання пр едставник відділу Держкомзе му в Устинівському районі не з»явився, про день та час розг ляду справи повідомлений нал ежним чином, заяви про розгля д справи у його відсутність ч и про причини неявки не подав .

В судове засідання пр едставник Димитрівської сіл ьської ради не з»явився, пода в заяву про розгляд справи у й ого відсутність, підтримує п озовні вимоги про повернення самовільно зайнятої земельн ої ділянки та про відшкодува ння збитків в сумі 1948-71грн.

В судовому засіданні відповідачка позовні вимоги визнала пояснила, що у 2011р. на т ериторії Димитрівської сіль ської ради під час проведенн я господарської діяльності н а земельній ділянці, з необер ежності засіяла соняшник на 2 га землі, за відсутності від повідного рішення органу вик онавчої влади про передачу у власність або надання у кори стування (оренду) цієї земель ної ділянки.

Заслухавши сторони, о знайомившись з матеріалами с прави, суд вважає, що позовні в имоги підлягають задоволенн ю з наступних підстав.

Предметом позовних вимог є земельна ділянка площею 2 га , яка відноситься до категорі ї сільськогосподарських зем ель, за цільовим призначення м - товарне виробництво, зна ходиться за межами населеног о пункту Димитрівської сільс ької ради і відповідно до п.12 р озділу Х Перехідних Положень ЗК України до розмежування з емель державної і комунально ї власності розпорядження ці єю земельною ділянкою здійсн ює орган виконавчої влади в о собі Устинівської райдержад міністрації.

Згідно матеріалів с прави про адміністративне пр авопорушення ОСОБА_2 у 2011 р . на території Димитрівської сільської ради без документ ів, що посвідчують право на зе мельну ділянку, проводила го сподарську діяльність на 2 га землі, відповідно до п.12 розді лу Х Перехідних Положень ЗК У країни до розмежування земел ь державної і комунальної вл асності розпорядження цією з емельною ділянкою здійснює о рган виконавчої влади в особ і Устинівської райдержадмін істрації, яку засіяла соняшн иком, чим вчинила самовільне зайняття земельної ділянки. Постановою про накладення а дміністративного стягнення від 20 липня 2011 року, державним і нспектором з контролю за вик ористанням та охороною земел ь Устинівського району, як су б'єктом владних повноважен ь на відповідачку накладено за ст.53-1 КпАП України штраф на користь держави в сумі 340-00 грн. , який нею сплачено.

Частиною 1 ст.212 ЗК України в становлено, що самовільно за йняті земельні ділянки підля гають поверненню власникам з емлі або землекористувачам б ез відшкодування затрат, пон есених за час незаконного ко ристування.

Статтею 1 Закону Укра їни «Про державний контроль за використанням та охороною земель»передбачено, що само вільним зайняттям земельної ділянки є будь-які дії, які св ідчать про фактичне використ ання земельної ділянки за ві дсутності відповідного ріше ння органу виконавчої влади чи органу місцевого самовряд ування про її передачу у влас ність або надання у користув ання (оренду) або за відсутнос ті вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за в инятком дій, які відповідно д о закону є правомірними.

В судовому засіданні відповідачка не заперечує в чинення у 2011 р. на території Дим итрівської сільської ради пр оведення господарської діял ьності на 2 га землі, за відсут ності відповідного рішення о ргану виконавчої влади про п ередачу у власність або нада ння у користування (оренду) зе мельної ділянки, за відсутно сті вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, без документів, що посвідчують п раво (власності, оренди) на зем ельну ділянку, яку засіяла со няшником. Даний факт підтвер джується матеріалами справ и про адміністративне правоп орушення у відношенні ОСОБ А_2 за ст.53-1 КпАП України - про с амовільне зайняття нею земел ьної ділянки.

Відповідачка, за відс утності відповідного рішенн я органу виконавчої влади пр о передачу власність або над ання у користування (оренду) з емельної ділянки, за відсутн ості вчиненого правочину щод о такої земельної ділянки, у 20 11 р. на території Димитрівсько ї сільської ради, без докумен тів, що посвідчують право (вла сності, оренди) на земельну ді лянку, проводила господарськ у діяльність на 2 га землі, від повідно до п.12 розділу Х Перех ідних Положень ЗК України ро зпорядження цією земельною д ілянкою здійснює орган викон авчої влади в особі Устинівс ької райдержадміністрації, я ку засіяла соняшником, чим вч инила самовільне зайняття зе мельної ділянки і позовні ви моги в частині повернення са мовільно зайнятої земельної ділянки підлягають задоволе нню відповідно до ст.212 ЗК Укра їни та ст.1 Закону України «Про державний контроль за викор истанням та охороною земель» .

Статтею157 ЗК України в становлено, що відшкодування збитків власникам землі та з емлекористувачам здійснюют ь органи виконавчої влади, ор гани самоврядування, громадя ни та юридичні особи, які вико ристовують земельні ділянки , а також органи виконавчої вл ади, органи місцевого самовр ядування, громадяни та юриди чні особи, діяльність яких об межує права власників і земл екористувачів або погіршує я кість земель, розташованих у зоні їх впливу, в тому числі в наслідок хімічного і радіоак тивного забруднення територ ії, засмічення промисловими, побутовими та іншими відход ами і стічними водами. Порядо к визначення та відшкодуванн я збитків власникам землі і з емлекористувачам встановлю ється Кабінетом Міністрів Ук раїни.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 р. №963 затверджено Методику в изначення розміру шкоди, зап одіяної внаслідок самовільн ого зайняття земельних ділян ок, використання земельних д ілянок не за цільовим призна ченням, зняття ґрунтового по криву (родючого шару грунту) б ез спеціального дозволу, яка згідно пункту 1 спрямована на визначення розміру шкоди, за подіяної державі, територіал ьним громадам, юридичним та ф ізичним особам, на всіх катег оріях земель внаслідок самов ільного зайняття земельних д ілянок, використання земельн их ділянок не за цільовим при значенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару грунт у) без спеціального дозволу (д алі - розмір шкоди).

Відповідно до п.4 цієї методики та за розрахунком р озміру шкоди, заподіяної вна слідок самовільного зайнятт я земельної ділянки за межам и населеного пункту розмір з аподіяної шкоди державі ста новить 1948-71 грн.

Відповідачка, за відс утності відповідного рішенн я органу виконавчої влади пр о передачу у власність або на дання у користування (оренду ) земельної ділянки, за відсут ності вчиненого правочину що до такої земельної ділянки, у 2011 р. на території Димитрівськ ої сільської ради, без докуме нтів, що посвідчують право (вл асності, оренди) на земельну д ілянку, проводила господарсь ку діяльність на 2 га землі, ро зпорядження цією земельною д ілянкою здійснює орган викон авчої влади в особі Устинівс ької райдержадміністрації, я ку засіяла соняшником, чим вч инила самовільне зайняття зе мельної ділянки, за розрахун ком розміру шкоди, заподіяно ї внаслідок самовільного зай няття земельної ділянки за м ежами населеного пункту, роз мір заподіяної шкоди станови ть 1948-71 грн. і в цій частині позов у в порядку ст.157 ЗК України поз овні вимоги підлягають задов оленню.

Судові витрати по спр аві в порядку ч.1 ст. 88 ЦПК Украї ни підлягають стягненню з ві дповідачки.

Керуючись ст.ст.213, 215 ЦПК Укр аїни, суд, -

В И Р І Ш И В:

Зобов'язати ОСО БА_2 самовільно зайняту зем ельну ділянку площею 2 га, яка відноситься до категорії сіл ьськогосподарських земель, з а цільовим призначенням - то варне виробництво, розташова ну за межами населеного пунк ту Димитрівської сільської р ади Устинівського району Кір овоградської області- поверн ути у розпорядження Устинівс ькій районній державній адмі ністрації Кіровоградської о бласті.

Стягнути з ОСОБА_2 на ко ристь Устинівської районної державної адміністрації (р/р 31426001000430 в УДК в Устинівському ра йоні МФО 823016 Димитрівська сіль ська рада код 04364561) відшкодуван ня збитків в сумі 1948 (одна тисяч а дев'ятсот сорок вісім) грн . 71 коп., та на користь держави д ержавне мито в сумі 51 (п'ятде сят одна) грн. 00 коп., витрати за інформаційно-технічне забез печення розгляду справи в су мі 120 (сто двадцять) 00 грн.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до апеляційного суду Кіровогра дської області через Устинів ський районний суд на протяз і десяти днів з дня проголоше ння, а для відділу Держкомзем у в Устинівському районі та Д имитрівської сільської з дня отримання копії цього рішен ня.

Суддя підпис.

Копія вірна.

Суддя Устинівськог о

районного суду Г одованець Іван Алімович

Дата ухвалення рішення05.09.2011
Оприлюднено27.02.2012
Номер документу18014080
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-154/11

Рішення від 11.02.2011

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 10.03.2011

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

БУТЕНКО М. В.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні