Рішення
від 02.09.2011 по справі 2-387/11
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-387/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.09.2011 року м.Корсунь-Шевченківський

Корсунь - Шевчен ківський районний суд Черк аської області в складі:

головуючого - судді Побере жної Н.П. ,

при секретарі судового зас ідання Могильної І.В.,

за участю представника поз ивача ОСОБА_2

представника відповідача Куліченко А.В.

представник третьої сторо ни Базарна Н.С.

розглянувши позовну заяву ОСОБА_5 до Завадівської с ільської ради про визнання п рава власності на нежитлове приміщення, третя сторона, що не заявляє самостійних вимо г на предмет спору на стороні відповідача Корсунь - Шевченківський відділок к омунального підприємства «Ч еркаське обласне бюро техніч ної інвентаризації», суд

ВСТАНОВИВ:

15 червня 2011 року позивач зв ернулась до суду із позовно ю заявою і просить ухвалити рішення, яким визнати за нею право власності на нежитлов е приміщення комунгоспу, яке придбане 25.03.2002 року у сільськог осподарського виробничого к ооперативу ім. Щорса с. Заваді вка та розташоване в с. Заваді вка Корсунь - Шевченків ського району Черкаської обл асті.

Позивачка свої вимоги обг рунтовує тим, що 25 березня 2002 ро ку позивачкою було придбане у сільськогосподарського в иробничого кооперативу ім. Щ орса с. Завадівка нежитлове п риміщення комунгоспу вартіс тю 3000,00 грн., але договір купівлі - продажу не зберігся, тому не може підтвердити своє право власності на дане приміщенн я.

У судовому засіданні предс тавник позивачки підтримав с вої позовні вимоги та надав п ояснення аналогічні до позов ної заяви.

Представник відповідача в судових засіданнях проти за доволення позову заперечува в, потім подав заяву про частк ове заперечення проти позовн их вимог.

Представник відповідача с вої заперечення обгрунтовує тим, що спірне приміщення зн аходиться на території сільс ького будинку культури та зб удоване для його обслуговува ння, в процесі банкрутства сі льськогосподарського вироб ничого кооперативу ім. Щорса с. Завадівка дане приміщення відповідно до Постанови Каб інету Міністрів України №1253 в ід 13.08.2003 року «Про затвердження Порядку безоплатної передач і у комунальну власність об'є ктів соціальної сфери, житло вого фонду, у тому числі незав ершеного будівництва, а тако ж внутрішньогосподарських м еліоративних систем колекти вних сільськогосподарських підприємств, що не підлягали паюванню в процесі реоргані зації цих підприємств та пер едані на баланс підприємств- правонаступників»підлягає передачі на баланс сільські й раді та вказує що частина пр иміщення до 2002 року використо вувалась як матеріальний скл ад СВК імені Щорса.

Представник третьої сторо ни, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сто роні відповідача Корсунь - Шевченківський відді лок комунального підприємст ва «Черкаське обласне бюро т ехнічної інвентаризації» пр оти задоволення позову не за перечувала.

Згідно ст. ст.10, 11 ЦПК України кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на які вона посилається, оскільки цивіл ьні справи розглядаються в м ежах заявлених вимог і на під ставі наданих доказів сторі н та інших осіб, які беруть уч асть у справі, а тому на запи тання суду про надання інши х доказів, крім наданих, чи нем ожливості їх витребування і необхідність цієї дії судо м, сторони пояснили, що всі д окази надані.

Суд, вивчивши та дослідивш и матеріали справи, повно з' ясувавши всі фактичні обстав ини, на яких грунтуються позо вні вимоги, об' єктивно оцін ивши докази, які мають юриди чне значення для розгляду сп рави і вирішення спору по сут і, розглянувши справу в межа х заявлених вимог, приходи ть до висновку, що позов не пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Судом встановлено, що 23.03.2002 ро ку засіданням правління СВК ім. Щорса прийнято рішення пр о продаж приміщення комунгос пу позивачці за 3000,00 грн., що підт верджується витягом з проток олу №3 від 23.03.2002 року. 25.03.2002 року поз ивачкою було сплачено за при міщення комунгоспу 3000,00 грн. ві дповідно до квитанції до при буткового касового ордеру №7 0 та відповідно до акту прийма ння - передачі приміщення ко мунгоспу від 25.03.2002 року СВК ім. Щ орса передало , а позивачка пр ийняла за оплатним договором купівлі - продажу приміщенн я комунгоспу вартістю 3000,00 грн. в задовільному стані.

Постановою господарського суду Черкаської області від 20.10.2006 року по справі №01/2069 сільськ огосподарський виробничий к ооператив ім. Щорса с. Завадів ка Корсунь - Шевченківс ького району визнаний банкру том, 30.07.2008 року ухвалою господар ського суду Черкаської облас ті був затверджений ліквідац ійний баланс кооперативу та ліквідовано сільськогоспод арський виробничий кооперат ив ім. Щорса с. Завадівка Кор сунь - Шевченківського ра йону.

Договору купівлі - продаж у у позивача не має, так як він втрачений. У СВК ім. Щорса при мірника договору купівлі - п родажу теж не має, відповідно до листа арбітражного керую чого від 17.06.2008 року №06-7/04. Договір купівлі - продажу нотаріаль но не був посвідчений та держ авну реєстрацію не проходив.

На час укладення договору к упівлі - продажу між позивач кою та СВК ім. Щорса цивільні в ідносини регулювались Цивіл ьним кодексом України 1963 року . Главою 20 «Купівля - продаж» ЦК України 1963 року не передбач ено обов' язкової форми дого вору купівлі - продажу нежит лового приміщення такої як н отаріальне посвідчення дого вору.

Відповідно до ч.2 п.4 розділу П рикінцеві та перехідні полож ення Цивільного кодексу від 16.01.2003 щодо цивільних відносин , які виникли до набрання чинн ості Цивільним кодексом Укра їни, положення цього кодексу застосовуються до тих прав т а обов' язків, що виникли та п родовжують існувати після на брання чинності цим Кодексом . Отже, оскільки правовідноси ни продовжували існувати, то до них також застосовуються норми Цивільного кодексу Ук раїни 2003 року.

Відповідно до ч.3 ст.267 ЦК Укра їни 2003 року позовна давність з астосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробл еною до винесення рішення, ос кільки жодна із сторін не под али заяви про застосування п озовної давності, то суд не за стосовує позовну давність.

В судовому засіданні були з аслухані пояснення свідків ОСОБА_7, який станом на мом ент укладення договору купів лі - продажу перебував на по саді голови правління СВК ім . Щорса, та ОСОБА_8 Свідки по яснили, що позивачем дійсно б ули внесені кошти за придбан ня приміщення СВК ім. Щорса в с умі 3000,00 грн. та передане приміщ ення позивачу відповідно до акту приймання - передачі.

Суд критично оцінює твердж ення відповідача, що спірне п риміщення знаходиться на тер иторії сільського будинку ку льтури та збудоване для його обслуговування, оскільки ві дповідно до свідоцтва на пра во власності серія ЯЯЯ №213367 сіл ьський будинок культури, адр еса якого АДРЕСА_1 і переб уває в комунальній власност і Завадівської сільської рад и, загальна площа його станов ить 1205,9 кв. м., з неї житловий буд инок площею 1039,3 кв.м та підвал п лощею 166,6 кв.м. Отже, приміщення СВК ім. Щорса не входить до ск ладу сільського будинку куль тури.

Щодо передачі спірного при міщення під час проходження процедури банкрутства сільс ькогосподарського виробнич ого кооперативу ім. Щорса с. За вадівка відповідно до Поста нови Кабінету Міністрів Укра їни №1253 від 13.08.2003 року «Про затве рдження Порядку безоплатної передачі у комунальну власн ість об'єктів соціальної сфе ри, житлового фонду, у тому чис лі незавершеного будівництв а, а також внутрішньогоспода рських меліоративних систем колективних сільськогоспод арських підприємств, що не пі длягали паюванню в процесі р еорганізації цих підприємст в та передані на баланс підпр иємств-правонаступників»на баланс сільській раді, то суд вважає безпідставним таке з аперечення, оскільки кошти в несені за придбання приміщен ня та акт прийому передачі бу в виконаний у березні 2002 року, т оді як нормативний документ , на який посилається відпові дач виданий у 2003 році, а справа про визнання банкрутом поруш ена господарським судом Черк аської області у 2006 році (а.с.18-26).

Представник третьої сторо ни що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сто роні відповідача Корсунь - Шевченківський відді лок комунального підприємст ва «Черкаське обласне бюро т ехнічної інвентаризації поя снила, що технічна документа ція на приміщення СВК ім. Щорс а не виготовлялась, на даний ч ас виготовити теж не можливо в зв' язку з відсутністю адр еси спірного приміщення та з азначила, що визначення адре си приміщення це повноваженн я органу місцевого самовряду вання, на території якого вон о знаходиться.

Згідно з п.п. 10 п. б ст. 30 Закону У країни "Про місцеве самовряд ування в Україні" повноважен ня щодо обліку та реєстрації об'єктів нерухомого майна не залежно від форми власності, делеговано виконавчим орган ам сільських, селищних, міськ их рад. Крім того, ст. 37 вказаног о Закону визначено, що саме до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать такі власні (сам оврядні) повноваження, як під готовка і внесення на розгля д ради питань щодо найменува ння (перейменування) вулиць, п ровулків, проспектів, площ, па рків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на тери торії відповідного населено го пункту.

Рішенням сесії Завадівськ ої сільської ради від 10.08.2011 рок у №22 нежитлове приміщення ком унгоспу зареєстроване за адр есою АДРЕСА_2.

Відповідно до ст. 392 ЦК Україн и 2003 року власник майна може пр ед' явити позов про визнання права власності, якщо це прав о оспорюється або не визнаєт ься іншою особою, а також у раз і втрати ним документа, який з асвідчує його право власност і.

Отже, з урахуванням викладе ного суд вважає, що позов підл ягає до задоволення та визна є за позивачем ОСОБА_5 пра во власності на нежитлове пр иміщення комунгоспу, яке при дбане 25.03.2002 року у сільськогосп одарського виробничого кооп еративу ім. Щорса с. Завадівка та розташоване в АДРЕСА_2

Судові витрати відповідно до ст.88 ЦПК України понесені п озивачкою по справі стягнути з відповідача в сумі 171,00 грн., з них 51,00 грн. судового збору та 120, 00 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення.

Керуючись ст.ст. 15, 16, ч.3 ст. 267, ст . 392 ЦК України. ст.ст.10, 11, 58-61, 88, 212-215, 223, ч . 1 ст. 294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Цивільний позов ОСОБ А_5 до Завадівської сільськ ої ради про визнання права вл асності на нежитлове приміще ння, третя сторона, що не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору на стороні відпові дача Корсунь - Шевченк івський відділок комуналь ного підприємства «Черкаськ е обласне бюро технічної інв ентаризації»задовольнити .

Визнати за ОСОБА_5, ІНФ ОРМАЦІЯ_2, уродженки та жите льки АДРЕСА_3 , ідентифіка ційний номер НОМЕР_1 право власності на нежитлове прим іщення комунгоспу, яке придб ане 25.03.2002 року у сільськогоспод арського виробничого коопер ативу ім. Щорса с. Завадівка та розташоване в АДРЕСА_2

Стягнути з Завадівської сі льської ради, код ЄДРПОУ 04411616 , і нші дані суду не відомі на кор исть ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ _2, уродженки та жительки А ДРЕСА_3 , ідентифікаційний н омер НОМЕР_1, інші дані суд у не відомі, кошти в сумі 171,00 грн . в рахунок відшкодування суд ових витрат.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання апеляційної ска рги.

Рішення може бути оскарж ено заявником в апеляційному порядку до Апеляційного суд у Черкаської області через Корсунь - Шевченківський р айонний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня проголош ення рішення апеляційної ска рги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час п роголошення судового рішенн я, можуть подати апеляційну с каргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рі шення.

Суддя Н. П. Побережна

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.09.2011
Оприлюднено19.09.2011
Номер документу18031549
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-387/11

Ухвала від 24.06.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 24.06.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 04.01.2011

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Бутенко С. Б.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

Ухвала від 18.05.2020

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 27.11.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні