Ухвала
від 01.09.2011 по справі 2а-1343/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про  відмову у відстроченні виконання судового рішення

 01 вересня 2011 р.                                                                       Справа № 2а-1343/10/0570  

          приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецькій окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чучко В.М. при секретарі Болховій А.В., за участю представника заявника – ОСОБА_1 (довіреність від 10.06.2011 року № 0881/158д), розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Державного підприємства «Макіїввугілля» в інтересах відокремленого підрозділу «Макіївський ремонтно-механічний завод» про відстрочення виконання судового рішення у справі № 2а-1343/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Центрально-Міському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства «Макіїввугілля» в інтересах відокремленого підрозділу «Маквуглереммаш» ДП «Макіїввугілля» про стягнення недоїмки із страхових внесків у розмірі 12 591,05 грн., -

ВСТАНОВИВ:    

Державне підприємство «Макіїввугілля» в інтересах відокремленого підрозділу «Макіївський ремонтно-механічний завод» (далі – ВП «Макіївський ремонтно-механічний завод» ДП «Макіїввугілля», заявник, відповідач) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду (ДОАС) з заявою про відстрочення виконання постанови ДОАС від 24.02.2010 року про стягнення з Державного підприємства «Макіїввугілля» в інтересах відокремленого підрозділу «Маквуглереммаш» ДП «Макіїввугілля» недоїмки із страхових внесків у розмірі 12 591,05 грн. на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Центрально-Міському районі м. Макіївки Донецької області (Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків м. Макіївки, позивач).

Заборгованість у розмірі 12 591,05 грн. (дванадцять тисяч п’ятсот дев’яносто одна грн. 05 коп.) виникла у зв’язку з несплатою відповідачем обов’язкових внесків до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків м. Макіївки. При цьому, відповідачем позовні вимоги визнані у повному обсязі.   

Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 24 лютого 2010 року по адміністративній справі № 2а-1343/10/0570 позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків м. Макіївки до Державного підприємства «Макіїввугілля» в інтересах відокремленого підрозділу «Маквуглереммаш» ДП «Макіїввугілля» про стягнення недоїмки із страхових внесків у розмірі 12 591,05 грн. задоволені у повному обсязі.

23 серпня 2011 року через канцелярію Донецького окружного адміністративного суду (ДОАС) від Державного підприємства «Макіїввугілля» в інтересах відокремленого підрозділу «Макіївський ремонтно-механічний завод» (вх. ДОАС № 27127), який є правонаступником відокремленого підрозділу «Маквуглереммаш» ДП «Макіїввугілля» у зв’язку із перейменуванням згідно наказу державного підприємства «Макіїввугілля» від 20.04.2010 року № 108, надійшла заява з проханням про відстрочення погашення заборгованості із страхових внесків у розмірі 12 591,05 грн. до 1 січня 2016 року у зв’язку з скрутним фінансовим становищем. У своєму клопотанні Заявник вказує, що коштів, отриманих від реалізації коксівного та енергетичного вугілля недостатньо для своєчасної сплати страхових внесків, податкових платежів тощо. При цьому, Заявник посилається на «План мінімізації ризиків і загроз для функціонування вугільної галузі та ринку вугілля України», затвердженого Розпорядженням Міністерства вугільної промисловості України від 03.11.2008 року № 89-р «Про мінімізацію негативного впливу світової фінансової кризи на вугільну галузь України» на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 14.10.2008 року № 925 «Про першочергові заходи щодо стабілізації ситуації, що склалася в гірничо-металургійному та хімічному комплексі». А також, посилається на Закон України від 23.06.2005 року № 2711 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» (із змінами і доповненнями), яким визначений комплекс організаційних та економічних заходів, спрямованих на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу та у відповідності до якого Заявник внесений до Реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі погашення заборгованості. З огляду на наведене, Заявник вважає причини поважними, а тому просить суд надати відстрочку у виконанні судового рішення від 24.02.2010 року.

Представник позивача – Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків м. Макіївки у судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду заяви про відстрочку виконання рішення суду був повідомлений належним чином. Заяв по відкладення розгляду заяви або розгляд заяви без його участі не надходило, заперечення суду не надав.

У відповідності до норм ст. 263 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), в тому числі особа, яка бере участь у справі, може звернутися до адміністративного суду першої інстанції із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення. При цьому суд у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення.

Суд розглядає питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або сторони виконавчого провадження, що звернулися із поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі, та у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява відповідача, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду даної заяви, суд дійшов висновку, що заявлене клопотання відповідача не підлягає задоволенню з наступних підстав.

ДП «Макіїввугілля», у склад якого входить відокремлений підрозділ «Макіївський ремонтно-механічний завод», є державним підприємством та підпорядковується Міністерству енергетики та вугільної промисловості України. Основною діяльністю підприємства є видобуток вугілля.

На виконання підпункту 3.2.6 пункту 3.2 статті 3 Закону України від 23 червня 2005 року № 2711-IV «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» Міністерством палива та енергетики України виданий Наказ від 10 листопада 2005 року № 568 «Про затвердження переліку підприємств», яким затверджено «Перелік підприємств паливно-енергетичного комплексу, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості та відповідають вимогам пункту 1.1 статті 1 Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» (далі – Наказ № 568). До цього переліку включене державне підприємство «Маківвугілля».

Метою Закону України від 23 червня 2005 року № 2711-IV  «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» (далі – Закон № 2711-IV) є сприяння поліпшенню фінансового становища підприємств паливно-енергетичного комплексу, запобіганню їх банкрутству та підвищенню рівня інвестиційної привабливості шляхом урегулювання процедурних питань та впровадження механізмів погашення заборгованості, надання суб'єктам господарської діяльності права їх застосування, визначення порядку взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування, розпорядників бюджетних коштів із суб'єктами господарської діяльності щодо застосування механізмів погашення заборгованості.

Так, Законом № 2711-IV передбачається проведення комплексу заходів, спрямованих на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу, зокрема, участь підприємства паливно-енергетичного комплексу у процедурі погашення заборгованості, щодо якого здійснюється провадження у справі про банкрутство, особливості проведення взаєморозрахунків між споживачами електричної енергії та енергопостачальниками, заборгованості по зобов'язаннях за енергоносії та послуги з їх передачі (транспортування) та/або постачання тощо.

З огляду на норми Закону № 2711-IV до комплексу заходів на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу, не входять заходи щодо списання з підприємств паливно-енергетичного комплексу такої заборгованості як страхові внески.

Посилання Заявника на Розпорядження Міністерства вугільної промисловості України від 03.11.2008 року № 89-р «Про мінімізацію негативного впливу світової фінансової кризи на вугільну галузь України» та постанови Кабінету Міністрів України від 14.10.2008 року № 925 «Про першочергові заходи щодо стабілізації ситуації, що склалася в гірничо-металургійному та хімічному комплексі» суд не приймає, оскільки ці нормативні акти втратили чинність (відповідно, згідно з наказом Міністерства вугільної промисловості України  від 4 грудня 2008 року № 628 та згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 2 червня 2010 року № 397).

Таким чином, суд не приймає доводи Заявника щодо включення ДП «Макіїввугілля» до Переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості, оскільки, як вже зазначено вище за текстом цієї постанови, цей Перелік затверджений у відповідності до вимог Закону № 2711-IV, та дія якого не підпадає на списання з підприємств паливно-енергетичного комплексу заборгованості зі страхових внесків.

У судове засідання Заявником надані: звіт про фінансові результати за І квартал 2011 року та аналіз фінансово-гсподарської діяльності ДП «Макіїввугілля» за І квартал 2011 року з додатками, які, на думку відповідача, є достатнім та обґрунтованим доказом наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення, та підтвердженням скрутного фінансового становища.

При цьому, представниками відповідача у судовому засіданні не надано будь-яких інших документів, що у сукупності об’єктивно підтверджували б винятковість обставин та складність фінансового стану підприємства, необхідних для відстрочення судового рішення, зокрема доказів щодо планування заходів до кінця 2015 року, пов’язаних із витратами, що не дозволяють сплатити наявну заборгованість (у даному випадку – заборгованість зі страхових внесків) у цей період, а також, доказів щодо заходів з отримання прибутку з 1 січня 2016 року, у зв’язку з чим  відповідач вийде зі скрутного фінансового становища.    

З урахуванням наведеного судом не приймаються доводи відповідача про винятковість обставин і складність фінансового стану, оскільки ці доводи документально не підтверджені, як це передбачено КАС України, а  звіт про фінансові результати за І квартал 2011 року та аналіз фінансово-гсподарської діяльності ДП «Макіїввугілля» за І квартал 2011 року не є достатньою правовою підставою для відстрочення податкового боргу.

На підставі наведеного, суд вважає заяву ВП «Макіївський ремонтно-механічний завод» ДП «Макіїввугілля» про відстрочення судового рішення необґрунтованою та такою, що задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 160, 165, 263 КАС України, суд –

          УХВАЛИВ:

Відмовити Державному підприємству «Макіїввугілля» в інтересах відокремленого підрозділу «Макіївський ремонтно-механічний завод» у задоволенні заяви про відстрочення виконання судового рішення у справі № 2а-1343/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Центрально-Міському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства «Макіїввугілля» в інтересах відокремленого підрозділу «Маквуглереммаш» ДП «Макіїввугілля» про стягнення недоїмки із страхових внесків у розмірі 12 591,05 грн.

Ухвалу виготовлено в нарадчій кімнаті 1 вересня 2011 року та проголошено у судовому засіданні в присутності представника відповідача.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС України, і може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд у порядку, визначеному статтею 186 КАС України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя                                                                                                      Чучко В.М.

Дата ухвалення рішення01.09.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18112616
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1343/10/0570

Ухвала від 28.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

Ухвала від 22.06.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

Ухвала від 10.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

Ухвала від 23.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

Ухвала від 01.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні