Ухвала
від 25.08.2011 по справі 2а-711/11/1070
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-711/11/1070 Го ловуючий у 1-й інстанції: Лапі й С.М.

Суддя-доповідач: Хрімлі О.Г.

У Х В А Л А

Іменем України

"25" серпня 2011 р. м. Київ

Колегія суддів Київс ького апеляційного адмініст ративного суду у складі:

головуючого

суддів

при секретарі Хрімлі О.Г.,

Файдюка В.В.,

Губської О.А.,

Архіповій Л.В.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Іванківської міжр айонної державної податково ї інспекції в Київській обла сті на постанову Київського окружного адміністративног о суду від 02 березня 2011 року в ад міністративній справі за поз овом Товариства з обмеженою відповідальністю «Бєтулія» до Іванківської міжрайонної державної податкової інспек ції в Київській області про в изнання дій протиправними, з обов' язання вчинити певні д ії, -

В С Т А Н О В И Л А:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Бєтулія »звернулось до Київського ок ружного адміністративного с уду з позовом до Іванківсько ї міжрайонної державної пода ткової інспекції в Київській області про визнання дій щод о невизнання декларації з по датку на додану вартість за г рудень 2010 року та податкової д екларації з податку на прибу ток за 2010 рік як податкової зві тності протиправними, зобов' язання визнати декларацію з податку на додану вартість з а грудень 2010 року та податкову декларацію з податку на приб уток за 2010 рік податковою звіт ністю, зобов' язання відобра зити показники, які задеклар овані в зазначених деклараці ях.

Постановою Київського окр ужного адміністративного су ду від 02 березня 2011 року адміні стративний позов задоволени й.

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, Іванківською м іжрайонною державною податк овою інспекцією в Київській області подано апеляційну ск аргу, в якій просить скасуват и постанову суду першої інст анції та прийняти нову, якою в ідмовити у задоволенні позов них вимог.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та доводи апеляційної с карги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга необґр унтована та задоволенню не п ідлягає.

Суд першої інстанції всебі чно, повно та об'єктивно розгл янув справу, правильно встан овив обставини, яким дав прав ильну правову оцінку і прийш ов до обґрунтованого висновк у про задоволення адміністра тивного позову.

Як вбачається з матеріал ів справи та встановлено суд ом першої інстанції, 20 січня 2011 року позивачем, після відмов и відповідачем прийняти декл арацію особисто, направлено засобами поштового зв' язку до Іванківської міжрайонної державної податкової інспек ції в Київській області декл арацію з податку на додану ва ртість разом з додатками до н еї, електронним носієм з реєс тром виданих та отриманих по даткових накладних.

Відповідач листом від 25.01. 2011 року № 343/10/28-008 повідомив позива ча, що декларація з податку на додану вартість за грудень 201 0 року Товариства з обмеженою відповідальність «Бєтулія» , яка надійшла до відповідача 25.01.2011 року, не визнана Іванківс ькою МДПІ в Київській област і як податкова звітність, оск ільки заповнена всупереч пра вилам, зазначеним у затвердж еному порядку, тобто без обов 'язкових додатків - реєстру ви даних та отриманих податкови х накладних в електронному в игляді та запропоновано нада ти нову податкову декларацію оформлену належним чином.

Перевіряючи обґрунтованіс ть позовних вимог, їх відпові дність вимогам законодавств а, колегія суддів виходить з н аступного.

Відповідно до ст. 48 Податков ого кодексу України, податко ва декларація складається за формою, затвердженою в поряд ку, визначеному положеннями пункту 46.5 статті 46 цього Кодекс у та чинному на час її подання .

Форма податкової декларац ії повинна містити необхідні обов'язкові реквізити і відп овідати нормам та змісту від повідних податку та збору.

Пунктом 48.2. ст. 48 Податкового к одексу України визначено, що обов'язкові реквізити - це інф ормація, яку повинна містити форма податкової декларації та за відсутності якої докум ент втрачає визначений цим К одексом статус із настанням передбачених законом юридич них наслідків.

Водночас, пунктом 48.3. ст. 48 Под аткового кодексу України нав едений вичерпний перелік обо в'язкових реквізитів, які пов инні міститись в податковій декларації, який зводиться д о наступного: тип документа (з вітний, уточнюючий, звітний н овий); звітний (податковий) пер іод, за який подається податк ова декларація; звітний (пода тковий) період, що уточнюєтьс я (для уточнюючого розрахунк у); повне найменування (прізви ще, ім'я, по батькові) платника податків згідно з реєстраці йними документами; код платн ика податків згідно з Єдиним державним реєстром підприєм ств та організацій України а бо податковий номер; реєстра ційний номер облікової картк и платника податків або сері ю та номер паспорта (для фізич них осіб, які через свої реліг ійні переконання відмовляют ься від прийняття реєстрацій ного номера облікової картки платника податків та повідо мили про це відповідний орга н державної податкової служб и і мають відмітку у паспорті ); місцезнаходження (місце про живання) платника податків; н айменування органу державно ї податкової служби, до якого подається звітність; дата по дання звіту (або дата заповне ння - залежно від форми); ініці али, прізвища та реєстраційн і номери облікових карток по садових осіб платника податк ів; підписи платника податку - фізичної особи та/або посадо вих осіб платника податку, ви значених цим Кодексом, засві дчені печаткою платника пода тку (за наявності).

Не визнаючи податкову декл арації позивача з податку на додану вартість за грудень 201 0 року, Іванківська міжрайонн а державна податкова інспекц ія в Київській області посил алась на те, що звітність пода на не в повному обсязі (поданн я додатків без основної декл арації або відсутність обов' язкових додатків).

Пунктом 49.8. ст. 49 Податкового кодексу України визначено, щ о прийняття податкової декла рації є обов'язком органу дер жавної податкової служби. Пі д час прийняття податкової д екларації уповноважена поса дова особа органу державної податкової служби, в якому пе ребуває на обліку платник по датків, зобов'язана перевіри ти наявність та достовірніст ь заповнення всіх обов'язков их реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу. Інші показники, зазн ачені в податковій деклараці ї платника податків, до її при йняття перевірці не підлягаю ть.

У відповідності до п. 49.10 ст. 49 П одаткового кодексу України в ідмова посадової особи орган у державної податкової служб и прийняти податкову деклара цію з будь-яких причин, не визн ачених цією статтею, у тому чи слі висунення будь-яких не ви значених цією статтею переду мов щодо такого прийняття (вк лючаючи зміну показників так ої податкової декларації, зм еншення або скасування від'є много значення об'єктів опод аткування, сум бюджетних від шкодувань, незаконного збіль шення податкових зобов'язань тощо) забороняється.

Підпунктом 49.12.2 п. 49.12. ст. 49 Подат кового кодексу України встан овлено, що у разі отримання ві дмови органу державної подат кової служби у прийнятті под аткової декларації платник п одатків має право оскаржити рішення органу державної под аткової служби у порядку, пер едбаченому статтею 56 цього Ко дексу.

З дослідження декларації ТОВ «Бєтулія»з податку на до дану вартість за грудень 2010 ро ку вбачається, що в ній зазнач ені всі обов' язкові реквізи ти, передбачені чинним закон одавством, а тому колегія суд дів погоджується з висновком суду першої інстанції про те , що відповідачем неправомір но не визнано її як податкову звітність.

Крім того, колегія суддів також встановила, що, згідно о пису вкладення (а.с. 30) листа, як ий був направлений 20 січня 2011 р оку позивачем до Іванківсько ї МДПІ, додані також додатки (р еєстр виданих та отриманих п одаткових накладних в електр онному вигляді).

26.01.2011 року на адресу податков ого органу засобами поштовог о зв'язку позивачем направле но декларацію з податку на пр ибуток підприємств за 2010 рік.

Відповідач листом від 31.01.2011 р оку № 377/10/28-011 повідомив позивача про невизнання декларації з податку на прибуток підприє мств як податкової звітності , оскільки дану декларацію не підписано відповідними поса довими особами.

У відповідності до пункту 49 .5 ст.49 Податкового кодексу Укр аїни, позивач за десять днів д о закінчення граничного стро ку подання податкової деклар ації направив на адресу відп овідача засобами поштового з в'язку з повідомленням про вр учення та з описом вкладення декларацію з податку на приб уток підприємств за 2010 рік, що п ідтверджується описом вклад ення від 26.01.2011 року та фіскальни м чеком № 2118 від 26.01.2011 року.

Відповідач не визнав подат кову декларацію як податкову звітність з посиланням на п. 1 ст. 48 розділу 2 Податкового код ексу України, відповідно до я кого податкова декларація ск ладається за формою, затверд женою в порядку, визначеному положеннями пункту 46.5 статті 46 цього Кодексу та чинному на час її подання. Відповідачем зазначено, що декларація не п ідписана відповідними посад овими особами.

Разом з тим, з декларації з п одатку на прибуток за 2010 рік вб ачається, що в ній зазначені в сі необхідні реквізити, пере дбачені законодавством, декл арація підписана керівником Ждановим О.М., який одноча сно є і головним бухгалтером на підприємстві, що зазначен о в тій же декларації, а тому в ідповідачем неправомірно не визнано податкову деклараці ю як податкову звітність.

З урахуванням вищевикладе ного, колегія суддів погоджу ється з висновком суду першо ї інстанції про обґрунтовані сть адміністративного позов у.

Доводи апелянта спростову ються вищенаведеним, матеріа лами справи та не відповідаю ть вимогам чинного законодав ства.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС України, суд апеляційної інс танції залишає апеляційну ск аргу без задоволення, а поста нову суду без змін, якщо визна є, що суд першої інстанції пра вильно встановив обставини с прави та ухвалив судове ріше ння з додержанням норм матер іального і процесуального пр ава.

На підставі вищевикладено го, колегія суддів дійшла вис новку про те, що суд першої інс танції правильно встановив о бставини справи та ухвалив с удове рішення з додержанням норм матеріального і процесу ального права.

Керуючись ст.ст. 160, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Іванк івської міжрайонної державн ої податкової інспекції в Ки ївській області - залишити бе з задоволення, постанову Киї вського окружного адміністр ативного суду від 02 березня 2010 року - без змін.

Повний текст ухвали вигото влений 30 серпня 2011 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протя гом двадцяти днів з дня склад ання у повному обсязі шляхом подання касаційної скарги б езпосередньо до Вищого адмін істративного суду України.

Головуючий суддя О.Г. Хрімлі

Судді В.В. Файдюк

О.А. Губська

Дата ухвалення рішення25.08.2011
Оприлюднено12.09.2011
Номер документу18114684
СудочинствоАдміністративне
Сутьв изнання дій протиправними, з обов' язання вчинити певні д ії

Судовий реєстр по справі —2а-711/11/1070

Ухвала від 13.01.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 21.01.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Постанова від 02.03.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лапій С.М.

Ухвала від 25.08.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні