Постанова
від 06.07.2011 по справі 2а-1854/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" липня 2011 р. Справа № 2a-1854/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Судді Микитюка Р.В.

при секретарі Дущак С.М.

за участю представників ст орін:

прокурор Федунишин Х.М.

від позивача Воришко Я.Я.

від відповідача Чежегов Є.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом: заступника п рокурора м. Івано-Франківськ а в інтересах держави в особі Державної податкової інспе кції в м. Івано-Франківську

до відповідача: Приватн ого підприємства "Партнер-Бу д"

про стягнення заборговано сті в сумі 82177,59 грн,-

ВСТАНОВИВ:

03.06.2011 року заступник прокурора м. Івано-Франківсь ка в інтересах держави в особ і Державної податкової інспе кції в м. Івано-Франківську зв ернувся до суду з адміністра тивним позовом до приватного підприємства «Партнер-Буд»п ро стягнення заборгованості в сумі 82177,59 грн.

Позовні вимоги мотивован і тим, що ПП «Партнер-Буд»заре єстровано виконавчим коміте том Івано-Франківської міськ ої ради від 19.10.2001 року та взяте н а податковий облік ДПІ в м. Іва но-Франківську. Згідно довід ки ДПІ в м. Івано-Франківська від 16.03.2011 року №135 ПП «Партнер-Буд » має податковий борг по спла ті податку на додану вартіст ь, який виник в наслідок неспл ати узгоджених податкових зо бов' язань згідно поданих де кларацій на суму 66367,71 грн., штраф них санкцій нарахованих за н есвоєчасну сплату узгоджено ї суми податкового зобов' яз ання на суму 14636,51 грн., плати за п одатковий кредит на суму 284,81 гр н., та пені, що нарахована на су му несплаченого податкового боргу в сумі 815,18 грн. Загальна с ума заборгованості відповід ача складає 82177,59 грн.

Прокурор в судовому засіда нні вимоги, викладені в позов ні заяві підтримав повністю. Просив позов задовольнити п овністю.

Представник позивача позо вні вимоги підтримав, просив суд стягнути з відповідач по датковий борг з розрахункови х рахунків ПП «Партнер-Буд»у банках, що обслуговують тако го платника податків та за ра хунок готівки, що належить ПП «Партнер-Буд»в силу вимог п.95 .3., п. 95.4 ст. 95 Податкового кодексу України.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав з підстав ви кладених в письмовому запере ченні. Суду пояснив, що прокур атурою м. Івано-Франківська в інтересах держави в особі Де ржавної податкової інспекці ї в м. Івано-Франківську не под ано жодного стверджуючого до казу про проведення перевірк и відповідача, а також виявле ння порушення податкового за конодавства щодо не сплати П ДВ в сумі 82177 грн. 59 коп. Протипра вним вважає направлення корі нця другої податкової вимоги , оскільки, після направлення першої податкової вимоги, ПП «Партнер-Буд»частково було сплачено суму боргу, а відтак , друга податкова вимога мала містити суму консолідованог о боргу. Зазначив, що при цьому окрема податкова вимога щод о такого нового податкового боргу не виставляється.

Звертав увагу суду на те, що посилання позивача на прове дення невиїзної документаль ної перевірки та складення в результаті Акту №19613/15-2/31524937 в ід 24.11.2010 року про результати не виїзної документальної пере вірки своєчасності сплати по датку на додану вартість до б юджету не може слугувати док азом у даній справі так як так ого виду перевірки згідно ст .11 п. 1 Закону України «Про держа вну податкову службу в Украї ні»не існує, оскільки статтю 11 виключено на підставі Закон у N 2756-VI (2756-17) Про внесення змін до д еяких законодавчих актів Укр аїни у зв'язку з прийняттям По даткового кодексу України ві д 02.12.2010). Вказаний Акт склада вся в час коли Держаною подат ковою адміністрацією в Івано -Франківській області було в идано Рішення №30 від 29.10.2010 року п ро розстрочення (відстроченн я) податкових зобов'язань яке стосується ПП «Партнер-Буд» та після укладення між Держа вною податковою інспекцією в м. Івано-Франківську із ПП «Па ртнер-Буд»Договору про розст рочення податкових зобов'яза нь від 29.10.2010 року. Заявлена до ст ягнення сума податкового бор гу згідно наданих документів виникла в період з 15.03.2011 року. Вв ажає, що ні перша, ні друга под аткові вимоги не могли включ ати в собі суму податкового б оргу, заявленого до стягненн я у позові. При цьому податков е законодавство не передбача є розповсюдження дії винесен их податкових вимог на суми п одаткового боргу, які виникн уть у платника податків в май бутньому після винесення пер шої та другої податкових вим ог.

Податковим органом не надс илалася податкова вимога щод о податкового боргу в сумі 82177г рн. 59 коп. який заявляється до с тягнення, внаслідок чого від повідно до положень п. 95.1 - 95.3 ст. 9 5 Податкового кодексу Україн и відсутні підстави для задо волення подання Державної по даткової інспекції в м. Івано -Франківську до ПП «Партнер-Б уд»про стягнення коштів з ра хунків платника на суму пода ткового боргу з податку на пр ибуток підприємств у розмірі 82177грн. 59 коп. Просив відмовити в задоволенні позову.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши пояснення проку рора, представників сторін, д ослідивши наявні в матеріала х справи письмові докази, суд ом встановлено наступне.

ПП «Партнер-Буд»зареєстро вано виконавчим комітетом Ів ано-Франківської міської рад и від 19.10.2001 року та взятий на под атковий облік ДПІ в м. Івано-Фр анківську.

24.11.2010 року ДПІ в м. Івано-Франкі вську проведено невиїзну док ументальну перевірку своєча сності подання податкової зв ітності відповідача, в резул ьтаті якої складено акт пере вірки №19613/15-2/31524937, яким виявлено н есплату відповідачем узгодж ених податкових зобов' язан ь, а саме податку на додану вар тість за жовтень 2010 року, за нас лідками якої винесено податк ове повідомлення-рішення №00082 41502/0 від 24.11.2010 року на суму 1769,01 грн.

Відповідно до довідки ДПІ в м. Івано-Франківську від 16.03.2011 р оку №135 податковий борг ПП «Па ртнер-Буд»становить 82177,59 грн.

Згідно п.2 ч.1 ст.9 Закону Украї ни «Про систему оподаткуванн я»платники податків зобов' язані подавати до державних податкових органів відповід но до законів декларації, пов ' язані з обчисленням і спла тою податків.

Згідно п.3 ч.1 ст.9 Закону Украї ни “Про систему оподаткуванн я” платники податків і зборі в (обов' язкових платежів) зо бов' язані сплачувати належ ні суми податків і зборів (обо в' язкових платежів) у встан овлені законом терміни.

Законом України “Про поряд ок погашення зобов'язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами»№2181-III від 21.12.2000 року в ст атті 1 визначено податковий б орг (недоїмка) як податкове зо бов'язання (з урахуванням штр афних санкцій за їх наявност і), самостійно узгоджене плат ником податків або узгоджене в адміністративному чи судо вому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму тако го податкового зобов'язання.

Штрафна санкція (штраф) - це плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми п одаткового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з п латника податків у зв'язку з п орушенням ним правил оподатк ування, визначених відповідн ими законами.

Згідно п.17.1.1 ст.17 Закону Украї ни “Про порядок погашень зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами" платн ик податків, що не подає подат кову декларацію у строки, виз начені законодавством, сплач ує штраф у розмірі 10 неоподатк ованих мінімумів доходів гро мадян за кожне таке неподанн я або її затримку.

Сплата (стягнення) штрафних санкцій, передбачених цією с таттею, прирівнюється до спл ати (стягнення) податку та оск арження їх сум (п.17.3 ст.17 даного З акону).

Відповідно до п.п.16.4.1. п.16.4 ст.16 з гаданого Закону на суму пода ткового боргу (включаючи сум у штрафних санкцій за їх наяв ності) нараховується пеня із розрахунку 120 відсотків річни х облікової ставки Національ ного банку України, діючої на день виникнення такого пода ткового боргу або на день йог о (його частини) погашення, зал ежно від того, яка з величин та ких ставок є більшою, за кожни й календарний день простроче ння у його сплаті.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.11 Закон у України “Про державне пода ткову службу в Україні” орга ни державної податкової служ би у випадках, в межах компете нції та у порядку, встановлен их законами України, мають пр аво здійснювати документаль ні невиїзні перевірки (на під ставі поданих податкових дек ларацій, звітів та інших доку ментів, пов'язаних з нарахува нням і сплатою податків та зб орів (обов'язкових платежів) н езалежно від способу їх пода чі, а також планові та позапла нові виїзні перевірки своєча сності, достовірності, повно ти нарахування і сплати пода тків та зборів (обов'язкових п латежів), додержання валютно го законодавства юридичними особами, їх філіями, відділен нями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають ста тусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємни цької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідн о із законами України поклад ено обов'язок утримувати та/а бо сплачувати податки і збор и (обов'язкові платежі), крім Н аціонального банку України т а його установ. З матері алів справи вбачається, що у в ідповідача виник борг за нес воєчасну сплату податку на д одану вартість. За вказане по рушення до ПП. «Партнер-Буд» з астосовано штрафні санкції н а загальну суму 82177,59 гривень.

Відповідно до п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 За кону України “Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами” узгоджена сума податко вого зобов' язання, не сплач ена платником податків у стр оки, визначені цією статтею, в изнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п.п. 3.1.1 ст.3 вказ аного Закону, активи платник ів податків можуть бути прим усово стягнені в рахунок пог ашення його податкових зобов ' язань виключно за рішенням суду.

Податковий борг в розмірі 82 177,59 грн. підтверджується, актом невиїзної документальної пе ревірки, копією корінця пода ткового повідомлення-рішенн я, довідкою ДПІ в м. Івано-Фран ківську від 16.03.2011 року за №135, кор інцями першої та другої пода ткових вимог та іншими матер іалами справи.

Доказів сплати даного борг у відповідач суду не надав, а т ому податковий борг підлягає стягненню в судовому порядк у.

Суд не бере до уваги посилан ня представника відповідача на те, що позивачем не було вз ято до уваги Договір про розс трочення податкових зобов' язань №24-151/27 від 29.10.2010 року. Як вста новлено в судовому засіданні , відповідачу було надано пра во на розстрочку податкового зобов'язання на суму 74519,26 грн. п ід проценти терміном 3 14.10.2010 рок у по 10.12.2010 року. Однак, в наданий строк відповідач суму подат кового зобов'язання в повній мірі не погасив.

На підставі наведеного, суд погоджується із доводами по зивача про те, що фактичне стя гнення податкового боргу нео бхідно здійснити за положенн ями Податкового кодексу Укра їни, який вступив у дію із 01.01.2011 р оку. Ввирішуючи питання про н еобхідність застосування по ложень пунктів 95.3., 95.4. статті 95 По даткового кодексу України у повному їх змісті у даних спі рних відносинах суд зазначає , що позовні вимоги про стягне ння із відповідача наявного у нього податкового боргу за правилами вказаної статті К одексу підлягають задоволен ню, виходячи із наступних пра вових позицій.

Відповідно до вимог пункті в 95.1, 95.3., 95.4. статті 95 Податкового к одексу України орган державн ої податкової служби здійсню є за платника податків і на ко ристь держави заходи щодо по гашення податкового боргу та кого платника податків шляхо м стягнення коштів, які переб увають у його власності.

Стягнення коштів з рахункі в платника податків у банках , обслуговуючих такого платн ика податків, здійснюється з а рішенням суду, яке направля ється до виконання органам д ержавної податкової служби, у розмірі суми податкового б оргу або його частини.

Орган державної податково ї служби на підставі рішення суду здійснює стягнення кош тів у рахунок погашення пода ткового боргу за рахунок гот івки, що належить такому плат нику податків. Стягнення гот івкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабін етом Міністрів України.

Суд, виходячи із системного аналізу наведених положень Кодексу, прийшов до висновку про те, що існують усі підстав и для погашення податкового боргу відповідача шляхом ст ягнення коштів, з рахунків у б анках, обслуговуючих такого платника податків та за раху нок готівки, що належить відп овідачу.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги об ґрунтованими, а позов таким, щ о підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 158- 163, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з приватного під приємства "Партнер-Буд", 76000, вул . Старозамкова, 2, м. Івано-Франк івськ, код ЄДРПОУ 31524937 в доход Де ржавного бюджету України под атковий борг в сумі 82177,59 грн. (ві сімдесят дві тисячі сто сімд есят сім гривень 59 коп.) з рахун ків приватного підприємства "Партнер-Буд" у банках, обслуг овуючих такого платника пода тків, та за рахунок готівки, що належить приватному підприє мству "Партнер-Буд".

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого цим Кодексо м, якщо таку скаргу не було под ано

Суддя: Микитюк Р.В.

Постанова складена в пов ному обсязі 11.07.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.07.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18130584
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1854/11/0970

Постанова від 06.07.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Постанова від 06.07.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Ухвала від 06.06.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Ухвала від 11.09.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Багрій В.М.

Постанова від 06.07.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні