Постанова
від 30.08.2011 по справі 28/317-б-49/220-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.08.2011 № 28/317-б-49/220-б

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Дзюбка П.О.

суддів:

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ні скарги

арбітражного керуючого Іс томіна Сергія Андрійовича

на ухвалу Господарського с уду м. Києва від 04.07.2011 р.

у справі № 28/317-б-49/220-б (суддя Митр охіна А.В.)

за заявою Виробничо-комерц ійного спільного підприємст ва “СД” ЛТД

боржника Товариства з обме женою відповідальністю “Дос лідна Правова Група”

про банкрутство

представники сторін:

від ініціюючого кредитора : ліквідатор - арбітражний к еруючий Сніжко О.Ю.

від скаржника: ОСОБА_1 до в. Б/н від 20.01.2011р.

від боржника: не з' явився

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськог о суду м. Києва від 04.07.2011 року у сп раві №28/317-б-49/220-б в ідмолено у задоволенні клопо тання арбітражного керуючог о Істоміна С.А. про продовженн я строку ліквідаційної проце дури; задоволено заяву Вироб ничо-комерційного спільного підприємства “СД” ЛТД про зв ільнення від обов' язків лік відатора арбітражного керую чого Істоміна С.А. та клопотан ня про призначення ліквідато ром боржника арбітражного ке руючого Крупку Б.Г.; призначен о ліквідатором арбітражног о керуючого Крупку Б.Г., якого зобов' язано надати суду зві т ліквідатора та ліквідаційн ий баланс.

Не погоджуючись з прийнято ю ухвалою, арбітражний керую чий Істомін С.А. звернувся до К иївського апеляційного госп одарського суду з апеляційно ю скаргою, в якій просить скас увати вищевказану ухвалу в ч астині задоволення клопотан ня заявника про звільнення в ід обов' язків ліквідатора а рбітражного керуючого Істом іна С.А., звільнення його від о бов' язків та призначення лі квідатором арбітражного кер уючого Крупку Б.Г.

Представник арбітражного керуючого Істоміна Сергія Ан дрійовича підтримав в судово му засіданні вимоги апеляцій ної скарги в повному обсязі.

Представник ініціюючого к редитора підтримав в судовом у засіданні вимоги апеляційн ої скарги в повному обсязі.

Інші учасники провадження у справі в судове засідання апеляційної інстанції предс тавників не направили, про пр ичини неприбуття суд не пові домили. Врахову ючи те, що інші учасники прова дження у справі про дату, час та місце слухання справи пов ідомлялися належним чином, к олегія суддів вважає можливи м здійснити перегляд ухвали місцевого господарського су ду в даній справі за наявними матеріалами справи та без уч асті їх представників.

Апеляційний суд, розглянув ши матеріали справи, заслуха вши пояснення повноважних уч асників судового процесу, вс ебічно та повно з' ясувавши обставини, об' єктивно оціни вши в сукупності докази, які м ають значення для розгляду с прави і вирішення спору, вста новив, що ухвалу місцевого го сподарського суду слід залиш ити без змін, а апеляційну ска ргу без задоволення із насту пних мотивів:

Як вбачається з матеріалів справи ухвалою Господарсько го суду м. Києва від Господарс ького суду міста Києва від 07.10.2 008 було порушено провадження у справі № 28/317-б за особливостям и, передбаченими статтею 52 Зак ону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом »та призначено розгляд справ и на 21.10.2008 (суддя Копитова О.С.).

Постановою Господарського суду міста Києва від 18.12.2008 (судд я Копитова О.С.) було визнано А кціонерне товариство закрит ого типу «Дослідна Правова Г рупа»(код 31867740) банкрутом, відк рито ліквідаційну процедуру , призначено ліквідатором ба нкрута - арбітражного керую чого Істоміна С.А., якого зобов ' язано за підсумками роботи подати до Господарського су ду міста Києва звіт та ліквід аційний баланс до 18.12.2009.

На виконання вимог Постано ви Господарського суду міста Києва від 18.12.2008 у справі № 28/317-б лі квідатором було подано оголо шення про визнання боржника банкрутом та відкриття лікві даційної процедури, яке опуб ліковано у газеті «Голос Укр аїни»№ 249 (4499) від 27.12.2008 (оригінал пр имірника газети знаходиться у матеріалах справи).

Постановою Вищого господа рського суду України від 28.04.2009 к асаційну скаргу Державної по даткової інспекції у Печерсь кому районі м. Києва задоволе но частково, постанову Госпо дарського суду міста Києва в ід 18.12.2008 скасовано, справу на ро згляд до Господарського суду м. Києва.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 19.05.2009 суддя М итрохіна А.В. прийняла справу до свого провадження, присво їла новий номер, а саме:28/317-б-49/220-б та призначила розгляд справ и на 03.06.2009.

Ухвалою Верховного Суду Ук раїни від 25.06.2009 відмовлено у пор ушенні касаційного провадже ння з перегляду постанови Ви щого господарського суду Укр аїни від 28.04.2009.

Постановою Господарського суду міста Києва від 25.11.2009 Това риства з обмеженою відповіда льністю «Дослідна Правова Гр упа»визнано банкрутом, припи нено процедуру розпорядженн я майном, відкрито ліквідаці йну процедуру, призначено лі квідатором банкрута - арбіт ражного керуючого Істоміна С ергія Андрійовича (АДРЕСА_1 , ліцензія Державного депар таменту з питань банкрутства НОМЕР_1 від 16.11.2007).

На виконання вимог Постано ви Господарського суду міста Києва від 25.11.2009 у справі № 28/317-б-49/220- б ліквідатором було подано о голошення про визнання боржн ика банкрутом та відкриття л іквідаційної процедури, яке опубліковано у газеті «Голос України»№ 244 (4744) від 23.12.2009 (оригіна л примірника газети знаходит ься у матеріалах справи).

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 03.03.2010 визнано кредиторами Товариства з о бмеженою відповідальністю « Дослідна Правова Група»: Цен тральну міжрайонну виконавч у дирекцію Київського місько го відділення Фонду соціальн ого страхування з тимчасової втрати працездатності на за гальну суму 625,00 грн., Управлінн я виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України у м. Києві на зага льну суму 165,00 грн., Управління П енсійного Фонду України в Пе черському районі м. Києва на с уму 9 680,00 грн., Київський міський центр зайнятості на суму 450,00 г рн., Відкрите акціонерне това риство «АгроКомБанк»на суму 39,68 грн.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 13.12.2010 продовж ено строк ліквідаційної проц едури Товариства з обмеженою відповідальністю «Дослідна Правова Група на шість місяц ів - з 26.11.2010р. до 26.05.2011р., продовжен о строк повноважень ліквідат ора Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Дослідна П равова Група» арбітражного к еруючого Істоміна Сергія Анд рійовича на шість місяців - 26.11.2010р. до 26.05.2011р. та зобов' язано ліквідатора - арбітражного к еруючого Істоміна Сергія Анд рійовича надати суду ліквіда ційний баланс банкрута та зв іт ліквідатора до 26.05.2011р.

30.05.2011р. ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Дослідна Правова Група» а рбітражний керуючий Істомін С.А. звернувся до суду з клопо танням про продовження лікві даційної процедури строком н а місяць.

04.07.2011р. у судовому засіданні п редставник заявника просив з вільнити від обов' язків лік відатора арбітражного керую чого Істоміна С.А., у зв' язку з неналежним виконанням ним покладених нього обов' язкі в.

Оскаржуваною ухвалою було відмолено у задоволенні кло потання арбітражного керуюч ого Істоміна С.А. про продовже ння строку ліквідаційної про цедури; задоволено заяву Вир обничо-комерційного спільно го підприємства “СД” ЛТД про звільнення від обов' язків ліквідатора арбітражного ке руючого Істоміна С.А. та клопо тання про призначення ліквід атором боржника арбітражног о керуючого Крупку Б.Г.; призна чено ліквідатором арбітражн ого керуючого Крупку Б.Г., яког о зобов' язано надати суду з віт ліквідатора та ліквідаці йний баланс.

Відповідно до ч. 2 ст. 101 ГПК Укр аїни апеляційний господарсь кий суд не зв' язаний довода ми апеляційної скарги (подан ня) і перевіряє законність і о бґрунтованість рішення (ухва ли) місцевого господарського суду у повному обсязі.

Частиною 2 ст. 41 ГПК України в становлено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провад ження, передбаченому цим Код ексом, з урахуванням особлив остей, встановлених Законом України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч. 5 ст. 106 ГПК України ап еляційні скарги на ухвали мі сцевого господарського суду розглядаються в порядку, пер едбаченому для розгляду апел яційних скарг на рішення міс цевого господарського суду.

Статтею 43 ГПК України визна чено, що сторони та інші особи , які беруть участь у справі, о бґрунтовують свої вимоги і з аперечення поданими суду док азами. Господарський суд ств орює сторонам та іншим особа м, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановл ення фактичних обставин спра ви і правильного застосуванн я законодавства.

Частиною 2 ст. 34 ГПК України в становлено, що обставини спр ави, які відповідно до законо давства повинні бути підтвер джені певними засобами доказ ування не можуть бути підтве рджені іншими засобами доказ ування.

Відповідно до вимог Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом» в ухвалі про призначення лікв ідатора суд має зазначити мо тиви, з яких призначено певну кандидатуру та відхилено ін ші, що були запропоновані. При виборі кандидатури ліквіда тора судам слід враховувати освіту, досвід та показники р оботи у попередніх справах, к ількість справ, у яких бере уч асть арбітражний керуючий, н аявність у нього організаці йних та технічних можливосте й виконувати обов`язки лікві датора у конкретній справі, с трахування відповідальност і арбітражного керуючого та інші обставини, які свідчать про здатність арбітражного керуючого належним чином вик онувати передбачені Законом України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом» о бов`язки.

Відповідно до п. 6 ст. 3-1 Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом» п ри реалізації своїх прав та о бов'язків арбітражний керуюч ий зобов'язаний діяти сумлін но та розумно з урахуванням і нтересів боржника та його кр едиторів.

Пункт 5 зазначеної статті вс тановлює, що арбітражний кер уючий зобов'язаний: здійснюв ати заходи щодо захисту майн а боржника; аналізувати фіна нсову, господарську та інвес тиційну діяльність боржника , його становище на ринках; в п орядку, установленому законо давством, надавати державном у органу з питань банкрутств а інформацію, необхідну для в едення Єдиної бази даних про підприємства, щодо яких пору шено провадження у справі пр о банкрутство; виконувати ін ші повноваження, передбачені цим Законом.

Ліквідатор несе відповіда льність за неналежне виконан ня своїх повноважень відпові дно до законодавства України . Згідно з положеннями ч. 9 ст. 31 З акону невиконання або ненале жне виконання обов'язків, пок ладених на арбітражного керу ючого згідно з цим Законом, за відсутності наслідків, пере дбачених цією статтею, може б ути підставою для усунення а рбітражного керуючого від ви конання ним своїх обов'язків , про що господарський суд вин осить ухвалу.

Вказана норма надає право с уду самостійно припиняти пов новаження арбітражного керу ючого у випадку невиконання або неналежного виконання по кладених на нього обов'язків , за відсутності наслідків, пе редбачених цією статтею.

Відповідно до приписів дан ої статті Закону підставою д ля усунення арбітражного кер уючого від виконання ним сво їх обов'язків повинно бути до ведення факту невиконання аб о неналежного виконання арбі тражним керуючим обов'язків, визначених Законом.

Повноваження ліквідатора визначені в ст.25 Закону при зд ійсненні яких останній зобо в' язаний діяти добросовісн о, розумно, враховувати інтер еси боржника та його кредито рів.

Як вбачається з матеріалів справи 04.07.2011 ліквідатором було подано до суду першої інстан ції проміжний звіт ліквідаці йної процедури, відповідно д о якого останнім на день пода ння не отримані усі відповід і на направлені запити, які не обхідні для закінчення лікві даційної процедури..

Дана обставина дає підстав и зробити висновок, про те що л іквідатором не було виконано вимог ухвал суду від 31.04.2011р., від 20.06.2011 у справі, якими було зобов ' язано ліквідатора надати п исьмові пояснення стосовно к лопотання про продовження ст року ліквідпроцедури, а тако ж поточний звіт ліквідатора за виконану їм роботу у періо д з 25.11.2009р. по 30.05.2011р. з відповідним и додатками. При цьому, ліквід атор двічі не з' являвся у су дове засідання суду першої і нстанції та не надав докумен ти, що підтверджують викладе ні у проміжному звіті ліквід аційної процедури обставин.

Таким чином, апеляційний су д погоджується з місцевим го сподарським судом, що вищеза значені дії ліквідатора борж ника - арбітражного керуючо го Істоміна С.А. суперечать пр иписам п. 6 ст. 31 Закону.

Як зазначалось, вище заявни к звернувся до місцевого суд у з клопотанням про усунення Істоміна С.А. від виконання об ов' язків ліквідатора та при значення нового ліквідатора .

Відповідно до норм Закону У країни «Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом» лікв ідатор призначається господ арським судом із числа осіб, з ареєстрованих державним орг аном з питань банкрутства як арбітражні керуючі, відомос ті про яких надаються в устан овленому порядку Вищому госп одарському суду України.

Кредитори мають право запр опонувати кандидатуру лікві датора, яка відповідає вимог ам, передбаченим цим Законом .

Представником заявника у с уді першої інстанції було за пропоновано кандидатуру арб ітражного керуючого Крупки Б огдана Григоровича для призн ачення його ліквідатором по справі (ліцензія Державного департаменту з питань банкру тства НОМЕР_2, дата прийня ття та номер рішення про вида чу ліцензії 06.07.2007 НОМЕР_3, від 20.07.2007).

Відповідно до статті 1 Закон у ліквідатором може бути при значено фізичну особу - суб'єк та підприємницької діяльнос ті, яка має вищу юридичну чи ек ономічну освіту або володіє спеціальними знаннями, не є з аінтересованою особою стосо вно боржника та кредиторів і яка має ліцензію арбітражно го керуючого, що видається в у становленому законодавство м порядку.

Враховуючи те, що розгляд сп рав у господарських судах Ук раїни обмежений процесуальн ими строками, з метою уникнен ня затягуванню розгляду спра ви, судом першої інстанції бу ло правомірно призначено лік відатором по справі арбітраж ного керуючого Крупку Богдан а Григоровича, оскільки, арбі тражний керуючий не є заінте ресованою особою стосовно бо ржника та кредиторів; має доз віл на провадження діяльност і арбітражних керуючих; має в ищу економічну освіту; канди датура арбітражного керуючо го Крупки Б.Г. відповідає усі м організаційним та технічни м вимогам щодо виконання обо в`язків ліквідатором у справ і № 28/317-б-49/220-б та за умови, що обста вини передбачені п. 3 ст. 31 Закон у України «Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом» судом першої інстанції не вс тановлено.

Виходячи з вищезазначеног о, колегія суддів вважає, що ух вала місцевого суду відповід ає фактичним обставинам та м атеріалам справи, винесена з правильним застосуванням но рм матеріального та процесуа льного права, Закону України “Про відновлення платоспром ожності або визнання його ба нкрутом”, а тому відповідає в имогам чинного законодавств а.

Враховуючи вищевикладене, суд апеляційної інстанції з алишає апеляційну скаргу арб ітражного керуючого - лікві датора - Істоміна С.А. залиша є без задоволення, а ухвалу су ду від 04.07.2011 у справі № 28/317-б-49/220-б за лишає без змін.

Керуючись ст.ст. 91, 99, 101, 102, 103, 105, 106 ГП К України, Законом України “П ро відновлення платоспромож ності або визнання його банк рутом”, Київський апеляційни й господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скарг у арбітражного керуючого Іст оміна Сергія Андрійовича зал ишити без задоволення.

2. Ухвалу Господарсько го суду м. Києва від 04.07.2011 р. у спр аві № 28/317-б-49/220-б залишити без змі н.

3. Матеріали справи № 28/31 7-б-49/220-б повернути до Господарс ькому суду міста Києва.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена до Вищого г осподарського суду України п ротягом двадцяти днів з дня н абрання законної сили, шляхо м подачі касаційної скарги д о апеляційного суду, який при йняв оскаржувану постанову.

Головуючий суддя

Судді

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено19.09.2011
Номер документу18164056
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/317-б-49/220-б

Ухвала від 15.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 22.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 03.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 16.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 25.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Постанова від 30.08.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дзюбко П.О.

Ухвала від 04.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні